Mosselgerechten uit alle landen

Niets is zo fijn als met z’n allen aan tafel zitten rond een grote mosselpan.

Serveer ze eens op Spaanse, Italiaanse, Franse en zelfs Thaïse wijze!

Ga mee met 'mosselrecepten op wereldreis'.

 

1. Provençaalse mosselen

Ingrediënten :

  • 1 bosje basilicum (15 gram)
  • 5 tenen knoflook
  • 4-5 el olijfolie extra vierge
  • 5 el olijfolie, om te bakken
  • 4 kilo mosselen
  • 1 ui, in ringen
  • 1 rode paprika, in repen
  • 1 courgette, in dikke halve maantjes
  • 3 tomaten, in partjes
  • 150 ml droge witte wijn
  • 3-4 takjes tijm of rozemarijn
  • 6 petits pains (afbakbroodjes)

Tip: Snijd de courgette lekker grof zodat de maantjes een knapperige beet houden.

Bereiding :

  • Verwarm de oven voor tot 200ºC.
  • Pureer met de staafmixer of keukenmachine de basilicum met 1 knoflookteentje en de olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
  • Hak de resterende 4 knoflook fijn. Meng de helft van de knoflook met 3 el olijfolie.
  • Snijd de broodjes open en leg ze met het snijvlak naar boven op een bakplaat. Besmeer ze met de knoflookolie. Bak de broodjes in de oven in ± 10 minuten krokant en gaar.
  • Controleer de mosselen.
  • Verhit in een ruime hoge pan de olijfolie. Fruit de ui met de rest van de knoflook aan. Bak de paprika 1 minuut mee. Schep de courgette en tomaat erdoor. Schenk de wijn in de pan.
  • Leg de mosselen op de groenten en bestrooi met zout en peper. Leg de kruiden tussen de mosselen. Dek de pan af en breng aan de kook. Kook de mosselen 6-8 minuten of tot alle schelpen openstaan.
  • Serveer met de knoflookbroodjes.

 

2. Franse mosselpan:

Ingrediënten :

  • 4 kg mosselen
  • 3 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 courgette, in halve plakjes
  • 150 ml droge witte wijn
  • 200 ml crème fraîche
  • 1 el tijmblaadjes

Bereiding :

  • Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.
  • Verhit in een ruime hoge pan de olijfolie. Fruit de knoflook. Bak de courgette 1 min. mee. Schenk de wijn in de pan.
  • Leg de mosselen op de groenten en maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.
  • Neem de mosselen uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Laat het mosselvocht op hoog vuur tot 1/3 inkoken. Roer de crème fraîche en de tijm erdoor.
  • Verdeel de mosselen over 4 schalen of pannen en schenk er de roomsaus over. Lekker met baguette met kruidenboter of dijonnaise.

Tip : serveer ook eens een knoflook-kruidenbrood erbij.

  • Prak met een vork 2 fijngesneden tenen knoflook met 3 el fijngehakte peterselie door 125 g zachte roomboter.
  • Voeg zeezout naar smaak toe.
  • Snijd een stokbrood in sneetjes maar snij ze niet helemaal door zodat het brood heel blijft.
  • Verdeel de boter over de sneetjes. Verpak het brood in aluminiumfolie en bak 10-12 min. in een voorverwarmde oven van 200 ºC.

Variatietip : vervang de courgette door venkel en voeg met de crème fraîche een scheutje pastis (slijter) toe.

 

3. Italiaanse mosselpan

Ingrediënten :

  • 4 kg mosselen
  • 3 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 3 tomaten, in stukjes
  • 2 royale el pesto alla Genovese
  • 150 ml droge witte wijn
  • handvol basilicumblaadjes

Bereiding :

  • Controleer de mosselen : gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.
  • Verhit in een ruime hoge pan de olijfolie. Fruit de knoflook. Schep de tomaat en de pesto erdoor. Schenk de wijn in de pan.
  • Leg de mosselen in de pan en maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.
  • Serveer de mosselen, bestrooid met basilicumblaadjes, in het kookvocht. Lekker met ciabatta en een extra schaaltje pesto.

Zelf pesto maken?

  • Pureer met de staafmixer een handvol basilicumblaadjes met 1 el pijnboompitten, 1 teentje knoflook en een flinke scheut extra vierge olijfolie tot een smeuïge pasta.
  • Schep er enkel eetlepels geraspte parmezaanse kaas door en breng de pesto op smaak met peper.

 

4. Indiase mosselpan

Ingrediënten :

  • 4 kg mosselen
  • 200 g broccoliroosjes
  • 3 el olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 el milde Indiase currypasta (pot)
  • 1 rode paprika, in repen
  • 200 ml kokosmelk
  • 3 el munt, grofgehakt

Bereiding :

  • Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.
  • Kook de broccoliroosjes 3 min. in water met zout en giet af.
  • Verhit in een ruime hoge pan de olie. Fruit de ui. Schep de currypasta, de paprika en de broccoli erdoor. Schenk de kokosmelk in de pan.
  • Leg de mosselen op de paksoi en maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.
  • Serveer de mosselen, bestrooid met munt, in het kookvocht. Lekker met ovenwarm naan (brood).

Variatietip : Vervang de broccoli door sugar snaps of peultjes.

 

5. Thaise mosselpan met rode peper en koriander

Ingrediënten :

  • 300 g pandan rijst
  • 4 kg mosselen
  • 3 el olie
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 2 el Thaise rode currypasta (pot)
  • 1 rode peper gesneden
  • 1 struik paksoi, in repen
  • 1 pakje romige kokosmelk (200 ml)
  • 1 bosje koriander, grof gesneden
  • 1 limoen, in partjes 

Bereiding :

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen. Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.
  • Verhit in een ruime hoge pan de olie. Fruit de ui. Schep er currypasta, rode peper en de paksoi door. Schenk er de kokosmelk over. Leg de mosselen op de groenten.
  • Leg de mosselen op de paksoi en maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.
  • Serveer de mosselen, bestrooid met de koriander, in het kookvocht. Geef de geurige rijst in kommetjes en partjes limoen apart erbij.

 Variatietip : voeg verse gember en citroengras toe voor nog meer Thaise smaak.

 

6. Spaanse mosselen

Ingrediënten :

  • 2 buisjes saffraan (à 0,05 gram)
  • 4 kilo mosselen
  • 5 el olijfolie
  • 150 gram chorizo, in blokjes
  • 3 uien, in ringen
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 pot zwarte olijven zonder pit (115 gram), uitgelekt
  • 1 bosje bladselderij, grof gesneden
  • 1 el amandelschaafsel
  • 500 gram tomaten, in plakjes
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 stokbrood

Tip: Vervang de saffraan door 1 el milde paprikapoeder.

Bereiding :

  • Week de saffraandraadjes in 50 ml heet water.
  • Controleer de mosselen.
  • Verhit in een ruime hoge pan 2 el olijfolie. Bak de chorizo ± 3 minuten.
  • Voeg 2 uien en de knoflook toe en bak nog 2 minuten.
  • Schep de saffraan met het weekvocht, de tomatenblokjes, de olijven en de bladselderij erdoor.
  • Leg de mosselen in de pan. Breng de mosselen in een gesloten pan aan de kook en kook ze 6-8 minuten of tot alle schelpen openstaan.
  • Rooster intussen in een droge koekenpan het amandelschaafsel goudbruin en schud op een bord.
  • Verdeel de tomaat met de laatste ui over een schaal. Besprenkel met de wijnazijn en de laatste olijfolie.
  • Strooi er de amandelen en zout en peper naar smaak over.
  • Serveer de mosselen met de tomatensaus, de tomatensalade en het stokbrood.

 

7. Bretonse mosselen

Ingrediënten :

  • 4 kilo mosselen
  • 25 gram roomboter
  • 75 gram ontbijtspek, in reepjes
  • 2 uien, in ringen
  • 2 preien, in ringen
  • 150 ml cider
  • 1 bekertje crème fraiche (à 125 ml)
  • 1 bosje platte peterselie, fijngehakt
  • 1 baguette
  • 125 gram kruidenboter

Tip: Vervang 1 prei door venkel. De zachte anijssmaak doet het ook goed bij mosselen.

Bereiding :

  • Controleer de mosselen.
  • Smelt in een ruime hoge pan de boter.
  • Bak de spekreepjes uit. Bak de ui en prei 2 minuten mee.
  • Schenk de cider in de pan.
  • Leg de mosselen op de groeten. Breng de mosselen in een gesloten pan aan de kook en kook ze 6-8 minuten of tot alle schelpen open staan.
  • Houd de mosselen met de groenten warm
  • Zeef het mosselvocht, doe terug in de pan en laat tot zo'n 150 ml inkoken.
  • Roer de crème fraiche erdoor.
  • Schenk de roomsaus over de mosselen en bestrooi met peterselie.
  • Serveer ze met het stokbrood en de kruidenboter.

 

8. Zeeuwse mosselpan met spek

Ingrediënten :

  • 4 kg mosselen
  • 50 g roomboter
  • 100 g ontbijtspek, in repen
  • 1 ui, in ringen
  • 1 prei, in ringen
  • 1 wortel, in plakjes
  • 1/2 knolselderij, in blokjes
  • 1 bosje bladselderij
  • 200 ml (Zeeuwse) witte wijn
  • 1 stokbrood

Bereiding :

  • Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.
  • Smelt in een ruime hoge pan de boter. Bak de spekrepen uit. Voeg de groenten en de
    bladselderij toe en bak 2 min. mee.
  • Schenk de wijn in de pan. Leg de mosselen op de groenten en maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.
  • Serveer de mosselen in het kookvocht met het stokbrood.

Tip : lekker met de klassieke mosselsaus

 

En ik wil deze reeks afsluiten met ...

Mosselen op Vlaamse wijze

Ingrediënten :

  • 4 kg mosselen
  • 400 g mosselgroenten (ui, prei en/of knolselderij)
  • 50 g roomboter
  • 3 takjes selderij, in reepjes
  • 200 ml Vlaams (wit)bier

Bereiding :

  • Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Snijd de groenten in stukjes.
  • Smelt in een ruime hoge pan de boter. Fruit de mosselgroenten 2 min. Schep de selderij erdoor. Schenk het bier in de pan.
  • Leg de mosselen op de groenten en maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.
  • Serveer de mosselen in het kookvocht. Lekker met stokbrood of frietjes en klassieke mosselsaus.

Tip: Lekker met een partje citroen!

 

Ga ook een kijkje nemen bij deze 'Zeeuwse mosselen'

 

In volgend deel genieten we van een lekker sausje erbij ... klik hier