Zin in een Belgisch biertje?

Op onze gezondheid.

Het is terrasjesweer en ja, daar hoort een drankje bij. Waarom geen lekker biertje uit eigen land?

Er is voldoende keuze : wit, blond, bruin en zelfs roze.

 

België, het land van bier

Met meer dan 100 brouwerijen verspreid over het kleine landje en vele unieke bieren kan België terecht zeggen dat het een bierland is in hart en nieren. Een groot aantal van onze biersoorten scoort ook hoog op internationale ranglijsten.

De biercultuur : het is iets waar de Belgen trots op zijn. Er zijn talloze cafés waar een grote verscheidenheid bieren getapt of uitgeschonken worden. En elk bier moet geserveerd worden op zijn "ideale" temperatuur (meestal tussen 8 en 15°C), dit voor een optimale smaak. Er wordt ook gelet op de juiste hoogte van schuimkraag. En elke biersoort wordt geschonken in zijn eigen specifieke glas.

Als je ooit in Brugge komt, dan is 'De Cambrinus' een gezellig biercafé met 400 soorten bieren

Geschiedenis

De eerste sporen van bier brouwen zijn al duizenden jaren voor Christus terug te vinden. En ook al zijn de Belgen niet de uitvinders van het bier, ze hebben er door de jaren heen heel wat bijgedragen aan de biercultuur.

De ontdekking van bier is te danken aan de ontwikkeling van de landbouwcultuur in Mesopotamië, het tweestromengebied tussen Tigris en Eufraat (het huidige Irak en een deel van Syrië en Iran). Vooral de groeiende graanteelt waarvan de eerste sporen dateren van ongeveer 9000 voor Christus, speelt een grote rol. Dat graan verwerkten de Mesopotamische vrouwen tot brood, maar ze ontdekten ook iets anders. Wanneer gerstkorrels te lang weken, ontstaat er een vloeibare brij, die bovendien spontaan vergist. Het resultaat is een voedzaam brouwsel dat door vele generaties wordt gesmaakt.

Ook de Egyptische farao’s schatten het brouwsel hoog in. Ze zagen het als een geschenk van de goden en offerden elk jaar duizenden bierkruiken. In het oude Griekenland en het Romeinse Rijk kreeg bier een minder edele behandeling. In die streken overheerste de druiventeelt en dus de wijncultuur. De Romeinen veroverden onze streken en brachten hun Latijnse wijnen mee. Het plaatselijke Germaanse gerstenat schilderden ze na een tijd af als een drank van armen en barbaren.

In tegenstelling tot de zuidelijke gebieden van Europa blijft ons klimaat zich het best lenen tot het telen van graan en dus ook tot het brouwen van bier. Die ‘huishoudelijke’ taak rustte in het begin op de schouders van de vrouw. In de vroege middeleeuwen (rond de 9de eeuw) kwam hier verandering is en werd bier brouwen meer en meer een ambacht. En dat speelde zich eerst en vooral af binnen de abdijmuren.

 

Belgie: Uniek Bierland

Er bestaan verschillende methodes om bier te maken. Het ambacht van het bier maken wordt brouwen genoemd.

De 4 essentiële grondstoffen van bier zijn : gerst, water, hop en gist.

=> Alleen in Belgie wordt bier gebrouwen volgens 4 verschillende traditionele gistingswijzen:

1. lage gisting (ondergisting): pils

2. hoge gisting (bovengisting): trappistenbieren, abdijbieren, witbieren, speciale belges, zwaar blond

3. spontane gisting (wilde natuurlijke gisting): lambiek, geuze en afgeleide fruitbieren

4. gemengde gisting (bovengisting gecombineerd met melkzuurbacterien): Vlaamse rood-bruine bieren

=> Alleen in Belgie ondergaan sommige bieren een rijping of maturatie op eiken vaten of foeders zoals wijn.

=> Alleen in Belgie wordt zoveel bier gebrouwen binnen kloostermuren (Trappisten).

Belgie heeft een rijkdom aan plaatsgebonden bierstijlen, traditionele gistingswijzen en authentieke rasbieren.

 

BIERTYPEN

1. Trappistenbieren

Onze trappistenbieren zijn een van de grote toeristische troeven, maar dat zou in de toekomst wel eens snel kunnen veranderen. De Belgische abdijen zitten met een opvolgingsprobleem: veel paters hebben de pensioengerechtigde leeftijd al lang overschreden, maar er staan weinig tot geen opvolgers klaar. Een voorbeeld: in de Sint-Benedictusabdij in Achel leven nog maar zes monniken, van wie vijf ouder dan zeventig.

afb. : http://www.grevenbroekmuseum.be

De vergrijzing van de broedergemeenschappen is onze grootste uitdaging in de toekomst. Wanneer de laatste broeder sterft, stopt de abdijgemeenschap. Het recept kan wel worden overgenomen door een brouwer, maar dan mag het niet langer trappistenbier worden genoemd. Een bier mag slechts het etiket trappist dragen als het aan drie voorwaarden voldoet :

het moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden gebrouwen

het moet binnen de muren van de abdij worden gebrouwen

het grootste deel van de winst moet aan eigen onderhoud of aan sociale werken besteed worden.

In de hele wereld zijn er maar 8 trappistenabdijen die bier brouwen en 6 daarvan liggen in België :

  • Achel : de Sint-Benedictus, ook wel Achelse kluis genoemd is een cisterciënzerabdij in Hamont-Achel
  • Chimay : de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay. De monniken van deze Abdij behoren tot de Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observantie, in de volksmond "Trappisten" genoemd.
  • Orval : de Abdij Notre-Dame d’Orval is een cisterciënzerabdij in Villers-devant-Orval, een deelgemeente van  Florenville in de provincie Luxemburg.
  • Rochefort : de Abdij Notre-Dame de Saint-Remy in Rochefort tot de cisterciënzers van de strikte observantie, de trappisten.
  • Westmalle : de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het heilig Hart in Westmalle is een cisterciënzer klooster dat gesticht werd in 1794. De abdij is gelegen in Westmalle, een deelgemeente van Malle, in de provincie Antwerpen.
  • Westvleteren : de Sint-Sixtusabdij is een abdij van de trappisten, gelegen in Westvleteren, een deelgemeente van Vleteren, in de provincie West-Vlaanderen

De andere twee zijn :

  • La Trappe’ van de Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot
  • Engelszell’ van Stift Engelszell in Engelhartszell an der Donau, Oostenrijk

 

 

ACHEL

Trappist Achel 8 is een vol bier met een duidelijke smaak van hop en malt. Het is matig-bitter en zuurzoet bier dat middelmatig gehopt werd en aangemaakt met een licht gekaramelizeerde mout. Het bezit een stevige schuimkraag en is heel stabiel.

Wordt best bij 12-14º C gedronken.

Er wordt in Achel een lichte en een donkere versie van trappist gebrouwen.

  • Achel Blond 5 : van 't vat in de abdij. Alc. 5% vol.
  • Achel Bruin 5 : van 't vat in de abdij. Alc 5% vol
  • Achel Blond 8 (Triple) : 33 cl fles, witte capsule. Alc. 8%
  • Achel Bruin 8 : 33 cl fles, gouden capsule. Alc. 8% vol
  • Achel Extra (Bruin) : 75 cl fles, gouden capsule. Alc. 9,5% vol

http://www.achelsekluis.org

 

CHIMAY

Neem een fles Chimay-bier en haal de kroonkurk eraf. Snuif de geur op, het bier geeft zijn subtiele aroma’s vrij …

Er worden hoofdzakelijk drie biersoorten geproduceerd. De verschillende bieren zijn herkenbaar aan de kleur van het flessencapsule en/of het etiket.

Rode Chimay

De Rode, ook Première genoemd in een fles van 75 cl, is de oudste onder de Chimay bieren. Dit trappistenbier heeft een mooie koperachtige kleur die het bier hoogst aantrekkelijk maakt. Het is een bier met romig schuim heeft een licht fruitige abrikozengeur die afkomstig is van de fermentatie. Het aroma in de mond is evenwichtig en bevestigt de fruitige aspecten van de geur. Dit traditionele Belgische bier wordt het beste geproefd op keldertemperatuur (10 - 12°C).

Smaak : Zijdezacht, met een licht bittere noot

Alcoholgehalte : 7% alc.vol.

Blauwe Chimay

De Chimay-Blauw is een favoriet onder de Trappistenbieren. Het is een sterk op wijn gelijkende Chimay-trappist. Dit bier heeft een goed kruidige en fruitige smaak. Een ideaal biertje om bv. in de winter voor de open haard te "verorberen". Het productiejaar wordt op het etiket vermeld. Het bier in de grotere flessen wordt als "Grande reserve" bestempeld.

Word best fris maar niet ijskoud gedronken : 10 - 15º C.

Chimay bleue staat bekend om zijn bruine crème kleur.

Alcoholgehalte : 9% alc.vol

Chiney wit

Deze elegante creatie bezit een stevige en droge grondsmaak. Dit bier is, niettegenstaande het relatief hoge alcoholgehalte, een lichte en slanke verschijning. De nasmaak geeft het uitgesproken hopkarakter van het bier weer en dit samen bij en met, een meer zurige ondertoon dan  de twee andere trappistsoorten..

Wordt best fris maar niet ijskoud gedronken : 10 - 15º C.

Alcholgehalte : 8% alc.vol

La Chimay Dorée

Kort na het bouwen van de trappistenabdij in 1862 begonnen de monniken van Chimay met het brouwen van kleine hoeveelheden van een verteerbaar bier. Het bier had een laag alcoholgehalte, zo'n 4,8%,en een smaakpalet dat zeer dicht aanleunde bij andere trappisten. De zogenaamde ‘Dorée' was uitsluitend bestemd voor de monnikengemeenschap en bleef door de jaren heen ‘intra muros' geproduceerd. Later werd ‘Dorée' ook aangeboden aan bezoekers en vervolgens aan het personeel van Chimay.
Ondanks een lager alcoholgehalte is en blijft ‘Dorée' een trappistenbier met de zo typische en verfrissende hop- en kruidenaroma's'. De vraag om dit bier ook buiten de abdij te verkrijgen, wakkerde dan ook aan naarmate het aantal consumenten toenam die ermee in contact kwam. Het stelde de abdij voor een zwaar dilemma: een product dat spontaan zijn weg naar het publiek gevonden had achter slot en grendel houden of in de markt introduceren.

De smaak : verfrissende hop- en kruidenaroma's

Serveren : temperatuur tussen 6°C en 8°C

Alcoholgehalte : 4,8% alc.vol.

Tripel Chimay

De Tripel Chimay, de benjamin van de Abdij, draagt het etiket "Cinq Cents" op de fles van 75 cl. In dit goudgele bier vinden zachtheid en bitterheid een zeldzaam evenwicht
Het aroma van het bier in de mond is afkomstig van de reukstoffen van hop: er is een fruitige toets van muskaatdruiven en -rozijnen, en zelfs rijpe appels.

Smaak : Subtiele combinatie van verse hop en gist die de ietwat bittere smaak benadrukt.

Serveren : temperatuur van tussen de 6 en 8°C.

Alcoholgehalte : 8% alc.vol.

http://www.chimay.com/nl/nl.html?IDC=26

 

ORVAL

In het Belgische trappistenlandschap is er een buitenbeentje dat je moeilijk ergens kan onder brengen: Orval. Het is niet blond, niet bruin, maar lichtamber, met zelfs een oranje schijn. Er is slechts één Orval.

De eerste meester-brouwer was een Duitser, Pappenheimer genaamd ; hij is begraven op het kerkhof van Villers-devant-Orval. Hij en de Belg Honoré Van Sande, die tijdens diezelfde periode in de brouwerij werkte, liggen aan de basis van dit zo typische bier. Zij waren stoutmoedig : de combinatie van fabricatiemethoden die zij toepasten komen nergens elders voor. Verschillende van deze methoden, zoals het 'drooghoppen", zijn Engels.

Het aroma en de fijnheid van de smaak van het bier is dan ook meer te danken aan de hoppen en de gisten dan aan de gebruikte mouten.
Zowel het recept, het glas, de fles als het etiket, zoals wij die nu nog kennen, zijn nog dezelfde als in het begin van de jaren 30.

Orval is echter een bijzonder fris en door-drinkbaar bier, want het is niet zwaar.

De bitter-zure smaak vraagt steeds naar nog eentje.

Alcoholgehalte : 6,2% alc.vol.

 

ROCHEFORT

Er was een tijd dat het zeer moeilijk was om aan Trappistenbier van Rochefort te geraken. Tegenwoordig is het echter gemakkelijker en kan men de drie soorten bier die men hier produceert ter plaatse aankopen.
De drie trappistsoorten van Rochefort zijn de 6°-, 8°- en 10º. Het herkennen van deze types is gemakkelijk door de verschillende kleuren  van de flessencapsules en de vermelding op het etiket.

De nummers geven het ‘ongeveer alcoholgehalte (+ 1) van de bieren!

Zo is de "6°" een 7º sterk, de "8°"een  9º en de "10°" heeft een alcoholgehalte van 11% alc.vol. (De sterkte wordt aangegeven volgens een schaal die vroeger in België gebruikt werd).

Deze trappistenbieren worden geserveerd op 12 – 14 °C

Rochefort 6° (met rode kroonkurk)

Dit is de lichtste soort met een geur en smaak van koffie en chocolade - zoete afdronk

Alcoholgehalte : 7% alc.vol.

Rochefort 8° (met groene kroonkurk)

Dit is de middelste soort, zoet en fruitig van smaak, met een bittere afdronk en de geur van geroosterde mout.

Alcoholgehalte : 9% alc.vol.

Rochefort 10° (blauwe kroonkurk)

Dit donkerrood bier met sterke geur van fruit is de sterkte soort. De smaak is zacht, zoet maar robuust.

Alcoholgehalte : 11% alc.vol.

 

WESTMALLE

Westmalle Dubbel

Dubbel van Westmalle is een donker, roodbruin trappistenbier bezit een licht-bloemig boeket en prikkelt licht- en aangenaam op de tong. Men proeft de geroosterde malt, mokka, zoethout, bessen, bananen en geroosterd brood. Het is krachtig en bitter in de aanzet, licht zoet in de finale - een evenwichtig kwaliteitsbier met een zacht mondgevoel en een lange, droge afdronk.

Serveren op 8 à 14°C

Alcoholgehalte : 7% alc.vol.

Westmalle tripel

De Westmalle Tripel wordt wel eens de "moeder van alle tripels" genoemd. Dit type bier werd in 1934 voor het eerst in de abdij van Westmalle gebrouwen naar aanleiding van de ingebruikname van de nieuwe brouwzaal. De huidige formule blijft al sinds 1956 - dus bijna 50 jaar - nagenoeg onveranderd

Dit goudblond Trappistenbier heeft met een kruidig aroma met volle hopsmaak. Het heeft een fruitige geur en is zacht en romig in de mond - een uitzonderlijk bier met veel elegantie en een heerlijke afdronk.

Dit helder, goudgeel bier blijft gedurende drie weken nagisten in de fles.

Wordt best fris maar niet ijskoud gedronken. (10 - 15º C).

Alcoholgehalte : 9,5% alc.vol.

 

WESTVLETEREN

Westvleteren produceert vandaag 4 biertypes die - net als de Rochefort - geklasseerd worden volgens de "oude" Belgische graad-indeling als de 4°-6°-8° en de 12°. De bieren zijn te onderscheiden door de kleur van de capsules. Het had natuurlijk gemakkelijker geweest, indien de flessen voorzien waren van een etiket!

Westvleteren 4° (groene kroonkurk)

De 4° heeft een alcoholsterkte van 4% vol. Dit bier wordt alleen door de paters Trappisten geconsumeerd.

Westvleteren 6° (rode kroonkurk)

Het bier met de volle smaak. Deze trappist is lichter dan zijn familieleden  van 6°. Vergelijkend tussen de bieren onderling is dat wel te merken. Maar vergelijk de 6° met concurrenten zoals de "Westmalle" en de "La Trappe" van hetzelfde kaliber, en oordeel zelf.

Alcoholgehalte : deze is 5,8% alc.vol. sterk!

Westvleteren 8° (blauwe kroonkurk)

Bier voor mannen! Dit is een echt allround bier. Bitter genoeg om een goede dorst te overwinnen, zoet genoeg om er van te kunnen genieten, sterk genoeg om de genieter al tijdens het drinken aan de mogelijke gevolgen te herinneren. Gooi daar nou geen grenadine in... Als de ingenieur-brouwer dat bedoeld had, had hij dat zelf wel gedaan.
Kleur: Rood-bruin.
Smaak  gerookte maltsmaak, droog en een zweem van appelsienen

Serveren bij 12-14º C

Alcoholgehalte : 8% alc.vol.

Westvleteren 12° (gele kroonkurk)

Dit is een bier dat vaak als referentie wordt gebruikt. Het is het meest bekende van de drie Trappistenbieren van Westvleteren – een donkerbruin en vol bier met een zeer droge, en kruidige smaak van geroosterde malt. Het is een van de bieren waar men het moeilijkst kan aangeraken: het is namelijk bijna steeds uitverkocht...!

Serveren bij 12-14º C.

Alcoholgehalte : 12% alc.vol.

 

In volgend deel heb ik het over de 'Abdijbieren en welk het verschil is met trappisten?

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb