Wat weet je over mozzarella?
Kom meer te weten over mozzarella.
Als we het over mozzarella kaas praten, dan denken we meteen aan die witte bolletjes kaas, in een zakje vol vocht.
Mozzarella is een Italiaanse, witte kaas.
Hij is romig, elastisch en een beetje vezelig. De kaas is halfzacht en werd oorspronkelijk gemaakt van buffelmelk.
Nu wordt hij echter ook gemaakt uit koeienmelk.
Het is een typisch ingrediënt op pizza, maar ook in slaatjes en met schijfjes tomaat smaakt mozzarella overheerlijk.
Koemelk of buffelmelk?
Wij halen onze mozzarella in de winkel maar meestal is hij gemaakt van koemelk. Zij die betere mozzarella willen eten, kiezen best die gemaakt van buffelmelk.
Als Italianen het over mozzarella hebben, dan bedoelen ze de romige bolletjes die bereid worden met melk van zwarte waterbuffels in de regio’s Campania, Lazio en Puglia.
Mozzarella di Bufala is voor hen helemaal iets anders dan Fior di latte, een gelijkaardige soort kaas op basis van koemelk.
Echte mozzarella is hagelwit, heeft een eigen smaak en structuur. Ze is in de Europese Unie beschermd als gegarandeerde traditionele specialiteit.
Als je de heel goede mozzarella wil, dan is het dus ideaal als je op de etiketten volgende handelsnaam terugvindt : Mozzarella di Bufala Campana AOP.
Maar eigenlijk ben je al zeker van een betere soort als ziet dat buffelmelk gebruikt werd.
Bereiding van mozzarella : draaien en scheuren
Erg verse mozzarella heeft een gladde, dunne huid en binnenin een soort laagjesstructuur. Dat komt door de manier waarop de kaas gemaakt wordt. Eerst wordt aangezuurde melk gestremd tot wrongel.
Die wrongel wordt met de hand gebroken of met een mes in stukken gesneden.
De wei die daarbij vrijkomt, wordt opgevangen.
Nadat hij een tijdje gerijpt heeft, wordt de wrongel in heet water geschept dat ronddraait. Zo ontstaan lange kaasdraden die samenklonteren. Als de juiste structuur bereikt is, wordt de klomp kaas eerst gekneed, dan in stukken gescheurd en tot bolletjes verwerkt.
Om te voorkomen dat ze zouden uitdrogen en om ze te laten afkoelen, worden deze bolletjes in licht gezouten water of koude wei gegooid.
De juiste melk?
Het lijkt een eenvoudig proces, maar toch heeft elk bedrijf zijn eigen methode. Zo kan zowel de smaak als structuur en de vochtigheid van de kaas erg verschillen. Je proeft bijvoorbeeld of een fabrikant gepasteuriseerde melk gebruikt of gethermiseerde. In het laatste geval worden niet alle bacteriën gedood waardoor de mozzarella meer smaak en karakter kan ontwikkelen.
Ook de dichtheid van de kaaslaagjes en het percentage buffelmelk kunnen verschillen.
De mozzarella di bufala campana bv. bevat 100% buffelmelk. Het komt van eigen kudden en alle melk wordt in de fabriek verwerkt binnen de 12 uur nadat de buffels gemolken werden.
Lekker vers
Mozzarella is een kaas die niet moet rijpen en die dus onmiddellijk kan gegeten worden. De kaas wordt vacuüm verpakt met het vocht van de productie.
Als je de verpakking geopend hebt, moet je hem in dat vocht bewaren - anders droogt hij uit.
De kaas is na opening nog 2 tot 3 dagen houdbaar.
Ideaal is om de mozzarella 2 uur voor je hem klaarmaakt uit de koelkast te halen en op kamertemperatuur laten komen.
Wat is het verschil tussen mozzarella en ricotta?
Pas op! Verwar de mozzarella niet met ricotta', een andere frisse, witte kaas uit Italië.
Ricotta wordt gemaakt van de wei die overblijft na het maken van mozzarella of provolone.
Deze wei wordt opnieuw gekookt en zo ontstaat een nieuwe wrongel.
Door deze nieuwe wrongel te laten uitlekken, bekomt men ricotta. Ricotta is trouwens het Italiaans voor ‘opnieuw gekookt’
De sneeuwwitte zachte en frisse Italiaanse kaas ricotta is meestal gemaakt van koeien- of schapenmelk. Ricotta heeft een zachte en milde smaak en bevat een laag zout- en vetgehalte.
Ricotta wordt in Italië ook veel in pastagerechten gebruikt en is verkrijgbaar in kuipjes.
Therapeutische waarde
Mozzarella is rijk aan calcium en fosfor en bestaat uit 45% vet. Je vindt ook lichtere versies in de winkel, maar met het vet verdwijnt ook de heerlijke smaak.
Hoe eten we mozzarella of in welke gerechten wordt het gebruikt?
Heel dikwijls wordt mozzarella gegeten met tomaat, basilicum en fijne olijfolie. Maar mozzarella wordt ook verwerkt wordt in hapjes, salades, voorgerechten, hoofdgerechten, als kroketten of tussen een broodje, maar eveneens bij pizza's en zelfs in desserts.
Ik geef hier geen aparte recepten maar raad jullie aan om eens te kijken op volgende link : daar heb je massa’s lekkere gerechten waarin mozzarella verwerkt zijn.
SMAKELIJK
http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/met/mozzarella/2/
Ik wil toch dit uit Wikipedia nog meegeven.
"Gezondheid"
Er zijn bronnen die aangeven dat waterbuffelmelk geschikt zou zijn voor personen die koemelkallergie hebben, echter, dit kan niet zonder meer gesteld worden en is afhankelijk van tal van factoren. Deskundig advies wordt geadviseerd. De energiewaarde van buffelmozzarella ligt aanzienlijk hoger dan die van koemelkmozzarella. Het calciumgehalte van koemelkmozzarella ligt hoger. Het cholesterolpercentage bij buffelmelkmozzarella ligt lager. Koemelkmozzarella bevat caroteen, een voorloper van vitamine A. Buffelmelkmozzarella bevat vitamine A. Het suikergehalte ontloopt elkaar nauwelijks. Het vetpercentage van buffelmelk is hoger dan dat van koemelk. De verhouding tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren is bij buffelmelk anders dan bij koemelk. Zowel koemelk als buffelmelk bevatten een reeks van vitamines en mineralen, ook deze kunnen verschillen. De exacte percentages wijken af per mozzarellafabriek, afhankelijk van de aangeleverde grondstof melk en de vervaardigingswijze."
Maak jouw eigen website met JouwWeb