De huid en zonnen.

Men wil zoveel mogelijk van de zon genieten. Een bruin kleurtje is een 'must'.

Maar wat weet je over de goede bescherming van je huid?

 

JUIST  of  FOUT?

Welk is jouw mening op elk van de volgende vragen?

1. Een zonnecrème beschermt je tegen UVA- en UVB-stralen.

FOUT

De zon bruint je huid door middel van UVA- en UVB-stralen. Maar de Sun Protection Factor (SPF) of zonbeschermingsfactor die je op zonnecrèmeflacons ziet, verklapt enkel in welke mate het product je beschermt tegen UVB-stralen. Maakt de  verpakking geen melding van een extra UVA-bescherming, dan laat je crème of melk de UVA-stralen ongemoeid. Nochtans dringen UVA-stralendieper in de huid dan de UVB-variant en kunnen ze het bindweefsel beschadigen, met vroegtijdige veroudering tot gevolg. Bovendien dragen UVA-stralen bij tot de ontwikkeling van huidkanker. Ga dus op zoek naar crèmes die expliciet vermelden dat ze ook tegen UVA beschermen. Meestal worden de drie ‘UVA’-letters op de verpakking omcirkeld. Maar soms zie je op de flacon ook ‘PA’ staan, gevolgd door ‘+’-symbolen : hoe meer ‘+’-jes, hoe sterker de UVA-bescherming.

 

2. Een bruine kleur beschermt je tegen de zon.

JUIST

Maar UV-licht wekt een kleur op die je slechts minimaal behoedt voor de zon : een diepgebruinde huid beschermt je ongeveer zoals een crème met SPF 4. Niet bijster veel dus.

 

3. Voor je op vakantie vertrekt, is het een goed idee om in een zonnebankcentrum alvast een basislaag op te bouwen.

FOUT

De zonnebank verspreidt vooral UVA-licht, dat vrij snel een felbegeerd bruin kleurtje opwekt. Maar deze pigmentatie is zeer oppervlakkig en biedt nauwelijks bescherming. Daarenboven brengt die extra blootstelling aan UVA een extra gezondheidsrisico met zich mee: UVA-stralen verhogen het risico op huidkanker aanzienlijk. En uit de vorige antwoorden weet je dat ze ook het verouderingsproces van je huid versnellen. Zo’n voorbereidende kuur biedt dus weinig voordelen

 

4. Een SPF 50 beschermt je driemaal langer dan een SPF 15.

FOUT

De Sun Protection Factor op je product vertelt je hoe lang de crème of melk je huid in theorie beschermt. De volgende formule wordt vaak gebruikt om uit te tellen hoe lang dit precies is : SPF x het aantal minuten dat je onbezorgd in de zon kan blijven zonder rood te worden = het aantal minuten dat je met je product in de zon kan blijven voor je verbrandt.

Wordt je bv. rood na 10 minuten onbeschermd zonnen, dan zou een SPF 15 je 150 minuten beschermen. Een SPF 50 zou je 500 minuten vrijwaren voor de gevaren van de zon. 500 minuten = meer dan 8 uur!

Hou je niet halsstarig vast aan dit getal, want door wrijving of contact met kleding, handdoeken, transpiratievocht … boet je veel crème sneller aan efficiëntie in. Een SPF 50 beschermt dus 3 maal sterker tegen UVB-licht dan een SPF 15, maar niet driemaal langer

 

5. Goedkope zonnecrèmes beschermen net zo goed als duurdere.

JUIST

Voor een degelijke zonnecrème die je beschermt tegen de zon, maar ook niet meer dan dat, hoef je geen fortuin neer te tellen. Het zijn vooral de extra’s zoals antiaging-ingrediënten die een crème duurder maken.

 

6. Als je make-up een zonnefilter bevat, heb je geen extra bescherming nodig.

FOUT

Van make-up gebruik je nooit voldoende product om je huid afdoende te bedekken : je laag foundation of poeder zou tienmaal dikker moeten zijn dan een standaard make-up-laagje om je degelijk te kunnen beschermen. Gebruik onder je make-up dus altijd een zonnecrème : er bestaan heel wat formules die speciaal voor het gelaat ontwikkeld werden en je dus niet omtoveren tot een glimmende discobol.

 

7. Waterproof zonnecrème moet je geregeld opnieuw smeren: sowieso om de 2 uur, maar ook nadat je gezwommen of gezweet hebt of nadat je je huid gedroogd hebt met een handdoek.

JUIST

Al te vaak denken zonnekloppers dat ze zich met waterproof zonnecrème geen zorgen hoeven te maken : ‘waterproof’ is zogezegd synoniem voor ‘kan tegen een stootje’. Maar waterproof zonnecrème is geen wondermiddel. Wanneer je in water vertoeft beschermt het product je huid beter dan een normale zonnecrème, die bij contact met water gemakkelijker van de huid verdwijnt. Maar ook een waterproofcrème heeft zijn grenzen : na een zwembeurt is je beschermlaag niet meer intact, en als je je huid afdroogt met een handdoek blijft er helemaal niets meer van over. Smeer je na het zwemmen – of nadat je bv tijdens het sporten getranspireerd hebt – dus altijd opnieuw in. En als je niet zwemt of zweet, is de gulden regel : smeer om de 2 uur.

 

8. Het restje zonnecrème van vorig jaar beschermt je nu niet meer voldoende.

JUIST

In het huidige crisisklimaat is de verleiding groot om niets weg te gooien, maar je zonnecrème van vorig jaar deze zomer weer in je vakantievalies stoppen, is geen goed idee. Zuurstof en hitte tasten de beschermingsfilters aan, waardoor ze niet meer naar behoren werken. Hoe lang jouw product houdbaar blijft, kan je aflezen van de verpakking : zoek naar het prentje van een open potje, het getal dat daarnaast vermeld wordt, geeft aan hoeveel maanden je dit product na opening kan blijven gebruiken.

 

9. Op een bewolkte dag ben je veilig voor de zon.

FOUT

Wist je dat tot ongeveer 80% van de zonnestralen doorheen de wolken priemt? Hoe dikker het wolkendek, hoe beter je weliswaar beschermd bent, maar je kan dus perfect verbranden op een bewolkte dag.

 

10. Als je niet vaak buiten vertoeft, hoef je je geen zorgen te maken over zonnestralen.

FOUT

Zelfs als je van de voordeur naar de auto, van de auto naar het kantoor, van het kantoor naar de fitness en weer naar huis gaat, is het een goed idee om je te beschermen tegen de zon. Want onbeschermde blootstellingen stapelen zich op en kunnen allemaal samen op termijn schade berokkenen aan licht huidtypes. Wist je trouwens dat je achter glas, bv in de auto of op kantoor, niet zo beschermd bent als je zou denken? Glas filtert slechts een deel van de UV-stralen die de zon op onze aardbol werpt, en de reststralen kunnen best wel wat schade berokkenen. Studies hebben bijv uitgewezen dat vrachtwagenchauffeurs of leerkrachten vaak sneller verouderen langs één kant van het gelaat : de kant die elke dag opnieuw naar de ruit gericht is. Al moeten we ook niet paranoia worden, een halfuurtje onbeschermd in de zon vertoeven is zelfs een must voor de aanmaak van vitamine D, een stof die een belangrijke rol speelt in onder andere de stevigheid van onze botstructuur.

 

11. Ook in het water kan je verbranden.

JUIST

Door de koelte van het water sta je er misschien niet bij stil dat de zon je ook in de zee of het zwembad kan verbranden : UV-licht dringt gemakkelijk door water heen. Bovendien reflecteert water licht, waardoor lichaamsdelen die blijven drijven nog meer UV-straling opslorpen. Een waterproof zonnecrème is dus geen overbodige luxe.

 

12. Als je een hoed draagt, hoef je geen zonnecrème meer te smeren.

FOUT

UV-stralen worden gemakkelijk weerkaatst op zand, water of een glimmende terrastafel. En weerkaatsende stralen banen zich een weg onder de rand van je zonnehoed.

 

 

afbeeldingen werden gegoogeld

teksten : http://www.goedgevoel.be

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb