Belgische Streekbieren

Elke streek, zijn speciaalbier

België is dan wel een klein vlekje op de wereldbol, het is in ieder geval goed bezet met brouwerijen. Van het noorden tot het zuiden, elke streek heeft zijn eigen bierbrouwers en typische bieren. Hier zijn heel wat brouwerijen waar streekeigen speciaalbieren uit de brouwersketels vloeien.

Het zijn stuk voor stuk unieke bieren die ook hun weg en publiek buiten de eigen streek vinden. In sommige gevallen zelfs tot ver over de Belgische landsgrenzen.

 

BROUWERIJ : PALM BREWREWERIES in Roeselare

 

RODENBACH

Achter de Rodenbach-brouwerij gaat een roemrijke geschiedenis schuil die zelfs gelinkt kan worden aan het ontstaan van België. Alexander Rodenbach, die in 1820 een brouwerij in het centrum van Roeselare overneemt, is namelijk hoofdrolspeler in de Belgische omwenteling. En ook zijn broers wagen zich op het strijdtoneel.

De Rodenbach, het Vlaamse roodbruine bier is erkend als Traditioneel Streekproduct. De gemengde hoofdgisting en de rijping op eikenhouten vaten (foeders) geven het een zachtzure smaak en complexe fruitigheid net als bij wijn.

Aangenaam zurig boeket met licht bittere karameltoets. De vrij expressieve smaak combineert zoete, zure en bittere tonen.

Serveren : 6 à 8 °C

Alcoholgehalte : 5,2% vol

RODENBACH GRAND CRU

Intens donkerbruin met een gloed van oker. Het expressieve boeket is licht zurig en wordt doordrongen van houtaroma’s. De aangenaam zure toon kleurt ook de smaak.

Serveren : 6 à 8°C

Alcoholgehalte : 6% vol

 

BROUWERIJ : VAN HONSEBROUCK in Ingelmunster

KASTEELBIER

Kasteelbier is een van de vele creaties van Luc Van Honsebrouck, die in de gelijknamige familiebrouwerij in het West-Vlaamse Ingelmunster meer dan 50 jaar heeft geleid.

Op het einde van de jaren 1980 raakt Luc in de ban van het trappistenbier Westvleteren 12. Hij wil zijn assortiment aanvullen met een eigen sterk, donker en zoet bier van hoge gisting. Omdat hij niet lang voordien samen met zijn broer eigenaar is geworden van het kasteel van Ingelmunster, is de stap naar ‘kasteelbier’ vlug gezet.

KASTEELBIER TRIPEL

Intense gouden kleur met sterke pareling. De aroma’s gaan van rijp fruit tot gebrande toetsen. Krachtige smaak die de mond vult met een warm gevoel.

Serveren : 12°C

Alcoholgehalte : 11% vol

 

KASTEELBIER DONKER

Donkerbruin bier met fruitige en kruidige aroma’s van peperkoek tot mout. Mollig en zoet in de aanzet, met weinig bitterheid en lichte zuren.

Serveren : 12°C

Alcoholgehalte : 11% vol

 

BRIGAND

Het is een hoogblond bier met een lichte amberkleur. Intens en complex boeket met hop, graan en gist. Stevige start en heel warm in de mond.

Serveren : 8 à 10°C

Alcoholgehalte : 9% vol

 

Brouwerijen : SINT-BERNARDUS en VAN EECKE in WATOU

WATOU

In het hart van de West-Vlaamse hoppestreek, te midden van "het platteland", wordt bier gebrouwen dat tot de verbeelding spreekt van menig bierliefhebber. In het poëziedorp Watou tikt de tijd schijnbaar iets minder vlug dan in de rest van het land. Het is een streek waar het leven anders is … rustiger! Het is een plek waar de mensen nog met de natuur leven - waar tradities en waarden worden voortgezet, alsof de tand des tijd er nooit vat zal op krijgen, tradities zoals het brouwen van bier bijvoorbeeld.

Watou is vooral bekend als kunst- en brouwersdorp. Twee brouwerijen, Sint-Bernardus en Brouwerij Van Eecke, leveren een uitgebreide selectie streekbieren.

Over de brouwerij Sint-Bernardus had ik het al in : deel 2 - abdijbieren 
 

WATOU TRIPEL

Het is een goudgeel bier met een oranje schittering. licht fruitig in de neus met een fijne toets van hop en koriander. Mooie evenwicht tussen bitter en zuur in de mond.

Serveren : 5 à 7°C

Alcoholgehalte : 7,5% vol

KAPITTEL TRIPEL ABT

De naam Kapittel (afkomstig van het latijnse Ka’pi’tel) betekent zoveel als de congregatie of leefgemeenschap van een Abt, Prior, Pater monniken in een kloostergemeenschap

Kapittel Tripel Abt is amberkleurig. Het complexe smakenpallet kan worden omschreven als : vol, rond, licht hoppig maar niet bitter, soms licht zoetig (afhankelijk van de leeftijd). De blijvende maar zachte hoppesmaak met een licht fruitige afdronk zijn een streling voor de tong.

Serveren : 7 à 9°C 

Alcoholgehalte : 10% vol

 

 

POPERINGS HOMMELBIER

In België is de hopteelt terug te vinden rond Poperinge. Het bier, bekend als hommel, is een West-Vlaamse verbastering van de Latijnse naam van hop, humulus lupulus.

Poperings hommelbier is intens koperkleurig bier met een heel fruitige neus (abrikoos, perzik) en een heel delicate hoptoon. In de mond zorgt de hop voor bittere accenten.

Serveren : 10°C

Alcoholgehalte : 7,5% vol

 

Brouwerij 'DE HALVE MAAN' in Brugge

BRUGSE ZOT

Brouwerij ‘de Halve Maan’ is de enige nog actieve familiebrouwerij in het stadscentrum van Brugge. Het goudkleurige stadsbier ‘Brugse Zot’ dankt zijn naam aan keizer Maximiliaan I van Oostenrijk. Wanneer de keizer in Brugge aankomt, organiseren de stedelingen een optocht van feestvierders en narren. Maar als ze nadien om een zothuis vragen, roept hij uit dat er in de stad al genoeg zotten rondlopen.

BRUGSE ZOT

Dit bier intens goudgeel in het glas. Aroma’s van graan, gist en rijpe hop waaien je toe. Evenwichtige, zachte smaak met een fijne afdronk.

Serveren : 6 à 8 °C

Alcoholgehalte : 6% vol

BRUGSE ZOT DUBBEL

Zwartbruin bier met een expressief boekt. Koffiearoma’s gaan hand in hand met fruitige toetsen (peer, dadel). In de mond komt een mooie bittere toon naar boven.

Serveren : 8°C

Alcoholgehalte : 7,5% vol

 

STRAFFE HENDRIK

Straffe Hendrik was een echt Brugs Tripel bier : krachtig van smaak en met een subtiele mengeling van 6 speciale moutsoorten, karamel en hop. Vroeger waren er veel Brugse brouwerijen die een “Brugse Tripel” brouwden, het was een locale specialiteit. In 1988 werd het merk overgenomen door een andere brouwerij, en werd de productie in Brugge afgebouwd om uiteindelijk volledig stil te vallen.  In 2008, exact 20 jaar later dus, kon Xavier Vanneste de rechten op het merk echter terug bekomen.  Sindsdien wordt het Straffe Hendrik bier opnieuw in Brugge gebrouwen, volgens de oorspronkelijke receptuur.  Dit tot grote vreugde van alle Bruggelingen, die er opnieuw hun echt Brugs Tripel bier in herkennen. 

De Straffe Hendrik heeft een sterke pareling en doorbreekt de strogele kleur. In de neus een huwelijk van hop en steenfruit (abrikoos). Warm mondgevoel met een frisse, bittere toets.

Serveren : 6 à 8°C

Alcoholgehalte : 9% vol

 

Brouwerij BAVIK in Bavikhove

PETRUS

Brouwerij Bavik uit Bavikhove is een typische familiale brouwerij die heel gezond bezig is, met de voeten op de grond en met de bekende West-Vlaamse nuchterheid. Er wordt hard gewerkt en elke euro wordt twee keer omgedraaid. Ze maken bovendien goede bieren, op de eerste plaats de Petrus Gouden Tripel.
Hun bieren slijten ze lokaal in een stevig eigen cafépatrimonium van wel duizend zaken, maar ze voeren ook uit, vooral naar het dichtbijgelegen Noord-Frankrijk. Petrus is een vlag die vele ladingen dekt: van oud bruin tot blond, amber, dubbel en tripel, en recentelijk ook een 'aged pale', het neusje van de zalm voor echte bierliefhebbers, want het bestaat voor 100 procent uit foederbier. Dat komt uit grote eiken calvadosvaten waarin speciaal gebrouwen blond hogegistingsbier twee jaar heeft gerijpt. Je proeft dus appelzuren.

PETRUS BLOND

Dit bier heeft een goudgele kleur die neigt naar koper. Het boeket is expressief en complex : gist, hop en gekonfijte sinaasappel. Licht zoet in het begin, daarna mollig en delicaat bitter.

Serveren : 8 à 12°C

Alcoholgehalte : 6,6% vol

PETRUS OUD BRUIN

Een zwartbruin bier met een intens boeket van gedroogde vijgen en dadels. Rijke, complexe smaak met mooie zuren

Serveren : 8 à 12°C

Alcoholgehalte : 5,5% vol

PETRUS GOUDEN TRIPEL

Een intens goudgeel bier met fijne aroma’s van hop, gist en lentebloesem. Warm, complex bier met fijne zuren en een mooie bitterheid

Serveren : 8  12°C

Alcoholgehalte : 7,5% vol

 

Brouwerij CORSENDONK in OUD-TURNHOUT

TEMPELIER

De orde van de tempeliers is een katholieke monnikenorde die in de 12de eeuw, tijdens de kruistochten in het Heilige Land, ten strijde trekt tegen de moslims. De ridders dragen een wit kleed met een rood kruis, dat verwijst naar het lijden van Christus.

Brouwerij Corsendonk in Oud-Turnhout pakt in 2009 uit met een nieuw bier: de Tempelier. Dat wordt gelanceerd naar aanleiding van het 150-jarige bestaan van Oud-Turnhout.

De Tempelier is een diepe amberkleur in het glas. Het hopboeket wordt aangevuld met fruitige toetsen (rijpe banaan). Die zetten zich door in de mond en verzachten de tamelijk sterke bitterheid.

Serveren : 5°C

Alcoholgehalte : 6% vol

 

Brouwerij ROMAN in OUDENAARDE

ADRIAN BROUWER

Dit typisch bruin bier uit Oudenaarde is genoemd naar een stadsgenoot ‘Adriaen Brouwer’, een van de bekendste genreschilders uit de 17de eeuw.

Het Adriaen Brouwer bier is bruinzwart, koffiekleurig, met aroma’s van gemoute gerst en zoethout. In de mond een lichte karameltoon en gedroogde pruimen.

Serveren : 6°C

Alcoholgehalte : 5% vol

GENTSE STROP

Gentse Strop – het Fier Gents Bier – dankt zijn naam aan de fiere Gentenaars, bijgenaamd Stroppendragers.

Het is een blond Belgisch speciaalbier van hoge gisting met hergisting op fles. Dit ‘fiere’ bier heeft een fijn fruitig aroma en een subtiele hoppigheid.

Serveren : 6 à 8°C

Alcoholgehalte : 6.9% vol

 

BROUWERIJ HUYGHE in MELLE (bij Gent)

DELIRIUM TREMENS

Brouwerij Huyghe in Melle is bekend voor haar brede gamma met uiteenlopende bierstijlen : van pils over speciaalbieren en originele fruitbieren tot een biologisch fairtradebier zonder gluten. Delirium Tremens werd gebrouwen op vraag van een Italiaanse klant, die een zwaar blond bier op de markt wil brengen. De naam van het bier is ontstaan met medewerking van enkele bezoekers.  Na een aantal glazen van het nieuwe bier, dat gemaakt is met drie soorten gist en een alcoholpercentage heeft van 8,5%, roept er een van hen uit dat het garant staat voor een delirium. Het bier wordt Delirium Tremens gedoopt en gebotteld in ondoorzichtige, witte steenkleurige flessen die in het magazijn van de brouwerij zijn blijven liggen. Het originele etiket is een aandachtstrekker. Het verbeeldt de verschillende fasen van een delirium tremens : de bekende roze olifanten, krokodillen, draken en de vogels van Hitchcock.

DELIRIUM TREMENS

Het is een goudgeel bier met een exotische boeket ( hop, gekonfijte snoep) en een volle, warme smaak. Mooi evenwicht tussen fruitige en bittere toetsen.

Serveren : 7 à 9°C

Alcoholgehalte : 8,5% vol

Maak jouw eigen website met JouwWeb