Belgische kaasfondue
Wie denkt dat een kaasfondue enkel met Zwitserse kazen kan, is mis!
Als je de Belgische kazen nog niet kent, kan je die ontdekken via de links op het einde van dit artikel.
De West-Vlaamse Tim Landschoot dokterde een fonduerecept uit met Kazen van bij ons.
Tim is een jonge kaas-gepassioneerde met een kaasspeciaalzaak in Torhout (België).
Wat heb je nodig?
- ½ Nazareth kaas (of een lekker alternatief bv. Mariëntaler)
- ¼ Oud Brugge kaas of Oud Roeselare (’t Groendal)
- ¼ Pas de Bleu
- 0,25 cl witte wijn
- 2 eetlepels bloem
Hoe fondueën?
Het is heel simpel. Reken op 200 gram kaas per persoon en zorg dat de verhoudingen kloppen : de helft zachte kaas, een kwart oude kaas en een kwart schimmelkaas.
Voorbeeld:
- 100 gram Nazareth : gebruik een zachte smeltkaas zoals Nazareth of een lekker alternatief
- 50 gram Oude Brugge : kan perfect vervangen worden door een andere pittige kaas zoals bv. ‘t Groendal Brokkeloud Roeselare’
- 50 gram Pas de Bleu : biologische schimmelkaas
Bereidingswijze :
- Rasp de kazen en meng ze onder de schimmelkaas, die je in de fonduepan al hebt fijngeprakt.
- Voeg de wijn toe, ongeveer 1/3 van de kaashoeveelheid.
- Bind daarna met 2 eetlepels bloem, 1 lepel per persoon.
- Warm op een goed vuurtje en blijf roeren. Als er blaasje verschijnen zet je het vuurtje zachter tot je een smeuïge homogene massa krijgt.
- Klaar om te serveren en er heerlijk brood in de doppen.
Nog een andere soort kaasfondue zie je hier : https://www.youtube.com/watch?v=D7gQ2hPbWzc
En nog voorbeelden van kaasfondue :
1. Kaasfondue met gember
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 300 g Brugge Blomme op kamertemperatuur (stuk)
- 300 g Biamo (stuk)
- 1 cm gember
- 3 dl cider
- 1 el maïzena
- 2 el calvados
- 5 gemberbolletjes of 2 el gembersiroop
- zout, versgemalen zwarte peper
- verse groenten
- noten/rozijnenbrood
Bereidingswijze :
- Wrijf de fonduepan in met een stukje verse gember.
- Zet de fondue op een brander of een andere warmtebron op tafel.
- Rasp de Biamo en snij de Brugge Blomme in kleine stukjes.
- Giet de cider in de fonduepan en breng aan de kook. Voeg de kaas toe en laat onder voortdurend roeren smelten. Laat het kaasmengsel niet koken!
- Roer in een kopje het maïszetmeel los met de calvados en meng dit door het kaasmengsel tot er een homogene massa ontstaat.
- Breng de fondue op smaak met zout, peper en de gember.
- Lekker met noten- of rozijnenbrood en eventueel verse groenten.
Dit recept komt van : http://www.kazenvanbijons.be/
2. Belgische Kaasfondue
Ingrediënten :
- 500 gr in stukjes gesneden harde kaas (Nazareth, Fagnar, Ambiorix)
- 3 dl blond bier
- 1 klein glaasje jenever
- 4 eetlepels maïzena
- 1 teentje knoflook
- stukjes brood met korst
- hard fruit (met citroen besprenkeld)
Bereiding:
- Het fonduepannetje goed inwrijven met het knoflookteentje.
- Doe er de in stukken gesneden kaas in samen met de maïzena, het bier en de jenever.
- Goed mengen en op een zacht vuur laten smelten.
- Zet het fonduepannetje op het onderstel.
- De stukjes brood en/of het fruit op een vork prikken en in de gesmolten kaas dompelen.
Bron: De verzameling van Kris VANHOUTTE.
3. Belgische fondue met bier en abdijkaas
Ingrediënten : (4 personen)
- 200 g kaas, abdij- (bijv. Père Joseph)
- 300 g kaas, belegen, geraspte
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels maïzena
- 1 theelepel mosterd
- 1 bosuitje
- 1 flesje witbier (33 cl)
Bereiding :
- Snij het bosuitje fijn en halveer de knoflook.
- Wrijf de binnenzijde van fonduepan in met de knoflook.
- Los de maïzena op in 4 eetlepels bier.
- Schenk de rest van het bier in de pan en breng het aan de kook.
- Ontkorst de abdijkaas en snij in piepkleine blokjes.
- Draai het vuur laag.
- Roer de beide kaassoorten in gedeelten met een houten lepel door het warme bier, tot alle kaas gesmolten is.
- Roer het maïzenapapje door kaasmengsel.
- Roer het bosuitje door het kaasmengsel.
- Laat het kaasmengsel nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken tot fondue goed gebonden is.
- Breng de fondue op smaak met mosterd en peper.
Tips om te dippen:
- blokjes zuurdesembrood (bijv. Pain Bûcheron)
- halve blaadjes witlof
- stukjes wortel
- gesmoorde stukjes prei
- gekookte mosselen
- grote garnalen
- blokjes of rolletjes ham.
4. Nog een heel eenvoudige fondue
Ingrediënten : (4 personen)
- 400 g emmenthaler
- 400 g Maredsous, Grimbergen, Affligem of Postelkaas
- 4 dl droge witte wijn
- Bereidingswijze
- alles mengen en warm maken
- de kaas erin dippen
Maak jouw eigen website met JouwWeb