Doordacht omspringen met voedingssupplementen

Wat is een voedingssupplement?

volgens Wikipedia :

Een voedingssupplement is een voedingsmiddel dat bedoeld is als aanvulling op de normale voeding. Het is, volgens de wet, een geconcentreerde bron van één of meerdere vitaminen, mineralen of andere nutriënten met een voedingskundig of fysiologisch effect.Meestal worden voedingssupplementen met het doel van gezondheidsbevordering gebruikt, deze werking is echter niet altijd wetenschappelijk bewezen. Mede daarom staat op alle voedingssupplementen in Nederland en België een etiketvermelding waarin er op wordt gewezen dat voedingssupplementen niet als vervanging voor een gevarieerde voeding mogen worden gebruikt

1. Zijn voedingssupplementen echt onontbeerlijk?

Ze zijn overal : in de apotheek, in de drogisterij, in de supermarkt, op het internet ..

In de vorm van tabletten, ampullen of verrijkte voeding ..

Het aanbod van voedingssupplementen is overweldigend. Daarin je weg vinden is allesbehalve evident. Zelfs de wetenschappers zitten niet allemaal op één lijn : volgens sommigen levert een evenwichtige voedingspatroon alle nutriënten die we nodig hebben. Anderen beweren dat onze voeding verarmt door de raffinage- en verwerkingsmethodes die de levensmiddelenindustrie toepast.

En als we de inhoud van ons winkelkarretje bekijken, kunnen we ze niet echt ongelijk geven : wit brood, geraffineerde suiker, graanproducten die meer suiker dan vezels bevatten, groenten die minder dagvers zijn dan we verhoopten, fruit dat werd geplukt lang voor het rijp was …

“Tal van levensmiddelen die vandaag beschikbaar zijn bevatten nog nauwelijks nutriënten of micronutriënten”, zegt dr. Olivier Coudron, hoofd van het ‘Scientific Institute for Intelligent Nutrition’

 

2. Te weinig vitamine D

Woorden van dr. Coudron : "Ik geef een voorbeeld : één vrouw op drie heeft ijzertekort. En ’s winters vertonen alle senioren een tekort aan vitamine D, een vitamine waarvan de heilzame invloed op onze gezondheid almaar beter gekend is. Hoe we daar iets kunnen aan doen? Door dringend meer levensmiddelen met hoge micronutriëntendichtheid op het menu te zetten.

Ik denk dan aan verse groenten, vers fruit, volkorenproducten, peulvruchten en dergelijke. Voedingssupplementen kunnen in sommige gevallen een gebrekkige aanvoer compenseren maar het belangrijkste is dat we opnieuw de voorkeur geven aan levensmiddelen die op zich genoeg van deze belangrijke elementen leveren."

 

3. Wanneer zijn voedingssupplementen aan te raden?

Voedingssupplementen kunnen aangeraden zijn :

  • Op advies van de arts
  • Nadat een bloedonderzoek een tekort aan vitaminen of mineralen heeft aangetoond
  • bij bepaalde ziekten en na sommige operaties
  • bij zwangere vrouwen en oudere mensen.
  • bij jonge kinderen, die hebben soms een lage dosis vitaminen D en K

 

4. Overdaad schaadt

  • Vitamine C mag dan wel energie geven en verkoudheden bestrijden, in buitensporige doses (meer dan 500 mg per dag) versnelt deze vitamine het verouderingsproces.
  • Een overdosis omega 3 kan dan weer bloedingen veroorzaken.
  • En wie overdrijft met vitamine D, nochtans onontbeerlijk voor de stevigheid van het skelet, berokkent zijn botten schade.

Vandaar dat enkele voorzorgsmaatregelen op hun plaats zijn:

  • neem voedingssupplementen niet het hele jaar door maar in een kuur van enkele maanden.
  • Gebruik hierbij als maatstaf de aanbevolen dosis, die je via de voeding zou moeten innemen.
  • Meng ze niet, maar hou het bij één voedingssupplement per keer.
  • Wantrouw superdoseringen die je via het internet of postorderbedrijven kan kopen
  • Vraag altijd fiat van uw arts of apotheker

Mirakels zijn trouwens niet van deze wereld : het geheim van de eeuwige jeugd – als die al zou bestaan – schuilt eerder in een gezonde levensstijl dan in een pilletje.

 

VIJF VITAMINES DIE HET DOEN

1. Antioxidantia voor meer fut

Antioxidantia vind je in vitamine A, C, D en E, in zink en seleen. Ons lichaam is in staat om een dosis antioxidantia aan te maken maar die is, gezien onze levensstijl en onze omgeving, helaas ontoereikend. Antioxidantia bestrijden de vrije radicalen (stoffen die verantwoordelijk zijn voor veroudering en kanker). Ze zijn van nature aanwezig in fruit, groenten, eieren, orgaanvlees, zeevruchten …

Drink ook groene thee en rode wijn : twee dranken die veel flanoïden en looizuur bevatten en waar de wetenschappers dus een boontje voor hebben.

Goed om te weten : antioxidantia werken beter wanneer je ze combineert. Een laatste stelregel om het beste uit antioxidantia te halen : verzorg je darmflora. Als die niet in orde is, worden de nutriënten niet opgenomen en hebben ze niet het minste effect. Hier komen vezels en (probiotische) yoghurt als geroepen.

Groene thee is een uitstekende bron van antioxidanten

 

2; Ontspannen met magnesium!

Ook al is het ene nutriënt in se niet belangrijker voor ons lichaam dan het andere, toch moeten we zeggen dat magnesium een rol speelt bij alle belangrijke lichaamsfuncties. En aangezien we niet in staat zijn om magnesiumreserves aan te leggen, moeten we dit mineraal geregeld opnemen via onze voeding.

Magnesium is onmisbaar voor de spierspanning en voor de goede werking van het zenuwstelsel. Heb je een tekort, dan zullen bv. je rug-, maag- en thoraxspieren vaker ongewenst samentrekken. Je kan ook last krijgen van lendenpijn, brandend maagzuur, misselijkheid, krampen, hartkloppingen, jeuk, trekkende oogleden, nervositeit, vermoeidheid ..

Magnesiumtekort ontstaat omdat wij tegenwoordig onvoldoende peulvruchten en volkorenproducten op het menu zetten. Bovendien wordt de opname van magnesium bemoeilijkt door te veel vet, koolzuurhoudende frisdranken, stress, enz ..

Een banaan bevat veel (voeding)vezels, kalium én magnesium! En magnesium vind je ook terug in donkere chocolade met minstens 70 % cacao.

 

3. Omega 3 tegen neerslachtigheid

Deze onverzadigde vetzuren doen het cholesterolgehalte in het bloed dalen, houden het hart en de bloedvaten in topvorm en de hersenen scherp. Ze zouden zelfs ontstekingen counteren en depressie tegengaan. U kunt ze nemen als voedingssupplement maar u treft ze ook aan in vette vissoorten (tonijn, makreel, sardientjes), in oliehoudende planten en in bepaalde oliën.

Toch is olie qua voedingswaarde pas interessant als de verhouding tussen omega 3 en omega 6 ideaal is. Doorgaans krijgen wij te veel omega 6 en te weinig omega 3 binnen.

Dat zou deels verklaren waarom beschavingsziekten als hoge bloeddruk en te veel cholesterol, enorm in opmars zijn.  De remedie? De weldadige oliën die sinds een paar jaar aan populariteit winnen zijn : lijnzaadolie, koolzaadolie e.d.

 

4. Curcumine, bondgenoot tegen alzheimer

De knalgele kurkuma is een winterharde plant die voorkomt in Azië, Madagaskar, Brazilië enz. Gemalen wordt ze gebruikt om bereidingen op smaak te brengen (zit ook in kerriepoeder) en meer kleur te geven. Curcumine is polyfenol dat wordt gewonnen uit de kurkumawortel. Recent werd aangetoond dat curcumine de vermenigvuldiging van kankercellen countert, helpt bij hartzwakte en alzheimer bestrijdt.

Curcumine remt onder meer de evolutie van een hersenaandoening af.

Meer over KURKUMA

 

5. Vitamine D voor een alerte geest

Wetenschappers weten al decennia dat vitamine D bijdraagt tot de normale ontwikkeling van het skelet en het gebit. Dat vitamine D nog vaak ter sprake komt op medische congressen heeft echter alles te maken met de weldadige effecten ervan: ze strekt de spieren, mildert de chronische ontsteking, voorkomt winterkwaaltjes, houdt kanker en hart- en vaatziekten op afstand en vertraagt leeftijdsgebonden intellectueel verval.

Toch zou 75% van de Europeanen een vitamine D-tekort vertonen. De oorzaak moet je hoog boven je hoofd zoeken. De ultraviolette straling in het zonlicht brengt de aanmaak van vitamine D in je huid op gang. In de zomer kom je vaak buiten en sla je voldoende vitamine D op, maar tijdens de sombere maanden zakken je reserves weg. Kies dan voor voeding met veel vitamine D (vette vissoorten, boter, eieren, orgaanvlees, levertraan ..)

Of slik tabletten. Maar het allerbeste is dagelijks een kwartiertje in de zon zitten zodra die weer in het land is.

 

Een nutriënt is geen geneesmiddel

Voedingssupplementen staan niet geregistreerd als geneesmiddelen en vallen dus niet onder de geneesmiddelenwetgeving maar onder de bevoegdheid voedingsmiddelen. Voedingssupplementen worden in de wet gedefinieerd als : “aanvulling op de normale voeding bedoelde vooraf gedoseerde voedingsmiddelen”

Wikipedia: “Een nutriënt of voedingsstof is elk molecuul dat op enigerlei wijze door een organisme opgenomen kan worden, en dat tevens door het organisme nuttig gebruikt kan worden.

Bij dieren gebeurt opname van deze stoffen gewoonlijk via de spijsvertering, planten nemen ze meestal opgelost in het grondwater via de wortels op en eencelligen en schimmels doen het rechtstreeks via hun celmembraan.”

 

Nog enkele tips bij gebruik :

Wanneer je ondanks alles toch voedingssupplementen moet innemen, let dan op volgende :

  • Vermijd producten met een onduidelijke bijsluiter en/of met een overdreven of te precieze indicatie (bv. reuma-bestrijdende werking, ontstekingswerend). Slechts een aantal supplementen wordt namelijk erkend als geneesmiddel.
  • Geloof nooit zomaar het etiket ‘natuurlijk’ of ‘biologisch’. 
  • Breng steeds je arts en apotheker op de hoogte als je voedingssupplementen inneemt. Vitaminen en mineralen kunnen namelijk de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden.       

Maak jouw eigen website met JouwWeb