België : een land van kaas !
Is België een land van kaas?
Dat we veel lekkere bieren hebben ... ja! En onze chocolade mag er ook zijn!
Maar wisten jullie dat er meer dan 150 Belgische kazen bestaan? Het zijn topkazen, met uitmuntende smaken. Ze zijn niet allemaal van internationaal niveau.
Maar we staan er wel degelijk, als klein landje, met nijverige kaasmakerijen van tientallen geuren en kleuren en vormen. Van de Waalse ‘Rochefort’, over de stinkkaasjes van ‘Herve’ en de grote West-Vlaamse kaasmakerijen van ‘Passendale’ en ‘Brugge kazen’ of de 'witschimmel' van die boer die zijn zeventig koeien bij naam kent.
Het is een prachtige industrie, met de mooiste producten, zeer echt en van hier, maar stil. Soms zo stil dat we niet weten welke kazen er in onze achtertuin gemaakt wordt.
België zit met zijn meer dan 150 kaassoorten weliswaar ver achter bij Nederland en Frankrijk, maar toch is onze kaastafel verrassend gevarieerd.
Tijd voor wat aandacht dus, tijd voor Belgische kazen.
België is een vrij jong kaasland. Of ze nu uit de West-Vlaamse polders of de Limburgse bossen komen, onze kazen worden zo goed als allemaal door mensen gemaakt. Zelfs onze grote jongens als 'Chimay', 'Brugge Blomme' of 'Père Joseph' kan je geen fabriekskazen noemen, maar gewoon lekker lokaal.
Diep in de Kempense bossen, tegen de Nederlandse grens, vullen de Nobertijnen hun dag met bezinning en gebed. Gelukkig voor de kaasliefhebber schiet er nog wat tijd over om kaas te maken. Uit de abdij van Postel rollen verschillende soorten kazen.
Madeleine Hansen (uit het land van Herve) werkt van thuis uit en is baas in haar eigen duurzaam bedrijf. 25 jaar geleden nam ze de kaasmakerij over van haar ouders. Natuurlijk is ze meegegaan met de tijd; ze verbouwde de schuur, er kwamen machines, ze dreef de productie op, ze legde een heus eco-energiesysteem aan maar de essentie is gebleven en ze maakt nog steeds kaas als 300 jaar geleden : 'Le vieux moulin' uit het land van Herve, bij Luik.
Melk, kwestie van koe
De melk maakt de kaas. Of beter: het vet van de melk maakt de kaas. De smaak zit namelijk in het vet. Niet alleen het ras van de koe is dus belangrijk maar ook waar ze graast, wat ze graast en wanneer ze graast.
Het is een zeer delicate materie waar melkboerin Annemie uit het West-Vlaamse Reninge het één en ander over weet.
“ Alles is hier koevriendelijk. Zo werken we hier met open stallen. Onze koeien beslissen zelf wanneer ze op stap gaan. Tot de melktijd is het hier een va-et-vient. En om de koedames helemaal happy te houden staat er ook een stiertje op de wei.”
Annemie vertelt ook volgende : “ de rauwe melk van deze bodem smaakt in elk geval helemaal anders dan die van Herve bijvoorbeeld. Rauwe melk is een terroirproduct, gevoelig aan omgevingsfactoren : de IJzer die de polders overspoelt, de typische kruiden die onze koeien hier eten ( weegbree, duizendblad, wilde chicorei, luzern) maar ook de seizoenen spelen een rol. En waarom is de kaas van eind juni het lekkerst? Simpel, hij werd gemaakt van de vroege lentemelk en dus van het eerste lentegras.”
Tot hier de woorden van Annemie.
Een Belgische kaastafel.
Nog 3 weken en het is Sinterklaas. Dan komen de kinderen naar hier en ’s avonds willen we samen genieten van een stukje kaas en een glaasje rode wijn! Misschien liggen er dit jaar op de kaasplank alleen maar Belgische kazen.
Maar vooraleer keuze te maken tussen de soorten wil ik ze toch eens allemaal van dichtbij bestuderen.
Soorten Belgische kazen.
In dit artikel komt de provincie met de meeste kazen aan bod.
WEST - VLAANDEREN
BRUGGE GOUD
Eén jaar oude kaas gerijpt onder strenge controle van de meester- kaasmaker
Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen
BRUGGE BLOMME
Heerlijke Belgische fluweelzachte delicatesse met een pittige smaak
Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen
BRUGGE BELEGEN
Het is een Belgische kaas gedurende 4 maanden gerijpt.
Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen
BRUGGE GOUD
Uit het huwelijk van Nazareth en Brugge Oud is deze heerlijke nieuwe kaas geboren.
Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen
BRUGGE BROODJE CLASSIC
Het Brugge Broodje Classic is een broodkaas met een volle, romige smaak en een gul karakter alsook een mooie witte natuurkorst.
Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen
BRUGGE PRESTIGE
Brugge Prestige is een oude kaas en heeft een half jaar langer gerijpt dan de gewone Oud Brugge.
Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen
BRUGGE DENTELLE
De jongste telg uit het gamma ‘Brugge kaas’ werd “Dentelle” gedoopt wat “kant” betekent. De naam verwijst naar de eeuwenoude kunst en traditie van het kantklossen, waar Brugge in binnen – en buitenland om geroemd wordt.
De dunne, ivoorkleurige eetbare korst omhult een zacht, smeuïg zuivel dat voorzichtig smelt in de mond.
Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen.
BRUGGE BROODJE APERO
Hij is, net zoals het Brugge Broodje Classic, een broodkaas met een zachte, romige smaak en een gul karakter.
Hij heeft een mooie witte natuurkorst. Aan dit Brugge Broodje werden voor de Apero mosterdzaadjes en fenegriekzaadjes toegevoegd.
Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen
BRUGGE ABDIJ PATERSKAAS
Een zachte, ronde, smedige speciaalkaas met een oranje korst
Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen.
BRUGGE ABDIJKAAS PRIOR
Een zachte, ronde, smedige speciaalkaas.
Hij rijpt gedurende min. 6 weken in vochtige kaaskelders en krijgt zo zijn smaaknuances.
Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen.
BRUGGE ABDIJKAAS ABT
Een zachte,ronde, smedige kaas met donkerbruine korst en een pittige, romige smaak.
Voor deze kaas duurt de rijping min. 8 weken.
Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen.
BRUGGE KAAS GERIJPT IN RODENBACH
De Brugge bierkaas verenigt als enige in zijn soort twee culinaire toppers : kaas en bier
Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen
NAZARETH CLASSIC
Grote gatenkaas met een fijne notensmaak
Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen.
NAZARETH LIGHT
Minder vet, minder zout, verrijkt met lactobacillus casei, voor een evenwichtige darmflora.
Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen.
BIO 'BRIODOR'- NATUR
Echte biokaas van Vlaamse bodem, met omega 3 en omega 6
Damse kaasmakerij
BIO 'BRODOR' LIGHT
Echte biokaas van Vlaamse bodem, met omega 3 en omega 6
Damse kaasmakerij
BIO 'BRIODOR' - peper en look/ daslook
Echte biokaas van Vlaamse bodem, met omega 3 en omega 6, verrijkt met fijne kruiden
Damse kaasmakerij
DAMSE MOKKE
Bolvormige witschimmelkaas.
Streekbeschrijving: Damse polders, streek rond Brugge
DAMSE BRIE
Romige zachte kaas met witschimmelkorst.
Streekbeschrijving: Damse polders, streek rond Brugge
DAMSE KRUIDENBRIE
Romige zachte kaas met kruidenjasje
Streekbeschrijving: Damse polders, streek rond Brugge
DAMME
Halfharde kaas met een zacht-pittige, romige smaak.
Streekbeschrijving: Brugse Ommeland, historische stad van 'Tijl Uylenspiegel'
LE MOULIN ROUGE
Zachte kaas onder de vorm van een plat wieltje met oranjewitte korst.
Streekbeschrijving: Damse polders, streek rond Brugge
KAZEMAT
Zachte kaas met homogene textuur.
Streekbeschrijving: streek rond Brugge
COBERGHER 50+
Kaas met lichtbruine korst ideaal als beleg of versneden in blokjes.
Streekbeschrijving: De Moeren tegen de Franse grens
COBERGHER 20+
Witgele dieetkaas.
Streekbeschrijving: De Moeren tegen de Franse grens
MOERENGOUD
Luchtige kaas met zwarte korst
Streekbeschrijving: De Moeren tegen de Franse grens
MOERENAAR KRUIDENKAAS
Wit-gele kaas met zichtbare kruiden in de korst
Streekbeschrijving: De Moeren tegen de Franse grens
PIKANTJE
Halfharde kaas met doordringende pikant smaak
Streekbeschrijving: De Moeren tegen de Franse grens
CABOUR
Geel-oranje kaas met romige smaak
Streekbeschrijving: De Moeren tegen de Franse grens
KEIEMTALER
De Keiemtaler is een gatenkaas met romige en pittige smaak, met een zoet nootachtig accent.
Streekbeschrijving: gelegen in het Diksmuidse tussen de Polders en het Houtland
KEIEMESE WITTEN
Een zachte witschimmelkaas van het type Belgische Brie.
Streekbeschrijving: gelegen in het Diksmuidse tussen de Polders en het Houtland
KEIEMS BLOEMPJE
Is het kleine zusje van de Keiemse Witten.
Het is een heel zacht kaasje met een bebloemd korstje, zeer mild van smaak en een beperkt zoutgehalte.
Streekbeschrijving: gelegen in het Diksmuidse tussen de Polders en het Houtland
KEIEMNAER
Laat deze abdijkaas zachtjes op de tong smelten en de fijnheid van een kwaliteitsproduct komt volop tot uiting.
Kortom een kaas voor lekkerbekken.
Streekbeschrijving: gelegen in het Diksmuidse tussen de Polders en het Houtland
KEIEMNAER 20+
Een halfharde kaas met beperkt zeezout. Een variant is de Keiemnaer 20+ met kruiden.
Deze kaas bevat brandnetel, ajuin, selder, bieslook en peterselie.
Streekbeschrijving: gelegen in het Diksmuidse tussen de Polders en het Houtland
PASSENDALE CLASSIC
Halfharde, authentieke kaas in de vorm van een boerenbrood, natuurlijk gerijpt met eetbare korst.
Licht verteerbaar door zijn luchtige gaatjesstructuur.
Streekbeschrijving: kaasdorp Passendale - op 20 km van Ieper
PASSENDALE PRELUDE
Halfharde, jonge kaas met een verrassend frisse toets, natuurlijk gerijpt met eetbare korst.
Licht verteerbaar door zijn luchtige gaatjesstructuur.
Streekbeschrijving: kaasdorp Passendale, op 20 km van Ieper
PASSENDALE DÉLICE
Halfharde jonge kaas met een fruitige en zachte toets, natuurlijk gerijpt met eetbare korst
Licht verteerbaar door zijn luchtige gaatjesstructuur.
Streekbeschrijving: kaasdorp Passendale, op 20 km van I
PASSENDALE CARACTÈRE
Halfharde smeuïge kaas met een sterke en karaktervolle smaak
Hij heeft 4 maanden gerijpt in de kaaskelders in Passendale om zo tot een verfijnde smaak met unieke aroma's te komen.
Streekbeschrijving: Kaasdorp Passendale, op 20 km van Ieper
PETRUS
Typische paterskaas gemaakt volgens aloud procédé, dat overgeleverd werd door de paters van de Oude Abdij van Lo.
Hij heeft een eenvoudig en natuurzacht aroma.
Streekbeschrijving: Zuid-West-Vlaanderen, streek van Veurne
ECHTE LOO
Typische halfharde streekkaas, gemaakt naar het recept van de paters van de oude Abdij van Lo.
Door zijn typische roodbacterierijping krijgt hij zijn pittige smaak en zijn eigen karakter.
Streekbeschrijving: Lo in het groene hart van de Westhoek
SINT BERNARDUS
Een halfharde kaas, romig en zacht van smaak
Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen
DIXMUDA
Deze jonge, ronde, zachte kaas met een gele korst is werkelijk een parel uit de polders. Het is een dagelijkse lekkernij voor bij de boterham.
Streekbeschrijving: Ègroene polderweiden van Diksmuide, een stukje ongerepte natuur, bron van heerlijke melk. Sinds jaar en dag verwerkt de kaasmakerij van Moorslede deze dagverse melk tot kaas.
PÈRE JOSEPH
Typische abdijkaas met typische donkerbruine korst. De natuurlijke rijping zorgt voor de volle smaak en het pittig aroma.
Streekbeschrijving: het lichtglooiende land van Zuid-West-Vlaanderen
PÉRE JOSEPH LIGHTE
Halfharde abdijkaas met een laag vetgehalte maar met een uitgesproken smaak.
Streekbeschrijving: het lichtglooiende land van Zuid-West-Vlaanderen
WESTHOEK
Halfharde rechthoekige kaas met natuurlijke witschimmelkorst
Streekbeschrijving: kaasdorp Passendale, op 20 km van Ieper
SPORKIN
Zwart gekorste kaas met een pikante geur
Streekbeschrijving: De Moeren tegen de Franse grens
MAASEYKER
Een zachte, ronde, smedige speciale kaas met witte korst
Kaasmakerij : Moorslede
MAASEYKER PROVENCAAL
Een zachte, ronde, smedige speciale kaas met witte korst en met Provencaalse kruiden versierd
Kaasmakerij : Moorslede
POPERINGSE HOMMELKAAS
Halfharde smedige kaas met bijzonder gekarakteriseerde geur en smaak
Streekbeschrijving: Deze kaas wordt op ambachtelijke wijze gemaakt op een kaasboerderij in het poldergebied De Moeren - gelegen tegen de Belgisch-Franse grens.
BOERENGOUD
Halfharde kaas in broodvorm met lichtgele kleur
Streekbeschrijving: Damse polders, streek rond Brugge
BRIGAND
Brigand is een typische streekkaas uit de Westhoek, op artisanale wijze gerijpt.
Het is een 'wilde delicatesse' met een vrij pittige smaak.
Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen
't GROENDAL TUINKRUIDEN
Jonge hoevekaas 50+ met tuinkruiden ( peterselie, ui, knoflook, peper, kerrie, mosterd en koriander)
Kaasmakerij : Rumbeke
't GROENDAL PATER LIEVENS
Halfharde hoevekaas 50+ met gewassen korst
Kaasmakerij : Rumbeke
't GROENDAL PATER LIEVENS LIGHT
Halfharde magere hoevekaas 30+ met gewassen korst
Kaasmakerij : Rumbeke
't GROENDAL MOSTERD
Jonge hoevekaas 50+ met mosterd (gele en zwarte)
Kaasmakerij : Rumbeke
't GROENDAL NOTELAER
Jonge hoevekaas 50+ met notensmaak (fenegriekzaden en mosterdzaden)
Kaasmakerij : Rumbeke
't GROENDAL BRANDNETEL
Jonge hoevekaas 50+ met brandnetelkruidenmengsel (brandnetel, bieslook, selderie, peterselie, knoflook en ui).
Kaasmakerij : Rumbeke
't GROENDAL BROKKELOUD ROESELAERE
Brokkeloude harde hoevekaas 48+ min
Kaasmakerij : Rumbeke
't GROENDAL GRAND CRU
Halfharde hoevkaas 50+ gerijpt in abdijbier met natuurkorst
Kaasmakerij : Rumbeke
't GROENDAL ITIAANSE KRUIDEN
Jonge hoevekaas 50+ met Italiaanse kruiden ((tomaat, paprika, knoflook, ui, basilicum, tijm, peper)
Kaasmakerij : Rumbeke
't GROENDAL JONG BELEGEN
Halfbelegen hoevekaas 50+ die minimum 5 maanden is gerijpt.
Kaasmakerij : Rumbeke
't GROENDAL JONG
Jonge hoevekaas 50+
Kaasmakerij : Rumbeke
WALLENAER
De Wallenaer is een creatie van de kaasmeester Vande Walle. De kaas werd bedacht tgv het 75-jarig bestaan (2010) van de kaasspeciaalzaak in hartje Tielt. De naam verwijst zowel naar de achternaam van de Kaasmeester, als naar de Beauvoordse Walhoeve die de kaas produceert. De kaas wordt geproduceerd uit rauwe biologische koemelk en Halleschelle (Tielts ongepasteuriseerd bier van hoge gisting).
Streekbeschrijving: Tielt - West-Vlaanderen
RUBENS
Halfharde streekkaas, bereid uit volle poldermelk. Deze kaas heeft een rijke, milde en verfijnde 'meesterlijke' smaak.
Streekbeschrijving: kaastraditie die teruggrijpt naar de Antw. kempen
BELGOLIGHT JONG
Belgolight Jong is een soepele Belgische kaas, een Gouda type met slechts 18% vetgehalte en tóch een volle smaak.
Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen
WYNENDALE
Afsmakende natuurkaas met een pikante smaak en een zeer zacht zuivel. Bereid uit verse koemelk.
Streekbeschrijving: streek van Torhout (Bourgondisch kasteel Wynendale)
Tot hier de Belgische kazen van West-Vlaanderen
De kazen van andere provincies volgen in :
En hoe stel je een Belgische kaasschotel samen?
Maak jouw eigen website met JouwWeb