Fingerfood, een nieuwe trend?

Fingerfood : snel, handig, verrassend en vooral ... om duimen en vingers van af te likken.

Vergeet het bord en het bestek …

Waar is de tijd dat onze ouders ons boos aankeken en met gefronste wenkbrauwen zeiden: “Niet met je vingers eten!”

Fingerfood heeft van eten zonder bestek een kunst gemaakt die zowel klein als groot verleidt met zijn leuke en gezellige kant. Zelfs restaurants doen mee aan deze trend.

Fingerfood kan je beschouwen als een knabbeltje tussendoor en dat heeft dan ook zijn charme.

Maar het kan ook chic en stijlvol knabbelen zijn. Zoet of zout, sushi, tapas, toastjes, verrines, borrelhapjes, cupcakes, fruitspiesjes… er is voor elk wat wils.

 

Bovendien is het praktisch, gezellig, leuk en trendy. Heerlijk gewoon, met z’n tweetjes, met het gezin of onder vrienden! Vooral kinderen vinden met de vingers eten pure verwennerij

Voeg daar nog het plezier bij van het genieten van kleine hapjes met groenten, vlees of vis … comfortabel zappend in de zetel terwijl het buiten geen weer is om een hond door te jagen..

 

Fingerfood : een echt maatschappelijk fenomeen

Fingerfood geeft de maaltijd een nieuw elan : het kan elegant en geraffineerd, biologisch, vegetarisch, light of boordevol vitaminen.  Je eet dan misschien met je vingers – eventueel met behulp van een prikker. Je eet eender waar en eender wanneer, maar niet eender wat.

Deze formule is een succes bij het ontvangen van gasten : mooi gepresenteerd, in kleine bekertjes, glazen kommetjes, minipannetjes, proefbuisjes…. Je kunt uitpakken met snacks en zelfs met hapjes op de barbecue. Het is ook een absolute aanrader voor feestjes.

Zelfs heel wat chefs van sterrenrestaurants wagen zich ondertussen ook al aan fingerfood, waarbij ze genieten van de creatieve vrijheid die deze manier van eten biedt.

De ‘zonder vork of mes’-trend vind je ook terug in winkelrekken : versierde meeneemdoosjes, stokjes om op te knabbelen en in een sausje te doppen, minizalmrollades, miniworstjes …

Een waaier van kant-en-klare snacks, maar ook alles wat je nodig hebt voor bereidingen thuis, zoals groentespiesjes, rondjes foie gras, hapjes met roquefort, miniwortelcakejes, glaasjes met zalmtartaar of rondjes opgerolde pannenkoeken met kaas en rucola.

 

Knabbelen zonder schuldgevoel

Er is niets zo eenvoudig als een gezonde, volledige fingerfoodmaaltijd bereiden : rauwkost (fruit en groenten) in stukjes gesneden en vergezeld van bijvoorbeeld guacamole, kaasblokjes, een hardgekookt ei, amandelen, noten of gedroogde vruchten en je hebt in één-twee-drie een pretentieloze maaltijd die gezond en heerlijk is.

Hapjes zijn ook de ideale smaakmakers om een feestje te beginnen. Maar ook voor een gezellig avondje met vrienden, een feestje of voor een mooi hapjesbuffet tijdens de feestdagen

Herontdek de klassiekers onder de aperitiefhapjes of, waarom niet, tover je favoriete recepten om in een buffetversie en miniporties …

En vooral : prik weg zoveel je wilt, knabbel zonder schuldgevoel en geniet ervan.

 

Hoe doen ze het in andere landen?

Maak ze op z’n Frans: hors-d'oeuvres

  • canapés: een stukje getoast stokbrood met kaas, ansjovis of foie gras en een garnering van bijvoorbeeld bieslook.
  • Miniquiches met geitenkaas zijn minstens zo elegant.
  • een vol-au-vent (pasteibakje met kippenragout).
  • Een gedroogde pruim met een dun plakje ontbijtspek uit de oven

 

Maak ze op z'n Spaans: tapas en pintxos

In Spanje krijg je nooit een drankje zonder iets te eten erbij. Tapas waren ooit bedoeld om insecten en stof uit het glas te houden (tapa betekent deksel), maar vormen nu een volwaardige culinaire categorie.

  • Denk aan prikkertjes met olijven, ansjovis en tomaat, empanadas of puntjes tortilla
  • De Baskische versie van tapas zijn pintxos, plakjes geroosterd stokbrood met daarop kaas, vis, of vleeswaren.

 

Maak ze op z'n Italiaans: spuntini en antipasti

Ook bij de Italiaanse aperitivo krijg je kleine hapjes. In cafés in Milaan staat zelfs de hele bar vol met zogenaamde spuntini.

  • Denk aan crostini met tomaat, knoflook en basilicum of paddenstoelen en andere antipasti.
  • Kleine puntjes pizza.
  • Met pesto en ricotta gevulde artisjokbodems of champignons.
  • Of arancini, gefrituurde balletjes gevuld met risotto

st te typen.

 

Maak ze op z'n Arabisch: mezze

In het Midden-Oosten kennen ze mezze, talloze hapjes die vóór een maaltijd geserveerd worden of samen een maaltijd vormen.

  • Dolmades (met rijst gevulde wijnbladeren)
  • falafelballetjes (als vegetarische variant op de bitterbal)
  • börek (allerlei rolletjes van filodeeg, bijvoorbeeld met een vulling van spinazie en feta)
  • of gevulde tomaten met citroencouscous.

 

Maak ze op z'n Hollands: borrelhapjes

Bij Hollandse gezelligheid hoort een echte Hollandse borrelhap.

  • Wil je meer dan kaasblokjes of leverworst?
  • Denk dan eens aan gevulde eieren of tomaatjes met garnalencocktail.
  • Kaassoesjes zijn ook heel Hollands.

 

Maak ze op z'n Amerikaans: appetizers

  • In Amerika geen feestje zonder hot wings (pikante kippenvleugels) of kippenpootjes.
  • Ook vind je hier pigs-in-blankets (een worstje met een bladerdeegjasje) en grappige minihamburgers.

 

Maak ze op z'n Chinees: dim sum.

  • Dim sums zijn eigenlijk onderdeel van een hele maaltijd, samen met thee.
  • Maar een kleine selectie gefrituurde of gestoomde dumplings kunnen ook prima schitteren op je feestje. Maak ze zelf of haal ze uit de diepvries bij de Chinese toko.

 

Maak ze op z’n Aziatisch: samosas, sushi, spring rolls.

Kijk verder eens wat de diverse Aziatische keukens je te bieden hebben.

  • In Vietnam heb je summer rolls, veel lichtere rolletjes dan de bekendere loempia’s, gemaakt met rijstpapier en gevuld met garnalen en basilicum.
  • Japan heeft natuurlijk sushi, maar ook gyoza (gestoomde dumplings).
  • Thailand staat bekend om de fris-pittige viskoekjes.
  • Ook de Indiërs serveren vaak een uitgebreid buffet snacks en hapjes (hartig én zoet) voor ze aan de curry gaan. Samosa’s zijn de bekendste.

 

Denk verder... op z’n Russisch, op z’n Zweeds, op z’n Engels

Bijna elke keuken kent wel kleine hapjes die samen een maaltijd vormen die je met elkaar deelt.

  • De Zweden kennen het Smörgåsbord - met bijvoorbeeld gerookte haring (foto links)
  • de Russen noemen hun hapjesbuffet Zakuski (met bijvoorbeeld blini’s met kaviaar).
  • In Engeland serveren ze minisandwiches en miniscones op tea parties.

 

Plan je fingerfoodfeestje

Er zijn ideeën genoeg, maar nu moet je ze ook nog uitvoeren.

  • Bekijk eerst hoeveel gasten er op je feestje komen. Reken op 3-4 hapjes per persoon als je alleen een borrel of receptie houdt. Wil je dat de hapjes samen een lichte maaltijd vormen, reken dan op 10-12 hapjes per persoon.
  • Maak een evenwichtige verdeling tussen warme en koude snacks en vlees / vis / vegetarisch. Zo heb je voor iedereen wat wils.
  • Je kunt de meeste bites van tevoren maken en afgedekt klaarzetten op grote schalen.
  • De warme hapjes, zoals samosa’s, warm je 10 minuten vóór het serveren. Gefrituurd fingerfood vergt wat meer werk: die zul je à la minute moeten frituren, want deze snacks zijn slap en treurig in de opgewarmde versie.
  • Serveer ook het dessert als fingerfood
  • Sluit je fingerfoodfeestje af in stijl: zorg dus dat je ook het toetje zonder bestek kunt eten. Denk aan minichocoladetaartjes, kleine cupcakes, appelflapjes, een fruitspiesje, aardbeien gedipt in pure chocolade.

 

Do's

- Leg op elke schaal waarmee je rondgaat een stapeltje servetjes. Van fingerfood zou je geen vieze vingers moeten krijgen, maar soms ontkom je er niet aan.

- Bereid alle hapjes voor en zet ze klaar op grote schalen. Zo begin je stressvrij aan je feestje.

Dont's

Serveer geen hapjes die je zonder bestek nauwelijks kunt eten. Eigenlijk moet je het bijna met één hand kunnen eten.

 

In een volgend artikel geef ik enkele recepten van lekkere fingerfoodhapjes.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb