Die extra’s voor je gezondheid

Slaan de winterblues toe? 

 

GEEF JE BORD EEN CITRUSTOETS.

Met citrusvruchten haal je het zonnetje weer in huis. Sinaasappelen, mandarijnen, clementines en pompelmoezen, citroenen en limoenen steken niet alleen kleur en vitamines in je eten, je kikkert er ook van op.

Ze staan bekend voor hun rijkdom aan vitamine C, antioxidanten, foliumzuur en kalium. Dat geeft ons immuunsysteem een duwtje in de rug en helpt tegen verkoudheden. Ze zijn ideaal om een strenge winter het hoofd te bieden en helpen vermoeidheid tegen te gaan. Sommige vruchten bevatten pectine, een oplosbare vezel die de cholesterol op peil houdt.

Maar wist je dat vitamine C ook helpt om collageen aan te maken .. wat dan weer nodig is voor het normaal functioneren van onze huid, tandvlees, bloedvaten, kraakbeen en beenderen? Inderdaad, citrusvruchten zitten boordevol goeds voor onze gezondheid.

Citrusvruchten geven een lekkere toets aan je maaltijd, van voorgerecht tot dessert.

 

Ken je citrusvrucht.

  • Clementine: Een clementine is heel gemakkelijk te pellen en er zitten geen pitten in haar fijn, zoet vruchtvlees. Ze geurt heerlijk en haar sap is lekker zoet. Dit is een snack waar je nooit genoeg van krijgt. Je kunt ze puur natuur eten of in een fruitsalade.
  • Mandarijn/persmandarijn: Dit is een ideaal alternatief voor traditioneel vers sinaasappelsap. De kinderen zijn er bovendien verzot op de iets zoetere smaak.

Clementines en mandarijnen zijn heel geschikt bij gekruide gerechten. Ze passen perfect bij eend, kalf, verwerkt in taart en natuurlijk eet je ze ook ‘puur natuur’!

deze twee foto's zijn genomen via : http://ivandeboom.wordpress.com

klik hier voor meer Tips over clementine en mandarijn

 

  • Eetsinaasappel: deze sinaasappel heeft een ovale vorm en is intens oranje. Hij pelt gemakkelijk en heeft geen pitten. Door zijn lange rijping in de mediterrane zon krijgt deze vrucht een mooi uitgebalanceerde smaak. Deze sinaasappels hebben zacht vruchtvlees. Zijn kwartjes passen perfect in je fruitsalade .. mm
  • Perssinaasappel: hij is ronder en iets lichter van kleur dan een eetsinaasappel. Ze zijn sappiger en hebben meer vezelig vruchtvlees. Daarom zijn ze niet zo aangenaam om te eten. Maar daartegenover staat dat zijn sap overheerlijk is. Je kunt er je vitamine C weer helemaal mee bijtanken.
  • Bloedsinaasappel: met zijn passioneel, bloedrode vruchtvlees zorgt deze citrusvrucht voor een prachtig effect in visschotels of bij zeevruchten. Zijn lichtjes zure sap past dan weer bijzonder goed bij koude zoals sorbets en emulsies.

klik hier voor meer Tips over de bloedsinaasappel

 

  • Rode, roze of witte pompelmoes (grapefruit). De witte, met zijn gele schil, heeft knapperig, sappig vruchtvlees en smaakt een beetje zurig. De roze, met zijn geel-roze schil, heet rozig vruchtvlees, geurt meer en is zoeter dan de witte. De rode versie ziet er aan de buitenkant uit als de roze, maar het vruchtvlees is felrood. Deze versie smaakt nog iets zoeter. Pompelmoes wordt gekenmerkt door zijn bittere smaak. Die zit vooral in de ‘velletjes’ – als je die wegsnijdt heb je een zoete vrucht.  Pompelmoes is niet alleen lekker maar ook gezond en past als geen ander bij het ontbijt: fris wit of zoet roze. Snij hem midden door en begin de dag in topvorm. Deze citrusvrucht is ook populair bij zomerse drankjes en alcoholvrije aperitieven. En als je iets wil proberen, kun je zijn sap ook aan wortelsoep toevoegen.

afbeelding genomen van : http://greendaisys.wordpress.com

Klik hier voor meer Tips over de pompelmoes

 

  • Pomelo: dit is een van de grootste citrusvruchten met een dikke groene schil. Hij lijkt heel goed op een pompelmoes met zijn roze vruchtvlees. Hij blaakt van smaak maar is ook uiterst voedzaam. De pomelo begint meer en meer zijn plaats op te eisen in onze keuken. Aangezien deze vrucht minder bitter is dan zijn soortgenoot, de pompelmoes, kan de pomelo rauw, als sapje en zelfs bij het eten geserveerd worden. Hij past perfect bij het voorgerecht of in een salade, met avocado en garnalen. De pomelo kan niet gekookt worden.

Tip : het sap van de pomelo kan perfect gebruikt worden om wit vlees, vis of schaaldierensaus subtiel te parfumeren. Gemengd met room, bieslook en een puntje paprika zorgt pomelosap voor een discrete toets bij de fijne smaak van sint-jacobsvruchten.

Klik hier voor meer TIPS over de pomelo

 

  • Minneola: je herkent hem aan zijn typisch ‘neusje’ - de uitstulping aan een van de uiteinden. Hij is een kruising tussen en sinaasappel en een mandarijn. Deze citrusvrucht smaakt zoet met een prikkelende zuurtoets. Zijn geelgroene korrelige schil pelt gemakkelijk. Het is een echte lekkernij die je ofwel puur natuur kan eten ofwel in een salade, sapje, in gebak of met gevogelte. De mineola barst van de koolhydraten
  • Citroen:  wordt wel eens het ‘powerfruit’ genoemd! Er wordt beweerd dat citroen kan helpen bij het reinigen van het lichaam. De oude Egyptenaren dachten vroeger al dat citroenen hielpen tegen veel gif-soorten. Uit recente onderzoeken blijkt dit inderdaad het geval te zijn. Het citroenzuur zorgt ervoor dat de stofwisseling sterk verbeterd, hierdoor krijgt het lichaam meer energie waardoor het afvalstoffen beter kan afvoeren. Het zorgt voor schonere darmen waarmee slechte bacteriën een kleinere kans hebben te overleven. En dat bezorgt meteen een positief effect heeft op het afvallen. Regelmatig een citroentje past dus prima in een dieet. Er zijn 1001 manieren om van deze vitamine C-bom te genieten: als smaakmaker of in kleine partjes in een salade, in een fruitsapje of een limonade. Bovendien zitten citroenen boordevol voedingsstoffen.

Klik hier voor 'recepten met citroen.

 

  • Limoen: deze is familie van de citroen, ziet eruit als een groen citroen, maar iets kleiner en ronder. Hij is wat zuurder van smaak, maar is tegelijk sappiger en zacht. Met zijn typisch aroma geeft hij een frisse exotische toets aan je gerechten en drankjes. Het is een gezellig feestbeest dat extra pit geeft aan je vis- of lamsgerechten, tartaar, gebak, mousses en  cocktails – bv. in caipirinha is het een belangrijk ingrediënt Van alle citrussoorten is de limoen het minst bestemd tegen kou. Geen wonder dus dat de vrucht bij ons niet kan verbouwd worden.

 

Een paar vinaigrettes

Voeg alle ingrediënten van de vinaigrette van je keuze samen in een pot en plaats het deksel erop. Schud krachtig zodat de vinaigrette bindt en alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Vinaigrette met pompelmoes

Perfect passend bij een gerecht met peer en geitenkaas :  Sap en vruchtvlees van 1 roze pompelmoes – 2 lente-uitjes – 5 cl ciderazijn – 1 dl olijfolie extra vierge – 2 eetlepels vloeibare honing – peper en zout

Vinaigrette met soja en limoen

Overheerlijk en exotisch bij een frisse salade en gegrilde kip :  1 dl limoensap – 1 dl sojasaus – 80 gr ruwe rietsuiker – 10 gr fijngesnipperde verse munt – 10 gr fijn gesnipperde koriander – 5 gr geraspte gember – 5 gr citroenzeste – klein snufje pimentpoeder

Vinaigrette met mosterd en sinaasappel

Een zoetzure vinaigrette die superlekker is bij een salade met Parijse champignons : Sap en vruchtvlees van 1 sinaasappel – 2 eetlepel mosterd – 5 cl balsamicoazijn – 1 dl olijfolie extra vierge – 10 gr verse dragon – peper en zout

https://nl.delhaize.be/nl-be/recepten/recepten/vinaigrette-met-soja-en-limoen

 

Praktisch … hoe gebruik je citrusvruchten

Citrusvruchten passen bij allerhande bereidingen: zoet of zout, van het voorgerecht tot het dessert. Hun vruchtvlees geeft een lekkere beet aan salades terwijl hun sap vinaigrettes pas echt op smaak brengt. Ze geven een aromatische toets aan vlees en vis: in schijfjes in de papillot, krulletjes schil op het gerecht gestrooid, als nectar in de marinade of als sap om kookvocht aan te lengen. In gebak kun je gekonfijte citrusvruchten gebruiken, maar de vruchten zijn ook heerlijk in de marmelade, als glazuur of in de karamel. Gewoon ON-VER-VER-TREF-FELIJK!

En om je echt tegoed te doen aan hun vitaminen, eet je ze best vers en rauw. Of pers ze uit en drink het sap meteen, want vitamine C is heel vluchtig.

Hoe bewaar je citrusvruchten?

Je kunt ze 8 tot 10 dagen op kamertemperatuur bewaren of een paar dagen langer in de groentebak van je koelkast. Zo blijven ze ook langer sappig. Als je de citrusvrucht al aangesneden hebt, bewaar je ze best in de koelkast met de open zijde naar beneden op een schoteltje met azijn.

Wat doe je met restjes?

Droog de schil, want die kan nog dienst doen als luchtverfrisser. Of gebruik de restjes in het huishouden, bijvoorbeeld om schoon te maken, bij het onderhoud of zelfs als schoonheidsproduct. Citroen is zo’n doeltreffend ontsmettingsmiddel en een efficiënte vetoplosser. Het verdrijft zelfs mieren. Of gebruik het om je nagels wit te maken bij een manicure of om je haren lichter te maken. Toepassingen genoeg!

 

Bij bovenstaande links kon je al enkele recepten zien. Er zijn er veel meer, zoals …

LEKKER TAFELEN

GEZOND DE WINTER DOOR MET CITRUSVRUCHTEN

Of wat dacht je van gewoon 'gegrilde citrusvruchten met basilicum en mascarpone'

En hier lees je meer over de kruisingen en varianten van deze vruchten