Geen diëten, maar gezond lekker eten!

ik wil wel afslanken, maar toch lekker eten!

Het is al jaren zo .. ik moet opletten wat en hoe ik eet, of de kilo's vliegen er zo weer aan!

Ik heb ook een hoog cholesterolgehalte en ben van vaders kant erfelijk belast met hartkwalen.

Na het volgen van verschillende diëten en raad van diëtisten, heb ik zelf al heel wat geëxperimenteerd in mijn keuken.  Ik weet dat goede eetgewoontes erg belangrijk zijn!

Het eten van meer groenten, minder vlees, meer fruit en ... minder zoetigheden is voor mij al een goede gewoonte!

Dat wil niet zeggen dat ik nooit zondig hoor! Nee, integendeel! Op reis en in het weekend gun ik mezelf die extraatjes!

Maar ik probeer me dan te herpakken en eventjes weer op te letten.Fanatiek diëten kan ik niet! 

Als ik zie dat het cijfer op de weegschaal doorslaat dan ga ik toch weer een inspanning doen.

Mijn dag deel ik als volgt in:

Ontbijt:

- 3 sneden bruin brood + magere smeerkaas/ confituur of choco

- of 40 gr cornflakes +150 ml melk

Tussendoortje:

een stuk fruit of soep

Middagmaal:

- 4 kleine aardappelen of 2 lepels puree of 1/2 zakje rijst

- 160 gram vlees (varkensvlees 120 gram - worst 60gram) of 200 gram magere vis (vette vis 100 gram)

- veel groenten

magere vis = kabeljauw, pladijs, tong, dorade, forel, lotte, tarbot.

vette vis = makreel, haring, paling, zalm

- olijfolie om te bakken of braden

Tussendoortje:

1 yoghurt of pudding of stuk fruit

Avondmaal:

- 3 sneden bruin brood + beleg

Dat kan bestaan uit .. bv. 40 gr hesp, 1 snede kaas, 60 gr kippenwit of kalkoenham, 30 gr slamai, 100 gr americain, 2 blokjes smeerkaas, 50 gr gerookte vis, 110 gr garnalen, 1 ei, 80 gr tonijn, 30 gr paté

Dat zijn de dingen waar ik meestal uit kies.

- Groenten (sla, tomaat, geraspte wortel,  komkommer ... enz ...)

- 1 lepel mayonaise of dressing

- eventueel soep

avond-tussendoortje:

1 yoghurt of stuk fruit of klein potje platte kaas

 

Ik probeer dit te volgen maar ik voel me niet schuldig als ik 's avonds mezelf eens verwen met een glaasje wijn!

Ik laat jullie graag meegenieten van de lekkere en gezonde recepten die ik al klaarmaakte!

Eerst geef ik het recept hoe ik magere "bechamelsaus" maak!

 

1. Magere bechamelsaus:

- 150 ml magere of halfvolle melk + 1/4 mager bouillonblokje aan de kook brengen

- los ondertussen 1 soeplepel bloem (tarwebloem, witte bloem of maïzena) op in een weinig water

- als het mengsel kookt, voeg het bloemenmengsel eraan toe en laat  goed doorkoken

- kruiden naar believen

 

2. Gratin van witloof met tongfilets (1 pers - 450 Kcal)

Ingrediënten:

- 200 gr tongfilets

- 2 lasagnevellen

- 2 grote stronken witloof

- 250 gram champignons

- magere witte saus (zie hierboven)

- 2 soeplepels gemalen kaas (liefst magere)

Bereiden:

- Kook het witloof.

- Stoof de champignons.

- Kook de lasagnevellen een paar minuten in licht gezouten water.

- giet af en houdt ze even onder koud water.

- leg de tongfilets op het aanrecht met de nerfkant naar boven, plaatse er een stronkje witloof op en rol ze op.

- Wikkel deze rolletjes in de gekookte lasagnevellen.

- schik in een vuurvaste schotel de champignons, daarop de witloofrolletjes en overgiet met de saus

- bestrooi met gemalen kaas.

- zet de schaal in een op 200° C voorverwarmde oven en laat gedurende 20 min garen

 

De lasagnevellen vervangen de aardappelen

 

3. Steak op provencaalse wijze (1 pers - 400 Kcal)

Ingrediënten:

- 160 gram steak (kan vervangen worden door kip of vis)

- koffielepel vetstof

- 1 ui (mag meer)

- 1 teentje knoflook (voor liefhebbers mag meer)

- 1 grote vleestomaat of 2 kleine

- 250 gram champignons

- 1/2 rode paprika

- eventueel provencaalse kruiden

Bereiden:

- snij de ui en paprika fijn, de champignons in dunne schijfjes en de tomaat in stukken

- stoof de groenten gaar in een weinig vetstof.

- Kruid  met de kruiden (naar believen) en laat alles 10 min sudderen

- bak ondertussen het vlees

- serveer het vlees op een warm bord met de gestoofde groenten

+ aardappelen / rijst ...

 

4. Spaghetti met vis (2 personen)

Ingrediënten:

- 2 preien

- 1 paprika

- 250 gr champignons

- 1 wortel

- 2 tomaten

- 400 gram magere vis of 200 gr vette vis

- beetje vetstof

 

Bereiden:

- alle groenten fijn snijden en stoven

- als ze 'bijna' gaar zijn, de vis in stukjes erbij doen

- kruiden naar believen

(ik doe er 1 lepeltje rode pesto bij + een mespuntje sambal oelek)

 

- 100 gram volkoren spaghetti koken

- samen met de groenten, vis mengsel opdienen!

 

 

Smakelijk!