Soepen, voor winter én zomer

1. Romige pastinaaksoep met knoflookcroutons en chips van spek

Na mijn vorig artikel over pastinaak viel het op dat velen niet vertrouwd zijn met deze groente.

vorig artikel over pastinaak

Ik maak vandaag maak ik een pastinaaksoep die heel eenvoudig is én lekker. Ik geef jullie alvast het recept van dit heerlijk soepje (dat ik ooit uit een boekje heb gemaakt).

Ik gebruik hiervoor :

  • 750 gr pastinaak
  • 1 liter groentebouillon
  • 3 sneetjes brood, in blokjes
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 2 aardappelen
  • 1 grote ui
  • 100 gram roomkaas (Philadelphia)
  • 1 teentje look, geperst
  • peper, zout en peterselie

Hoe ga ik tewerk?

- Ik droog het spek 3/4 tot 1 uur in de oven op 100°C (maximum).

- Dan schil ik de aardappelen, maak de ui en pastinaak schoon en snij alles in stukken.

- Daarna stoof ik de groenten lichtjes aan in wat vetstof.

- Ik schenk er de bouillon bij en breng aan de kook.

- Ik laat dit op een zacht vuurtje koken tot alles gaar is.

- Dan doe ik er de roomkaas erbij en mix de soep glad.

- Kruiden met peper en zout.

Ondertussen heb ik de blokjes brood goudbruin gebakken - met de look. De soep serveer ik met de broodkorstjes, verkruimeld spek en wat peterselie.

En ik kan je verzekeren dat het zal smaken!

 

2. De SNELLE erwtensoep!

Ingrediënten

  • 500 gram diepvrieserwten
  • 4 aardappelen
  • 1 prei (enkel het wit)
  • 1 tak witte selder
  • 2 uien
  • 2 liter runderbouillon
  • boter
  • tijm, laurier, peper en zout
  • stukjes rookworst (in plakjes) / of reepjes spek

Bereiden

  1. Maak alle groenten schoon en snij ze in stukjes
  2. Fruit de ui, prei en selder glazig in wat boter.

Doe er de aardappelen en erwtjes bij en overgiet met de bouillon.

  1. Doe de tijm en laurier erbij
  2. Kruid met peper en zout
  3. Breng de soep aan de kook en mix ze
  4. Leg er de schijfjes rookworst (of spekreepjes) in
  5. Laat ze goed opwarmen

Het vlees kan er ook ingelegd worden bij het opdienen (in elk bord apart!

Maar zorg dat het vlees dan wel niet recht uit de frigo komt.

Lekker met bruin boerenbrood en boter!

 

3. Zomerse soep : Slasoep met geitenkaas

Gooi de restjes van de sla niet weg, maak er soep van.

Benodigdheden :

Voor 4 personen :

  • zoveel mogelijk restjes sla (rucola, ijsbergsla, kropsla …) ong. 400 gram
  • 2 uien, grof gesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • Takje verse tijm
  • 4 takjes verse oregano
  • 120 gr zachte geitenkaas
  • Peper en zout
  • Boter

Bereidingswijze:

  • Smelt een klontje boter in een diep pan
  • Stoof hierin de ui glazig
  • Doe er de look bij en laat even meestoven
  • Voeg daarna de sla toe
  • Maak een bouquet garni van de laurier, tijm en oregano en laat het kruidentuiltje enkele minuten meestoven.
  • Giet de kippenbouillon bij de groenten en laat de soep een halfuur pruttelen op een zacht vuur.
  • Haal de kruiden uit de soep, mix ze glad en kruid eventueel bij met peper en zout
  • Serveer de soep met een flinke schep zachte geitenkaas

Tip : hou je niet zo van geitenkaas, vervang het dan door kruidenkaas (bv Boursin) of een wolkje room.

 SMAKELIJK!