Meer gerechten uit Brazilië
Vorig deel: Zet je schrap voor Braziliaanse streetfood
Na de vorige gerechten, per regio, komen nog wat recepten uit Brazilië.
Het lukte de Portugese kolonisten niet om tarwe te kweken in het tropische klimaat van het noorden van Brazilië, dus zetten ze volledig in op de inheemse maïs.
1. Maïssoep
Ingrediënten (voor 1,5 liter soep)
- 2 preistengels
- 1 ui
- 2 witte selderstengels
- 450-500 gr maïs (vers of uit blik)
- 1 liter groentebouillon
- Boter + room
- fijngesneden rode ui
- peterselie
- rode paprika
Klaarmaken:
- Reinig de prei en snij het wit in ringen. Spoel de selder en snij de stengels in plakjes. Pel de ui en snipper fijn.
- Stoof de gesneden groenten in een klontje boter. Voeg de maïs toe en overgiet met groentebouillon.
- Kook de soep in gaar (ong. 20 min.).
- Giet de soep in de blender en pureer ze en breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de soep over kleine kopjes of glaasjes en werk af met een scheutje room.
- Garneer met fijngesneden knapperige groenten en kruiden naar smaak en serveer warm.
Fruit is in Brazilië een hoofdrolspeler. Zowel bij het ontbijt, als in het hoofdgerecht en het dessert gebruiken ze een breed scala aan vruchten. We toveren de sappige mango’s hier om tot een heerlijke salsa.
2. Gegrilde varkensmignonettes met mangosalade en Braziliaanse aardappeltjes
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 4 varkens mignonettes
- Braziliaanse aardappeltjes (in sommige winkels te verkrijgen in de koeling)
- Olijfolie
Voor de salsa
- 1 rijpe mango
- 1 rode ui
- 2 lente-uitjes
- 1 rode chilipeper
- Sap en zeste van 1 limoen
- Verse korianderblaadjes
Klaarmaken:
- Schil de mango en verwijder de pit. Snij het vruchtenvlees in blokjes. Pel de rode ui en snipper fijn. Doe de mangoblokjes samen met de uiensnippers in een kom.
- Snij de pijpajuintjes in fijne ringen, inclusief het stevige, groen gedeelte. Schep samen met het limoensap en de zeste door de mangoblokjes.
- Verwijder de zaadjes van de chilipeper en snij in fijne ringetjes. Voeg ze bij de mangosalsa; breng deze op verder op smaak met peper en zout.
- Bestrijk het vlees met olijfolie en kruid met peper en zout. Gril het vlees aan beide zijden goudbruin.
- Verwarm de aardappeltjes in de microgolfoven
- Snipper de korianderblaadjes fijn en schep ze door de mangosalsa. Serveer samen met het vlees en de aardappeltjes.
3. Kip met scampi
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 30 g cashewnoten
- anderhalve kip, in stukken gesneden
- 3 limoen
- 400 g rauwe scampi
- 3 teentjes knoflook
- 1 grote ui
- 1 gele paprika
- 2 grote tomaten
- 25 cl gevogeltebouillon
- 30 g gepelde pindanoten
- arachide-olie
- 1 cm verse gember
- 70 g geconcentreerde tomatenpuree
- 25 cl kokosmelk
- 1/2 bosje koriander
- Zout en zwarte peper van de molen
Voorbereiding
- Leg de stukken kip op een schaal of bord. Doe er zout, peper en 1 teentje geplette knoflook op. Overgiet dit met het sap van 1 limoen. Dek af en laat 30 min. marineren in de koelkast.
- Pel de scampi's en verwijder het darmkanaal. Meng ze met het sap van 1 limoen en 1 teentje geplette knoflook, zout, peper. Dek af en laat 15 min. marineren in de koelkast.
Klaarmaken:
- Hak de ui en de rest van de knoflook fijn, snijd de paprika in blokjes, pel de tomaten, ontpit ze en snij in blokjes.
- Stoof de scampi's met 2 eetlepels olie 2 min. aan in een braadpan. Haal ze uit de pan, voeg 1 eetlepel olie toe in de pan en kleur de stukjes kip op een hoog vuur. Leg ze nadien op een bord.
- Stoof de ui, paprika en look 5 min. aan op een zacht vuurtje. Voeg de stukjes kip toe. Giet de bouillon en de tomatenpuree erbij, dek af en laat 30 min. garen. Contoleer af en toe of er voldoende vocht is.
- Hak de cashewnoten, de pindanoten en de geschilde gember fijn. Leg er een beetje van opzij voor de garnering en doe de rest in de braadpan. Voeg er ook het sap van 1 limoen, de kokosmelk, de blokjes tomaat, de fijngehakte koriander en de scampi aan toe. Laat alles 10 min. sudderen en kruid af.
- Bestrooi met het mengsel van gember, cashewnoten en pindanoten en dien op.
4. Sla met palmharten
Ingrediënten (4 porties)
- 1 Romeinse sla
- 250 gram palmharten (bokaal)
- 1 bosje koriander
- ½ rode ui
- ½ ananas
- 40 gram kokosschilfers
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 limoenen
- Zwarte peper en zout
Bereidingstijd: 10 min
- Verwijder de schil en de kern van de ananas en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Laat de palmharten uitlekken en snijd ze in reepjes.
- Snijd de ui in fijne reepjes.
- Maak de blaadjes van de Romeinse sla los en leg er 4 apart.
- Pluk de blaadjes van de koriander.
- Maak een vinaigrette met het sap van de limoenen, de zonnebloemolie, zout en peper.
- Meng de ananas, de palmharten en de kokosschilfers voorzichtig door elkaar en breng op smaak.
Leg een groot blad van de Romeinse sla in elk bord en verdeel de mengeling over de bladen. Giet er vinaigrette over en werk af met reepjes rode ui en korianderblaadjes.
5. Avocadocrème
Ingrediënten (4 porties)
- 125 g fijne kristalsuiker
- 1 limoen
- 3 eetlepels porto
- 3 rijpe avocado's
Klaarmaken
- Haal het vruchtvlees uit de avocado’s en snijd dat in grote stukken.
- Doe de avocado in een blender of mixer en voeg het limoensap, de porto en de suiker toe. Mix tot je een homogene crème krijgt.
- Dek af en laat 1 u rusten in de koelkast.
- Dien koel op in glazen schaaltjes op een bedje van passievrucht of stukjes mango.
En wat drinken Brazilianen bij hun favoriete gerecht?
Een caipirinha, natuurlijk .. het is dé nationale alcoholische drank van Brazilië. Deze beroemde cocktail is gemaakt op basis van cachaça, limoen en rietsuiker.
Cachaça : een suikerrietdistillaat afkomstig uit Brazilië en vergelijkbaar met witte rum.
Een echte caipirinha maak je als volgt:
- Snij een limoen eerst doormidden en vervolgens de helften in kwartjes, verwijder de bittere witte delen.
- Doe de limoenkwartjes samen met 1 eetlepel poederrietsuiker in een glas en plet alles met een stamper.
- Voeg het gecrusht ijs en 4 dl cachaça toe. Meng met een lepel en serveer met een rietje
- Geef eventueel een mooi twist aan je cocktail door voor je de limoen plet enkele aardbeien of frambozen onder in het glas te doen.
Er is in Brazilië een groot aanbod van sappen, gemaakt van exotische vruchten zoals abacaxi (ananas), manga (mango), maracujá (passievrucht), goiaba (guava) en denk aan de Açai smoothie van het Amazonengebied. De variëteit wordt bepaald door de regio en het seizoen.
Vruchtensappen zijn goddelijk in Brazilië. Ze zijn allemaal vers gemaakt. Het sap wordt aangevuld met water en naar smaak wordt suiker toegevoegd
Ook erg populair in Brazilië, is het drinken van Vitaminas, een milkshake met vers vruchtensap.
Als je geen suiker en ijsklontjes in je sap wilt kun je vragen 'sem açúcar e gelo of naturel'.
Alcohol wordt ook gedronken in de vorm van bier (zoals 'Chopp' of Skol en 'Antártica').
Flessen gezuiverd drinkwater kun je bijna overal kopen, zonder prik (sem gás) of met prik (com gás). Maar let op, het water uit de kraan is niet overal drinkbaar.
En dan is er de koffie en thee.
foto: cafezinho
Brazilianen nemen hun koffie sterk, heet en zoet. Men noemt het cafezinho en het wordt geserveerd in kleine kopjes, zonder melk en met veel suiker. Als je niet van suiker houdt, kun je op zoek gaan naar een plaats waar ze espresso serveren.
Café com leite is koffie met hete melk, en wordt meestal bij het ontbijt gedronken. Thee (chá) wordt vrij weinig gedronken in Brazilië. Echte theedrinkers raden we aan een pakje thee mee te nemen zodat je misschien heet water kunt bestellen en zo je eigen thee kunt zetten.
foto: Café com leite
En hiermee besluit ik de reeks culinaire geneugten uit Brazilië.
Maak jouw eigen website met JouwWeb