Ben je gewoon bang of heb je een fobie?

 

Heel veel mensen zijn bang van iets, soms meer dan we durven denken.

Ik zeg het eerlijk: 'ik ben bang van spinnen'. Maar ik ben niet de enige die ermee kampt.

Mensen zijn somsnbang van : spinnen, liften, honden, onweer, hoogtes, autosnelwegen of mensenmassa’s ..

Marieke Kimpens is psychologe bij ‘The Human Link’, een centrum voor angsten en stress.

Ze beantwoordt graag de vragen en geeft raad aan wie erom vraagt.

We vragen aan Marieke …

1. Wat is een fobie?

"Angst is heel normaal en gezond. Het is maar goed dat we bang zijn voor vuur bijvoorbeeld. We spreken van een fobie als we angsten ontwikkelen die niet meer in verhouding staan tot het gevaar en die ons hinderen in ons dagelijkse leven. Dat is het geval als je situaties gaat vermijden waar je het onderwerp van je angst kunt tegenkomen".

2. Hoe ontwikkelt een fobie zich?

"Vaak zijn onze angsten aangeleerd. Als een mama elke keer op een stoel springt als ze een spin ziet, is de kans groot dat haar kind er later ook bang voor zal zijn. Soms is een fobie het gevolg van een traumatische ervaring, zoals een aanval door een hond of een auto-ongeluk".

3. Wat zijn de meest voorkomende fobieën?

Marieke krijgt heel vaak mensen, die geen autosnelweg op durven,  over de vloer. Ook claustrofobie is een klassieker.

Bij angsten voor dieren zijn het vooral spinnen, honden en katten die kriebels bezorgen.

Er zijn ook mensen die bang zijn om te braken of zij die vrezen dat ze zullen blozen.

Men kan voor heel wat zaken een fobie ontwikkelen.

 

De rijangst van Daniël

De 58-jarige Daniël is één van de naar schatting 250.000 Belgen met rijangst. Naar de bank, de kapper of het warenhuis in het dorp durft hij nog net met de wagen. Maar vraag hem niet om naar een winkel te rijden in een gemeente, wat verderop. Eraan denken bezorgt hem al klamme handen.

Hij kocht drie jaar geleden een nieuwe wagen, een klein Honda. Er staan amper 1700 km op de teller en dat terwijl hij vroeger 50.000 km per jaar aflegde!

Vroeger reed Daniël zomaar naar Wenen of naar Salzburg. Was er een vergadering in Brussel, dan was het geen probleem voor hem. Honderden keren reed hij over het viaduct van Vilvoorde.

Tot … die ene dag …

Daniël reed over de brug en het angstzweet brak hem uit. Hij probeerde zich ertegen te verzetten, maar het keerde steeds weer. Eerst op bruggen, later in tunnels, op hellingen en op autosnelwegen. Dan werd hij ook een gevaar op de weg.

Uiteindelijk besloot  Daniël om de auto aan de kant te zetten, uitgezonderd voor heel korte ritjes. Hij leert ermee leven maar zijn ‘rijangst’ blijft een ernstige handicap.

Het advies van Marijke

" De angst van Daniël is blijkbaar begonnen na een paniekaanval in zijn wagen. Dat komt vaker voor. Andere mensen met rijangst hebben ooit een ongeval gehad of ze hadden ouders die niet met de auto durfden rijden. Na die ene paniekaanval zijn mensen vaak bang dat ze het nog eens zullen meemaken. Die angst maakt de kans op een nieuwe aanval groter. Ze beginnen bepaalde situaties te vermijden. Vaak neemt de schuld daardoor toe. De cirkel kun je doorbreken door toch achter het stuur te kruipen. Dat gebeurt stapje per stapje. Begin met korte afstanden en drijf elke keer een beetje op."

 

De rupsenfobie van Sofie

‘Kijk eens hoe mooi je bent.’ De broer van Sofie houdt een spiegeltje voor haar gezicht. Op haar wenkbrauw zit een dikke, groene rups. Sofie was acht jaar en hield er een panische angst voor rupsen aan over.

Het is één van de meest voorkomende fobieën : schrik voor ‘vieze’ beestjes. De boosdoeners zijn meestal spinnen, muizen of ratten, maar ook andere dieren kunnen paniekaanvallen veroorzaken.

Sofie vertelt : ‘Een rups in huis, dat was de hel voor mij. Ik durfde de kamer niet meer binnen tot mijn man thuis was om het onding te verwijderen. De was ophangen in de zomer? Geen sprake van. De wasdraad hing onder de fruitbomen. Stel je voor dat er een rups op mij zou vallen.’

Haar angst voor rupsen begon haar leven zo te overheersen dat Sofie in therapie ging. Ze begon al te zweten als ze een afbeelding van een rups zag. Op het einde van de behandeling liet ze zelfs een gevangen rups over haar arm kruipen. Haar angst is niet helemaal weg. Ze durft nog geen sla uit de eigen tuin schoon maken omdat er mogelijk rupsen op zitten. Maar het is leefbaar nu. Zit er een rups in huis, dan zet Sofie ze buiten ... met een borstel.

Het advies van Marijke

"Op haar acht jaar hebben rupsen voor Sofie plots een heel negatieve betekenis gekregen. Daardoor is ze de beestjes beginnen vermijden. Maar net door rupsen uit de weg te gaan, heeft ze geen enkele mogelijkheid meer om ze toch een positieve betekenis  toe te kennen. Ze zal nooit aan de lijve ondervinden dat een rups niet gevaarlijk is. Het is daarom belangrijk om de confrontatie aan te gaan. Eerst met tekeningen en filmpjes, later met echte rupsen."

 

Nog een voorbeeld vind je bij “Face your fears”

Zal Nasrien haar spinnenangst overwinnen?

Vlak voor Halloween probeert Nasrien elke dag één angst te overwinnen. Vandaag wordt ze geconfronteerd met haar spinnenangst...Maar zal het haar lukken om het hoofd koel te houden?

Spinnenman Filip De Block van het Museum voor Natuurwetenschappen brengt een aantal pareltjes uit zijn spinnencollectie mee. Zal Nasrien het aandurven om de spinnen over haar hand te laten kruipen? Marieke Impens, haar persoonlijke coach deze week, staat haar bij.

http://www.mnm.be/shows/dgpvdvos/face-your-fears-zal-nasrien-haar-spinnenangst-overwinnen

The Human link is vooral werkzaam in België en Nederland.

Voor meer info : http://www.thehumanlink.be/

 

Volgend deel : De vreemdste festivals