Een gezond én snel ontbijt

Ga de dag in met een top- ontbijt.

Geen zin in brood met confituur, choco of beleg?

Geen tijd vandaag?

Voor de snelle ochtendhap zijn ontbijtgranen razend populair.

En door kleine aanpassingen kun je je granenontbijt nóg gezonder maken.

Enkele suggesties:

4 goede redenen om voor ontbijtgranen te kiezen

  • er zijn zoveel soorten ontbijtgranen in de winkel dat je je (snelle) ontbijt elke ochtend naar hartenlust kunt variëren. Alle redenen om ’s morgens niet met een lege maag te vertrekken.
  • alle ontbijtgranen bevatten meervoudige koolhydraten veel voedingsvezels, vitaminen uit de B-groep en magnesium.
  • let je op je lijn, neem dan ontbijtgranen met minder dan 380 kcal/100 gr met een vetgehalte dat lager ligt dan 8g/100 g. Neem bij voorkeur basisproducten, zoals de gewone maïsvlokken of havermoutvlokken, zonder toegevoegde suiker.
  • op basis van gewone granen kun je gemakkelijk je eigen variant samenstellen : voeg er naar eigen goeddunken stukjes chocola aan toe, zaden, amandelschilfers, droge vruchten of vers fruit. Omdat je hier in de week misschien niet veel tijd voor hebt, kun je deze extraatjes in het weekend al klaarmaken en bewaren in een hermetisch afgesloten potje.

 

4 goede redenen om waakzaam te zijn

  • voor ze verpakt worden, wordt de tarwe, maïs of haver gewassen, verhit, gemengd, gepoft, geroosterd en/of gevuld. Bij deze productieprocessen wordt het zetmeel in sommige gevallen omgezet in enkelvoudige koolhydraten, die sneller door het bloed worden opgenomen en je daarom, net als snelle suikers, weer snel trek kunnen doen
  • geven in iets zoets.
  • sommige ontbijtgranen bevatten te veel suiker (tot 35 gr enkelvoudige suikers op ene totaal van 63 gr koolhydraten) of werden overgoten door glucose-fructose-stroop, die aanzet tot vetopstapeling
  • het vetgehalte van ontbijtgranen varieert tussen de 0,5% en de 24,7%. Probeer de producten met meer dan 10% vetten te vermijden en zeker de granen die transvetten en kokosolie bevatten, die kunnen bij overdadig gebruik je hart en bloedvaten belasten.
  • vroeger waren ontbijtgranen nogal rijk aan zout, maar et het oog op onze gezondheid hebben de producenten van ontbijtgranen geprobeerd hier ene mouw aan te passen. Neem dus zeker die granen met minder dan 0,2 gr natrium/sodium per 100g.

 

 

Feelgoodpannenkoekjes

Maak pannenkoekenbeslag : meng hiervoor 200 gr gemengde granen, 100 gr gierst, 40 gr lijnzaad, 100 gr boekweitbloem, ½ koffielepel gist, 4 eetlepels natriumbicarbonaat, 1 snuifje zout, 1 ei, 125 ml melk en 250 ml water.

Laat het beslag een tiental minuten rusten en bak de pannenkoeken dan op een matig vuur.

 

Krokante fruitspiesjes

Schil een paar seizoensvruchten en snij ze in schijfjes of blokjes : een banaan, appel, peer, abrikoos, sinaasappel, druif … Rijg ze aan houten spiesjes. Giet wat natuuryoghurt in een diep bord en je kids’ favoriete ontbijtgranen (met chocolade, honing …) in een ander bord. Dip de spiesjes eerst in de yoghurt, dan in ontbijtgranen. dien onmiddellijk op.

 

Zelfgemaakte mueslireep

Maak naar eigen voorkeur een muesli klaar :bijvoorbeeld met havervlokken, lichtgegrilde pompoenzaden, lijnzaad, zonnebloempitten, quinoavlokken .. Voeg wat exotische droge vruchten toe zoals ananas, mango, gember, kokos … Kneed samen met wat geconcentreerde melk tot een niet te vloeibaar mengsel. Duw alles goed aan in een rechthoekige bakvorm en bak 10 minuten in een oven op 180°C. Laat afkoelen en snij in reepjes.

 

SMAKELIJK!

Maak jouw eigen website met JouwWeb