Vijftien tips voor een gezonde winter

De feestdagen kunnen veeleisend zijn voor lichaam en geest. Hoe blijf je gezond en begin je vol energie aan het nieuwe jaar!

 

1. Verkoudheid

In de winter zijn veel mensen verkouden. En voorkomen is beter dan genezen: zorg er dus voor dat je niet aangestoken wordt. Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van mensen die verkouden zijn. Ook is het belangrijk om je in de winter warm te kleden. Hou vooral je hoofd, handen en voeten warm, wat daar raken we onze lichaamswarmte het snelst kwijt. Af en toe een wisseldouche (afwisselend koud en warm water) helpt, omdat hierdoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Mocht je toch een verstopte neus hebben, dan kun je je neus spoelen met lauwwarm zoutwater voor een beter afvoer van overtollig slijm.

 

2. Acupressuur

Acupressuur is een vorm van zelfmassage die net als acupunctuur bepaalde energiepunten in het lichaam stimuleert. Deze behandelmethode helpt onder andere om stress af te bouwen, maar kan eveneens andere positieve effecten hebben op lichaam en geest.

Voor allerhande informatie en concrete tips kijk op volgende websites:

http://www.acupressuur.nu

https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/therapieen-voor-spieren-en-gewrichten/wat-is-acupressuur/item44012 

 

3. Yoghurt

Yoghurt is lekker én gezond. Als je je immuunsysteem wilt versterken, zorg dan dat je met regelmaat probiotische yoghurt eet.

 

4. Etherische oliën

Sommige etherische oliën werken stimulerend, andere juist ontspannend. Gebruik een kamerspray of een aromalamp, doe wat olie in het badwater of probeer zelfmassage. Rozemarijn werkt stimulerend en helpt bij een verkoudheid: doe wat druppels in een schaal met kokend water en inhaleer de damp. Tot de vitaliserende oliën behoren ook zwarte peper, bergamot en pepermunt.

Lavendel is een uitstekend middel tegen hoofdpijn: vermeng lavendel met een basisolie en wrijf hiermee over je slapen. Heb je last van spijsverteringsproblemen, dan kun je een buikmassage proberen met pepermunt- en kardamonolie. Wrijf de olie met de wijzers van de klok mee, zacht en gelijkmatig over de buik en vergeet niet om daarbij steeds van hand te wisselen.

 

5. Dankbaar zijn

Velen willen na de feestdagen wat kilootjes kwijt. Ben je begonnen (of bezig) om wat af te slanken? En lukt het niet snel genoeg naar je zin? Wees tevreden en dankbaar om elke gram die je minder hebt. Forceer niets en blijf niet piekeren om wat je nog ‘niet’ bereikt hebt. Van dankbaarheid word je blij en dat heeft een positief effect op je gezondheid. Op die manier kan je het beter volhouden.

Een paar tips: Kies voor gezonde voeding bv. meer groenten, fruit, vlees vervangen door vis, beperk de porties en eet minder zoetigheden. De hulp van bv. een WeightWatchers consulente kan je hierbij helpen. Een gouden raad: ‘Grijp zeker niet naar een crashdieet! De verloren kilo’s komen er achteraf dubbel en ‘dik’ weer bij.

 

6. Meditatie

Er komen steeds meer aanwijzingen dat mediteren helpt bij depressie, pijn en stress. Het kan zelfs kan bijdragen aan het versterken van je immuunsysteem en het verbeteren van je hersenfuncties. Als bonus kun je dagelijkse situaties beter aan, ook tijdens de hectische feestdagen. Meer informatie over verschillende meditatietechnieken kun je vinden op:

http://www.abc-van-meditatie.nl

http://transcendentemeditatie.be

 

7. Buikgriep

Tussen oktober en maart heerst er vaak buikgriep. Als iemand in je nabije omgeving buikgriep heeft, is het verstandig om je handen geregeld te wassen met desinfecterende zeep (en zeker na elk toiletbezoek). Je kunt ook doekjes met antibacteriële werking gebruiken. Die zijn bij de meeste drogisterijen en apotheken verkrijgbaar. Je kan er bv. in openbare toiletten eveneens de wc-bril mee afvegen.

 

8. Honing

Een lepel van deze zoete stof kan helpen om infectieziekten op afstand te houden, omdat honing van nature een antibacteriële werking heeft. Sommige onderzoeken geven aan dat manukahoning nog effectiever is dan andere soorten. Deze donkere honingsoort werkt verlichtend bij keelpijn, diarree en maagzuur.

Meer informatie vind je op http://www.manukahoning.nl

Denk eraan: honing bevat hoofdzakelijk snelle suikers en daar wil je misschien niet te veel van? Beperk je tot een lepeltje in een kopje thee of op de boterham.

 

9. Stoppen met roken

Je hoeft niet tot het nieuwe jaar te wachten om te stoppen met roken. Je kunt er best meteen aan beginnen en geld besparen. Je spaart je longen want teer heeft een groot effect op je longen en bevat kankerverwekkende stoffen. Het is een mengsel die tot een plakkerige, stroperige stof in de longen condenseert. Koolmonoxide vermindert het vermogen van de rode bloedcellen om zuurstof op te nemen en door het lichaam te vervoeren.

 

Als het niet lukt om alléén te stoppen, zoek hulp/ga een kijkje nemen bij volgende links:

http://www.tabakstop.be/rokers/waarom-stoppen/gezondheidsvoordelen

https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/stoppen-met-roken/waarom-is-roken-ongezond/item43054

http://www.neurowiki.nl/index.php/stoppen-met-roken-tips-inzichten/

http://www.tabakstop.be/rokers/hoe-stoppen-met-roken?gclid=Cj0KEQiAwMLDBRDCh_r9sMvQ_88BEiQA6zuAQ4B-prMUu7ivqYRo44EQjQlqzbuJC0Sq0JYxGjHzldMaAjQ38P8HAQ

 

10. Water drinken

Om gezond te blijven, is het belangrijk om veel te drinken en dan met name water. Het houdt je slijmvlies vochtig, je slikt mogelijk ziekmakende bacteriën door die vervolgens gedood worden door het maagzuur. En daardoor wordt je weerstand verhoogd.

Drink jij voldoende water? Ga een kijke nemen bij ..

https://tallsay.com/page/4294982361/drink-jij-voldoende-water

 

11. Wandelen

Probeer iedere dag een wandeling te maken in de frisse buitenlucht. Uit hersenonderzoek is gebleken dat een wandeling van 30 minuten in de natuur zorgt voor een beter humeur.

 

12. Slapen

Kerststress, drukte en feestjes: dat kan behoorlijk wat slaap kosten. Als we de feestdagen gezond willen doorkomen, is goed en genoeg slapen belangrijk. Als je ’s nachts onrustig bent en daardoor niet in slaap raakt, kun je de progressieve spierontspanningsoefeningen van professor Jacobson eens proberen. Hierbij dien je verschillende spiergroepen afwisselend aan te spannen en te ontspannen. Slaapwetenschappers adviseren bovendien om tijdens de dag een kwartiertje te slapen, vooral als je last hebt van slaaptekort. Dat is goed voor je welzijn, je concentratie en je prestatievermogen.

Meer over spierontspanningsoefeningen van professor Jacobson :

https://www.ontspanningsoefeningen.com/progressieve-relaxatie-van-jacobson

http://www.brittvandemergel.be/spierontspanningsoefening-van-jacobson/

http://www.brittvandemergel.be/tag/progressieve-relaxatie-jacobson/

 

13. Eet je fit

Het eten van veel groenten en fruit helpt om fit de winter door te komen. Zorg ook dat je voldoende ijzer binnenkrijgt, want een tekort aan ijzer maakt dat je sneller moe bent. Veel ijzer zit bijvoorbeeld in rood vlees, gedroogd fruit en peulvruchten.

 

14. Ademen

De ademhaling is een eenvoudig hulpmiddel voor de gezondheid en dan met name de diepe ademhaling. De meeste mensen ademen te oppervlakkig, vooral bij stress. De ademhaling is onze belangrijke krachtbron. Als je op de juiste manier ademt, kun je de uitdagingen van het dagelijkse leven beter aan, voorkom je ziektes, voel je je levendiger en geestelijk stabieler. Je kunt ook een ademhalingstherapie volgen. Meer informatie vind je op:

http://www.afhh.nl/hyperventilatie/ademhalingstherapie.html

http://www.fitinjehoofd.be/uploadedFiles/Fit_in_je_Hoofd/9_ademhalingsoefeningen.pdf

Ook bij yoga speelt de ademhaling een belangrijke rol

 

15. Lachen

Lachen is misschien wel het allerbeste medicijn voor lichaam en geest. Lachen en plezier zorgen voor de broodnodige ontspanning, die ons helpt om het hectische dagelijkse leven aan te kunnen. Dus waar wacht je nog op … LACH!

Maak jouw eigen website met JouwWeb