Appels kopen, bewaren en bereiden

Nog meer 'Appelweetjes'.

Na de ‘gezonde informatie’ over de appel en soorten appels komen in dit tweede deel nog enkele 'appelweetjes' aan bod.

Appels kopen

Let erop dat je stevige en niet-gedeukte appels koopt. Als er bruine vlekken op zijn, is dit een gevolg van onzachte behandeling of stoot.

Kijk of de appel een mooie kleur (dus geen bruine vlekken) heeft.

Voelt de appel ‘vettig’ aan, dan is er kans dat deze minder vers is en dus ook minder krokant.

Koop geen appels die meelachtig zijn, dat wijst op een oude appel. Wil je weten of de appel voldoende hard is? Neem de appel tussen je twee handpalmen en draai met je handen. Als de appel kraakt, dan betekent dit dat hij zeker vers en voldoende hard is.

Kijk uit bij de aankoop, op het einde van het seizoen, zijn de dikkere maten sneller melig.

Koop je bij een leverancier die de verpakkingsdatum op het etiket zet. kijk dan goed uit naar de datum en versheid.

Koop geen TE grote hoeveelheden ineens. Hoe langer je ze bewaart, hoe minder sterk hun smaak wordt.

In sommige warenhuizen liggen stukjes appel gesneden als proevertjes.

Appels bewaren

Eerst en vooral: behandel de appels met zachtheid. Als ze vallen of er valt iets óp de appel, je nijpt er te hard in of je legt ze onderaan in je winkelkar en laad er redelijk zware dingen op .. dan kunnen blutsen ontstaan. Ze worden misschien niet meteen zichtbaar, maar net op deze plek zal het snelst bederf optreden.

Als de appels nog niet helemaal rijp en te hard zijn, kan je ze in de fruitmand (-schaal) nog wat verder laten rijpen. Ze rijpen hier sneller omdat ze ethyleen aanmaken. Ethyleen is een natuurlijk rijpingshormoon (ongevaarlijk voor de gezondheid).

Bewaar de appels dus best gescheiden van andere fruitsoorten en groenten. De ethyleen van de appels zal ervoor zorgen dat ander fruit in de schaal ook sneller zal rijpen.

Bewaar appels op een koele plek. In de fruitlade van de koelkast blijven ze hun unieke kwaliteit en smaak langer behouden.

Ook een koele ruimte of kelder is een ideale plaats. Je kan appels tot 2-3 weken bewaren op een koele en donkere plaats

Als de appels geschild en in stukjes gesneden zijn, giet je er een beetje citroensap over en bewaar je ze in een afgesloten doos zodat ze minder snel bruin worden.

Een paar tips:

Heb je een groene banaan? Dan kan je hem even tussen de appels leggen, de banaan zal sneller rijpen!

Als de appels zachte plekjes beginnen vertonen, maak er dan snel appelmoes van. Die kun je trouwens ook gemakkelijk invriezen.

Gooi de appelschil niet weg, droog ze en bewaar in een bokaal. Ze geven een heerlijk smaakje aan je thee.

 

Appels bereiden/klaarmaken

Appels zijn niet alleen heerlijk uit het vuistje maar ook in hartige salades of fruitsalades. Gebruik een beetje citroensap om de bruinkleuring van het vruchtvlees tegen te gaan.

Ze zijn ook niet alleen lekker in appeltaart of appelmoes, maar ze passen perfect bij vlees en vooral bij wild. Laat appelkwartjes zo’n 7-8 minuten bakken in een pan en je hebt een goudbruine lekkernij die op de tong smelt.

Of zet ze zo’n 25 minuten (in hun geheel) in de oven, giet er regelmatig braadvocht van het vlees over zodat ze glad en rond blijven.

Wil je een iets anders? Breng ze op smaak met kaneel, citroenschil, gember, kardemon, steranijs, munt ..

Eenvoudige recepten

1. Lekkere salade met appel en brie en walnoot

Voor 4 porties:

Snij 5 rode appels in schijfjes (klokhuis verwijderd)

Meng de schijfjes appel met 125 ml balsamico vinaigrette

Voeg 1 zak gemengde sla toe en schep weer om

Net voor het opdienen verdeel je 70 gram brie en 40 gram geroosterde walnoten over de salade

2. Appelcrumble (met 6 appels)

Verwarm de oven voor op 200°C

Schil de appels, verwijder klokhuizen, snij de appel in stukjes en doe dit in een pan. Pers het sap van ½ citroen uit. Roer het sap + 50 gram suiker door de appelstukjes

Laat zo’n 5 minuten op een hoog vuur staan (geregeld omroeren)

Doe er 50 gram kaneelpoeder bij (naar eigen smaak) en laat wat afkoelen

Ondertussen maak je kruimeldeeg: hiervoor meng je, met een vork, 175 gram bloem + 100 gram suiker + 100 gram boter en een klein snuifje zout.

Doe het appelmengsel in een vuurvaste schotel en verdeel het kruimeldeeg erover

Bak de appelcrumble in een voorverwarmde oven – 25-30 minuten en hij is goudbruin en gaar.

3. Een heerlijk toetje: Aappelkruimeltaartje

https://www.bakkenderwijs.nl/recepten/taart/appelkruimeltaart-recept/

 

Of ga je voor een suikervrije appeltaart?

https://www.koopmans.com/recept/appeltaart-zonder-suiker/

 

Nog meer Recepten vind je hier:

http://koken.vtm.be/ingredienten/appel

 

Voor 469 recepten met appel: gebakken appels, appelflappen, appeltaarten, salade met appel, appels op een stokje … en nog meer klik hier:

http://allrecipes.nl/recepten/label-103/appel-recepten.aspx

foto van varkenscarbonade met appel en kaneel.

foto: salade met geitenkaas en appel

 

Appelsap

Elk jaar zijn er na de oogst, appels die niet aan de normen voldoen. Ze zijn te groot, te klein, te rare vorm. Ze zijn wel lekker maar komen terecht in de industrie waar ze verwerkt worden tot appelmoes, appelsap, enz.

Het is jammer voor de telers, die ze liever verkochten als 'appel', maar voor de consument is puur appelsap van pas geplukte appels toch ook een lekkernij. En de producent heeft zo ook een mooi eindproduct afleveren waar hij trots kan op zijn. Sommige telers maken 100% puur appelsap van één soort, anderen maken een mix van de drie appels.

Jonagold: 100% jonagoldsap is lekker natuurlijk zoet.

Boskoop: geeft een gebalanceerde zoetzure smaak aan het sap.

Elstar: zorgt voor een frisse toets.

Via volgend filmpje kan je het persproces en vullen van dozen en flessen volgen:

http://www.schooltv.nl/video/appelsap-hoe-wordt-het-eigenlijk-gemaakt

Ook in Duitsland heerst Koning appel

In Frankfurt-am-Main en omstreken is de appelwijn een populaire drank. Rond de stad en de vallei van de Main vind je ontelbare appelboomgaarden. En zoals in vele streken waar appels uitbundig groeien, maken ze er in Frankfurt ook wijn van. Het wordt daar ‘Ebbelwei’ genoemd.

Eigenlijk is de appelwijn uit noodzaak geboren. Met de druifluiscrisis vielen heel wat wijnbouwers zonder inkomen. Ze maakten dan maar appelwijn: de persen, vaten en kelders waren er toch én er waren appels in overvloed.

De Ebbelwei’ is de inspiratie en aanzet van allerlei manifestaties zoals:

- het appelwijnfestival in de oude stad

- begeleide appelwijnwandelingen

- de internationale appelwijntentoonstelling.

- Het appelwijnfestival vindt plaats in augustus. En er zijn niet alleen appelwijnen, maar ook cocktails en mixdranken waarin appels en appelwijn de hoofdrol spelen.

Als je de appelwijnroute volgt, kom je in Sachsenhausen, het epicentrum van de appelwijncultuur. Iedere zaterdag, zondag en feestdag kan je een rondrit maken met de ‘Ebbelwei-Express’, de appelwijnexpres, eigenlijk een historische tram.

En wie alles wil beleven: je kan ook een volledig appelwijnweekend boeken, met logement, de appelwijnrondvaart en een traditioneel avondmaal, appelwijn inbegrepen, in één van de vele appelwijncafés.

Wist-je-datjes ..

- je geen appels met peren mag vergelijken?

- je best een appeltje voor de dorst hebt?

- je af en toe eens door de zure appel heen moet bijten?

- je misschien wel iemands oogappel bent?

- je iets voor een appel en een ei kan verkopen?

- de appel niet ver van de boom valt?

- ik met niemand een appeltje te schillen heb!

- ik niet hou van één rotte appel in de mand, want die maakt het goede fruit te schand!