De wijnen van de Savoie

In vorige delen kwamen aan bod :

KAZEN, RACLETTE en FONDUE VLEESGERECHTEN en TARTIFLETTE en DESSERTS uit de Savoie.

 

De wijnen uit de Savoie hebben niet dezelfde bekendheid als de kazen. Maar toch zijn deze wijnen de moeite waard.

In de Franse Alpen, tegen de grens met Zwitserland, groeien hun eigen druiven die je elders niet vindt. Het geeft de onbekende Savoie een heel eigen karakter.

De streek beslaat dezelfde grootte als die van de Bordeauxstreek maar er wordt maar een vijfde zoveel geproduceerd. Dit komt door de grote verspreiding van de wijngaarden door het bergachtige landschap. Dat maakt dus ook de bewerking ervan zo duur. Vandaar dus dat de Savoiewijnen niet zo goedkoop zijn.

Zomer en winter komen natuurliefhebbers en sportieve mensen naar deze streek voor het maken van lange wandelingen of om te skiën, maar ze komen natuurlijk ook voor de heerlijke wijnen.

De wijngaarden liggen op de flanken van de Alpen en langs de oevers van de Rhônerivier. De Route des Vins de Savoie bestaat uit 3 circuits die door prachtige en afwisselende landschappen met wijngaarden, meren en bergen voeren.

Bij het rijden of wandelen langs de wijnroute kan men wijndomeinen bezoeken of genieten van proeverijen in de wijnkelders.

Wijngebied Combe de Savoie : dit is het grootste wijngebied - van Chambéry naar het dorpje Apremont.

In Montmélian kan men een bezoek brengen aan het Musée régional de la vigne et du vin, een regionaal museum rond de wijn.

Wijngebied rond Chautagne en Jongieux : gelegen rond het meer van Bourget, het grootste natuurlijke meer van Frankrijk.

In het kleine dorpje Ruffieux bevindt zich  het wijncentrum van Vignesens, waar men op speelse wijze kennis maakt met de grote wijnen uit de wijngaarden van Chautagne.

Wijngebied Léman en Arve : hier ontdekt men de mousserende wijnen van Ayze.  Breng een bezoek aan het kasteel van Ripaille. Hier worden de witte wijnen van Ripaille geproduceerd.

Er wordt in de Savoie zowel witte als rode wijn gemaakt maar vooral de witte wijnen staan hoog aangeschreven.

 

Druivensoorten

De helft van de wijngaarden is aangeplant met de Jacquère-druif die frisse, vriendelijke en zuivere witte wijnen geeft - een echte specialiteit van de regio. De witte Rousette-druif geeft lichte wijnen.

 

De meest interessante rode wijn komt van de blauwe Mondeuse-druif, krachtig en stoer. De Gamay-druif levert heel fruitige wijn. Er zijn ook de Chasselas-druif en de Chardonnay-druif.

In het wijngebied Savoie treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 AOP-wijnen : Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse.

Het verschil tussen AOC en AOP lees je  HIER

 

De meest bekende en geliefde wijnen uit de Savoie zijn :

De Chignin

Apremont

Jongieux

Mondeuse

Enkele aanraders zijn :

Chignin Bergeron 2011

Chignin is een lieflijk dorpje in de Savoie dat zich uitstrekt in het hart van een groene en vruchtbare vallei. Bergeron is de lokale naam voor de druivensoort roussance, bekend om zijn witte wijnen zoals de Hermitage.

 

Savoie Alpage 2012

De altesse-, chardonnay- en jaquèredruif zorgen voor een lichte wijn met aroma’s van citroen en enkele plantentoetsen . De nasmaak is lichtjes bitter waardoor de wijn een natuurlijke charme krijgt.

Roussette de Savoie 2012

Een synoniem voor de roussette druif is de Altesse-druif. Deze wordt hoofdzakelijk gebruikt voorde Roussette de Savoiewijnen. Hij geeft lichte wijnen die soms wat vol kunnenzijn en af en toe restsuiker nalaten.

De Génépi

En voor wie houdt van een likeur is de Génépi een aanrader.

Deze Savoyaanse kruidenlikeur wordt vervaardigd op basis van een aromatische plant : de alsem die in het hooggebergte van de Alpen groeit

Génépi heeft voor een likeur een vrij hoog alcoholpercentage, meestal rond 45 procent.