België : een land van kaas !

Is België een land van kaas?

Dat we veel lekkere bieren hebben ... ja!  En onze chocolade mag er ook zijn!

Maar wisten jullie dat er meer dan 150 Belgische kazen bestaan? Het zijn topkazen, met uitmuntende smaken. Ze zijn niet allemaal van internationaal niveau.

Maar we staan er wel degelijk, als klein landje, met nijverige kaasmakerijen van tientallen geuren en kleuren en vormen. Van de Waalse ‘Rochefort’, over de stinkkaasjes van ‘Herve’ en de grote West-Vlaamse kaasmakerijen van ‘Passendale’ en ‘Brugge kazen’ of de 'witschimmel' van die boer die zijn zeventig koeien bij naam kent.

Het is een prachtige industrie, met de mooiste producten, zeer echt en van hier, maar stil. Soms zo stil dat we niet weten welke kazen er in onze achtertuin gemaakt wordt.

België zit met zijn meer dan 150 kaassoorten weliswaar ver achter bij Nederland en Frankrijk, maar toch is onze kaastafel verrassend gevarieerd.

 

Tijd voor wat aandacht dus, tijd voor Belgische kazen.

België is een vrij jong kaasland. Of ze nu uit de West-Vlaamse polders of de Limburgse bossen komen, onze kazen worden zo goed als allemaal door mensen gemaakt. Zelfs onze grote jongens als 'Chimay', 'Brugge Blomme' of 'Père Joseph' kan je geen fabriekskazen noemen, maar gewoon lekker lokaal.

 

Diep in de Kempense bossen, tegen de Nederlandse grens, vullen de Nobertijnen hun dag met bezinning en gebed. Gelukkig voor de kaasliefhebber schiet er nog wat tijd over om kaas te maken. Uit de abdij van Postel rollen verschillende soorten kazen.

Madeleine Hansen (uit het land van Herve) werkt van thuis uit en is baas in haar eigen duurzaam bedrijf. 25 jaar geleden nam ze de kaasmakerij over van haar ouders. Natuurlijk is ze meegegaan met de tijd; ze verbouwde de schuur, er kwamen machines, ze dreef de productie op, ze legde een heus eco-energiesysteem aan maar de essentie is gebleven en ze maakt nog steeds kaas als 300 jaar geleden : 'Le vieux moulin' uit het land van Herve, bij Luik.

Melk, kwestie van koe

De melk maakt de kaas. Of beter: het vet van de melk maakt de kaas. De smaak zit namelijk in het vet. Niet alleen het ras van de koe is dus belangrijk maar ook waar ze graast, wat ze graast en wanneer ze graast.

Het is een zeer delicate materie waar melkboerin Annemie uit het West-Vlaamse Reninge het één en ander over weet.

“ Alles is hier koevriendelijk. Zo werken we hier met open stallen. Onze koeien beslissen zelf wanneer ze op stap gaan. Tot de melktijd is het hier een va-et-vient. En om de koedames helemaal happy te houden staat er ook een stiertje op de wei.”

Annemie vertelt ook volgende : “ de rauwe melk van deze bodem smaakt in elk geval helemaal anders dan die van Herve bijvoorbeeld. Rauwe melk is een terroirproduct, gevoelig aan omgevingsfactoren : de IJzer die de polders overspoelt, de typische kruiden die onze koeien hier eten ( weegbree, duizendblad, wilde chicorei, luzern)  maar ook de seizoenen spelen een rol. En waarom is de kaas van eind juni het lekkerst? Simpel, hij werd gemaakt van de vroege lentemelk en  dus van het eerste lentegras.”

Tot hier de woorden van Annemie.

Een Belgische kaastafel.

Nog 3 weken en het is Sinterklaas. Dan komen de kinderen naar hier en ’s avonds willen we samen genieten van een stukje kaas en een glaasje rode wijn!  Misschien liggen er dit jaar op de kaasplank alleen maar Belgische kazen.

Maar vooraleer keuze te maken tussen de soorten wil ik ze toch eens allemaal van dichtbij bestuderen.

 

Soorten Belgische kazen.

In dit artikel komt de provincie met de meeste kazen aan bod.

WEST - VLAANDEREN

 

BRUGGE GOUD

Eén jaar oude kaas gerijpt onder strenge controle van de meester- kaasmaker

Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen

 

 

BRUGGE BLOMME

Heerlijke Belgische fluweelzachte delicatesse met een pittige smaak

Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen

 

 

 

BRUGGE BELEGEN

Het is een Belgische kaas gedurende 4 maanden gerijpt.

Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen

 

BRUGGE GOUD

Uit het huwelijk van Nazareth en Brugge Oud is deze heerlijke nieuwe kaas geboren.

Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen

BRUGGE BROODJE CLASSIC

Het Brugge Broodje Classic is een broodkaas met een volle, romige smaak en een gul karakter alsook een mooie witte natuurkorst.

Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen

 

BRUGGE PRESTIGE

Brugge Prestige is een oude kaas en heeft een half jaar langer gerijpt dan de gewone Oud Brugge.

Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen

 

BRUGGE DENTELLE

De jongste telg uit het gamma ‘Brugge kaas’ werd “Dentelle” gedoopt wat “kant” betekent. De naam verwijst naar de eeuwenoude kunst en traditie van het kantklossen, waar Brugge in binnen – en buitenland om geroemd wordt.  
De dunne, ivoorkleurige eetbare korst omhult een zacht, smeuïg zuivel dat voorzichtig smelt in de mond.

Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen.

BRUGGE BROODJE APERO

Hij is, net zoals het Brugge Broodje Classic, een broodkaas met een zachte, romige smaak en een gul karakter.

Hij heeft een mooie witte natuurkorst. Aan dit Brugge Broodje werden voor de Apero mosterdzaadjes en fenegriekzaadjes toegevoegd.

Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen

 

BRUGGE ABDIJ PATERSKAAS

Een zachte, ronde, smedige speciaalkaas met een oranje korst

Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen.

 

BRUGGE ABDIJKAAS PRIOR

Een zachte, ronde, smedige speciaalkaas.

Hij rijpt gedurende min. 6 weken in vochtige kaaskelders en krijgt zo zijn smaaknuances.

Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen.

 

 

BRUGGE ABDIJKAAS ABT

Een zachte,ronde, smedige kaas met donkerbruine korst en een pittige, romige smaak.

Voor deze kaas duurt de rijping min. 8 weken.

Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen.

 

BRUGGE KAAS GERIJPT IN RODENBACH

De Brugge bierkaas verenigt als enige in zijn soort twee culinaire toppers : kaas en bier

Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen

 

 

 

NAZARETH CLASSIC

Grote gatenkaas met een fijne notensmaak

Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen.

 

 

NAZARETH LIGHT

Minder vet, minder zout, verrijkt met lactobacillus casei, voor een evenwichtige darmflora.

Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen.

 

 

BIO 'BRIODOR'- NATUR

Echte biokaas van Vlaamse bodem, met omega 3 en omega 6

Damse kaasmakerij

 

 

BIO 'BRODOR' LIGHT

Echte biokaas van Vlaamse bodem, met omega 3 en omega 6

Damse kaasmakerij

 

 

BIO 'BRIODOR' - peper en look/ daslook

Echte biokaas van Vlaamse bodem, met omega 3 en omega 6, verrijkt met fijne kruiden

Damse kaasmakerij

 

 

 

DAMSE MOKKE

Bolvormige witschimmelkaas.

Streekbeschrijving: Damse polders, streek rond Brugge

 

DAMSE BRIE

Romige zachte kaas met witschimmelkorst.

Streekbeschrijving: Damse polders, streek rond Brugge

 

 

DAMSE KRUIDENBRIE

Romige zachte kaas met kruidenjasje

Streekbeschrijving: Damse polders, streek rond Brugge

 

 

DAMME

Halfharde kaas met een zacht-pittige, romige smaak.

Streekbeschrijving: Brugse Ommeland, historische stad van 'Tijl Uylenspiegel'

 

 

 

LE MOULIN ROUGE

Zachte kaas onder de vorm van een plat wieltje met oranjewitte korst.

Streekbeschrijving: Damse polders, streek rond Brugge

 

KAZEMAT

Zachte kaas met homogene textuur.

Streekbeschrijving: streek rond Brugge

 

COBERGHER 50+

Kaas met lichtbruine korst ideaal als beleg of versneden in blokjes.

Streekbeschrijving: De Moeren tegen de Franse grens

 

COBERGHER 20+

Witgele dieetkaas.

Streekbeschrijving: De Moeren tegen de Franse grens

 

MOERENGOUD

Luchtige kaas met zwarte korst

Streekbeschrijving: De Moeren tegen de Franse grens

 

 

 

MOERENAAR KRUIDENKAAS

Wit-gele kaas met zichtbare kruiden in de korst

Streekbeschrijving: De Moeren tegen de Franse grens

 

PIKANTJE

Halfharde kaas met doordringende pikant smaak

Streekbeschrijving: De Moeren tegen de Franse grens

 

CABOUR

Geel-oranje kaas met romige smaak

Streekbeschrijving: De Moeren tegen de Franse grens

 

 

KEIEMTALER

De Keiemtaler is een gatenkaas met romige en pittige smaak, met een zoet nootachtig accent.

Streekbeschrijving: gelegen in het Diksmuidse tussen de Polders en het Houtland

 

 

KEIEMESE WITTEN

Een zachte witschimmelkaas van het type Belgische Brie.

Streekbeschrijving: gelegen in het Diksmuidse tussen de Polders en het Houtland

 

KEIEMS BLOEMPJE

Is het kleine zusje van de Keiemse Witten.

Het is een heel zacht kaasje met een bebloemd korstje, zeer mild van smaak en een beperkt zoutgehalte.

Streekbeschrijving: gelegen in het Diksmuidse tussen de Polders en het Houtland

 

KEIEMNAER

Laat deze abdijkaas zachtjes op de tong smelten en de fijnheid van een kwaliteitsproduct komt volop tot uiting. 

Kortom een kaas voor lekkerbekken.

Streekbeschrijving: gelegen in het Diksmuidse tussen de Polders en het Houtland

 

 

KEIEMNAER 20+

Een halfharde kaas met beperkt zeezout. Een variant is de Keiemnaer 20+ met kruiden.

Deze kaas bevat brandnetel, ajuin, selder, bieslook en peterselie.

Streekbeschrijving: gelegen in het Diksmuidse tussen de Polders en het Houtland

 

PASSENDALE CLASSIC

Halfharde, authentieke kaas in de vorm van een boerenbrood, natuurlijk gerijpt met eetbare korst.

Licht verteerbaar door zijn luchtige gaatjesstructuur.

Streekbeschrijving: kaasdorp Passendale - op 20 km van Ieper

 

 

PASSENDALE PRELUDE

Halfharde, jonge kaas met een verrassend frisse toets, natuurlijk gerijpt met eetbare korst.

Licht verteerbaar door zijn luchtige gaatjesstructuur.

Streekbeschrijving: kaasdorp Passendale, op 20 km van Ieper

 

 

 

PASSENDALE DÉLICE

Halfharde jonge kaas met een fruitige en zachte toets, natuurlijk gerijpt met eetbare korst

Licht verteerbaar door zijn luchtige gaatjesstructuur.

Streekbeschrijving: kaasdorp Passendale, op 20 km van I

 

 

 

PASSENDALE CARACTÈRE

Halfharde smeuïge kaas met een sterke en karaktervolle smaak

Hij heeft 4 maanden gerijpt in de kaaskelders in Passendale om zo tot een verfijnde smaak met unieke aroma's te komen.

Streekbeschrijving: Kaasdorp Passendale, op 20 km van Ieper

 

 

PETRUS

Typische paterskaas gemaakt volgens aloud procédé, dat overgeleverd werd door de paters van de Oude Abdij van Lo.

Hij heeft een eenvoudig en natuurzacht aroma.

Streekbeschrijving: Zuid-West-Vlaanderen, streek van Veurne

 

ECHTE LOO

Typische halfharde streekkaas, gemaakt naar het recept van de paters van de oude Abdij van Lo.

Door zijn typische roodbacterierijping krijgt hij zijn pittige smaak en zijn eigen karakter.

Streekbeschrijving: Lo in het groene hart van de Westhoek

 

SINT BERNARDUS

Een halfharde kaas, romig en zacht van smaak

Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen

 

DIXMUDA

Deze jonge, ronde, zachte kaas met een gele korst is werkelijk een parel uit de polders. Het is een dagelijkse lekkernij voor bij de boterham.

Streekbeschrijving: Ègroene polderweiden van Diksmuide, een stukje ongerepte natuur, bron van heerlijke melk. Sinds jaar en dag verwerkt de kaasmakerij van Moorslede deze dagverse melk tot kaas.

 

 

PÈRE JOSEPH

Typische abdijkaas met typische donkerbruine korst. De natuurlijke rijping zorgt voor de volle smaak en het pittig aroma.

Streekbeschrijving: het lichtglooiende land van Zuid-West-Vlaanderen

 

 

PÉRE JOSEPH LIGHTE

Halfharde abdijkaas met een laag vetgehalte maar met een uitgesproken smaak.

Streekbeschrijving: het lichtglooiende land van Zuid-West-Vlaanderen

 

 

 

WESTHOEK

Halfharde rechthoekige kaas met natuurlijke witschimmelkorst

Streekbeschrijving: kaasdorp Passendale, op 20 km van Ieper

 

SPORKIN

Zwart gekorste kaas met een pikante geur

Streekbeschrijving: De Moeren tegen de Franse grens

 

MAASEYKER

Een zachte, ronde, smedige speciale kaas met witte korst

Kaasmakerij : Moorslede

 

MAASEYKER PROVENCAAL

Een zachte, ronde, smedige speciale kaas met witte korst en met Provencaalse kruiden versierd

Kaasmakerij : Moorslede

 

 

POPERINGSE HOMMELKAAS

Halfharde smedige kaas met bijzonder gekarakteriseerde geur en smaak

Streekbeschrijving: Deze kaas wordt op ambachtelijke wijze gemaakt op een kaasboerderij in het poldergebied De Moeren - gelegen tegen de Belgisch-Franse grens.

 

BOERENGOUD

Halfharde kaas in broodvorm met lichtgele kleur

Streekbeschrijving: Damse polders, streek rond Brugge

BRIGAND

Brigand is een typische streekkaas uit de Westhoek, op artisanale wijze gerijpt.

Het is een 'wilde delicatesse' met een vrij pittige smaak.

Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen

 

't GROENDAL TUINKRUIDEN

Jonge hoevekaas 50+ met tuinkruiden ( peterselie, ui, knoflook, peper, kerrie, mosterd en koriander)

Kaasmakerij : Rumbeke

 

't GROENDAL PATER LIEVENS

Halfharde hoevekaas 50+ met gewassen korst

Kaasmakerij : Rumbeke

 

't GROENDAL PATER LIEVENS LIGHT

Halfharde magere hoevekaas 30+ met gewassen korst

Kaasmakerij : Rumbeke

 

't GROENDAL MOSTERD

Jonge hoevekaas 50+ met mosterd (gele en zwarte)

Kaasmakerij : Rumbeke

 

't GROENDAL NOTELAER

Jonge hoevekaas 50+ met notensmaak (fenegriekzaden en mosterdzaden)

Kaasmakerij : Rumbeke

 

't GROENDAL BRANDNETEL

Jonge hoevekaas 50+ met brandnetelkruidenmengsel (brandnetel, bieslook, selderie, peterselie, knoflook en ui).

Kaasmakerij : Rumbeke

 

't GROENDAL BROKKELOUD ROESELAERE

Brokkeloude harde hoevekaas 48+ min

Kaasmakerij : Rumbeke

 

't GROENDAL GRAND CRU

Halfharde hoevkaas 50+ gerijpt in abdijbier met natuurkorst

Kaasmakerij : Rumbeke

 

't GROENDAL ITIAANSE KRUIDEN

Jonge hoevekaas 50+ met Italiaanse kruiden ((tomaat, paprika, knoflook, ui, basilicum, tijm, peper)

Kaasmakerij : Rumbeke

 

't GROENDAL JONG BELEGEN

Halfbelegen hoevekaas 50+ die minimum 5 maanden is gerijpt.

Kaasmakerij : Rumbeke

 

't GROENDAL JONG

Jonge hoevekaas 50+

Kaasmakerij : Rumbeke

 

 

 

WALLENAER

De Wallenaer is een creatie van de kaasmeester Vande Walle. De kaas werd bedacht tgv het 75-jarig bestaan (2010) van de kaasspeciaalzaak in hartje Tielt. De naam verwijst zowel naar de achternaam van de Kaasmeester, als naar de Beauvoordse Walhoeve die de kaas produceert. De kaas wordt geproduceerd uit rauwe biologische koemelk en Halleschelle (Tielts ongepasteuriseerd bier van hoge gisting).

Streekbeschrijving: Tielt - West-Vlaanderen

 

RUBENS

Halfharde streekkaas, bereid uit volle poldermelk. Deze kaas heeft een rijke, milde en verfijnde 'meesterlijke' smaak.

Streekbeschrijving: kaastraditie die teruggrijpt naar de Antw. kempen

 

BELGOLIGHT JONG

Belgolight Jong is een soepele Belgische kaas, een Gouda type met slechts 18% vetgehalte en tóch een volle smaak.

Streekbeschrijving: Moorslede, in het hart van West-Vlaanderen

 

WYNENDALE

Afsmakende natuurkaas met een pikante smaak en een zeer zacht zuivel. Bereid uit verse koemelk.

Streekbeschrijving: streek van Torhout (Bourgondisch kasteel Wynendale)

Tot hier de Belgische kazen van West-Vlaanderen

De kazen van andere provincies volgen in :

DEEL 2

DEEL 3

DEEL 4

 

En hoe stel je een Belgische kaasschotel samen?

Belgische kaasfondue