Aardappelpannenkoekjes

Een heerlijk gerecht!

Pannenkoeken … de naam is overal bekend. Het is dan ook een van de populairste lekkernijen van de wereld!

Er zijn zoveel variaties en de manier waarop ze klaargemaakt worden, verschilt van land tot land. Er zijn dikke pannenkoeken tot dunne flensjes – we hebben de pannenkoekjes met suiker, slagroom én andere hebben dan weer een hartige vulling. Op de borden liggen ze te pronken als één grote schijf, terwijl andere dubbel gevouwen worden aangeboden.

Én er is de aardappelpannenkoek, ook Rösti genoemd. In Zweden spreekt men van de Raggmunk. Deze Zweedse klassieker is een aardappelpannenkoek met spek, meteen een deftige hongerstiller na een dag vol met buitenactiviteiten.

 

Ben je die ‘gewoon gekookte’ aardappel wat beu, ga dan voor een van volgende recepten:

1. Recept van Jeroen Meus (Belgische kok)

Ingrediënten : (4 personen)

  • 800 g loskokende aardappelen
  • 90 g bloem
  • 1 ei
  • 3 dl melk
  • klont boter
  • peper en zout

Bereiding :

  • Doe de bloem in een kom.
  • Schenk er de melk bij en voeg het ei toe. Meng het beslag glad met de garde.
  • Schil aardappelen en rasp ze fijn. Gebruik bij voorkeur oudere aardappelen, omdat deze knollen extra veel zetmeel bevatten.
  • Doe de geraspte aardappelen in het beslag, voeg een snuif zout toe en meng alles voorzichtig met een vork.
  • Smelt de boter in een grote braadpan of koekenpan op een matig vuur
  • Schep per pannenkoekje één volle vork van het beslag met aardappel in de pan. Druk het hoopje even aan tot een egaal koekje.
  • Bak meteen meerdere pannenkoekjes goudbruin in één beurt.
  • Gebruik een kleine spatel en draai ze na één tot twee minuten om. Laat de pannenkoekjes verder bakken op een zacht vuur totdat ook de binnenkant gaar is. Controleer het resultaat. (De randjes zijn een stuk sneller gaar en krokant.)

 

Een recept van SPAR

2. Aardappelpannenkoek met spekreepjes erbij

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • ½ kg aardappelen
  • 20 gram bloem
  • 1 ei
  • 85 ml melk (volle, halfvolle of magere, naar keuze)
  • 125 gram spekreepjes
  • 20 gram boter
  • Peper en zout
  • Provençaalse kruiden

Bereiding

  • Bak de spekreepjes in een hete boter – haal ze uit de pan als ze gebakken zijn
  • Schil de aardappelen en rasp ze fijn
  • Meng de geraspte aardappelen met het ei, de melk en bloem. Kruid met peper, een beetje zout en Provençaalse kruiden (bv. tijm, oregano ..)
  • Meng de gebakken spekreepjes onder het aardappelmengsel
  • Smelt wat boter in de pan
  • Bedek de pan met het aardappelmengsel, bak aan 1 zijde goudbruin en gaar op een zacht vuur. Draai de pannenkoek om en laat ook de andere kant op een zacht vuur verder garen.
  • Bak een volgende pannenkoek - herhaal dit tot alle ingrediënten zijn opgebruikt.

Serveer met een frisse groene sla (bv. rucola) en eventueel enkele kerstomaatjes

Tip : je kan de aardappelpannenkoeken perfect op voorhand bakken en ze ’s anderendaags kort opwarmen zonder vet.

 

3. Een ander rösti recept

Ingrediënten: (voor 4 personen)

  • 500 gr aardappelen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 ei losgeklopt
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  • Schil en was de aardappelen. Rasp ze met een grove rasp tot slierten.
  • Pel de knoflook en de ui en hak deze fijn.
  • Meng de knoflook en de ui door de aardappelen en voeg het losgeklopte ei toe.
  • Meng het geheel door elkaar en breng het op smaak met peper en zout.
  • Verhit wat boter in de koekenpan en giet het aardappelmengsel in de pan.
  • Druk het met de bolle kant van de lepel plat en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes aanbakken.
  • Leg een bord op de pan en kiep de aardappelpannenkoek om.
  • Schuif de pannenkoek nu voorzichtig terug in de pan en bak de andere kant ook 10 minuten aan.

Let erop dat het vuur niet te hoog staat, anders brandt het aan.

 

4. De Zweedse Raggmunk

Deze lijken gewoon op mini-pannenkoeken, maar smaken toch echt heel anders. Raggmunk betekent letterlijk: pelsmonnik (aardappelpannenkoeken met spek en lingonbesjes)

Ingrediënten

  • 800 gr. verse aardappelen
  • 120 gr. bloem
  • 1 mespunt zout
  • 400 ml halfvolle melk
  • 1 ei
  • 600 gr spek
  • 200 gr. lingonbessen
  • 170 gr. strooisuiker

Bereiding

  • Schil de aardappelen.
  • Klop de bloem, zout en een beetje melk tot een gladde pasta in een kom. Klop de rest van de melk en het ei.
  • Rasp de aardappelen direct in het mengsel
  • Braad het spek in een pan en houd deze warm. Bewaar het braadvet om de pannenkoeken later in te bakken.
  • Gebruik een beetje boter in de pan samen met het braadvet van het spek en vervolgens een beetje beslag.
  • Spreid de aardappelpannenkoek uit met een spatel en bak op een matig vuur totdat ze goudbruin zijn aan iedere kant.

Dien op met spek, lingonbesjes en een blaadje verse peterselie (en eventueel wat strooisuiker)

In plaats van de besjes kan men ook Lingonsylt (vossebessenjam) gebruiken. Serveer dan de aardappelpannenkoek met het uitgebakken spek, de jam en bijvoorbeeld met wat geraspte wortel.

 

4. Nog wat tips voor aardappelpannenkoeken :

  • Maak een licht pannenkoeken beslag met niet teveel bloem, want het zetmeel van de aardappelen zal voor extra binding zorgen.
  • Was daarom de aardappelen vooraleer ze te schillen, zodat je het extra zetmeel van de aardappelen na het schillen niet gaat wegwassen.
  • Hoe ouder de aardappel, hoe beter, kies ook een bloemig, loskokend, kruimig aardappelras
  • Smaakt ook lekker met bieslook en yoghurt of gewoon mayonaise

 

5. Soorten aardappelen:

Bij de kookaardappelen zijn er de vastkokende en zachtkokende. Daarnaast is er ook de zoete aardappelen (bataat).

  • De zachtkokende aardappelen worden ook wel melige, bloemige aardappelen genoemd. Ze hebben een zachter en meliger vruchtvlees, want zij bevatten veel droge massa, veel zetmeel en weinig water. Ze zijn kruimig en vallen bij het koken sneller uiteen. Hierbij verstaan we de frietaardappelen en de bintjes. De eerste zijn uiteraard ideaal om frietjes te maken, maar je kan ze net als bintjes ook gewoon koken, of bereiden in puree. Verder zijn ze ook geschikt voor kroketten, om te koken, in soep en in ovenschotels.
  • Bij de vastkokende aardappelen denken we aan Nicola, Charlotte, Belle de Fontenaye, Franceline of krieltjes. Ze zijn heel geschikt om te bakken en om in gratinbereidingen en slaatjes te verwerken. Je kan ze ook gewoon koken. Het voordeel is dat ze niet makkelijk uit elkaar vallen. Daarom passen deze gekookte aardappelen heel goed bij een feestelijke bereiding.
  • De zoete aardappelen bevatten veel zetmeel en vitamines en hebben een zoete smaak en een meelachtige structuur die doet denken aan kastanje. Je bereidt de zoete aardappel zoals een gewone aardappel: in de schil, in kroketjes, gratin enz. Of je voegt ze toe aan puree om er een zoete toets aan te geven.

En vond je bij vorige recepten nog geen voldoening, ga dan een kijkje nemen op volgende link en kies voor bv. rosti met vis, gepocheerd ei, gerookte zalm en honing-mosterdroom, met pompoen, bacon of ga voor een rosti met zoete aardappelen

http://www.okokorecepten.nl/recept/aardappelen/rosti/