Er loopt iets mis in de keuken

  • Ben je een kluns in de keuken?
  • Beheers je de stress niet als je moet koken voor familie of vrienden?
  • Loopt alles verkeerd?

Niet wanhopen! Met enkele praktische oplossingen kan je een ramp in een triomf doen omslaan.

De ramp, de remedie

 

1. TE ZOUTE SOEP

  • Leg een paar aardappelblokjes in de soep terwijl je ze opwarmt. Die slorpen het overtollige zout op. Verwijder de blokjes net voor het opdienen.
  • Een iets minder doeltreffend middel is een paar geroosterde boterhammen in de soep leggen en een kwartiertje laten trekken.

2. DE MAYONAISE DREIGT TE SCHIFTEN

Meng een eierdooier met een paar druppels olie en voeg er beetje bij beetje, met kleine hoeveelheden de slappe mayonaise aan toe en blijf kloppen.

 

3. STAMPPOT DIKKER MAKEN

  • Een stamppot die te dun is kun je dikker maken door er wat aardappelpureepoeder aan toe te voegen.

 

4. TE PLAT-GEKOOKTE WORTELEN/SPRUITEN

  • Pureer ze met een klont boter en vers gemalen peper en roer er wat dikke room door.

 

5. TE BITTER WITLOOF

Bestrooi met wat suiker bij het stoven

  • voeg een beetje citroensap toe en laat even kleuren in de boter

 

 

6. PROBLEMEN MET DE SAUS :

  • Klonters in de saus

Giet de saus door een zeef of vergiet met heel fijn draadwerk in een ander pannetje en verhit ze opnieuw.

  • De saus is te dun

Hét reddingsmiddel hiervoor is beurre manié – dat is een koud mengsel van gelijke delen boter en bloem. Je mengt het met een vork tot een dikke pasta. Daar laat je klontjes van oplossen in de hete saus, waardoor ze mooi indikt. Ook sausbinder uit de supermarkt kan handig zijn.

  • De saus is geschift

Gaat het om een roomsaus, voeg dan een beetje extra room toe en roer om : de saus wordt zo weer glad.

Bij een saus op basis van eieren (bv. bearnaise) die schift door een te hoge temperatuur, kun je een beetje ijskoud water toevoegen en omroeren.

De jus is niet helemaal wat je wil

  • Jus wordt donkerder als u er suiker aan toevoegt.
  • Als je braadvocht te flauw is maak je een snelle jus door er een bouillonblokje en een scheut water aan toe te voegen.
  • Is de jus te licht van kleur? Doe de buitenschil of een gedeelte van een ui in de braadpan tijdens het braden. Voordeel ten opzichte van een schep suiker is dat het niet zoet smaakt daarna!
  • Is de jus te vet? Doe er dan geen water bij maar haal de bovenste laag vet er voorzichtig af met een lepel.

 

 

7. AANGEBRAND ETEN

Als je aangebrand eten ruikt, is het meestal te laat. Als je er vroeg bij bent kan een ramp nog voorkomen door :

  • pan van het vuur te nemen en die onmiddellijk in koud water te zetten
  • de inhoud eruit te halen
  • eventueel aangebrande delen weg te snijden en in een andere pan met verse vloeistof opnieuw tot bakken of koken brengen.
  • dit water eventueel weer afgieten en met vers water het voedsel gaar laten worden.

De voedingswaarde gaat er wel door achteruit.

Aangebrande soep

  • Een aangebrande soep is te redden door deze voorzichtig in een andere pan te gieten, er wat koud water aan toe te voegen en nog even aan de kook te brengen.
  • Zin in een lekker bord snert? Een aangebrande smaak is niet welkom. Als je een snee brood meekookt blijven de erwten drijven en voorkom je aanbranden.

Aanbranden van rijst

  • is de rijst aangebrand, schep deze dan in een schone pan, leg er een korst vers brood op en leg de deksel erop. De nare smaak trekt dan in het brood.
  • Is die aangebrand vóór hij gaar is, doe hem dan in een schone pan, giet er water bij en leg er vervolgens een snee brood bovenop.

Om te voorkomen dat rijst aanbrand doe je dit door ze eerst een beetje op te koken, daarna in een zeef te hangen en deze in een pan met kokend water te leggen. De damp kookt de rijst gaar.

Aangebrand vlees

Is weer goed te krijgen door het verbrande deel weg, te snijden. De niet verbrande delen doe je met de jus in een andere pan en voeg er een beetje natrium bij.

Aangebrande aardappelen

Snij eerst de ergste bruine plekken weg. Vers water opzetten en ze met koud water opnieuw laten koken. Giet ze direct af. Men merkt dan niet meer, dat ze aangebrand waren.

Aangebrande groenten

Zet eerst de pan in een bak met koud water. Niet roeren in de pan! Laat de aangebrande stukjes in de pan zitten. Neem een nieuwe pan en giet er de groenten in over. Voeg een schepje suiker toe om de aangebrande smaak te neutraliseren.

Aangebrande melk

  • Heb je een dikke laag onderin de pan, vul de pan met water, kook er dan een ui in, dan komt de laag vanzelf los.
  • Of laat de pan weken met warm water en afwasmiddel.

 

8. NOG MEER TIPS :

De sla is slap geworden. Niet weggooien!

- sla een kun je weer oppeppen door de krop eerst in heet en  daarna in koud water te doen.

- of met een opfriskuur weer toonbaar maken: doe een paar plakken rauwe aardappel en het sap van een halve citroen in het laatste waswater. Laat de sla daar tien minuten in staan.

Verlepte bladgroenten krijg je weer 'vers' door ze 15 à 30 minuten in koud water te leggen. Bladgroenten frisse weer op, doordat ze dan vers water opnemen. Probeer geen rotte sla te reanimeren dat is niet gezond.

Geel geworden bloemkool krijg je weer wit door wat verse melk bij het kookwater te voegen.

Te droog stok- en ander brood wordt weer lekker als je het ene tijdje laat liggen in ene vochtige doek. Daarna zo’n 15 minuutjes in een matig warme oven leggen.

Te zoute haring => even in de melk leggen.