Na het feesten komt de kater
E
en borrel met collega’s, een glaasje wijn met vrienden, champagne met oud en nieuw, glühwein op de kerstmarkt enz …
Tijdens de feestdagen drink je meer alcohol dan gewoonlijk en … dan loert de kater om de hoek.
Wat houdt het in ... een kater?
- De belangrijkste oorzaak van de kater is het vochtverlies. Alcohol stimuleert de vochtafdrijving waardoor het lichaam uitdroogt.
- Een tweede oorzaak is de vorming van de giftige stof ADH (acetal-dehyde), ADH wordt afgebroken door de lever en naar buiten gewerkt via de nieren. De sufheid, futloosheid, hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen die bij een kater horen, worden enerzijds veroorzaakt door de giftigheid van ADH en anderzijds door het uitdrogende effect van de alcohol op je hersenen. De typische dorst bij een kater komt door die uitdroging en doordat je nieren zo hard moeten werken om de giftige stoffen af te scheiden.
- Een derde oorzaak van de kater is de irritatie van het maagslijmvlies door alcohol. Ook hierdoor kan misselijkheid ontstaan.
Het lijkt alsof er een spijker in je hoofd zit, het licht doet pijn aan je ogen, je hebt brandend maagzuur, braakneigingen, een tong als leer en enorme dorst. Het is de bekende nachtmerrie, de dag na het feesten!
Soms kan een kater ook duizeligheid, zweten, slapeloosheid, hartkloppingen of zelfs ademhalingsproblemen met zich meebrengen.
Helaas bestaat er nog steeds geen effectief medicijn die de hoofdpijn en misselijkheid doet verdwijnen.
Misschien kunnen volgende tips ervoor zorgen dat het katertje minder hard aankomt.
Vooraf
1. Uitgeslapen ben je sterker
Als je moe bent, zal je lichaam minder snel ontgiften. Neem voldoende rust, dat betekent niet noodzakelijk slapen, maar, wel bijkomen van inspanningen of die nu fysiek of mentaal zijn.
2. Leg een goeie ‘fond’
Een volle maag is beter bestand tegen een kater dan een lege maag. Zorg er dus voor dat je eerst iets eet dat voldoende proteïnen, vetten en complexe koolhydraten bevat. Hierdoor komt de alcohol minder snel in de bloedbaan terecht.
3. Begin de avond met… melk
Het is geen grap, maar voor je uitgaat, kan het helpen een glas melk te nuttigen. Melk zal ervoor zorgen dat je lichaam de alcohol minder snel zal absorberen.
Tijdens het feestje
1. Bier na wijn is venijn
Een cliché zo oud als de straat en het betekent ‘mix niet’. Als je een avond met wijn begint, blijf dan ook bij wijn. Maar ook omgekeerd is zeker waar, dus vergeet maar ‘wijn na bier geeft plezier.’ Let ook op als je cocktails gaat combineren, want in één cocktail zitten vaak verschillende soorten alcohol.
2. Drink voldoende … water
Drink tussen de vele alcoholische dranken ook af en toe een glas water. Een kater is het gevolg van uitdroging, hoe raar dat ook mag klinken. Ook een kop koffie tussen enkele pintjes door helpt een kater te vermijden.
3. Kwaliteit van de drank
Ook de kwaliteit van de drank speelt mee. Aan rode wijn van mindere kwaliteit zijn vaak bewaarstoffen toegevoegd, die ook nog eens afgescheiden moeten worden.
4. Discrimineer donkere dranken.
Het menselijk lichaam heeft het moeilijker te herstellen na het consumeren van donkere (alcoholische) dranken, bv. (donkere bieren). Dit komt omdat er in donkere dranken bepaalde toxische stoffen zitten die moeilijk afbreekbaar zijn.
5. Vermijd te veel bubbels
Een overdaad aan bubbels staat garant voor een kater. Wanneer je iets te vieren hebt, geef je de fles champagne, cava of een andere drank met bubbels dus best tijdig door. Bovendien geven bubbels vaak een vertekend beeld, omdat je minder snel zal voelen dat je dronken bent. Daags nadien voel je het des te harder.
6. Vergeet te roken
In combinatie met veel alcohol zal de nicotine ervoor zorgen dat je lichaam de alcohol moeilijker zal afbreken.
7. Drink met mate en eet chocolade
Laat je niet verleiden mee te drinken met anderen, maar bepaal je eigen tempo en grenzen. Tussen het drinken door helpt ook het eten van een reep pure chocolade om een kater te voorkomen.
The day after
1. Ontbijt
Ook al is eten het laatste waar je aan denkt de ochtend na een alcoholrijk feestje, ga dan toch voor een – niet te zwaar - ontbijt. Je vertering komt er namelijk door op gang waardoor de afbraak van alcohol sneller gaat. Kies bv. voor een glas versgeperst sinaasappelsap, wat boordevol vitamine C zit en de lever aanspoort om te beginnen ontgiften.
Ook een bananen-smoothie of een banaan eten is een prima idee. Ze zijn niet belastend voor je maag en houden je bloedsuiker op peil. Bananen bevatten vitamine B6, wat het herstelproces helpt en ook heel wat kalium, een mineraal dat je verliest door stevig te drinken. En een gebrek eraan zorgt voor dehydratatie.
Om dezelfde reden is ook melk een goed idee, want dat bevat ook veel kalium. Er wordt zelfs beweerd dat bij het drinken van een glas melk voor het naar bed gaan, dat de nieren doet stoppen met de productie van urine, zodat je lichaam kan rehydrateren zonder dat je naar het toilet moet
Drink liever geen koffie of zwarte thee, zij drogen je alleen nog meer uit. Groene thee of een kruidenthee zonder theïne, die je vochtbalans aanvullen en ontgiftend werken, zijn dan weer wel een goed idee.
Neem zeker geen stevig ontbijt met eieren en bacon, want dan neem je een onnodige hoeveelheid verzadigd vet op
Ik zou volgende zeker niet naar binnen krijgen maar blijkbaar zijn tomatensap en selder effectieve middeltjes om te rehydrateren, want die vullen de vitamines aan en herstellen de mineralenbalans in het bloed.
Deze ‘Virgin Mary-cocktail’ is de niet-alcoholische versie van de Bloody Mary (die wodka bevat)
2. Lunch
Door alcohol te drinken, verlies je mineralen, wat ervoor zorgt dat je de dag erna verlangt naar zoute etenswaren. Maar om je lever – die nu volop bezig is de alcohol af te breken – te ontzien, kies je beter niet voor frieten, chips of andere zoute snacks. Een gezond alternatief is dan een hartige soep. Die vult namelijk je vocht- én je zouttekort tegelijk weer aan. En omdat de alcohol ook heel wat eiwitten verbrand heeft, neem je er wat brood bij met eiwitrijk beleg, bv. kaas, vis, kipfilet of sojaproducten.
3. Diner
Het beste anti-kater-eten is vette vis bv. zalm of makreel. De olie daarin helpt namelijk de lever om de alcohol af te breken. Eet er koolhydraatrijke groenten bij, zoals erwtjes of boontjes, erg gezond en perfect om de honger mee te stellen. Ook asperges zijn heilzaam bij een kater, doordat ze zwavelrijke bestanddelen bevatten, wat helpt te ontgiften.
4. Drank
Water, water en … Sprite
Minstens anderhalve liter water drinken is de boodschap, om zo je vochtbalans te herstellen en de gifstoffen af te voeren. Water is de belangrijkste bondgenoot om je lichaam weer in conditie te krijgen. Moet er een smaakje bij? … enkele druppels citroensap geven wat pit.
Een ander, onverwacht heilzaam drankje zou Sprite zijn. Chinese onderzoekers ontdekten recent dat Sprite het proces versnelt waarin leverenzymen de alcohol afbreken. Aan welk bestanddeel dat precies ligt, wordt verder onderzocht.
(dit volgens een artikel in een maandblad ‘Vitaya)
Anti-kater-kruiden
- Paardenbloemthee stimuleert je nieren, lever en galblaas om gifstoffen af te voeren. In tegenstelling tot veel gif-afdrijvers onttrekt het geen zout aan je lichaam, maar voegt het juist zout toe. Precies wat je nodig hebt na een nachtje doorzakken.
- Pepermuntthee helpt bij maagproblemen. het brengt de spijsvertering – die door de alcohol vertraagd werkt - weer op gang. Het vermindert ook de hoofdpijn.
- Tijmthee werkt op drie manieren tegen een kater : het verlicht hoofdpijn en kalmeert een opspelende maag en gespannen en pijnlijke spieren.
- Gemberthee brengt je maag weer tot rust. Je kan dit door goed te zuigen op een rauwe gemberwortel, een gembercapsule in te nemen of enkel gemberkoekjes te eten.
- Teunisbloemolie zet je door alcohol ‘vergiftigde’ lever tot regeneratie aan, waardoor je de toxische stoffen sneller afscheidt. Teunisbloemolie vind je in vloeibare vorm (bv voor in salades) of in capsules.
- Drink thee van wilgenbast. Dit soort schors (te koop in natuurwinkels) wordt de natuurlijke aspirine genoemd. Laat minimum 20 minuten trekken en drink niet meer dan 4 koppen per dag.
Nog wat tips die de kater de volgende dag kunnen beperken...
- Voor je in je bed kruipt, kan je dus best ook nog een hoeveelheid water naar binnen werken.
- Slaap op je rechterkant : "Als je in bed kruipt, is het belangrijk dat je op je rechterkant gaat liggen", raadt experte Sarah Burnett aan. "Je maag is namelijk een zakje dat diagonaal in je lichaam zit, van links naar rechts. Door op je rechterkant te liggen, kan je maag de vervelende maagzuren, die zorgen voor misselijkheid, wegspoelen”
- Als je kan opbrengen is een bezoekje aan een sauna of stoombad een prima idee. Nog beter is het om wat te gaan sporten. Zo zweet je de toxines uit je lichaam en stimuleer je de 'feel good'-chemicaliën of endorfines in je lichaam.
Ik zal de gevolgen dragen en het katertje de tijd geven om weer te verdwijnen, maar wil je dat niet ...
volg dan dit : 'Het beste wat je kan doen om geen kater te krijgen is alcoholische dranken vermijden!'
Foto's genomen via google
Volgend deel : Vrouwenrechten door de jaren heen
Maak jouw eigen website met JouwWeb