Ken je de Indiase gastronomie?
Heb jij ook al eens stilgestaan voor een Indiaans restaurant?
Niet wetend of je zou binnengaan? Niet wetend wat er op het menu staat?
Je afvragend of dat wel lekker zal zijn? Niet te pikant?
Ik was nog nooit in India, maar heb wel al Indiaas gegeten.
Ben je vegetariër? Dan is er, in de Indiaanse keuken, zeker een goed menu voor jou!
India is een fascinerend land dat door zijn naam alleen doet dromen van een andere wereld, vol geuren en kleuren. Het culinaire erfgoed is er zo gevarieerd dat we het beter zouden hebben over de vele Indiaanse keukens. De culinaire tradities verschillen immers naargelang de streek, de gemeenschap, de godsdienst en de families die hun geheimen doorgeven van generaties op generatie.
Overal in India vormen rijst en tarwe de basisingrediënten voor de voeding. India is ook erg gegeerd vanwege zijn kostbare kruiden, die hun stempel drukten op de plaatselijke culinaire tradities.
Naar schatting is 1/3 van de bevolking vegetarisch. Dat valt gedeeltelijk te verklaren door de overheersende rol van de Hindoegemeenschap (80%) die geen rundvlees eet, maar ook door de sterke aanwezigheid van de moslims, die teruggaat tot de Mongools en daarvoor tot het sultanaat van Delhi en de Arabische handelaars die hun opwachting maakten in de 7de eeuw, want zij mochten geen varkensvlees eten.
Maar wat ook de gemeenschap of de godsdienst is, een Indiase maaltijd zorgt altijd voor een subtiel evenwicht tussen de zes traditionele smaken : bitter, zoet, zuur, zout, wrang en scherp (peper)
Van de stevige keuken uit het noorden …
Het noorden van India grenst aan Pakistan en meer naar het oosten aan het Himalaya-gebergte.
Dit is de streek van de tandoorigerechten. Die worden bereid door vlees dat gemarineerd werd in een mengsel van kruiden (gember, look, komijn, pepers) te bakken in een kruikvormige, terracotta-oven die in de grond ingegraven wordt.
Tandoori wordt gegeten met brood (naan of chapati) en verfrissende bijgerechten. Geniet van de verschillende masalas (mengelingen) zoals garam masala (koriander, komijn, fenegriek, mosterd, kruidnagel, kurkuma, muskaatnoot en kaloupilebladeren). De Mogols brachten niet alleen recepten en bereidingswijzen mee naar India (tandoor, kebabs), maar ook ingrediënten uit het Amerikaans continent zoals piment, aardappelen, tomaten en maïs. De Mongol-invloed blijkt uit de aanwezigheid van melkproducten en vlees (meestal schaap of kip).
Daarna was het de beurt aan de Franse, Portugese en Britse kolonisten om hun keukencultuur in te voeren in India. Hun erfenis omvatte vooral varkensvlees. In oude handelsposten zoals Goa is de keuken in haar geheel meer verwesterd.
n het noorden wordt ook saag gegeten. Dat gerecht is afkomstig uit Punjab en bestaat uit spinaziebladeren of zwarte mosterd. Het wordt geserveerd met brood (naan) en lassi (gefermenteerde zoete melk) en tchai (theebladeren gekookt in zoete en soms kruidige melk). Je vindt er ook kruidige aardappelkoeken (aloo ikki) en driehoekige beignets, gevuld met kaas, groenten of vlees. Ze worden op smaak gebracht met koriander en kurkuma (samosas) en opgediend met een zalige linzenragout, dal.
de tandoor oven
naan brood en garam masala
…. tot de geraffineerde recepten in het zuiden.
In het zuiden (de streek van de Tamil keuken) is rijst het basisingrediënt. Langs de kust van Malabar ligt de provincie Kerala. Die wordt ook wel de tuin der kruiden genoemd. De oude Egyptenaren kwamen er al hun voorraad kruidnagels inslaan, net zoals de andere ingrediënten om de mummies te balsemen. Het vochtige tropische klimaat is heel gunstig voor de plantengroei en er wordt dan ook volop gember, peper, kruidnagel en muskaatnoot geoogst, net als cashew- en kokosnoten.
De zuiderse keuken is overigens resoluut vegetarisch : er worden nogal wat chutneys bereid. Deze vaak zoetzure bijgerechten bestaan uit verse pepers, groenten of fruit (tomaten, mango’s). Ze worden op tafel gezet bij papadums, koekjes op basis van linzenmeel die een beetje aan onze chips doen denken. De thali, de traditionele maaltijd, varieert naargelang de streek, maar bestaat altijd uit een hele reeks kleine gerechten :rijst of brood (dat naan, chapati of parota met bladerdeeg wordt genoemd), chutney (dikke saus op basis van kruidige groenten), dal (linzenragout), groenten en een dessert (meestal op basis van zoete melk).
Er wordt gegeten met de vingers van de rechterhand. Die van de linkerhand worden zoals in veel culturen als onrein beschouwd. Geef je keuken een exotische toets, je zal er helemaal weg van zijn.
Indiaase chutney
Beknopte woordenlijst van Indiaase specialiteiten.
Mangochutney : een heerlijk kruidig bijgerecht dat zorgt voor een zuurzoete noot.
Naan natuur : een klein, plat broodje dat in de tandoor gebakken wordt en dat wordt geserveerd bij een Indische maaltijd
Papadum natuur : een knapperige pannenkoek op basis van linzenmaïsmeel of rijst. Hij wordt gegeten met gesnipperde ui of in chutney gedoopt.
Tikkipasta : een mengeling van kruiden en yoghurt die uitstekend smaakt bij kip bijvoorbeeld.
Kormasaus : yoghurt, room en kokosnoot liggen aan de basis van deze zachte, kruidige saus uit het noorden van India.
Raïtasaus : een yoghurtsaus met komkommer en kruiden. Zeer verfrissend, ter begeleiding van diverse gerechten.
Tikka masala : de kruidige yoghurtsaus bij, in de oven gebakken, kip.
Tandooripasta : de juiste mengeling van garam masala, look, gember en cayennepeper om vlees te marineren.
Groene curry : van Thaise oorsprong. Hij dankt zijn kleur aan de gebruikte pimenten. De term ‘curry’ verwijst enkel naar de kruidenmengeling, in dit geval voornamelijk look, gember, ui en groene peper.
groene curryplant - Indiase curry
ENKELE GEKENDE GERECHTEN
1. Kip tandoori
Ingrediënten:
- 1 hoevekip van 1,5 kg
- 6 sjalotten
- 3 teentjes look
- 2 zakjes tandoori currypasta
- 300 gram volle yoghurt
- Zout
Bereiding :
- snij de kip in blokjes
- meng de tandoori currypasta met de yoghurt
- bestrooi de stukjes kip met zout en bestrijk ze met currypasta. Dek af met folie en laat gedurende tien uur marineren in de koelkast. Draai de stukken regelmatig om.
- Gril de kip op de BBQ of onder de ovengrill en draai de stukken regelmatig, zodatze knapperig worden zonder te verbranden.
- Serveer met pilavrijst (zie volgend recept)
2. Pilavrijst
Ingrediënten :
- 300 gram basmatirijst
- 30 gram boter
- 150 extra fijne erwten
- 2 sjalotten
- 1 koffielepel kurkuma
- 1 teentje look
- 3 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 4 peulen kardemon
- ½ koffielepel garam masala
- Zout
- Zwarte peper
Bereiding :
- Was de rijst met koud water en laat hem uitlekken
- Doe een eetlepel rijst in een pannetje met kurkuma, ½ glas water en zout. Kook tot de korrels oranjekleurig zijn.
- Hak de sjalotten en de look fijn. Stoof ze al roerend in de boter. Voeg de rijst toe, samen met de kruiden en 60 cl water. Kruid met peper en zout. Dek af en laat gedurende twintig minuten pruttelen op een zacht vuur.
- Voeg de oranje rijstkorrels toe, samen met de erwten.
- Meng alles goed, dek af en laat gedurende tien minuten rusten naast het vuur
Voor vegetariërs, er bestaat quorn op Indiaase wijze
de biryan versie : een heerlijk geparfumeerd rijstgerecht waarbij eiwitten of groenten apart van de rijst gekookt worden. Deze laatst wordt afgewerkt met geklaarde boter en kruiden (komijn, look, koriander, foelie, gember, muskaatnoot, munt, kaneel …)
de jalfrezie versie : die bevat flink wat groen peper, look, ui en tomaat. Heel pikant!
Maak jouw eigen website met JouwWeb