Een doorn in het oog?

Is het de vuurdoorn, de meidoorn, de duindoorn, hulst, mahoniestruik, de zuurbes of zijn het rozen?

Whatever, ze steken en prikken, maar kunnen zo op eigen kracht vraatzuchtige dieren op een afstand te houden. En deze heesters met hun stekels en doornen verfraaien tegelijk onze tuinen, ook in de winter.

Planten als de meidoorn, duindoorn, wilde rozen en andere met doornen en stekels gewapende heesters zorgen voor ondoordringbare hagen. Met zo’n levende omheining kan men het privédomein afsluiten tegen nieuwsgierige blikken en ongewenste gasten. Maar naast deze beschermende en ecologische functie geven deze haagplanten vaak ook (eetbare) bessen. En daar zijn vogels dol op.

De vuurdoorn (Pyracantha) is mooi in elk seizoen: groen in de winter, wit in de lente en volop kleur in de herfst.

Het is een sterk vertakte en groenblijvende struik, die (afhankelijk van de soort) tot vijf meter hoog kan worden. De vuurdoorn staat vaak als haag tegen een muur of scheiding. Maar hij is ook geschikt als vrijgroeiende heester.

De charme van deze wintergroene klimmer wordt gevormd door de witte bloemschermen en later de bessen, waar vogels dol op zijn. Vaak staan vuurdoorns er wat verwaarloosd bij. Pas op, het is geen echte lei- of klimplant die zichzelf hecht, dus ondersteuning en opbinden aan een klimrekje is wel nodig. Dat moet van jongs af aan gebeuren, als de takken nog buigzaam zijn. Het komt er bij het leiden vooral op aan om alle takken weg te knippen die de verkeerde kant opgaan. De planten kunnen 3-5 meter hoogte bereiken.

Verzorging:

Heb je vuurdoorn als haag, knip dan enkele keren per jaar bij (als hij te zwaar of te groot wordt en dreigt over te hangen). Ook de zijtakken moet je elk jaar een stukje inkorten. De struik stelt niet veel eisen maar houdt van een redelijk voedzame goed waterdoorlatende bodem en een plek in de zon (of halfschaduw).

Vuurdoorn kan in de periode mei-juni ook gemakkelijk gestekt worden: gewoon meteen in de volle grond. De vuurdoorn gedijt op alle grondsoorten, mits die niet te kalkrijk is. De struik kan ook langere tijd zonder water of regen.

Lentetijd.

De witte bloemen verschijnen eind mei. Ze hebben een crèmewitte kleur en groeien bijeen in schermen. Met wat geluk heeft u er in de late lente twee maanden plezier van. De kleine, maar talrijke bloemen zijn trouwens ook een lust voor het oog. Een vuurdoorn is in het voorjaar ook een feest voor bijen en hommels door de bloemen die rijk zijn aan nectar.

Een vuurdoorn is vooral geliefd omdat hij een kleurrijk spektakel brengt in de herfst. Maar reeds van in de zomer laat de plant zijn felgekleurde glanzende bessen al zien. Wie graag vogels in de tuin heeft, kan de bessen best laten hangen. Voor nogal wat vogelsoorten is het een lekkere maaltijd.

Anderzijds kan je van de rijpe bessen jam maken (proeft een beetje naar appel), maar onrijp en onbehandeld zijn ze licht giftig.

http://www.waterwereld.nu/vuurdoorn.php

Er zijn drie kleuren van bessen:

- De Pyracantha coccinea 'Orange Glow': heeft oranje bessen en is de meest voorkomende. Ook 'Golden Charmer' en 'Mohave' leveren oranje bessen. Deze soort staat bekend als ziektevrij en kan ook als vrijstaande struik worden toegepast.

Vind je rood mooier, dan is er de Pyracantha coccinea Red Column, Saphyr Rouge of de Red Cushion. Deze blijft laag (80 cm), groeit erg breed uit en kan dus ook als een soort bodembedekker gekozen worden.

Ga je voor geel, koop dan de Flava of de Soleir d’or.

En wil je het echt kleurig, plant dan een combinatie van verschillende variëteiten, zo krijg je verschillende bessen dooreen.

TIP: de vuurdoorn met rode of oranje bes zijn de beste, de vogels zien de gele bessen niet.

  • De witte bloesem is een lust voor bijen, vlinders, hommels en zweefvliegen
  • Rode of oranje bessen voor de vogels zoals bv. lijsters, spreeuwen, merels, goudvink, koperwiek en kramsvogels.
  • De struik met doornen dienen als bescherming voor nest- en schuilplaats van merels, winterkoninkje en mussen. Tja, welke kat wil nu in een struik met doornen klimmen?

De vuurdoorn: door de kleurrijke bessen fleurt hij uw tuin op vanaf de nazomer tot het einde van de herfst. In de winter behoudt hij zijn diepgroene, wat glanzende bladeren en in de lente verschijnen witte bloemen. De venijnige doornen moet je er wel bij nemen.

Vervolg : Zuurbes, geen plantje om zonder handschoenen aan te pakken

 

Afbeeldingen genomen via google

Maak jouw eigen website met JouwWeb