Leven met HIV
Wist je dit al over HIV?
De toekomst ziet er voor hiv-patiënten heel wat rooskleuriger uit dan enkele jaren geleden en dit dank zij de nieuwe therapieën. Maar soms blijft het toch nog vechten tegen de vooroordelen.
Ik was jong en hield van reizen. Elk jaar leerde ik een nieuw stuk van de wereld kennen. Ik ontdekte Azië, Amerika, Afrika … Gedurende mijn verblijf sliep ik liever niet in een chique hotel, waar men niet ‘proeft’ van de cultuur.
Ik woonde en leefde bij de plaatselijke bevolking. Overal had ik vrienden en vriendinnen gemaakt. Op deze manier was ik één van hen en leerde ik veel over de gebruiken en gewoontes.
De laatste jaren deelde ik al mijn reiservaringen met mijn vriend. We waren samen globetrotters en genoten er van .
Op een dag …
ik moet een kleine heelkundige ingreep ondergaan. Vooraf moet ik naar het ziekenhuis voor een voorbereidend onderzoek. Een paar dagen later krijg ik telefoon van de dokter.
Die dag is de wereld stil blijven staan voor mij. Het leven stopt even …
Het verdict is gevallen : 'ik ben ‘HIV-positief’.
Hiv, dat betekent aids. En aids, dat betekent doodgaan. En ik ben pas 24 jaar.
En ik ken iemand die gestorven is aan aids. Ik wéét wat aids betekent!
Mijn leven krijgt meteen een andere wending.
Is het gedaan nu? Ben ik verloren?
Is er nog enige hoop op leven? Mag ik aan de toekomst denken?
Kan ik dit aan iemand toevertrouwen? Zullen ze mij uitsluiten?
En nu? En mijn vriend?
Er komen zoveel vragen op me af. Maar met de handen in het haar blijven zitten lost niets op. En ik mag zo dankbaar zijn dat mijn vriend me steunt en helpt. Voor hem ben ik nog steeds dezelfde, niet de hiv-patiënt.
Ik word doorverwezen naar het Tropisch Instituut en Sensoa.
Daar ontmoet ik een fantastische dokter-specialist die me niet alleen medisch goed opvolgt, maar ook oog heeft voor de emoties die erbij komen kijken. Voor het eerst sinds ik weet dat ik hiv heb, voel ik me weer een beetje ‘normaal’.
Mijn vriend vraag me om niemand te vertellen over mijn besmetting. “Mensen zullen je veroordelen als ze het weten,” zegt hij. Ik dacht dat hij overdreef.
En ik vertel het toch aan een ‘beste’ vriendin.
Ze laat me na een tijdje vallen. “Stel dat ik het ook krijg”, dat is de reden van haar wegblijven en ... meteen ook haar laatste woorden tegen me.
Mijn vriend heeft gelijk. Er zijn zoveel vooroordelen en er worden zoveel stempels gezet op mensen.
Tot hier mijn fictief verhaal …. maar heel dikwijls is het de harde realiteit.
De patiënt mag er niet over spreken. De ziekte is een taboe.
Beter zwijgen dan informatie zoeken ... beter weglopen … de kop in de veren steken …
WIST JE DIT OVER 'HIV'?
1. Hiv in cijfers
In 2010 werden 1196 nieuwe gevallen van hiv genoteerd in België. Tussen 2008 en 2010 werden de hoogste aantallen nieuwe hiv-besmettingen vastgesteld sinds het begin van de epidemie.
2. Goede vooruitzichten
De behandeling van hiv is er de laatste jaren enorm op vooruitgegaan. Maar een geneesmiddel dat het virus volledig uit het lichaam doet verdwijnen is er nog niet. Men is er wél in geslaagd om de virale lading van het virus in het bloed zodanig te doen zakken dat ze in de meeste gevallen niet meer zichtbaar is bij een aidstest. Mensen met hiv die hun medicatie nauwgezet innemen, krijgen geen aids meer én zijn nauwelijks nog besmettelijk.
3. Moedermelk als preventie
Terwijl lang werd aangenomen dat het hiv-virus via de moedermelk werd doorgegeven van besmette moeder op kind, komen onderzoekers daar nu op terug. Er wordt nu zelfs aangenomen dat borstvoeding hiv-deeltjes en geïnfecteerde cellen aanvalt en onschadelijk kan maken. Goed nieuws dus. Al is het nog zoeken naar het mysterieuze ingrediënt in moedermelk dat het virus overwint. Als dat gevonden wordt, kan het ingezet worden als preventie tegen hiv.
4. Vroege diagnose
Hoe sneller hiv wordt vastgesteld, hoe beter. Want mensen die de diagnose krijgen, passen meestal hun gedrag aan en gaan veiliger vrijen. De behandeling met hiv-remmende medicatie kan ook vroeger worden gestart. Dat is niet alleen gunstig voor de persoon die besmet raakt, maar maakt bij een risicocontact de kans op besmetting met hiv ook kleiner.
5. Hoe testen?
Er zijn drie soorten testen als je risico hebt gelopen op hiv.
Klassieke test : betrouwbaar vanaf vier weken na het risicocontact. Er wordt een bloedstaal naar het labo gestuurd, ongeveer een week later krijg je het resultaat.
Sneltest : ook met een bloedstaal, kan vanaf zes weken na risicocontact. Na ongeveer een half uur krijg je het resultaat.
Antigen-test : deze test kan nog geen antistoffen aantonen, maar wel al een hiv-infectie aantonen vanaf twee weken na besmetting. Een vroeg antigen-test geeft geen uitsluitsel over een mogelijke besmetting : je moet dus later nogmaals een hiv-test laten afnemen.
6. De strijd tegen hiv
België krijgt binnenkort een nationaal plan rond hiv en aids. Het plan zal een testbeleid omvatten, opvolging en verzorging, maar ook focussen op andere soa’s.
7. Een luisterend oor
Wie steun of advies nodig heeft, kan terecht bij Sensoa Positief. Deze organisatie is er voor mensen die pas de diagnose kregen en voor mensen die al langer positief zijn.
De hulp is gratis – 078-151 100 of mail naar : http://www. positief@sensoa.be
Wil je meer weten over hiv, aids en seksueel overdraagbare aandoeningen, surf dan naar :
Met dank aan Libelle
Nog een paar nieuwtjes over HIV ...
Na 22 jaar komt er een einde aan het reisverbod voor buitenlandse hiv/aids-patiënten naar de Verenigde Staten. De omstreden wet werd op het hoogtepunt van de aids-epidemie ingevoerd onder toenmalig president Ronald Reagan. De VS was één van de weinige landen ter wereld die seropositieven categorisch de toegang weigerde.
Het reisverbod was met een aantal trucjes wel degelijk te omzeilen. Bijvoorbeeld door op het beruchte papiertje van de Amerikaanse immigratiedienst niet aan te geven dat sprake was van een besmettelijke ziekte. Veel moeilijker was het om hiv-remmers de VS binnen te krijgen. Als de douane die pillen vond, had je heel wat uit te leggen.
Er waren ook seropositieven die een reis naar de VS een ‘drug holiday’ noemden. Zij slikten in die periode geen medicijnen en namen het gezondheidsrisico op de koop toe. Zonder hiv-remmers konden ze opnieuw flink ziek worden.
Met de afschaffing van de wet geeft de VS een belangrijk signaal af. President Barack Obama wil zijn land een leidende rol geven in de wereldwijde bestrijding van hiv en aids. In 2012 is het land zelfs gastheer van de tweejaarlijkse internationale Aids Conferentie. Een vergadering die als gevolg van de restricties 22 jaar lang aan het land voorbijging
lees verder ...
http://www.gayworld.be/holebi-nieuws/wetenschappers-vinden-mogelijke-genezing-voor-aids/
Snel starten met medicijnen na een recente besmetting met hiv levert voordeel op. Patiënten die kort na hun besmetting begonnen met een kuur van 6 maanden, hoeven gemiddeld pas 2 jaar later te starten met het levenslang pillen slikken wegens een chronische hiv-besmetting. Dat bewees een team onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam met een studie onder 173 mensen die recent met het virus besmet raakten ….
lees veder ....
Maak jouw eigen website met JouwWeb