Spaanse festivals (deel 2)

4. Fería de Abril

Het aprilfeest is een ideale gelegenheid om zelf ook mee te feesten, en niet alleen maar toe te kijken. In Sevilla verandert de wijk Los Remedios in een groot decor voor een miljoen feestvierders. Vrouwen in lange flamencojurken en mannen met Andalusische hoeden paraderen overdag op paarden en versierde rijtuigen door de straten. Vanaf vroeg in de avond tot aan zonsopgang klinkt er overal het geluid van de sevillana, de plaatselijke variant van opgewekte flamencomuziek.

De mannen zitten op hun paard en sjokken wat rond. Ze nemen een drankje, ze zingen, dansen met de vrouwen en rijden de ondergaande zon tegemoet, verteld die dit het elegantste festival van Spanje noemt.

De befaamde paarden van Jerez zijn van gemengde Arabische en Spaanse afkomst. Ook worden er tijdens het festival stierengevechten gehouden, is er traditionele zang en dans, en wordt er vee tentoongesteld.

 

5. Pentecostés  -  El Rocío

Harvey heeft zich ooit aangesloten bij deze pelgrimstocht, waarbij meer dan een half miljoen katholieken honderden afleggen, te voet, te paard of in wagens voortgetrokken door stieren, door de velden van Andalusië naar het altaar van El Rocio.

Harvey heeft zich ooit aangesloten bij deze pelgrimstocht, waarbij meer dan een half miljoen katholieken honderden afleggen, te voet, te paard of in wagens voortgetrokken door stieren, door de velden van Andausië naar het altaar van El Rocio. De pelgrims komen om het heilige houten beeld van de Maagd van El Rocio aan te raken, en ze hebben hun bueyes (kleine, wit met grijze stieren) geleerd om erbij te knielen.

Het beeld wordt door een zee van mensen over de ongeplaveide straten gedragen. José Gijón, lid van een religieuze broederschap: ‘Dagen achter elkaar krijg je maar één of twee uurtjes slaap.’

6. A Rapa das Bestas

Sabucedo - estrada - Pontevedra, Galicië

Vangst van wilde paarden (4 – 6 juli)

Harvey noemt het 'A Rapa das Bestas' (knippen van de beesten) een waar vertoon van machismo. Grote groepen toeschouwers schreeuwen en applaudisseren, terwijl de mannen de wilde paarden uit de heuvels van La Groba met hun blote handen dwingen, ze brandmerken, hun manen en staarten knippen en ze in een veekraal drijven.

Het festival dat ruim twee eeuwen oud is, is tegelijkertijd een eerbetoon aan de plaatselijke beschermheilige Laurentius, die volgens de legende voor de dieren heeft gezorgd toen het gebied werd geteisterd door een plaag.

7. Pamplona  -  San Firmin (6 – 14  juli)

Sanfermines is een wereldberoemd evenement in Pamplona. Jaarlijks komen ruim een half miljoen bezoekers af op dit megafestijn. Het bekendste onderdeel van het San Fermín festival is het gevaarlijke stierenrennen. Maar het traditierijke Fiestas de San Fermín kent naast het omstreden stierenrennen ook tal van andere activiteiten.  

In Spanje zijn er meer, maar de chupinazo van Pamplona moet wel de beroemdste en wildste ter wereld zijn. Het gaat ongeveer als volgt. Tienduizenden feestgangers getooid met rode zakdoeken (pañuelos rojos) verzamelen zich op 6 juli op het centrale plein van Pamplona voor de officiële opening. Met het afschieten van de Chupinazo vanaf het balkon van het gemeentehuis om klokslag 12:00 uur worden de San Fermín feesten letterlijk afgeschoten. De uitzinnige massa schreeuwt dan 'Leve San Fermín!' om elkaar vervolgens met water én wijn te overgieten - we zijn vertrokken! Opgehitst door de massa en met de nodige alcohol gebeurt er in deze extatische toestand van alles en nog wat. De autoriteiten van Pamplona hebben dan ook hun handen vol tijdens het festival met zaken die variëren van wildplassen tot seksueel wangedrag. 

In Spanje zijn er meer, maar de chupinazo van Pamplona moet wel de beroemdste en wildste ter wereld zijn. Het gaat ongeveer als volgt. Tienduizenden feestgangers getooid met rode zakdoeken (pañuelos rojos) verzamelen zich op 6 juli op het centrale plein van Pamplona voor de officiële opening. Met het afschieten van de Chupinazo vanaf het balkon van het gemeentehuis om klokslag 12:00 uur worden de San Fermín feesten letterlijk afgeschoten. De uitzinnige massa schreeuwt dan 'Leve San Fermín!' om elkaar vervolgens met water én wijn te overgieten - we zijn vertrokken! Opgehitst door de massa en met de nodige alcohol gebeurt er in deze extatische toestand van alles en nog wat. De autoriteiten van Pamplona hebben dan ook hun handen vol tijdens het festival met zaken die variëren van wildplassen tot seksueel wangedrag. 

Na de opening op zaterdag is er elke dag om 08:00 uur een encierro met zes vechtstieren die door de smalle straten van Pamplona worden gejaagd richting de stierenarena. Zodra het startschot klinkt, gaan honderden deelnemers de stieren voor op een 850 meter lang parkoers. Hoewel je maar beter kunt rennen voor je leven is het juist de sport om zo dicht mogelijk bij de imposante stieren te komen. Volgens het protocol mogen de deelnemers uitgerust met witte kleding en een rode sjaal, zich slechts verdedigen met een opgerolde krant. In totaal kent Pamplona acht encierros die qua gevaarlijkheidsgraad behoorlijk verschillen. Bedenk daarbij dat de stieren telkens door een andere fokkerij in verschillende gewichten worden aangeleverd. 

De renners bestaan uit een bonte mix waaronder gelegenheidsrenners, veelal jongemannen. Maar er is ook een harde kern van serieuze renners voor wie het stierenrennen zo'n beetje religie is. Dat het geen ludieke renpartij is, blijkt wel uit de cijfers. Sinds 1922 kwamen al 16 deelnemers om het leven waarvan de laatste in 2009. En elk jaar raken circa tweehonderd tot driehonderd mensen gewond. Met de stieren loopt het altijd slecht af, want die worden allemaal gedood in de arena. Wist je dat de TVE het spektakel dagelijks live uitzendt met analyses en al?  

De traditionele stierengevechten vinden 's middags plaats in de Plaza de Toros, de arena van Pamplona. Tradiegetrouw wordt het vlees van de gedode stieren verwerkt in een stoofpot (estofado) of als kotelet (chuleta) aangeboden. Wil je je goed inlezen? De stierengevechten en de hartstochtelijke feesten van San Fermín zijn uitvoerig beschreven door Ernest Hemingway in zijn beroemde roman 'The Sun Also Rises' (de Spaanse titel is 'Fiesta'). De Amerikaanse schrijver die enorm veel passie had voor het stierenvechten en -lopen heeft daarmee het fenomeen van Pamplona eigenhandig op de kaart gezet.

Je zou bijna vergeten dat Sanfermines bol staat van tradities en voor veel meer staat dan stieren. Zo is er de eeuwenoude traditie van het dragen van het beeld van San Fermín op 7 juli door het oude centrum van Pamplona als eerbetoon aan deze heilige die in 1591 in Frankrijk als martelaar stierf. Maar ook Baskische volksdansen, concerten en vuurwerk maken deel uit van het beroemde festival. Net als de bonte stoet van verklede mensen die elk jaar met enorme maskers (Kilikis) door de stad paradeert. Weer van een heel andere orde zijn de enorme feesten waar met name de jongeren tot in de late uurtjes op losgaan. Over tradities gesproken, San Fermín eindigt op 14 juli met de stoet van de reuzen opgevolgd door het afscheidslied El Pobre de Mí op een wederom volgepakt Plaza de Ayuntamiento. 

 

8. Arriondas- Ribadesella

Afdaling van de Sella : 1ste of 2de zaterdag van augustus

 

De Sella (Asturië) is mogelijk de kleine nationale rivier - slechts 75 km, de meest bekende en bekende op nationaal niveau en dat allemaal dankzij kanoën.

Volgens historische gegevens is het in deze rivier waar het begin van het kanoën in Spanje kan worden overwogen.

Sinds 1930 wordt daar de bekende Internationale Afdaling van de Sella gevierd.

U zult in staat zijn om de sensaties na te bootsen en waar te nemen die worden ervaren door de kanovaarder die elk jaar op de eerste zaterdag van augustus het water van deze prachtige en betoverende Asturische rivier oversteekt, waar u ook kunt genieten van de landschappen, flora en fauna die typisch zijn voor de Atlantische Oceaan.
De gebroeders Soto, uitstekende kanovaarders, winnaars van de internationale afdaling van de Sella. bekend zijn en die de grootste technische en professionele ervaring hebben, zullen u adviseren.
Het is ideaal voor gezinsactiviteiten en als u of een familielid of vriend lichamelijk gehandicapt is, kunt u hier ook van dit avontuur genieten.

 

9. Logroño

Wijnoogstfeesten van la rioja

20 – 26 september

La Rioja staat bekend om vele aspecten, maar onder andere om zijn populaire festiviteiten, die steeds meer bezoekers en toeristen naar de verschillende steden en dorpen van La Rioja trekken.

Hier zijn enkele van de meest opvallende en populaire festivals in La Rioja:

Los Danzadores de Anguiano, dat plaatsvindt op zondag 21 mei, van 21 tot 24 juli en het laatste weekend van september. Het is een Festival van Nationaal Toeristisch Belang en een Immaterieel Goed van Cultureel Belang. Acht mannen, voor de gelegenheid gekleed in een kostuum bestaande uit een hemd, een vest en een wijde rok, gaan op stelten zeven trappen af, beginnend op de Plaza de la Obra en eindigend in de Calle Alta, en gaan met grote snelheid verder naar beneden op de zogenaamde Cuesta de los Danzadores (Dansershelling), terwijl ze castagnetten bespelen.

In de hoofdstad van La Rioja (Logroño) vinden van 20 t/m 25 september de Wijnoogstfeesten van Rioja (in het Spaans: Vendimia Riojana) of Fiestas de San Mateo. Het hoogtepunt is 21 september. Dan wordt het eerste sap van de nieuwe oogst via een leuke ceremonie aan de beschermheilige van La Rioja aangeboden.

Een week lang is de stad gevuld met muziek, dans, vuurwerk, sportwedstrijden en proeverijen van lokale wijnen.

De festiviteiten worden afgesloten met de populaire vatverbranding na een optocht van de peñistas door het stadscentrum. Het stadshuisplein is het decor voor de populaire chupinazo, evenals voor een reeks concerten door enkele van de populairste groepen uit de Spaanse muziekwereld.

 

10. Zaragoza

Feesten voor Pilar

Zaragoza viert op 12 oktober de belangrijkste dag van het stadsfeest. Op deze dag is het feest van de heilige maagd Virgen del Pilar. Het is een officiële feestdag in heel Spanje. Dat betekent dat de locals vrij zijn en winkels, bedrijven en scholen sluiten.

Op deze dag gaan in Zaragoza duizenden mensen gekleed in traditionele kostuums de straat op. Ze leggen bloemen bij het beeld van de heilige Virgen del Pilar op het plein Plaza del Pilar. Deze bloemen blijven liggen om door het publiek bezichtigd te kunnen worden. Na het aanbieden van bloemen wordt er een mis gehouden in de Basilica del Pilar om middernacht gevolgd door een parade. In de ochtend van 13 oktober vindt het fruitoffer plaats.

Daarna is er weer een parade met een vergelijkbare route als bij het aanbieden van de bloemen. Mensen brengen fruit, voornamelijk uit de regio Aragón, naar de heilige. Tijdens de rest van de dagen vinden er verschillende activiteiten plaats zoals concerten, een bierfestival, activiteiten voor kinderen, een kermis en een circus

11. Barcelona

Feesten voor la Virgen de la Merced : 24 – 28 september

De lange warme zomer in Barcelona wordt traditioneel afgesloten met de feesten van La Merced (of La Mercè, op z’n Catalaans). Het hoogtepunt van het festival is 24 september, maar ook de dagen daaromheen is het volop feest.

La Mercè wordt sinds 1902 gevierd en is het belangrijkste feest voor de stad Barcelona. Verspreid over het jaar (maar toch vooral tijdens de zomermaanden) viert elke wijk zijn eigen wijkfeest. Maar La Mercè is voor iedereen en de feestelijkheden verspreiden zich dan ook door de hele stad.

La Mercè wordt sinds 1902 gevierd en is het belangrijkste feest voor de stad Barcelona. Verspreid over het jaar (maar toch vooral tijdens de zomermaanden) viert elke wijk zijn eigen wijkfeest. Maar La Mercè is voor iedereen en de feestelijkheden verspreiden zich dan ook door de hele stad.

 

12. Barcelona

Internationale oldtimerrally – 1ste zondag van maart

De Barcelona-Sitges Internationale Oldtimer Rally is een geweldig sociaal spektakel dat sinds 1959 wordt gehouden en klassieke auto's en motorfietsen uit de periode vóór 1924 samenbrengt, waarvan de meerderheid afkomstig is uit privécollecties. De chauffeurs en hun passagiers komen in Sitges aan vanuit
Barcelona via de kustlijn van Garraf, gekleed in gepaste kledij uit die periode. Aan de laatste rally deden meer dan 15 motorfietsen en 60 auto's mee, stuk voor stuk oldtimers.

 

13. Jerez de la frontera

Feria del caballo (van het paard) – begin mei

 

De Feria del Caballo wordt al meer dan 500 jaar gehouden in Jerez de la Frontera.

Dit feest ontstond als paardenmarkt waar de paarden verhandeld werden.

In de loop van de tijd groeide het uit tot een zeer gevarieerde verzameling festiviteiten.

Wie houdt van paarden en Flamenco moet zeker een keer de Feria del Caballo in Jerez de la Frontera in Andalusië meemaken.  Een week lanping wordt er geparadeerd, gedanst en gefeest op het feestterrein. Je kunt er genieten van prachtige Flamenco voorstellingen. Én er vinden verschillende soorten paardenwedstrijden plaats.

 

14. Córdoba

Festival de los patios in Córdoba en nationale flamenco-wedstrijd (1ste helft van mei)

Het Patiofestival in Córdoba is een van de meeste beroemde festivals van Spanje. Patio betekent ‘binnenplaats’.

Tijdens het festival worden de binnenplaatsen in de stad rijkelijk versierd met de mooiste bloemen en andere vormen van decoratie. De hele patio wordt doorgaans bedolven onder de decoratie. De patio’s zijn vrijwel altijd van privé-eigenaren die elk jaar weer hun best doen om de titel van de allermooiste patio in de wacht te slepen. Ook de rest van het jaar worden de binnenplaatsen daarom goed onderhouden.

Tijdens het festival wordt er niet alleen aan de patio’s gedacht, maar ook aan gezelligheid. Straatoptredens, muziek en natuurlijk een overvloed aan tapas en wijn zijn vaste ingrediënten, hoewel de festiviteiten dit jaar zullen worden aangepast op de huidige situatie. Sinds 2012 staat het festival ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco voor immateriële zaken. De Vereniging van de Vrienden van de Patio’s van Córdoba is een groep vrijwilligers die zich bezighoudt met het delen van alle kennis over de patio’s.

 

15. El Rocio

El Rocío is een kleine stad in de provincie Huelva, in het zuiden van Spanje. Het is vooral bekend vanwege de jaarlijkse bedevaart die daar plaatsvindt, de Romería del Rocío, die jaarlijks in mei of juni wordt gehouden.

De Romería del Rocío is een van de grootste en meest spectaculaire bedevaarten ter wereld. Elk jaar trekken honderdduizenden pelgrims uit heel Spanje en zelfs daarbuiten naar El Rocío om de Maagd van El Rocío te eren. De bedevaart duurt meestal enkele dagen en eindigt met een grote mis op Tweede Pinksterdag.

Tijdens de bedevaart dragen de pelgrims traditionele kleding en reizen ze te voet, te paard of in wagens die worden getrokken door ossen of ezels. Ze dragen vaak grote parasols en vlaggen en zingen en dansen op de muziek van flamencogitaren en trommels.

El Rocío is ook de thuisbasis van de Hermandad del Rocío, een religieuze broederschap die verantwoordelijk is voor de organisatie van de bedevaart. De broederschap heeft een indrukwekkend hoofdkantoor in El Rocío, dat het hele jaar door te bezoeken is en dat een schat aan religieuze kunst en artefacten herbergt.

Naast de bedevaart heeft El Rocío nog andere bezienswaardigheden. Zo is er bijvoorbeeld het Nationaal Park Doñana, een van de grootste en belangrijkste wetlands van Europa. Het park is de thuisbasis van vele zeldzame en bedreigde diersoorten, waaronder de Iberische lynx en de Spaanse keizerarend.

In de stad zelf vind je verschillende restaurants, bars en winkels waar je de lokale keuken en cultuur kunt ontdekken. Er zijn ook enkele interessante kerken en kapellen, waaronder de beroemde Ermita de El Rocío, waar de Maagd van El Rocío wordt vereerd.

Kortom, El Rocío is een fascinerende bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke geschiedenis, cultuur en religie van Andalusië, en die graag deelneemt aan een van de meest indrukwekkende bedevaarten ter wereld.

 

16. Toledo

De rijke geschiedenis van Toledo heeft ervoor gezorgd dat de stad veel monumenten, musea en bezienswaardigheden telt.

Corpus Christi is het belangrijkste en oudste feest van Toledo. Het werd al gevierd in de 15de eeuw, voorgezeten door fr aartsbisschop van Toledo, Kardinaal Primaat van Spanje. De historische straten die de achtergrond vormen zijn versierd met wandkleden uit de 16de en 17de eeuw. De grond is bezaaid met aromatische kruiden

Het hoogtepunt is de monstrans die dateert uit 1515. Ze weegt rond 160 kilo en is door het vakmanschap in goud en zilver van onschatbare waarde. Een monstrans is een houder, meestal van metaal, waarin de geconsacreerde hostie wordt getoond.

Ze wordt gevolgd door een traditionele stoet van volgelingen van de verschillende religieuze broederschappen en gilden. De processie begint 's middags zodra de klokken beginnen te luiden en de groep van Reuzen die de verschillende continenten vertegenwoordigen verschijnen.

wil je iets meer uitleg over processies klik HIER

Wie interesse heeft in de geschiedenis van Spanje kan eigenlijk bijna niet om Toledo heen. De stad is eerst hoofdstad geweest van het Koninkrijk Castilië, vervolgens van de Kroon van Castilië en daarna van Spanje. In de middeleeuwen heeft de stad zich dermate ontwikkeld dat er een enorme schat aan eeuwenoude gebouwen is ontstaan.

Kathedraal

                                 Alcazar

Wie interesse heeft in de geschiedenis van Spanje kan eigenlijk bijna niet om Toledo heen. De stad is eerst hoofdstad geweest van het Koninkrijk Castilië, vervolgens van de Kroon van Castilië en daarna van Spanje. In de middeleeuwen heeft de stad zich dermate ontwikkeld dat er een enorme schat aan eeuwenoude gebouwen is ontstaan.

Mezquita

Monasterio San Juan de los Reyes

Een groot deel van de historische binnenstad is goed bewaard gebleven of gerestaureerd op het moment dat er een gebouw zwaar beschadigd raakte. Tussen de middeleeuwse gebouwen zijn er wel veel gebouwen uit latere tijden, en dan met name de 17e en 18e eeuw, tussen gezet. Het stratenpatroon met de vele kronkelige en smalle straatjes en diverse pleinen is grotendeels intact gebleven. Eigenlijk ga je als je Toledo bezoekt de proloog van Madrid bekijken. Zo mag je het eigenlijk wel beschouwen. Op het moment dat de toenmalige Spaanse koning Filips II het hof in 1561 van Toledo naar Madrid verhuisde kwam de ontwikkeling van Toledo vrijwel stil te staan en begon die van Madrid. De twee steden zijn daarom enorm aan elkaar verbonden.

Sinagoga del Tránsito

Iglesia de Santo Tomé