Kleuren en smaken uit Brazilië

Als we aan Brazilië denken, zien we voor ons beelden van carnaval, samba, voetbal en droomstranden.

Maar wist je dat het grootste en meest bevolkte land van Zuid-Amerika ook een lekkere en ontzettend diverse keuken heeft?

Alle denkbare tropische landschappen, regionale verschillen én de Braziliaanse bevolking met wortels in Indiaanse, Portugese, Afrikaanse en Aziatische culturen beïnvloeden de culinaire diversiteit van de Braziliaanse gerechten. Het unieke en levendige verleden komt tot uiting in gevarieerde en lekkere, kleurige en pittige recepten.

Het is een rijke smeltkroes van kleuren en smaken.

Brazilië heeft een onuitputtelijke levensmiddelenvoorraad (zongerijpt fruit, exotische groenten, diverse notensoorten en zeldzame kruiden, koffie, cacao, suikerriet, rijst, maïs …) en talloze culinaire stijlen.

Brazilianen eten twee keer per dag warm, waarbij de almoço (lunch) de belangrijkste maaltijd van de dag is.

Een leuke eetgelegenheid zijn de restaurants die comida por quilo (voedsel per kg) aanbieden.

Dit rijkelijk gevuld zelfbedieningsbuffet biedt iedereen, ook vegetariërs, voldoende keuze voor een heerlijke maaltijd.

Je betaalt voor wat je opschept: het eten wordt gewogen.

 

Hoewel veel Braziliaanse gerechten vlees, vis, bonen of rijst bevatten, heeft elke regio haar eigen traditionele gerechten. Het is een culturele smeltkroes en culinaire smeltpot.

In de kustgebieden eten Brazilianen meer vis en schaaldieren. In Bahia is het eten een mengelmoes van Afrikaanse, Portugese en Indiaanse invloeden, met geurige ingrediënten als palmolie, vis en kokosmelk.

Typisch voor Salvador de Bahia, met zijn gevels in alle kleuren van de regenboog en in het wit geklede vrouwen met tulband, zijn heerlijke stoofpotjes met kokosmelk. Dit streekgerecht, de moquecas (visstoofpot) moet je beslist proberen. Ze worden bereid met vis, vlees of kip en op smaak gebracht met koriander, piment, limoen enz …

Moqueca de camarao

Moqueca stamt af van het Afrikaanse woord voor visstoofpotje. Dit is versie met scampi’s, maar je kan het evengoed met kreeft of goedkope witte vis maken.

Het kan opgediend worden als hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg scampi’s (16/20)
  • 2 grote gele paprika’s
  • 2 witte uien
  • 4 teentjes look
  • 5 dl kokosmelk
  • 1 blokje visbouillon
  • Paprikapoeder
  • Spar olijfolie
  • 1 bosje verse korianderblaadjes
  • 2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie

Klaarmaken:

  1. Spoel de paprika’s en verwijder steelaanzet en zaadlijsten. Snij het vruchtvlees van de paprika’s in stukjes.
    2. Pel de ontdooide scampi’s en verwijder het darmkanaal.
    3. Pel de uien en lookteentjes. Snipper beide fijn. Fruit de ui- en knoflooksnippers glazig in olijfolie. Voeg de paprikablokjes en scampi’s toe. Roerbak op een middelmatig vuur.
    4. Kruid met flink wat paprikapoeder. Overgiet met kokosmelk en verkruimel het bouillonblokje erover.
    5. Laat alles doorwarmen. Breng op smaak met peper en zout.
    6. Bestrooi met verse kruiden en serveer met witte rijst.

De kustlijn van Brazilië is ruim 8000 kilometer lang. De grote steden situeren zich hoofdzakelijk langs de kust omdat de Portugezen hier in de 16de eeuw begonnen met hun kolonisatie.

De kokospalmen op de brede zandstranden lijken wel uit het decor van een Hollywood-film geplukt. De koraalriffen zijn wonderlijk mooi en de zee doet dienst als viswinkel.

Met deze recepten waan je jezelf zo op een Braziliaans strand.

 

Krabkoekjes uit Bahia

Deze koekjes zie je regelmatig aan het strand. Je kan ze perfect uit het vuistje eten of zelfs tussen een broodje. Je kan het ook serveren als voorgerecht.

Wat heb je nodig (voor 10 stuks)

  • 250 g zoete aardappel
  • 250 g krab uit blik
  • 1/2 groene paprika
  • 1 kleine rode ui
  • 1 handvol bladpeterselie
  • 1 eetlepel vers limoensap
  • 1 eetlepel Spar mayonaise met ei
  • 50 g vers broodkruim
  • Spar bloem
  • Panko
  • 1 limoen
  • zonnebloemolie

Klaarmaken:

  1. Kook de aardappelen gaar in de schil. Laat ze goed uitlekken in een vergiet
  2. Haal de krab uit het blik en laat uitlekken. Spoel de paprika, verwijder steelaanzet en zaadlijsten en hak ½ fijn. Pel de rode ui en snipper fijn. Hak een handvol bladpeterselie fijn.
  3. Pel de aardappelen en plet met een vork. Schep de uitgelekte krab, het broodkruim, de panko, het limoensap, de mayonaise, de paprika en de uisnippers erdoor. Kruid met peper en zout. Meng goed met je handen.
  4. Strooi er wat bloem bij, als het mengsel nog te vochtig is.
  5. Vorm 10 platte schijven van het mengsel. Laat ze opstijven in de koelkast.
  6. Bak ze goudbruin in hete olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer met partjes limoen, salade en tomaat.

 

Salpicão de Frango

Dit is de nationale salade van Brazilië. Net als Waldorf-salade in Amerika, kom je heel veel verschillende varianten tegen. Kip, appel, ui en mayonaise zitten er altijd in. Hier volgt een lekkere versie met krokante chips frietjes …

Dit gerecht kan geserveerd worden als lunchgerecht

Nodig voor 6 personen:

  • 250 g kipfilet
  • 100 g gekookte hamreepjes
  • 150 g erwtjes (diepvries)
  • 200 g maïskorrels
  • 2 wortelen
  • 1 kleine rode ui
  • 100 g groene olijven zonder pit
  • 60 g gemengde rozijnen
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 bosje bieslook
  • ½ bosje peterselie
  • 1 appel
  • 1 verpakking sticks naturel (krokante chips frietjes)

Klaarmaken

  1. Blancheer de erwtjes in licht gezouten kokend water.
    2. Pocheer de kipfilet gaar in kokend water. Kruid met peper en zout.
    3. Laat de kipfilet afkoelen. Trek het vlees met je handen in draadjes.
    4. Pel de ui en snipper fijn. Snij de appel in kleine blokjes. Schil de wortelen en rasp ze.
    5. Snij de olijven in fijne ringetjes. Hak de verse kruiden fijn.
    6. Doe kipfilet, hamreepjes, olijven, wortel, ui, appel, maïs, erwtjes, rozijnen en verse kruiden in een kom. Meng alles flink door elkaar. Schep de mayonaise erdoor en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout.
    7. Schep de krokante frietjes er vlak voor het serveren door.

 

Salade de frutas

Typisch Braziliaans: fruit serveren op geraspt ijs om het lekker fris te houden. Het kleurtje hoort er gewoon bij! Een fris dessert om af te sluiten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1/2 honingmeloen
  • 1/4 piel de sapo meloen
  • 1 mango
  • 1 avocado
  • 2 kleine rijpe bananen
  • 2 sinaasappelen
  • glaasje witte porto
  • sap van 2 limoenen
  • rietsuiker naar smaak
  • geraspte ijsblokjes
  • voedingskleurstof
  • takje verse munt

Klaarmaken:

  1. Schil en pel de vruchten. Verwijder de pitten en snij het vruchtvlees in stukken.
    2. Doe alles samen in een kom en besprenkel met limoensap. Bestrooi met suiker en dek af. Plaats gedurende 30 minuten in de koelkast. Besprenkel met de porto.
    3. Serveer op een bedje van geraspt ijs waar je enkele druppels kleurstof (rood of groen) aan toegevoegd hebt.
    4. Werk af met verse muntblaadjes.

 

In het binnenland van deze regio bereidt de bevolking Farofa/Cassave, geit en rundsvlees.

Cassave is de uit Brazilië afkomstige wortelknol van de heester. Het wordt veel gebruikt in de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse keuken.

Farofa:

Wat is het: Gebakken cassave meel met eieren of spek. Het wordt meestal over de rijst heen gestrooid.
Smaakt naar: Niets dat u ooit heeft geproefd. Kom op, het is gebakken cassave meel, maar het is nog steeds heerlijk!

 

Hier volgen Zeven recepten met cassave

 

Volgend deel : BBQ is a way of live in Brazilië

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb