Wuivende grassen in je tuin
Of je nu een grote tuin hebt of een bescheiden lapje ...
of je groene vingers hebt of een tuindummy bent ...
IEDEREEN kan siergrassen houden.
Moeiteloos mooi.
GRASSEN MAKEN GROTE SIER
Siergrassen zijn ijzersterk en er is weinig omkijken naar: zodra ze geplant zijn, vinden ze vanzelf hun weg. Hou de plek het eerste jaar onkruidvrij en daarna is één keer snoeien in de lente het enige werk.
Of je nu gaat voor een sobere strook lage grassen, een groep natuurlijk wuivende pluimen, overhangende grassen rond een zwemvijver of een indrukwekkend sologras in de voortuin ... in bijna elke tuin past siergras.
Als je van een rustige tuin houdt, is een strook of groep grassen echt iets voor jou. Niet dat het saai moet worden: er is meer dan genoeg variatie in vormen, hoogtes en kleuren. Zo’n strook is het summum van onderhoudsvriendelijkheid. Kies maximaal drie verschillende grassen en maak er grote groepen of slingerende stroken mee. Lampenpoetsersgras (zie verder) en Vingergras (zie verder) brengen volume en speelsheid, het Japanse bloedgras (Imperata cylindrica ‘Rubra’) zorgt voor rode kleurtoetsen, zonder dat er een bloem aan te pas komt
Siergrassen staan prachtig bij een zwemvijver. Ze roepen er de sfeer op van inheemse overplanten zoals riet, en verhogen de illusie van een natuurlijke oever. Het mooiste effect bereik je met grassen die sierlijk overhangen. Met de keuze van het gras hoef je helemaal geen rekening te houden met de vijver; de grassen groeien namelijk niet in het water of op de oever, maar staan gewoon in de tuin. Dat maakt de keuze zoveel groter.
DE VIER GEMAKKELIJKSTE TOPGRASSEN :
- Hakonechloa macra: een volle bos frisgroen, breed blad en goudgele herfstverkleuring.
- Prachtriet (Miscanthus sinensis): stevig en stoer, met prachtige pluimen, in groep of solitair.
- Lampenpoetsersgras (Pinnisetum alopecuroides): populair gras met elegant fijn blad en grappige borstelaren, de hele zomer en herfst.
- Sesleria autumnalis: elegant, discreet gras, dat ’s winters groen blijft.
KLEURRIJK GRAS (gras is niet altijd groen)
Pluimen, pareltjes, haartjes … elk gras bloeit op zijn eigen manier. En wie dacht dat gras altijd groen was: niet dus. Je hebt prachtige gestreepte grassen, met lange (room)witte stroken, zoals bont reuzenriet of de zegge 'Ice Dance', of dwarse gele zebrastreepjes, maar ook gele, blauwe, rode grassen en zwarte zoals 'Slangenbaard' (Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens'). Al is dat laatste geen gras, maar een (weliswaar prachtige) lookalike.
Zegge 'Ice Dance'
'Slangenbaard'
Laat je bij de keuze niet leiden door de look maar vooral door de plek waar het gras komt te staan: in volle zon of lichte schaduw, op rijke of arme bodem, droog of nat … vraag de kweker om advies. Als ze op de juiste plek geplant zij, kunnen siergrassen jarenlang blijven staan. Ingewikkelde snoeiregels komen er niet aan te pas: enkel de dode stengels opruimen in maart en dat is het. Planten doe je in september of oktober, of tussen maart en mei. Bemesten is niet nodig, genieten des te meer.
Subtiele luchtige pluimen
Alle grassen bloeien, maar sommige meer en mooier dan andere, vaak op fascinerende wijze. Je hebt niet alleen de vorm en het volume van de pluimen, maar ook de kleuren, die variëren van zilverwit, rozig, een zweem van paars, rode schijn tot goudgeel. De pluimen verkleuren nog eens tijdens de bloeiperiode, wat het nog boeiender maakt. En wanneer het ochtend- of avondlicht erin valt, wordt het helemaal dromerig mooi.
Vooral ijle, luchtige grassen waarvan de pluimen ver boven het blad uitsteken, zoals het pijpenstrootje (Molinia caerulea subsp. arundinacea) of het diamantgras (Calamagrostis brachytricha) vangen het licht op een heel subtiele manier. Plant ze zo dat er op een bepaald moment van de dag zonlicht van achteren op kan schijnen, dan is het effect het grootst. Lage herfst- en winterzon zorgen voor de meest spectaculaire beelden.
PIJPENSTROOTJE
DIAMANTGRAS
VINGERGRAS (Panicum virgatum) bloeit ragfijn
LAMPENPOETSERSGRAS (Pennisetum alopecuroides) heeft grappige staartpluimen
en SPOROBOLUS HETERELOPIS 'CLOUD’ – de naam zegt het zelf – lijkt wel een wolk.
Vingergras
Sporobolus heterelopis ‘Cloud’
Hou je van een beetje woest... de junglehoek
Meestal maken grassen maar een klein deeltje van de beplanting uit, net genoeg om de tuin iets zwierigs te geven. Ben je helemaal verzot op de wilde, woeste sfeer van hoge grassen en wuivende pluimen, maak dan een aparte grassenhoek. Plant de grassen die je het mooiste vindt kriskras door elkaar. Door veel verschillende te combineren, krijg je een ongelooflijk boeiende en spannende junglesfeer waar je iedereen mee verrast. Veel tuinarchitectuur komt er niet aan te pas, en kennis van planten is niet echt nodig; genieten is hier de boodschap. Bovendien is dit een op-en-top onderhoudsvriendelijke tuin: tussen de grassen groeit er amper onkruid, en met een snoeibeurt in maart is je jungletuin weer goed voor de rest van het jaar.
Prachtriet (Miscanthus sinensis), met z’n lange, roomwitte pluimen in tal van hoogtes en vormen, roept het best de sfeer van de prairie op. Een ijzersterk gras, geschikt voor elke bodem. Je hebt keuze uit tientallen verschillende, bijna altijd met indrukwekkende herfstpluimen: mix en match!
Wil je een leuk 'grassenboek', dan is 'De mooiste grassen voor de tuin' - van Tinneke Provoost en Laurence Machiels (uitgeverij Lannoo, Tielt) een aanrader.
Maak jouw eigen website met JouwWeb