De zoete puntpaprika

We kennen ze allemaal: de rode, oranje en gele paprika. Ze worden ook blokpaprika genoemd. Blokpaprika’s kun je roerbakken, roosteren, gebruiken in een ovenbereiding, een pizza, in een slaatje, opvullen als een hartig gerecht en zelfs op de barbecue komt de zachte smaak goed tot uiting.

Puntpaprika, een lekkere zachte, zoete smaak!

Maar naast de zo gekende blokpaprika’s is er nog een andere, zoete versie namelijk de puntpaprika. Ze zijn sappig, even vol van smaak, maar opvallend zoeter.

Als we een vergelijking maken: een gewone paprika heeft een zoetwaarde tot 7 – een zoete appel heeft een zoetwaarde van 10 tot 13 en de puntpaprika kan een zoetwaarde van 9 tot 10 halen. Dit werd bewezen door allerlei testen.

Een goede zoete puntpaprika herken je aan zijn mooie donkerrode kleur, knapperige textuur en soepele schil. Bovendien heeft deze paprika een dunnere pel dan de blokpaprika. Schillen is dus niet nodig. Hij verteert gemakkelijker en dat is een groot voordeel voor zij die vaak last hebben van oprispingen bij het eten van de blokpaprika. Er is nog een duidelijk verschil én voordeel. De puntpaprika’s bevatten weinig zaadjes. Men kan ze bijna beschouwen als hapklaar. Ik denk aan: het snijden van de puntpaprika in kleine ringetjes en zo een zomers slaatje wat pittiger maken.

 

Maar de paprika’s zijn vooral super gezond. Zowel de blok- als de puntpaprika bevatten massa’s vitamine C. Op 100 gram bevatten ze 200 mg vitamine C en dat is vier keer meer van een sinaasappel.

 

Bij aankoop
Let erop dat puntpaprika’s, net als de geblokte stevig, glad en glanzend zijn. Kijk ook of er geen beschadigingen zijn.

Bewaren

Net als andere mediterrane groenten bewaar je paprika best in een koele ruimte, op 11 à 12°C (kelder of berging) - niet in de koelkast dus. Een paprika rijpt nog even door en een te koude temperatuur verbreekt het rijpingsproces. Als je ze op de juiste manier bewaart blijven ze zeker een week mooi.

Klaarmaken

De zoete puntpaprika is lekker, zowel rauw als klaargemaakt (gekookt of gebakken) in een gerecht.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Je snijdt deze knapperige en sappige vrucht in de lengte doorsnijden en vult op (bv. met gehakt), in een ovenschaal en garen in de oven. Dit is een origineel voorgerecht.
  • Je eet ze als aperitiefhapje - gevuld met kruidenkaas (uit het vuistje).
  • Je kan ze in hun geheel grillen, héél lekker als bijgerechtje bij lamsvlees.
  • In een saus of een paprikasoep met kruidenkaas, komt zijn lekker zachte, zoete smaak helemaal tot zijn recht.
  • Je halveert de puntpaprika's, besprenkel met wat olijfolie en strooi er fijngesneden tijm, oregano en basilicum op. Laat grillen onder de gril of de BBQ (tussenin even draaien).
  • Je verwerkt puntpaprika’s rauw in een salade: wassen onder stromend water, in tweeën snijden, zaadjes verwijderen, in ringetjes of reepjes snijden en door de salade mengen.
  • Ze zijn zelfs door hun flinterdun schilletje en hoge natuurlijk suikergehalte een gezond en lekker tussendoortje (een snack voor jong en oud).

 

foto: gevulde zoete paprika => RECEPT

Paprika zelf kweken

De paprika is van oorsprong afkomstig uit Zuid-Amerika. De plant is verwant aan tomaat en aubergine. Het is een kruidachtige, niet winterharde plant. Zij die groene vingers hebben en graag zelf groenten kweken kunnen dit ook met paprika’s.

De paprikaplant voelt zich het best in een warm (13° à 25°C) en vochtig klimaat. Voldoende zonlicht en een juiste vochtigheidsgraad zorgen dan ook voor mooie vruchten. Als het ’s zomers in de serres te warm wordt, is het best een schermdoek te plaatsen en de planten te benevelen. Zo blijven temperatuur en luchtvochtigheid op peil.

De vruchten zijn eerst groen, maar als je lang genoeg wacht om te oogsten krijg je mooie glanzende rode vruchten. De groene vrucht is echter ook al uitmuntend van smaak en je belast de plant er minder mee (dus meer vruchten) dan wanneer je ze rood laat worden.

ZOETE PAPRIKACHUTNEY

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 rode puntpaprika
  • 1/2 klein rood pepertje
  • 100 ml water
  • 4 el knoflookazijn
  • 2 el suiker

Klaarmaken:

  • Snij de paprika in twee. Verwijder de zaadjes en snij het vlees in stukjes.
  • Snij het pepertje fijn.
  • Los de suiker op in het water, voeg de azijn toe en breng aan de kook
  • Verminder het vuur en kook tot 1/3 in – tot het een beetje stroperig wordt
  • Doe er het pepertje en de paprika bij en laat nog ca. 10 minuten zachtjes verder koken.
  • Proef en voeg eventueel nog wat azijn en/of suiker toe.
  • Laat afkoelen.

Dit is lekker als broodbeleg

 

Ingrediënten

  • 8 lente-uitjes
  • 100gr ham (zwartewoudham)
  • 10 kerstomaten
  • 500 gr mozzarella
  • olie
  • peper
  • 4 puntpaprika's

Bereiding

 

  • Verwarm de oven voor op 220° C.
  • Vet een ovenschaal in met olie. 
    Spoel de paprika’s, halveer ze in de lengte en verwijder de zaadlijsten.
  • Snij de ham in reepjes. Snij de lente-uien in ringetjes. Meng en hou een beetje van het mengsel apart. Halveer de tomaatjes en snij de mozzarella in blokjes.
  • Kruid de paprika’s aan de binnenkant met peper en zout en leg ze in de ovenschaal.
  • Vul de paprika’s met de helft van de kaas, het mengsel van ham en ui, en de tomaatjes.
  • Strooi er de rest van de kaas over. Kruid met peper en zout en verdeel het resterende ham-uienmengsel rond de paprika’s.
  • Doe 4 el water in de schaal.
  • Zet de paprika’s 20 minuten in de oven en serveer meteen.

 

SMAKELIJK!

 

foto's en recepten zijn genomen via google

Maak jouw eigen website met JouwWeb