Sla je slag met sla, maar met welke soort?
Soorten sla : welke sla ken je en welke niet?
Er zijn zoveel soorten, zoveel smaken : van neutraal tot pittig en van bitter tot zoet.
Sla verveelt nooit.
Werk af met de juiste dressing en maak van sla een heerlijke salade.
Op mooie, zonnige dagen smaakt niets beter dan een frisse knapperige salade. Dank zij het grote aanbod aan verschillende slasoorten kan je naar hartenlust variëren.
Meng zachte smaken met bittere smaken en meng zoete met zure.
Mix ook zachte met krokante slasoorten voor de juiste textuur.
1. Kropsla
Kropsla is de meest bekende en meest gebruikte slasoort. De sla heeft een dikke krop met grote lichtgroene bladeren die fijn en zacht van smaak zijn. Belgische kropsla staat wereldwijd bekend om zijn dikke en sappige kroppen. Kropsla wordt ook wel eens botersla genoemd. Ze is het ganse jaar door te verkrijgen.
2. Rode sla
Het rode zusje van de gewone kropsla, met bijzonder decoratieve blaadjes. Is het hele jaar door verkrijgbaar uitgezonderd in de maand december
3. Veldsla
Veldsla heeft lepelvormige, diepgroene bladeren die een nootachtig smaak hebben.
Je kan veldsla ook warm eten en bereiden als spinazie.
Verkrijgbaar van januari tot maart.
4. Eikenbladsla
Eikenbladsla (groen of rood) heeft een losse krop met sterk ingesneden zachte bladeren die een nootachtige smaak hebben. Het seizoen loopt van mei tot oktober.
5. Rucola
Rucola of ook wel raketsla genoemd is in feite geen sla maar een koolsoort.
De langwerpige, ingesneden bladeren hebben een pittige notensmaak.
Rucola is het ganse jaar door te verkrijgen.
6. Radicchio
Deze Italiaanse slasoort heeft een kleine krop, met knapperige rode bladeren, die bitter van smaak zijn. Ze is ideaal in gemengde salades.
Radicchio is te verkrijgen van juni tot december.
7. Little Gem – of Caesarsla
Dit is een kleine Romeinse sla met gekrulde blaadjes. Alleen de korte en zoete hartbladeren worden in salades verwerkt.
Verkrijgbaar van mei tot oktober.
8. Krulandijvie
Krulandijvie wordt ook wel frisee genoemd. De sla heeft lange, getande en smalle bladeren, die een bittere, wat witloofachtige smaak hebben. Is lekker in combinatie met pittige smaken als radijzen en blauwe schimmelkaas.
Krulandijvie is van april tot november verkrijgbaar.
9. IJsbergsla
IJsbergsla heeft een vaste krop, met stevige en knapperige bladeren. IJsbergsla is iets pittiger van smaak dan de kropsla.
Je kan ijsbergsla het ganse jaar kopen.
10. Lollo biondo
De lollo biondo heeft een losse krop met geelgroene, sterk gekrulde bladeren die eerder neutraal van smaak zijn.
De lollo rosso is de rode variant. Beide soorten zijn het ganse jaar te verkrijgen.
11. Rode bietenblad
Rode bietenblad wordt ook wel red chard genoemd en is het jonge blad van de rode biet. Het ovale blad met een opvallende rode nerf en stengel heeft een frisse, licht bittere smaak.
Red chard kan je het ganse jaar door verkrijgen.
12. Multicolor
Multicolor is geen aparte slasoort maar een combinatie van 3 slasoorten - lollo bionda, lollo rossa en eikenblad - in één wortelkluit. Het is een prima oplossing voor zij die een sla-mix willen maar geen 3 kroppen willen kopen. Dan beter deze verse producten nemen dan voorgesneden gemengde slasoorten.
Voor een perfect slaatje
Een lekkere dressing maakt van een eenvoudige slamix een heerlijke salade.
Ze zijn kant en klaar te koop, maar zelfgemaakt smaken ze dubbel zo lekker.
Klassieke dressing
Een klassieke dressing bekleedt elk slablaadje met een laagje olie en azijn. Hiervoor is de juiste verhouding belangrijk. Voor een basisdressing neem je : 1/3 azijn en 2/3 olie. Breng op smaak met peper, zout en eventueel een lepeltje mosterd. Doe alles in een flesje of bokaal en schud goed. Naargelang het gerecht en je eigen smaak voeg je extra ingrediënten toe.
Chilidressing
3 eetlepels olijfolie + 2 eetlepels wijnazijn + 1 eetlepel zoete chilisaus
Is heel lekker bij een salade met gebakken kippenblokjes.
Tomatendressing
1 eetlepel tomatensap + 3 eetlepels olijfolie + 1 eetlepel witte wijnazijn + 2 theelepels dijonmosterd + 1 theelepel honing + 2 eetlepels gehakte koriander.
Deze zoetzure vinaigrette geeft een mediterrane toets aan de salade
Honingdressing
4 eetlepels druivepitolie + 3 eetlepels balsamico + peper + zout + 1 theelepel honing
Combineert heerlijk bij een salade met geitenkaas of camembert
Kruidenolie
250 ml olijfolie + 1 takje rozemarijn + 10 peperbolletjes
Varieer met kruiden als salie, tijm en oregano
Lookdressing
1 geperst teentje look + 2 eetlepels citroensap + 3 eetlepels olijfolie + ½ theelepel komijn + ½ theelepel paprikapoeder + ½ theelepel rietsuiker + 1 eetlepel gehakte koriander
Serveer bij een slaatje met gebakken scampi’s.
Sinaasappeldressing
3 eetlepels olijfolie + 1 eetlepel sinaasappelsap + 1 eetlepel witte balsamico + ½ theelepel bouillonpoeder
Is lekker bij een groene salade met gekookte krielaardappelen
Saffraandressing
3 eetlepels wijnazijn + 1 theelepel saffraandraadjes + 4 eetlepels arachideolie + 1 eetlepel sesamolie + peper + zout
Is heerlijk bij een salade met gerookte zalm
Mosterddressing
4 eetlepels mayonaise + 2 eetlepels magere room + 1 theelepel mosterd met zaadjes + 1 eetlepel limoensap + peper + zout
Je kan deze dressing nog pittiger maken door fijngesnipperd dragon en bieslook toe te voegen.
Serveer bij een gemixte salade met gerookte vis.
Yoghurtdressing
2 eetlepels mayonaise + 2 eetlepels magere yoghurt + 1 eetlepel gehakte peterselie + zout + peper
Deze frisse, lichte dressing is ook lekker in combinatie met kerrie, gember of koriander
Limoendressing
5 eetlepels pompoenpitolie + 3 eetlepels limoensap + 2 eetlepels Thaise vissaus + zwarte peper
Deze frisse dressing smaakt heerlijk bij een salade met groene asperges en geroosterde courgettes
Weetjes:
- Azijn (of een ander zuur) onttrekt water aan de slabladeren.Voeg dus de dressing pas toe net voor het serveren. Zo blijven de slablaadjes lekker vers en krokant.
- Voor een dressing met een uitgesproken smaak gebruik je olijfolie of een mengeling van kruidenolie met olijfolie. Kies voor witte- of rode wijnazijn of balsamicoazijn, eventueel aangevuld met een pittige graanmosterd.
- Wil je een dressing met een zachte smaak, kies dan voor zonnebloem-, maïs-, noten- of arachideolie. Combineer mer bv. appelazijn en gebruik zachte mosterd
- Basisdressings kan je meerdere weken bewaren in een goed afgesloten fles of bokaal, in de koelkast.
Maak jouw eigen website met JouwWeb