Kleine koekjes … grote taart’

Vandaag had ik zin in zoet …

mijn gedachten dwaalden af …

ik zat aan de keukentafel bij ons thuis …

mijn moeder had een taart gebakken …

 

weeral dezelfde taart …

eenvoudig maar erg lekker!

 

Nu … zoveel jaren later maak ik soms die taart met de kleinkinderen

misschien zullen ze later ook vertellen van de ‘koekjes-taart’ van oma?

 

De Petit-beurre taart

Deze taart is ideaal om te maken met kinderen. De taart wordt gemaakt met weinig ingrediënten, zonder bakken en zonder oven.

Eigenlijk is het zo’n beetje de Vlaamse tiramisu waar de mascarpone vervangen wordt door echte boter. Er wordt geen alcohol gebruikt, wat dit recept ook ideaal maakt om met kinderen te maken en op te eten.

Ingrediënten :

  • 200 gram echte boter
  • 2 pakjes petit-beurre koekjes
  • 200 gram poedersuiker
  • sterke, koude koffie of espresso
  • chocolade hagelslag

Hoe de taart maken?

  • meng de malse boter met het poedersuiker tot een boterroom.
  • vorm nu de laagjes : leg in een schotel een laagje petit-beurre koekjes
  • besmeer met een laagje boterroom
  • dompel de koekjes in koffie en leg ze in de schaal. Besmeer ze met een laagje boterroom.
  • herhaal dit tot alle koekjes opgebruikt zijn
  • bestrijk de boven- en onderkant met een laagje boterroom. Strooi er verkruimelde koekjes over.
  • je kan de taart versieren door met een vork schuine, evenwijdige lijnen in te trekken.
  • laat opstijven in de koelkast

 

Tips of ideetjes:

  • eindig met een laag creme au beurre.
  • je kan de koekjes ook dompelen in melk of chocolademelk
  • hoe vochtiger de koekjes en hoe kouder de boterroom, hoe makkelijker de koekjes kunnen breken tijdens het smeren, dus ga ietwat voorzichtig te werk en gebruik desnoods je vingers, want deze zijn warmer dan een broodmes.
  • strooi er puur cacaopoeder, geraspte chocolade of hagelslag over
  • als je een stevige basis aan de taart wil geven, dompel dan best de onderste laag koekjes niet in de koffie.
  • voor de zoetebekjes gebruik je evenveel poedersuiker als boter. Met hetzelfde gewicht aan poedersuiker bekom je ook een lichtere crème au beurre.
  • je kan ook gewoon kleine taartjes maken ter grootte van het koekje.

 

Wist-je-dat?

  • het petit-beurre koekje al meer dan 125 jaar bestaat?
  • het beroemde koekje voor het eerst gemaakt werd in de Franse stad Nantes?
  • de eer toekomt aan een zekere Louis Lefèvre-Utile?
  • het nog steeds hetzelfde smaak heeft als toen?
  • namaken vergeefse moeite is? De echte petit-beurre wordt gemaakt volgens een hoogst geheim familierecept.

Maak jouw eigen website met JouwWeb