Meer energie in de winter
Het is guur weer, de dagen zijn kort, er is nauwelijks zon. Het liefst lig je languit in de zetel, de TV aan en een knabbeltje bij de hand. De winter werkt bij velen op het gemoed en op de lichamelijke gesteldheid, op de conditie. Stel je voor: je bent een ochtendmens en al van vóór de wekker afloopt sta je lachend naast je bed. In de wintermaanden is daar vaak weinig van over. Als de wekker signaal geeft kom je net uit een andere planeet. Je hebt meer nood aan een koffie dan tijdens de zomer. En misschien borrelt zelfs volgende wens op: "Waarom hebben mensen geen winterslaap?”
Verstop je niet langer onder een fleecedekentje. Ga mee op zoek naar oplossingen om meer energie te krijgen in de winter. Zo voorkom je dat je meer ziek wordt.
Met volgende energietips maakt een winterdipje weinig of geen kans.
1. Begin je dag rustig
Neem de tijd om te ontwaken, zet eventueel de wekker iets vroeger. Rek je uit en laat je lichaam zo langzaam ontwaken. Neem een lauwe douche en laat het water op je lichaam dreunen, dit zet je bloedsomloop meteen in een hogere versnelling. De aanraking van de waterdruppels geeft een energetische massage en de warmte van het water doet uw bloedvaten flink opengaan. Het zuurstofrijke bloed stroomt moeiteloos tot in de puntjes van uw tenen om elke cel van de nodige energie te voorzien.
Neem ook de tijd om rustig van je ontbijtje te genieten. Als je in een hoog tempo je ontbijt naar binnen werkt proef je amper wat je aan het eten bent.
2. Ga voor een gezond ontbijt
Kies volkorenbrood of volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli. Je kan ook muesli nemen met gedroogde vruchten of noten. Wie de muesli niet zelf maakt, koopt best een variant zonder toegevoegde suiker. Als broodbeleg kan allerhande beleg, kaas, chocopasta, confituur. Maar eet fruit, aardbeien, appel, banaan, yoghurt met gedroogde vruchten en haverzemelen. Die voorzien je tot de middag van de nodige energie.
Er wordt vaak gezegd: 'start de dag met iets groen'. Kies voor een ontbijt met een stukje avocado, komkommer, groene groenten, een groene smoothie of sapje.
Groene groenten bevatten chlorofyl; dat bevordert de aanmaak van gezonde rode bloedcellen. Het houdt je lichaam alkalisch waardoor je immuunsysteem sterker wordt en je energiepeil de hoogte ingaat. Belangrijke chlorofylleveranciers zijn spinazie, broccoli, boerenkool, komkommer en snijbiet. Stoom ze lichtjes of doe ze in de blender en maak er een groene smoothie mee: bijvoorbeeld appel of peer, wat gember, citroen, versnipperde boerenkool of spinazie en (kokos)water.
In natuurvoedingswinkels vind je groene superfoods zoals chorella en spirulina, algen die verwerkt zij tot een groen poeder. Doe een glas amandelmelk of rijstmelk samen met twee bananen in de blender en voeg een lepeltje superfoodpoeder toe voor een knalgroene superfoodsmoothie. Drink hem op voor je de deur uitgaat en je kan de wereld aan.
3. Zoek het licht op
Ga zoveel mogelijk naar buiten, ook tijdens grijze dagen. Op koude, gure winterdagen is de verleiding groot om binnen te blijven. Maar vergeet niet dat ons lichaam daglicht nodig heeft, vooral voor de aanmaak van vitamine D en dit om sterke botten te behouden. Deze vitamine is ook ideaal als preventie van winterblues. Ook al zijn de zonnestralen ver te zoeken, laat je niet afschrikken, kleed je lekker warm en ga elke dag minstens een half uurtje buiten.
Daglicht is ook nodig om onze biologische klok niet te laten ontregelen, het onderdrukt de productie van melatonine, een hormoon dat onze slaap regelt. Licht zorgt ervoor dat je lichaam wakker blijft, dat je alert bent en dat je overdag actief kunt zijn. De hormonen cortisol en adrenaline spelen hier een belangrijke rol bij. Ze worden dan ook wel waakhormonen genoemd.
Probeer ook veel natuurlijk daglicht binnen te laten in huis. Op grijze, miezerige dagen kan je het lichtgebrek compenseren door lampen te laten schijnen die koel wit licht afgeven. Ze benaderen het best het natuurlijke licht. Daglicht maakt ook deel uit van het ontwaken. Met licht (natuurlijk of van lampen) wakker worden, is ideaal voor een frisse start van een nieuwe dag.
4. Leg jezelf ritme op
Al is het weer alles behalve aantrekkelijk, trotseer het. Je krijgt er ongetwijfeld een energieboost van. Bouw routine in, waarbij je liefst dagelijks een (eventueel korte) wandeling of fietstocht maakt, bij voorkeur in de natuur. Zo connecteer je met het ritme van de seizoenen en zal je zien wanneer het stilaan weer vroeger licht wordt. Bewegen geeft sowieso energie. Doe je het in de natuur .. het geeft je een extra boost. Er is geen betere manier om energie te krijgen dan energie te verbruiken. Als je elke dag minstens 20 minuten actief beweegt zal de vitaliteit toenemen. Opgepast, overdrijf niet; uithoudingsvermogen wordt langzaam opgebouwd.
5. Eet gezond.
Of het nu je goede voornemens zijn of niet, gezond eten is ook belangrijk. Het gebeurt vaak dat personen in de winter, liefst zoveel mogelijk comfort-food eten omdat ze zich 'shit' voelen. Opgepast ... door fastfood voel je je nóg minder goed. Een goede raad: haal groenten in huis en je zult merken dat je ervan opknapt. Eet ook voldoende trage suikers: koolhydraten die langzaam afgebroken worden zoals in pasta, rijst, aardappelen en volkorenbrood zijn prima om te voorkomen dat je geconfronteerd wordt met een suikerdipje door een tekort aan glucose, en bijgevolg aan direct bruikbare energie.
6. IJzer en vitamines
Vitamine C is de energieleverancier bij uitstek. Je vindt die overvloedig in citrusvruchten, kiwi's en tal van groenten. Een tekort aan ijzer hoeft nog niet zo heel groot te zijn of je voelt er meteen de gevolgen van: vatbaarder voor neus-en keelproblemen, vermoeidheid en minder uithoudingsvermogen. IJzer vindt je onder meer in rood vlees, kip en bladgroenten. Vitamine C bevordert de opname van ijzer.
IJzer en vitamine B9 zijn erg betrokken bij het zuurstoftransport door de rode bloedcellen. Vit. B9 zit vooral in donkergroene bladgroenten zoals spinazie of volgraanproducten.
7. Omega-3-vetzuren en magnesium
Wetenschappers stelden vast dat in streken waar veel vis gegeten wordt (bv. langs de kust), de zelfmoordcijfers veel lager liggen dan in andere landen. Zowel de magnesium als de omega-3-vetzuren die aanwezig zijn in vette vis, zijn erg belangrijk. Ze bieden een positieve invloed op de gemoedstoestand en er zullen minder depressieve gevoelens zijn.
Magnesium zorgt ervoor dat je energielevels omhoog gaan, een tekort aan magnesium uit zich door een gevoel van lusteloosheid. Je vind magnesium in groene groentes, noten en vis, maar ook in voldoende hoeveelheden in volkorenproducten en bepaalde mineraalwaters.
Ben je geen enthousiaste viseter? Weet dat ook lijnzaad, noten en avocado's omega-3-vetzuren bevatten. Of misschien geef je de voorkeur aan een voedingssupplement om aan de nodige dosis omega-3-vetzuren te raken, kies dan voor een product dat voornamelijk EPA bevat.
8. Kruid je leven
Kruid niet alleen je leven, ook je gerechten. Een stevig gekruide maaltijd geeft een behoorlijke dosis peps. Gekruid hoeft echter geen synoniem te zijn van pikant. Saffraan en kaneel zijn erg opwekkend. Muskaat prikkelt de hersenen. Van gember wordt beweerd dat het zinnenprikkelende eigenschappen heeft, maar voor alles is het een flinke oppepper. Verse gember is een krachtig middel tegen vermoeidheid. Je kan het op verschillende manieren in je voeding introduceren. Om je ochtendvermoeidheid te bestrijden kan je geraspte gember laten trekken in gekookt water. Haal hem er na maximum 20 minuten uit, anders begint hij te fermenteren. Voeg daarna wat vers geperst citroensap toe en eventueel een theelepel honing. Je kan er ook wat verpulverde kruidnagel bijdoen, een heel sterke antioxidant. Gember smaakt ook lekker in vers geperst wortelsap of in combinatie met warm appelsap en kaneel. Neem eventueel gemberthee als alternatief voor koffie.
9. Knoflook en uien
Knoflook en uien zijn energiegevers die je gemakkelijk in maaltijden en soepen kan verwerken. Samen met gember vormen knoflook en uien trouwens de basis van de ayurvedische keuken. Knoflook werd vroeger zelfs aan slaven gegeven om hun uithouding aan te zwengelen. Het bevat ook zwavel, dat zuiverend werkt voor huid en lever.
Look kan je raspen en mengen met groenten, sauzen, rijst … Een teentje per dag is ideaal. Verdraag je geen rauwe knoflook, voeg hem dan op het einde aan het gerecht toe, twee minuten voor je het van het vuur haalt. Uien verteren makkelijker als je ze fijn snippert en 7 minuten laat sudderen in een bodempje water met bouillon.
10. Geniet van een opkikkertje
Er zijn voedingsmiddelen die onze stemming beïnvloeden door in te werken op de productie van bepaalde stoffen in onze hersenen. Daar weten echte chocoladefans alles van. Wat precies de opwekkende werking van chocolade veroorzaakt, is niet met zekerheid geweten. Chocolade bevat anandamides die zich op dezelfde plaatsen in onze hersenen vastzetten als cannabis, het bevat ook fenylethylamide waarvan de werking vergelijkbaar is met die van amfetamine en methylxanthines die een werking hebben die vergelijkbaar is met deze van cafeïne. Bovendien bevat chocolade een flinke dosis magnesium. Als grote chocoladefan draag ik deze raad, héél graag met me mee.
Let op: alcohol is GEEN oppepper. Troost zoeken in een glaasje alcohol wanneer men zich een keertje somber voelt, is geen goed idee. Een glaasje wijn of bier in gezelschap kan erg ontspannend werken maar uw toevlucht zoeken tot de fles om uw zwaarmoedigheid te verdrijven, leidt vaak tot veel meer problemen dan het oplost.
11. Adem diep en rustig
We zijn zo vaak gehaast en gaan dan vaak oppervlakkig en te snel ademen. Dat gebeurt erg oppervlakkig en hoog in de borst. Daardoor komt er minder zuurstof in je bloed en heb je minder energie. We vullen maar een deel van onze longen met verse, zuurstofrijke lucht. Het onderste deel van de longen wordt niet geventileerd en dat gaat ten koste van ons energiepeil.
Een diepe, rustige buikademhaling geeft niet alleen super veel energie, ze werkt ook rustgevend. Adem twee keer per dag vijf tot tien minuten bewust vanuit je buik en je zal meteen het verschil voelen. Buikademhaling aanleren kan het makkelijkst in rugligging. Adem in via je neus, leg een hand op uw buik, je middenrif gaat naar beneden, je buik naar boven (probeer die zo hoog mogelijk naar boven te duwen). Het onderste deel van je longen vult zich met lucht. Daarna volgt de borstkas en tenslotte de toppen van je longen. Adem daarna langzaam uit via je neus, je middenrif gaat omhoog waardoor de lucht langzaam je lichaam verlaat.
12. Doe dingen waar je blij van wordt.
In de winter gaat het vaak als volgt: je kijkt naar buiten en denkt 'nee' en je gaat maar weer onder je dekentje eventueel met een boek. Daar is eigenlijk niets mis mee, maar voor je energiepeil wel. Van leuke dingen doen krijg je energie en ook al voel je je te lui om dat te gaan doen, ga toch op zoek naar een creatieve activiteit waar je helemaal in opgaat.
Het is ook een prima manier om piekeren tegen te gaan. Wat je precies knutselt of maakt, speelt geen rol. Wel dat je het graag doet: koken, bakken, breien, naaien, timmeren, schilderen, tekenen, meubelen renoveren … bezig zijn met je handen helpt om te ontspannen, je hoofd leeg te maken en stress te verminderen. Met wat geluk levert je handwerk ook nog een fraai resultaat op.
Kies een leuke, ontspannende hobby die uw zinnen verzet. Ook al heb je dan de indruk dat jij ook in je schaarse vrije momenten bezig bent, toch zal je er uiteindelijk meer energie aan overhouden. Niets werkt zo oppeppend als achteraf te beseffen dat je weer iets nieuws hebt aangedurfd. Zelfs al lukt het niet van de eerste keer voor de volle 100 %. Geniet van de nieuwe ervaring, een volgende keer zal het zeker al een stuk beter gaan.
13. Verdwijn eens van de aardbol
Door de evolutie van de moderne communicatiemiddelen krijgen we soms de indruk dat we voortdurend bereikbaar moeten zijn. Durf af en toe eens je telefoon uit te schakelen en je van alles en iedereen af te zonderen om even helemaal tot jezelf te komen.
Iemand die zichzelf voortdurend op de tweede plaats zet, heeft al snel geen energie meer over om de noodzakelijke dingen te doen. Af en toe moet je even afhaken en aan jezelf denken. Je vult zelf in wat je kan gelukkig maken, het is zeker geen 'verloren' tijd.
14. Luister naar je lichaam
Ons lichaam zal signalen sturen wanneer er iets dreigt mis te lopen of wanneer het overbelast wordt. Helaas zijn we vaak zo gejaagd bezig dat we geen aandacht schenken aan deze noodsignalen. Hoofdpijn, maagklachten e.a., het lijkt allemaal onschuldig maar vraagt toch de nodige aandacht. Probeer niet met enkele paardenmiddelen de symptomen te onderdrukken maar zet een stapje terug, ga na wat aan de basis ligt van de klachten en kijk hoe je die kunt verhelpen.
15. Laad uw batterijen 's nachts voldoende op
Een goede nachtrust is van groot belang om gedurende de dag monter en fris voor te komen. Ons lichaam moet ’s nachts de kans krijgen om te recupereren. Niet alleen de kwantiteit, maar een kwaliteitsvolle slaap is waardevol. Een goed bed en vooral goede matras zijn belangrijk. Vermijd omgevingslawaai en sluit de gordijnen of rolluiken zodat het donker is in de slaapkamer.
Als je een lauw bad neemt, zo’n 15 minuten voor het slapengaan, dan kom je tot rust. Je geest krijgt de tijd om af te haken en de dagelijkse beslommeringen achter zich te laten.
Tip: knap eventueel overdag een uiltje
Een dutje na de middag doet wonderen voor uw energiepeil in de namiddag. Slaap echter niet langer dan 20 tot 30 minuutjes want dan ga je te diep slapen en heb je het moeilijker om nadien uw activiteiten te hervatten. Wie overdag te lang slaapt, krijgt het ook vaak moeilijk om 's avonds op een normaal uur de slaap te vatten.
Maak jouw eigen website met JouwWeb