Heb je ook schrik van extra winterkilo’s?
Eens het kwik naar omlaag gaat, slaat de wijzer op de weegschaal sneller naar boven!
Hoe brengen we de winter door zonder extra kilo’s en mét energie voor tien?
Hoe komt het dat we in de winter sneller bijkomen?
Er zijn verklaarbare redenen :
- Ons lichaam reageert op de koude door te gaan hamsteren en dus meer vet op te slaan. De oermens had dat extra laagje vet nodig om zijn organen te beschermen tegen de kou.
- In de winter hebben mensen meer trek in typische wintergerechten en dranken. Ik denk bv. aan stamppotten aangemaakt met roomboter, stoof- en ovenschotels en chocolademelk met slagroom. Deze gerechten zijn meestal vetter en calorierijker dan de gerechten die we in de zomer gebruiken. We krijgen meer calorieën binnen dan nodig is en die worden door het lichaam uiteindelijk omgezet in vet.
- De voedingsmiddelen zijn in de winter vaak zoeter; ze bevatten meer koolhydraten en suikers. Ze zijn gegroeid onder de zomerzon, waardoor ze meer suikers bevatten. Ik denk aan zuiders fruit, druiven, appelen en peren en zoete groenten zoals pompoen en pastinaak.
- Er wordt al sneller alcohol gedronken. Wat is er gezelliger dan een glaasje wijn bij het haardvuur? En ja ... meer alcohol kan een extra pondje geven.
- De dagen worden korter en hierdoor zijn mensen minder actief, ze hebben minder beweging. Terwijl we in de zomer wandelen en fietsen, is het nu verleidelijk om na het avondeten lui op de bank neer te ploffen. De extra ingenomen energie wordt dus niet direct door het lichaam verbruikt. Men krijgt wat kilootjes erbij!
Wat kunnen we hieraan doen?
- Eet weinig tussendoortjes en als je iets neemt, kies dan voor 'gezond'.
- Eet veel groenten. Zo kan men bv. als lunch een portie groentesoep of warme groenten meenemen naar het werk en daar een paar sneetjes brood bij eten.
- Bij het avondeten zorg je dat je bord voor de helft uit groenten bestaat. De overige helft van het bord verdeel je dan in twee : een helft is trage koolhydraten (bv. aardappelen, rijst of pasta) – de andere helft zijn eiwitten (bv. vlees, vis of vleesvervanger)
Groenten, koolhydraten en eiwitten geven hun energie langzaam af, waardoor men langer verzadigd blijft en minder snel naar tussendoortjes grijpt. De suikerspiegel blijft op die manier constanter, waardoor me minder snel zin krijgt in zoete of zoute snacks.
Enkele tips voor de komende winter
- kies meer voor mager vlees (bv. kip of kalkoen)
- probeer minimum 2 keer per week vis te eten
- vervang vette sauzen (op basis van kaas, eieren en bloem) door lichte sauzen op basis van groenten (tomatensaus), kruiden (verse tuinkruiden met wat olie) of yoghurt.
- heb je echt die drang naar zoet, kies dan eerder voor zoet fruit (bv. druiven of exotisch fruit) in plaats van suikergoed.
- als de snoep-of eetdrang je steeds maar overvalt … probeer je gedachten af te leiden en verwen jezelf met een heerlijk bad, een babbel met een vriendin, een mooie film, een spannend boek of … een vrijpartijtje (dat verbruikt nog extra calorieën)
- heb je écht zin in zout, neem dan geen pindanootjes maar bv. een sneetje gerookte zalm, kalkoen-of hamrolletje en combineer met snackgroentjes (kersttomaatjes, stukjes komkommer of pompoensnippers) – of kies voor een witloofblaadje met garnaaltjes.
- probeer overdag voldoende te eten, zo vermijd je ’s avonds te gaan schransen.
- vermijd wit brood, witte pasta … volkoren en bruin brood verteren langzamer en vermijden dat je snel terug honger krijgt.
- zorg voor voldoende beweging, ook in de winter. Niets is gezonder dan - goed ingeduffeld - een fikse wandeling maken in de sneeuw of langs bevroren velden of rivieren. Het is een prima remedie om je fit te voelen en vol energie de winter door te komen. En als je niet naar buiten wil, kan je kiezen voor bv. fitness, zwemmen, een hardlooprondje op de loopband, een les zumba, aerobics …. Sta ook even stil bij de heilzame werking van sport op de psyche. Sporten is een prima manier om stress weg te werken en bovendien maak je zo endorfines of gelukshormonen aan.
- geef je lichaam de slaap die het nodig heeft. Het is bewezen dat vermoeidheid doet eten en snoepen.
Enkele ideeën voor een slank nagerecht :
- fruitsalade van exotische vruchten
- een bolletje sorbet
- warme appeltjes uit de oven
- verse aardbeien met magere yoghurt , een beetje honing en gehakte pistachenoten
Regen , koude, korte dagen … het is typisch dat we in de winter grijpen naar comfort-food en hartige gerechten zoals pizza en quiches.
Maar ook deze gerechten kan men prima klaarmaken, zonder veel calorieën.
meer hierover in VOLGEND DEEL
Enkele tips en ideeën komen uit het maandblad Vitaya
Maak jouw eigen website met JouwWeb