Zomer … zon … en tapas.
We wachten op die warme lente .. een 'nog' warmere zomer ... gezelligheid ... een tuinfeestje.
Maar waarom zouden we wachten tot de eerste warme dagen om een reeks heerlijke tapas op tafel te zetten.
Herinner je je nog mijn artikelen over fingerfoodhapjes?
Ik wou nu graag nog enkel tapasgerechtjes toevoegen. Een van mijn favoriete Spaanse tapas, snel klaar en overheerlijk is : champignons en knoflook.
1. Knoflookchampignons
Ingrediënten: (voor 2 personen)
- 250 gram kleine champignons
- 4 teentjes knoflook, fijngesnipperd
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- 8 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels peterselie, gesnipperd
- 1 scheutje sherry of citroensap
Bereiding:
- Borstel de champignons schoon en verwijder de uiterste puntjes van de steeltjes.
- Verhit de olie in de pan en fruit hierin de knoflook en het sjalotje. Voeg de champignons toe en roerbak het geheel op hoog vuur.
- Draai het vuur laag en roerbak de champignons nog zo'n 4-5 minuten.
- Voeg tijdens het roerbakken een eetlepel peterselie toe, een scheutje sherry of citroensap en peper en zout naar smaak.
Doe de champignons in een schaaltje en bestrooi ze met de rest van de peterselie. Serveer met coctailprikkertjes.
2. Tapas met zalm of serranoham met roomkaas
Ingrediënten:
- 150 gram gerookte zalm of 150 gram serranoham
- 1 bakje paturain of een andere kruidenkaas
- 250 gram rucola sla
- gemengde zwarte en rode peper uit de molen
- paar sprietjes fijngeknipte bieslook
- 8 tortilla's
Bereiding:
- Smeer de bodem van de tortilla in met de paturain of kruidenkaas, bestrooi met wat zwarte en rode peper uit de molen en wat gesnipperde bieslook.
- Bedek de kaas met gesnipperde zalm of met de serranoham en rucola sla.
- Rol de tortilla stevig op, wikkel hem in alumiumfolie en leg hem een tijdje in de koelkast.
- Bij het serveren verwijder je de folie en snijd je de tortilla voorzichtig in stukken van ca 2 cm.
- Prik er een coctailprikker doorheen om alles goed bij elkaar te houden.
3. Tapas calamares – inktvisringetjes
Ingrediënten
- 350 gram schoongemaakte inktvisjes
- 1/2 theelepel zout
- 40 gram bloem
- 1/4 theelepel zwarte peper
- frituurolie
- 1 citroen in partjes
- klein schaaltje tartaarsaus
Bereiding:
- Snijd de inktvisjes in ringen van ca. 1 centimeter en bestrooi ze met zout. Dek ze af en zet 30 minuten in de koelkast. Droog ze af met wat keukenpapier.
- Meng de bloem en peper in een kom.
- Doe olie in een pan met dikke bodem en verhit de olie tot 180° C.
- Haal een paar inktvisringen door de bloem en bak ze in de olie tot ze goudbruin zijn. Keer ze regelmatig om (met een schuimspaan).
- Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Haal de rest van de inktvis door de bloem en bak ze op dezelfde wijze.
Serveer ze als tapas met partjes citroen en een bakje tartaarsaus. Als maaltijd kun je er ook gebakken aardappeltjes en wat salade bij serveren.
4. Tapas geitenkaas met tomatenjam
Ingrediënten
- 18 vierkantjes of rondjes brood
- 18 plakjes geitenkaas of brie
- 18 theelepels tomatenjam, cranberry/bosbessen- of bosvruchtenjam
Bereiding:
- Verdeel de stukjes brood op een schaal en smeer er een klein beetje boter op.
- Leg op elk plakje brood een plakje geitenkaas.
- Zet het geheel even in een voorverwarmde oven tot de kaas een beetje begint te smelten.
- Haal de schaal uit de oven en garneer de geitenkaas met een theelepel tomaten, bosbessen-, cranberry- of bosvruchtenjam.
Bereiding tomatenjam:
Ingrediënten:
- 1 kilo tomaten.
- 750 gram suiker
- 50 ml citroensap
- kruidnagels naar smaak
- oregano naar smaak
Bereiding:
- Dompel de tomaten zo'n 30 seconden onder in kokend water. Laat ze daarna even afkoelen en snijd ze in stukken. Verwijder de zaadjes.
- Doe het vruchtvlees in een schaal en voeg suiker en citroensap toe. Zet het geheel 12 uur in de koelkast
- Doe daarna het geheel in een pan en voeg een paar kruidnagels toe. Breng het geheel langzaam roerend met een houten lepel aan de kook en laat het zo'n 50 minuten koken.
- Verdeel na het afkoelen de jam over (van tevoren gesteriliseerde) glazen potjes en klaar is de jam!
Heerlijk bij bijvoorbeeld: gefrituurde camembertpartjes, op een plakje geitenkaas, brie of een andere kaas, maar ook lekker op paté. Het geeft ook altijd vrolijke noot aan de tapas vanwege de rode kleur.
5. Tapas garnalen met soja
Ingrediënten (voor 6 personen)
- 24 grote garnalen
- 1 laurierblad
- 1 kopje taugé
- knoflookmayonaise
- sojasaus
- zout
Bereiding:
- Laat de garnalen zo'n 3 minuten in water met wat zout en het laurierblad koken.
- Giet ze af en spoel goed af met koud water. Pel de garnalen.
- Verdeel de gepelde garnalen en wat taugé (ter garnering) over 6 bordjes.
- Voeg aan de ene kant een eetlepel knoflookmayonaise toe en aan de andere kant een scheutje sojasaus.
6. Tapas nachos met kaas-bierpaté
Ingrediënten (voor 6 personen)
- 400 gram Manchego kaas, fijn geraspt
- 1,5 dl. bier
- 75 gram boter
- 1 theelepel pittige Dijon-mosterd
- 1 eetlepel Worcestershire saus
- Snufje cayennepeper
Bereiding:
- Meng de kaas met het bier en laat een uur staan op kamertemperatuur.
- Prik de boter met een vork fijn tot je een crème textuur krijgt.
- Meng de boter met het kaas-biermengesel en voeg mosterd, Worcestershiresaus en cayennepeper toe (u kunt de keukenmachine gebruiken, wordt aanbevolen) en doe daarna het mengsel in een glazen pot met deksel (bijvoorbeeld een weckfles).
- Kan in de koelkast bewaard worden.
Voor het serveren: doe de paté in een schaaltje en serveer met bijvoorbeeld nacho-chips, stukjes geroosterd brood, crackers, etc.
7. Tapas salami-kaasrolletjes in bladerdeeg
Ingrediënten:
- 1 vel bladerdeeg
- 200 gram kaas, in plakjes gesneden
- 200 gram salamiplakjes naar smaak: naturel, kruiden of pepersalami
- 1 losgeklopt ei
Bereiding:
- Bedek het vel bladerdeeg met de plakjes salami en kaas.
- Rol het geheel goed strak op en leg de rol een tijdje in de koelkast, om het later beter te kunnen snijden.
- Haal de rol uit de koelkast en snijd in plakken van 1-2 cm.
- Bestrijk de rolletjes met het losgeklopte ei en bak ze op 190 ° C gedurende 15 minuten in de oven.
8. Tapas gefrituurde uienringen
Ingrediënten
- 3 grote uien
- 1 ei
- bloem
- paneermeel
- olie
- zout naar smaak
Bereiding:
- Snijd de uien in ringen en bewaar een dag in de koelkast.
- Haal de volgende dag de ringen door bloem, ei en paneermeel, in die volgorde.
- Laat tenminste een uur staan (een dag wordt aanbevolen). Voeg naar smaak wat zout toe.
- Bak de ringen goudbruin in een ruime hoeveelheid hete olie.
De uienringen kunnen warm als bijgerecht gebruikt worden en koud als een knapperig hapje.
9. Tapas gerookte zalm met guacamole
Ingrediënten (voor 6 personen)
- 12 plakjes gerookte zalm
- olijfolie
- 2 avocado's
- 1 rijpe tomaat, gepeld
- een snufje suiker
- ¼ ui, fijngehakt
- tabasco
- 2 eetlepels citroensap
- zout
- dille
Bereiding:
- Open de avocado's in de lengte, verwijder de pit.
- Schep met een lepel het vruchtvlees uit de avocado en doe dat in een schaal.
- Voeg de gepelde tomaat, ui, citroen, een scheutje olijfolie, suiker en zout toe. Roer het geheel tot een romige massa.
- Snijd de zalm in plakjes.
- Verdeel de guacamole over de lepels en dek het af met een plakje zalm, bestrooid met wat dille.
Tip: in plaats van gerookte zalm kunt u ook gemarineerde zalm of zelfs in blokjes gesneden rauwe zalm met een beetje citroen, zout en dille gebruiken.
10. Tapas Spaanse tortilla
Ingrediënten:
- 1 middelgrote ui, fijngehakt
- 4 middelgrote aardappelen
- 12 eetlepels olijfolie
- 5 grote eieren
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 1 plak gesnipperde serrano-ham
- peper en zout
Bereiding:
- Schil de aardappelen, snijd ze in fijne plakjes van ongeveer 3 mm dik en spoel ze schoon onder koud stromend water. Dep ze droog met keukenpapier.
- Verwarm driekwart van de olie in een diepe (koeken)pan van ca. 20 centimeter diameter.
- Sauteer de ui met de knoflook en laat op een laag vuurtje ongeveer 15 minuten sudderen.
- Haal de pan van het vuur en voeg de aardappelen toe zodat ze de hele bodem van de pan bedekken. Leg de schijfjes in wisselende lagen boven elkaar zodat ze een taart vormen. Bestrooi elke laag met een vleugje zout.
- Zet de pan op zeer laag vuur, doe er een deksel op en laat zo de aardappelen zeer langzaam garen. Draai ze af en toe om en zorg ervoor dat ze niet bruin worden.
- Als ze gaar zijn, schep je ze voorzichtig uit de pan om ze te laten uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
- Klop de eieren los in een grote schaal, voeg er de peterselie, serranoham en wat peper en zout aan toe.
- Als de eieren voldoende los zijn voeg je de aardappelen toe. Dompel ze met een plat mes onder in de kom. Laat het mengsel 15 minuten rusten.
- Verwarm de helft van de overgebleven olie in de pan. Doe er het aardappelmengsel met de eieren in en spreid het geheel over de bodem van de pan.
- Zet het vuur laag en laat de tortilla garen tot hij lichtbruin is. Schud de pan zoveel mogelijk heen en weer zodat de tortilla niet aanbakt.
- Zodra de tortilla gaar is, schuif je hem op een bord. Leg er een tweede bord overheen en keer het geheel om.
- Doe de rest van de olijfolie in de pan en verhit deze. Laat er de tortilla in glijden zodat deze gedurende een halve minuut ook lichtbruin gebakken wordt aan de andere kant. Keer nog twee keer om met de hulp van de borden en schuif daarna de tortilla op een serveerbord.
- Laat de tortilla afkoelen naar kamertemperatuur.
- Snijd de tortilla in vierkantjes of partjes in de vorm van taartpuntjes. Serveer er eventueel wat mayonaise bij en bestrooi het geheel met wat gesnipperde peterselie.
voor meer lekkere tapasgerechten, klik op volgende links:
http://www.solo.be/nl/kooktips/tapas-recepten-hapjes/
Maak jouw eigen website met JouwWeb