Geniet van de Belgische druiven

Het is druiventijd

De druiven van bij ons, ze zijn zo lekker!

En dit allemaal dank zij de knowhow van de Belgische druiventelers, die verschillende variëteiten van uitzonderlijke kwaliteit en smaak telen!

Voor zij die nog twijfelen .. ja hoor, in België teelt men sinds midden 19de eeuw druiven. Vooral de reputatie van de druiven uit Hoeilaart is gekend tot ver buiten de landsgrenzen. De gemeente heeft de bijnaam het glazen dorp, vanwege de vele serres.

Hoeilaart is gereputeerd voor zijn ambachtelijk luxeproduct dat het resultaat is van een natuurlijke, verantwoorde teelmethode die nog grotendeels steunt op handwerk.

We herkennen die Belgische druiven aan de grote, lange trossen, samengesteld uit  grote bijzonder volle druiven. De Belgische druif heeft een heel goede smaak, maar is niet overdreven zoet. Daarbij hebben ze een hoog gehalte aan druivensuiker en ze hebben een typisch donzig velletje.

Er zijn verschillende variëteiten, die elk hun eigen kenmerken hebben en steeds geteelt op traditionele wijze. Een kwaliteitsdruif telen vereist voorzichtigheid, doorzetting en voortdurende aandacht.  Het is de liefde voor het vak die ervoor zorgt dat wij lekkere druiven kunnen eten.

Bij het eten van druiven is het beter ze niet te wassen. Anders zou je het donslaagje verwijderen. Dat laagje is het zuiverste bewijs dat Belgische tafeldruiven nooit worden besproeid.

 

Zijn druiven gezond?

De oude Romeinen leerden het ons al: druiven zijn nuttig bij allerlei kwalen. Daarom zijn druiven het favoriete geschenk bij een bezoek aan een zieke.

Druiven zijn heilzaam voor:

  • sportbeoefenaars: druivensuiker is natuurlijke energie die door het lichaam snel wordt opgenomen
  • voor iedereen die last heeft van reuma, galblaas- of nierstenen
  • voor jicht en gewrichtsontstekingen is de sterk vochtafdrijvende en laxerende werking ideaal
  • voor mensen met hart- en vaatproblemen

De voedingswaarde van blauwe en witte druiven zijn vergelijkbaar.

Druiven bevatten polyfenolen, antioxidanten die zouden kunnen helpen in het voorkomen van hart- en vaatziekten

Druiven bevatten : 81 % water  -  16,1 % druivensuiker  -  bijna geen vet  -  bijna geen zout  -  4mg/100 g vitamine C  - 192 mg/100 g kalium  -  veel org.zuren

Enkele tips bij:

- het aankopen

Druiven moeten bij aankoop volledig ongeschonden zijn. De aanwezigheid van een donslaagje, dat typisch is voor de Belgische druiven, wijst erop dat de druiven niet bespoten zijn. Deze druiven hoeft u ook niet te wassen. Druiven zijn erg kwetsbaar. Neem ze dus steeds bij de steel en raak de vruchten zelf zo weinig mogelijk aan.

- het bewaren

Men bewaart de druiven best in de koelkast maar je proeft ze best op kamertemperatuur.  Als je de druiven bewaard, gewikkeld in geperforeerd papier zijn ze tot 5 dagen houdbaar. En druiven kunnen ook perfect in de diepvries worden bewaard om ze later in warme bereidingen te gebruiken.

- het bereiden

Het is best om de druiven een uurtje voor gebruik uit de koelkast te halen, om ze op kamertemperatuur te laten komen. Onbespoten druiven kan men zo eten. Druiven die wel bespoten zijn, moet u uiteraard zorgvuldig wassen met stromend water. Het is best de druiven niet te lang vooraf te wassen;

Voor gebruik in salades kun je ze eerst met een mesje halveren om daarna de pitten eruit te wippen. Ofwel koop je druiven zonder pit.
 

Verschillende variëteiten

DE WITTE

1. de muscat  (of Muscat d'Alexandrie)

Het zijn blonde druiven met een ovale vorm, een doorschijnend vel en krokant vruchtvlees. Met hun smaak en gesuikerd, fijn aroma leunen ze aan bij de smaak van muskaatwijn. Het zijn grote trossen met grote druiven.

2. de baidor

Dit is het kleinere broertje van de Muscat. Heeft dikke ronde bessen met een dun ambergeel velletje en een lichte muskaatsmaak.

3. de canon hall

Deze druif is zeer sappig. De zeer lange trossen waaieren bovenaan breed uit. De bessen zijn eerst geelgroen en rijpen dan naar amber.  Het is de minst gekweekte.

 

DE BLAUWE

1. de royal

Dit is de meest geteelde variëteit. Het zijn grote en zware trossen met erg donkere (donkerblauw tot zwart) en zeer donzige bessen.  Het is de goedkoopste soort.

2. de Leopold III

Deze druif is algemeen bekend als de beste tafeldruif. Ze zijn goed herkenbaar aan het platte steeltje van de bessen. De trossen zijn enorm en samengesteld uit imposante druiven met een prachtig donkerblauwe kleur.  Het is een zo goed als pitloze druif met een laag suikergehalte. Ze 'knappen' in de mond en hebben een verrukkelijke smaak.

3. de Colman

De Colman heeft trossen met een zwarte steel en bessen met een tamelijk dunne huid.

4. de Ribier

De ribier heeft dikke, knapperige bessen met een dun velletje en soms een dikke donslaag. De smaak vertoont een licht wijnaroma.
 

 

En naast de Belgische druiven zijn volgende ook zeer geliefd en erg lekker.

* De Italia : dit is ook een heel populaire variëteit. Het zijn grote piramidevormige trossen vol amberkleurige ovalen druiven met een muskaatsmaak. De druiven hebben een dik vel en krokant, sappig en zoet vruchtvlees met een gesuikerde smaak van muskaat.

* De Chasselas de Moissac : dit is een tafeldruif met herkomstbenaming en afkomstig uit de streek Tarn en Garonne.  Het zijn soepele trossen met rode, goudkleurige druiven die hier en daar  matte plekjes hebben. Dat zijn zonnevlekjes die wijzen op een goede rijpheid.

* De Muscat de Hambourg : dit is een delicaat blauw tafeldruifras uit Frankrijk. De trossen zijn volumineus en de druiven zijn dik. Het vel is middelmatig dik en heeft een mooie blauwzwarte kleur met een mooi waas.

Er zijn ook druiven zonder pitten. De bekendste soorten zijn de 'Thompson' (foto links), de 'Seedless' (foto midden) en de 'Sultana' (foto rechts).

 

"SMAKELIJK ALLEMAAL EN GENIET VAN DE LEKKERE DRUIVEN"