Weg met die droge en vale winterhuid

Zo knap je weer op na de winter!

Koning Winter is ‘eindelijk’ het land uit! maar dat ging niet zonder slag of stoot. Menig venijnige winterprik betekende de zoveelste aanslag op ons lijf en leden. Hoe krijgen we ons door de vrieskou geteisterde velletje en lichaam weer op peil tegen de lente- en zonnestralen?

Heb je last van een droog, trekkerig gevoel in je gelaat? Heeft je huid een vale kleur?

Heb je last van schilferige armen en benen? gesprongen lippen?

Geen twijfel mogelijk: Koning winter had je huid danig in zijn greep!

De winterperiode is niet ideaal voor onze huid en dit jaar hadden we lang te kampen met vrieskou en wind. Een droge huid vraagt extra aandacht en daar kunnen we iets aan doen!

Er zijn verschillende oorzaken van een droge huid. Allereerst is je huidtype genetisch bepaald, daar valt niet veel aan te veranderen. Die aanleg voor een droge huid is er gewoon, maar het kan net zo goed dat je huid droog of nog droger wordt door externe factoren. In de winter, als de luchtvochtigheid door de kou laag is, zal je huid bijvoorbeeld veel sneller uitdrogen.

Geen paniek: met de juiste aanpak is je door de winter geteisterde lichaam snel weer helemaal lenteklaar.

 

Hier droog, daar vet of misschien alleen vochtarm?

Heb je geen idee welk huidtype je hebt?

De meeste mensen vinden het moeilijk om te bepalen welk huidtype ze eigenlijk hebben en dat is logisch, want je huid is niet overal even droog of even vet. Wat je lichaam betreft is de zone rond de borst en op de rug vetter, terwijl de huid naar de uiteinden – je armen en benen – toe droger wordt. Daarom zal je in de winter dan ook sneller last hebben van droge huid op je benen. Ook de huid van je gezicht is niet overal hetzelfde en dat heeft te maken met talgkliertjes die in bepaalde zones meer voorkomen en daar je huid vetter maken, zodat de kans op uitdrogen daar kleiner wordt. De T-zone (voorhoofd, neus, kin) is daarom meestal vetter, terwijl je wangen dan weer droog kunnen zijn.

En dan is er nóg een verschil : een huid kan droog zijn of .. alleen maar vochtarm. Een vochtarme huid heeft namelijk extra hydratatie nodig, een droge huid heeft vocht én lipiden (of vetten) tekort. Als ze echt droog is, zie je bijna geen poriën. Je huid is dan matter en doffer en heeft fijne droogterimpeltjes. Eén voordeel van een droge huid: je hebt bijna nooit puistjes.

  • voor een vochtarme huid is een lichte moisturizer genoeg
  • voor een echt droge huid heb je rijkere crèmes nodig die niet alleen vocht, maar ook vetten bevatten

 

Het huidtype kan veranderen.

Je zult het vast ondervonden hebben: je huidtype kan veranderen. In de puberteit wordt je huid bijvoorbeeld vetter en met het ouder worden, is ze droger. Ook tijdens de zwangerschap of net na de bevalling kan je huid onder invloed van alle hormonale veranderingen vetter worden. Na de menopauze vermindert de aanmaak van oestrogenen en dat heeft ook een invloed op de huid: die wordt dunner, de talgproductie neemt af en je huid droogt gemakkelijker uit.

Pas je verzorging aan: één keer per dag (en bij voorkeur ’s avonds) intensiever reinigen is dan genoeg.

 

Badkamerritueel

Hoe contradictorisch het misschien klinkt: je dagelijkse bad of douche is het moment dat je huid het meeste uitdroogt. Watermoleculen onttrekken de huid immers van het aanwezige zout. Te weinig zout op de huid zorgt er dan weer voor dat de huid moeilijker water kan vasthouden. Resultaat: een droog velletje!

 

  • hoe ontspannend ook, een lang warm bad is niet goed voor een droge huid. Douchen droogt je huid minder uit. Neem je toch een bad, gebruik dan zeker badolie: die legt een beschermend filmpje op je huid, zodat ze niet zo uitdroogt.
  • heet water is absoluut uit de boze, hoe verleidelijk ook bij vriestemperaturen.
  • wassen met water en zeep haalt niet alleen vuil, maar ook dat beschermende lipidenlaagje weg. Een zachte wasgel of een doucheolie reinigt je huid ook goed én beschermt.
  • dep je huid na het wassen droog, zonder te wrijven of te boenen en smeer je lichaam daarna in met een vochtinbrengende bodylotion.
  • bodycrèmes op basis van alcohol laat je beter in de rekken staan wegens het ‘te’ uitdrogende effect.
  • vergeet je handen en voeten niet.

 

Vitamine D

De snelste weg naar vroegtijdige huidveroudering is blootstelling aan UV-licht. Het gat in de consumentenmarkt van de jongste jaren zijn zalfjes met UV-filter. Deze moeten ons beschermen tegen  zo verguisde kraaienpootjes en rimpels. Alleen is zonlicht erg belangrijk voor de opname van vitamine D in ons lichaam. Dat kunnen we weinig of niet uit onze voeding halen, want er zijn maar een beperkt aantal voedingsmiddelen die een goede bron zijn van deze vitamine, zoals vette vissoorten, visolie (bv. levertraan), eierdooiers en paddenstoelen.

En daar knelt het schoentje: door ons gelaat af te schermen met UV-filters, dreigen we in de winter een vitamine D-tekort op te bouwen. Een mens moet dagelijks met minstens 5% van het lichaam (gelaat en handen dus) 30 minuten buiten lopen om voldoende vitamine D op te nemen uit zonlicht. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot botontkalking, hoge bloeddruk en zelfs depressie. Hou je crème met zonnefilter dus in de winter achter slot en grendel en haal hem in de lente uit zijn winterslaap.

 

Eet en drink je mooi

Wie regelmatig en gevarieerd eet, voorziet zijn lichaam tijdens de koude wintermaanden van alle essentiële voedingsstoffen. Een wondermiddel om de winter zonder kleerscheuren door te brengen is er niet. Wie gezond eet, heeft geen nood aan voedingssupplementen.

Zeker als je een droge huid hebt, is het belangrijk dat je voldoende essentiële vetzuren (type omega 3 en omega 6) binnenkrijgt via je voeding. Je lichaam kan deze vetzuren namelijk niet zelf aanmaken, maar heeft ze wel nodig om je huid goed gehydrateerd en dus soepel en zacht te houden. Je vindt deze vetzuren in vette vis, plantaardige oliën en noten.

Belangrijk : het wonder van water! Vergeet niet voldoende te drinken. Het is niet omdat je minder zweet dan in de zomer, dat je lichaam geen vocht nodig heeft. Probeer zo’n 1 à 1,5 liter (8 glazen) water per dag te drinken om je lichaam en dus ook je huid van voldoende vocht te voorzien. Denk eraan dat cafeïnehoudende dranken – als koffie, thee, cola of energiedranken – en alcohol juist vochtafdrijvend werken en je huid dus droger maken.

 

Boter is best

Als je een droge huid hebt, is karité een aanrader als ingrediënt voor je verzorgingsproducten. Karitéboter – of shea butter, zoals het ook genoemd wordt – is eigenlijk een olie die geperst wordt uit noten van de karitéboom.  Die olie is rijk aan antioxidanten als vitamine A en E en aan vetzuren die je huid voeden en haar beschermend lipidenfilmpje herstellen. Karité heeft ook een ontsmettende en ontstekingsremmende werking. Het smelt bij lichaamstemperatuur en wordt heel snel opgenomen door de huid, en dat zonder een vet gevoel na te laten. Al die eigenschappen zijn precies wat een droge en een zeer droge huid nodig hebben, daarom wordt karité vaak gebruikt in zeep, lipbalsem, crèmes en bodymilk.

 

De lippen zijn het gevoeligste plekje van je gezicht. Zij bevatten weinig talgklieren en de huid is erg dun. Een lippenbalsem op basis van cacao- of karitéboter maakt je lippen in ‘no time’ weer zacht en kusbaar.

Vaseline, grootmoeders favoriet, beschermt dan weer te weinig. Het petroleumderivaat legt een filmpje op je lippen dat binnen de kortste tijd weer verdwenen is. Vaseline op gesprongen lippen smeren is al helemaal een ‘no go’: in combinatie met zweet beginnen je lippen pijnlijk te branden. Wat je ten alle tijd moet vermijden, is likken aan je lippen. Dat maakt ze alleen maar droger en de kans op gesprongen exemplaren groter.

 

Een crème uit een luxepot?

Ons wintergelaat snakt naar extra hydratatie. Supermarkten, parfumerieën, drogisterijen en apotheken hebben rekken vol staan met vochtinbrengende crèmes. Als consument is het erg moeilijk om door het bos nog de bomen te zien.

Hydraterende crèmes zijn ruwweg in 2 groepen op te delen: zij die bestaan uit ‘olie in een waterbasis’ of ‘waterdruppels in oliebasis’, die actieve bestanddelen bevatten om de huid te hydrateren. In en na de winter kiest je best voor een crème uit de tweede groep.

Maar dan is er nog die andere vraag: kies je voor een goedkope crème of toch maar voor die luxepot van bv. 80 euro … een crème die je de hemel belooft?!

De meeste hydraterende crèmes hebben dezelfde basissamenstelling, of ze nu duur of goedkoop zijn. Alleen bevatten de duurdere merken heel wat meer toeters en bellen. Die extra actieve bestanddelen doen hun werk naar behoren en zorgen ervoor dat de huid nog beter hydrateert, maar het zijn erg prijzige grondstoffen. Hierdoor wordt ook de aankoopprijs de hoogte ingejaagd. Dat verschil in kwaliteit zal nooit het verschil in prijs dekken! Of eenvoudig gezegd: je koopt een betere crème maar geen 15x betere crème.

  • voor een goede middensoort ga je het best langs bij je apotheker of drogist, die je bijstaat in de zoektocht naar de juiste crème.
  • voor wie geen probleemhuid heeft, blijft de gouwe ouwe blauwe Nivea-pot een uitstekende keuze.
  • wie acne heeft, last heeft van een zeer droge of te vette huid, kiest beter voor een gespecialiseerd product.
  • ook uiercrème, opnieuw een huis-, tuin- en keukenmiddeltje, doet zijn werk voor makkelijke huidjes.

 

En de kleintjes?

De allerkleinsten kunnen extra bescherming gebruiken in de winter. Kinderen hebben een erg teer velletje. In de winter krijgen ze wangetjes die rood en schilferig zijn. Bij hen geldt nog meer dan bij volwassenen: hydrateren en smeren.

Wees dan ook heel voorzichtig als je kind aan het zonlicht blootgesteld wordt. Kies een hoge beschermingsfactor en vergeet niet hun huid te voeden met een degelijke crème.

 

Producten

1. om te reinigen:

Een droge huid reinig je best met een pH-neutraal product (ph waarde van maximaal 5,5). Een hogere pH-waarde onttrekt namelijk vocht aan de huid waardoor ze strak gaat aanvoelen en geïrriteerd kan raken. Vermijd reinigers waar alcohol in zit. Producten op basis van olie leggen een beschermend filmpje. Goede ingrediënten voor een droge huid zijn glycerine, ureum en niaciamide (of vitamine B3)

  • glycerine is een soort niet-uitdrogende alcohol die als een flinterdun vetlaagje op je huid achterblijft, zodat ze niet zo snel uitdroogt.
  • niacinamide (of vit. B3) heeft een kalmerend effect op een gevoelige huid en is ook een aanrader.
  • ook ureum houdt vocht vast en is ideaal in reinigers en producten voor een drogere huid.

2. om te voeden

Om vocht en vetten aan te vullen zijn voedende ingrediënten als karitéboter (of sheabutter) en cacaoboter ook erg aangenaam voor een droge huid. Wel een beetje opletten met crèmes met lanoline (of wolvet): dat voedt ook intens, maar dekt je huid af en kan ze daardoor later verweken en juist nog kwetsbaarder maken. Wil je je gezicht – tijdelijk – nog intenser hydrateren, dan is 1 à 2 keer per week een hydraterend masker een goed idee.

3. voor erg gevoelige huidjes

Voelt je huid al een tijdje droog aan, dan kan er een ontstekingsreactie ontstaan, die zorgt voor roodheid en irritatie. Bij zo’n overgevoeligheidsreactie is het een goed idee om even over te stappen op hypoallergene producten.

 

Mijn dank aan Libelle, waar ik enkele gegevens vond.

“Maak je huid lenteklaar” … “Maak je huid weer happy.”

ook interessant voor de huid  is een LUCHTBEVOCHTIGER

Maak jouw eigen website met JouwWeb