Zó gezond is Quinoa.
Quinoa, superfood uit de Andes.
Deze pseudograantjes uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika hebben intussen al de weg gevonden naar onze supermarkten en voedingswinkels.
Quinoa is afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Het heeft de vorm van sesamzaadjes en wordt gekweekt in het hooggebergte van Bolivië, Peru, Ecuador, Colombia, Chili en Argentinië. Het wordt wel eens de moeder der granen genoemd omwille van haar uitzonderlijk hoge voedingswaarde.
De geschiedenis van Quinoa
Quinoa vind je dus in het Andesgebergte op hoogtes tussen 3.000 en 6.000 meter. Quinoa werd 5.000 jaar geleden voor het eerst verbouwd in het Andesgebergte en vormde het basis bestanddeel van de voeding van de toenmalige bewoners, de roemrijke Inca’s. De Inca’s beschouwden Quinoa als heilig voedsel, een geschenk van god. Zij noemden het ‘La Chisiya Mama’, de moeder aller granen. Dit vanwege de geweldige voedingswaarden van Quinoa.
In de 16e eeuw ging het bergafwaarts met de Inca’s. De Spaanse ontdekkingsreiziger Fransisco Pizarro bereikte het Andesgebergte met zijn kleine leger, verwoeste binnen een jaar de Quinoa velden en dwong de Inca’s tot overgave. Hun leven draaide tot dan om de verering van Quinoa en met de komst van Fransisco Pizarro deed het algehele voedingsstoffentekort bij de Inca’s haar intrede. Wat de Spaanse veroveraars echter niet wisten was dat dit graan [sic! quinoa is een soort zaad] nog heimelijk werd verbouwd in het alleen voor lokale bewoners toegankelijke, ijle hooggebergte in de Andes. Daardoor was iedereen het bestaan van Quinoa min of meer vergeten. Totdat het werd herontdekt in de 70-er jaren...
Vandaag de dag groeit de populariteit en erkenning van Quinoa als gezonde voeding enorm, met name in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Maar ook veel topkoks hebben Quinoa ontdekt om er de heerlijkste gerechten mee te bereiden. Ja, zelfs de NASA gebruikt de zaden van Quinoa tijdens Internationale ruimtevluchten. En nu brengen wij Quinoa naar Nederland en België, om te beginnen in de voedingsrepen van NatureCrops.
komt uit : http://www.naturecrops.nl/quinoa/wat-is-quinoa.html?gclid=CMjQ-aGSnbcCFWbKtAodJXgATw
Quinoa mag terecht superfood worden genoemd. Het is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens super gezond.
Het heeft een hoog eiwitgehalte, waarvan de aanwezige eiwitten van uitstekende kwaliteit zijn. Ze zijn een ideale samenstelling van aminozuren omdat het maar liefst 8 essentiële aminozuren bevat die het menselijk lichaam niet zelf kan aanmaken. Het bevat ook veel voedingsvezels en veel goede vetten. Rode quinoa bevat nog meer vezels en voedingstoffen dan witte. Het is ook een goede bron van magnesium, ijzer, calcium, fosfor, kalium en vitamine E en B.
Geen enkele graansoort kan de quinoa hierin evenaren. Quinoa wordt beschouwd als een graan maar het is een gekweekte variëteit uit een familie wilde planten. Het behoort eigenlijk tot dezelfde familie als spinazie, rode biet en suikerbiet. De kleine zaadkorrels lijken op een kruising van gierst en sesamzaad en hebben een nootachtige smaak
Quinoa bevat ook geen gluten. Dus voor mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen is quinoa een lekkere afwisseling. Quinoa is ook perfect geschikt om er vegetarisch mee te koken. Het is een voedzaam alternatief voor rijst, couscous, taboulé of aardappelen. Quinoa past bij vrijwel alle groenten en kan ook in desserts verwerkt worden.
De quinoa kan makkelijk bewaard worden op een koele, droge en donkere plaats. Het heeft een korte kooktijd (gemiddeld 15 minuten). Was de quinoa altijd eerst grondig in een vergiet voor gebruik!
Je kan quinoa lekker op smaak brengen met fijngesnipperde look en ui, een nootje boter, peper en zout. Heb je het graag een tikkeltje anders?
Dan vormen een grote variatie aan smaakmakers een goede match met quinoa: geraspte citroenschil, gember, chilipeper, sesamzaadjes, kardemon, verse munt, koriander of peterselie.
Je vindt quinoa in natuurvoedingszaken en in de meeste grote supermarkten in de omgeving van de rijst.
links: quinoa gekookt - rechts: 'rode quinoa'
Recepten
1. Quinoa met shiitake en een eitje
Ingrediënten: voor 2 personen
- 150 gr quinoa
- 2 sjalotjes
- 6 shiitake
- knoflookteentjes
- 1 glas witte wijn
- handvol geroosterde hazelnoten
- bussel bladpeterselie
- 2 eierdooiers
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
- spoel de quinoa
- snij de sjalotjes fijn en de shiitake in dunne plakjes
- plet de knoflookteentjes onder het lemmet van het mes
- stoof alles ongeveer 3 min. in wat olijfolie
- voeg de ongekookte quinoa toe, de witte wijn en 1 glas water
- voeg de noten toe en kruid met peper en zout
- laat ongeveer 13 min. zachtjes koken onder deksel
- check af en toe of de quinoa niet droog kookt
- giet water bij indien nodig
- zet van het vuur en laat nog even wellen
- haal het deksel van de pan en voeg de fijngesneden peterselie toe
- verdeel de quinoa over de borden, maak een kuiltje bovenaan en leg er de eierdooier (of een spiegelei) in.
Tip: spoel goed! rond quinoa zit een laagje dat erg bitter smaakt. Als je niet spoelt, neem je die smaak mee in je gerecht.
2. Quinoa met kokosmelk en chocolade
Ingrediënten : voor 2 personen
- 100 gr quinoa
- kokosmelk
- 30 gr donkere chocolade (minstens 70% cacao)
Bereiding:
- spoel de quinoa
- kook de quinoa met 3 gelijke delen kokosmelk
- laat ongeveer 13 minuten koken
- zet van het vuur en roer er de chocolade onder
- zet het deksel er weer op en laat nog even wellen
- serveer in klein glaasjes en giet er een beetje kokosmelk over
Tip: normaal neem je twee delen vocht op één deel droge quinoa. Maar omdat ik hier een smeuiige pap wil én omdat kokosmelk consistenter is dan water, neem ik drie delen.
3. Salade met quinoa en fetakaas
Dit is een gerecht van Jeroen Meus ( Belgische kok op TV één). Hij gebruikt quinoa als basis voor een salade met veel verse groenten en met fetakaas als smaakmaker. Hij neemt bij voorkeur originele feta, op basis van schapen- of geitenmelk.
extra materiaal: een fijne rasp
Ingrediënten: voor 4 personen
- 250 g quinoa
- 1⁄2 l groentebouillon
- 4 lente-uitjes
- 3 paprika's (2 rode, 1 gele)
- 1 courgette
- 1 rode ui
- 100 g zwarte olijven (ontpit)
- 1⁄2 limoen
- 200 g fetakaas
- 1⁄4 bussel basilicum
- enkele takjes (platte) peterselie
- snuifje mild paprikapoeder (eventueel gerookt)
- snuifje cayennepeper
- snuifje komijnpoeder
- scheutje olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
- Ontdooi en verwarm een portie groentebouillon of maak verse bouillon.
- Doe de quinoa in een pot of pan en schenk er de bouillon bij. Breng de zaadjes aan de kook op een zacht vuur. Respecteer de gaartijd die op de verpakking vermeld staat.
- Snij de rode ui eerst middendoor en vervolgens in fijne halve ringen.
- Schil de paprika’s met een dunschiller. Snij ze in kwarten, verwijder de zaadlijsten en bleke vliesjes. Snij elk stuk paprika in grove stukken.
- Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Fruit de halve uiringen in de hete olie. Voeg enkele minuten later de stukken gele en rode paprika toe.
- Spoel de courgette en snij de top en het steelstukje weg. Snij de (ongeschilde) zachte groente in dobbelstenen en laat ze een dikke 5 minuten meestoven. Roer af en toe even in de pot.
- Voeg naar smaak een beetje (gerookt) paprikapoeder en komijnpoeder toe. (Gerookt paprikapoeder kan je in speciaalzaken vinden. En voor wie met vakantie gaat: In Spaanse supermarkten is er een goed en goedkoop aanbod.)
- Snij het wortelstukje en het donkerste loof van de lente-uien. Snij ze haaks in dikke ringen.
- Snipper de blaadjes basilicum en peterselie fijn. Hak de ontpitte olijfjes in stukken.
- Meng de kruiden, de lente-ui en de olijven door de gestoofde groenten.
- Voeg ook de gare quinoa toe. Proef en voeg naar smaak wat peper en zout toe. (optioneel)
- Snij de fetakaas in blokjes, of verbrokkel de kaas met de hand.
Serveren
Leg bovenop elke portie quinoa met groenten een portie van de Griekse kaas. Rasp er tenslotte een beetje zeste van limoen over en druppel een klein beetje van het limoensap over de borden.
4. Spikkelsalade met quinoa, prei, spekjes en kervel
Ingrediënten: voor 4 personen
- 150 gr dun gesneden ontbijtspek
- 2 à 3 eetlepels maanzaad
- 100 gr quinoa
- 6 zomerpreitjes
- 2 handjes babyspinazie (of rucola)
- ca. 150 ml droge witte vermout (bijv. dry Martini of Noilly Prat en anders droge witte wijn)
- 1 bos kervel
- 2 eetlepels olijfolie om in te bakken
Dressing:
- snuifje cayennepeper
- het sap van 1 citroen
- 75 ml druivenpitolie, of andere lichte olie
- 1 teentje knoflook, uit de pers
- 75 ml olijfolie extra vergine
- peper uit de molen en zout
Bereidingswijze:
- Snij de preitjes schuin in stukken van 1,5 cm.
- Was ze goed, laat ze uitlekken en bak ze in een hapjespan of wok in de olijfolie op hoog vuur onder voortdurend scheppen aan.
- Blus af met vermout en draai het vuur lager. Zet een deksel half op de pan en laat de prei gaar smoren. Schep hem af en toe om.
- Breng een pan met ruim water aan de kook, voeg zout toe en giet de quinoa erbij. Laat ong. 10 minuten koken.
- Giet de quinoa af en spoel onder koud water om het verder garen te stoppen. Laat heel goed uitlekken.
- Bak in een koekenpan met antiaanbaklaag de plakjes spek lekker knapperig en laat ze op keukenpapier uitlekken.
- Haal het deksel van de pan, de prei moet lekker droog zijn gekookt en net gaar. Schep hem op een platte schaal en laat afkoelen.
- Vermeng de prei dan met de quinoa, het maanzaad en de kervel.
- Bewaar wat kervel voor de garnering.
- Klop een dressing van het citroensap, de knoflook en de cayennepeper, klop de olie er op het laatst in een dunne straal doorheen. Breng de dressing op smaak met peper en zout.
- Giet hem over de salade. Verdeel de spinazieblaadjes over een grote schaal.
- Schep de spikkelsalade erop en verbrokkel de spekjes erover. Garneer met de achtergehouden kervel en dien op.
links: quinoa bereid met groenten - rechts: quinoa meat balls
Je kan quinoameel ook gebruiken om brood te bakken ...
voor nog recepten met quinoa:
http://allrecipes.nl/recepten/label-565/quinoa-recepten.aspx
http://www.libelle-lekker.be/recepten/eten/6124/quinoa-met-tomaatjes
Maak jouw eigen website met JouwWeb