Belgische ‘Witbieren’

 

BELGISCHE WITBIEREN

 

De witbieren ... troebel van kleur

In het rijtje bijzondere brouwsels, die ons land stevig op de bierkaart zetten, passen zeker ook de verfrissende witbieren. In deze traditionele stijl onderscheiden de Belgische witbieren zich opnieuw op verschillende punten van bijvoorbeeld hun broertjes in Duitsland, de Weizenbieren (letterlijk ‘tarwebieren’)

Zowel de Duitse als de Belgische witbieren stammen van een oude middeleeuwse brouwtraditie, waarbij gerstenat wordt aangevuld met gruut of kruiden. Bij onze oosterburen dooft die traditie uit vanaf 1516 wanneer het hertogdom Beieren het Reinheitsgebot uitvaardigt. Dat verplicht brouwers om alleen water, graan en hop te gebruiken en geen kruiden of vruchten toe te voegen. Het Beierse witbier wordt vanaf dan gebrouwen met 50% tarwe en 50% gerst, en krijgt de naam Weizenbier (Weizen = Duits voor tarwe)

Witbier is de voorbije jaren in België iets minder populair geworden, maar is in de VS nog steeds erg gegeerd. Brouwerijen spelen in op die Amerikaanse markt en voert een redelijk % van hun productie uit.

 

HOEGAARDEN

Hoegaarden is een wereldberoemd dorpsbier. Het dorp Hoegaarden ligt in Vlaams-Brabant. De eerste brouwerij wordt in het begin van de 14de eeuw gesitueerd. Eerst zijn het vooral de monniken die witbier brouwen, maar in de loop der jaren is er in elke boerderij in Hoegaarden wel een huisbrouwerij te vinden die witbier brouwt volgens het recept uit 1445. Dat vermeldt het gebruik van twee belangrijke ingrediënten : koriander en gedroogde sinaasappelschillen.

In 1957 komt een abrupt einde aan de 700 jaar lange brouwerstraditie in het dorp. de laatste brouwerij van Hoegaardens witbier sluit dan definitief de deuren, vooral als gevolg van de toenemende populariteit van het lage-gistingsbier pils.

Dankzij een participatie van het toenmalige INTERBREW uit LEUVEN – nu AB-InBev – wordt het brouwen van de ‘echte’ Hoegaarden in ere gehouden.

Vandaag is het traditionele witbier uit Hoegaarden geliefd van Amerika tot Singapore.

Dit troebele witbier onthult alle aroma’s van licht zurig fruit (mandarijn). De elegante frisse smaak biedt een mooie samenspel tussen bitter en zuur. Dit bier smaakt het best, uitgeschonken met een rijkelijke schuimkraag, in het authentieke zeshoekige hoegaarden witbierglas..

Serveren : 2 à 3°C

Alcoholgehalte : 4,9% vol

 

BRUGS WITBIER

Dit ongefilterd witbier heeft een troebelblonde kleur. Over de hele lijn overheerst een fris en fruitig boeket (hop, koriander, lychee). Typisch is ook de onmiskenbare moutsmaak, die het bier een volmondigheid en zachtheid schenkt. Het is een bier vol en romig in de aanzet, daarna overheerst een lichte bitterheid. Dit alles zorgt ervoor dat het bier ene goede dorstlesser is.

Serveren : 2 à 4°C

Alcoholgehalte : 4,8% vol

 

BELLEGEMS WITBIER

Bellegems Witbier wordt gemaakt volgens het traditioneel recept van een witbier : een perfecte samenstelling tussen gerstemout en tarwe als basis. De tarwe geeft het bier zijn lichte kleur. Er is een aangenaam aroma : een fris beregend weiland, een tikkeltje limoen, een weinig koriander en vers gemalen peper. In het begin smaak je een frisse citrusachtige aanzet, daarna proef je sherryachtige toetsen, iets van groene appeltjes en zelfs een toets van prosecco.

Serveren : 2 à 4°C

Alcoholgehalte : 5% vol

 

DENTERGEMS WITBIER

Dentergems wit werd in de jaren ‘80 op de markt gebracht door de 'Brouwerij Riva' uit Dentergem na de revival van het witbier. Lange tijd was Dentergems zelfs het op één na meest verkochte witbier na Hoegaarden. Het merk kwam uiteindelijk terecht bij Liefmans Breweries, dat enkele jaren geleden failliet ging en daarna werd overgenomen door Duvel Moortgat.

Deze witte is een niet gefilterd bier, natuurlijk van hoge gisting. De schuimkraag is wit en fijnmazig en kleeft behoorlijk aan het glas. De geur is licht moutig en fruitig (rijpe banaan), met ook een kruidig aroma.  Dit bier smaakt zoetig en kruidig, om af te ron­den in een licht bittere en volle, frisse smaak. Zoals veel van zijn soortgenoten een dorstlesser en ook een doordrinker.

Serveren : 2 à 4°C

Alcoholgehalte : 5 %

 

WITTEKERKE

Wittekerke Wit herkent u aan het elegante glas, de zonnige kleur en de romige kraag. De smaak is goed afgerond met een bedwongen kruidige bitterheid. De befaamde bierkenner Michael Jackson omschreef Wittekerke als ‘romig, aromatisch, met een zuivere, verleidelijke, geurige fruitigheid en een pittig zweempje kruiden’.

Serveren : 2 à 4°C

Alcoholgehalte : 5%

 

LIMBURGSE WITTE

Dit bleekblond bier heeft een mooi schuim. Wat je ruikt, proef je. Het zijn zeer verrassende geuren, met in de hoofdrol munt, maar tegelijk ook het zoete van marsepein en honing en het zure van citroen. De aanzet is fruitig, gemengd met de citroen maar die maakt vlug plaats voor een zachte muntsmaak en nadien vooral de marsepein. In de nasmaak proef je nog wat koriander en munt.
Serveren :2 à 4°C

Alcoholgehalte : 5% vol

 

BLANCHE DE NAMUR

‘Blanche van Namen’ was de dochter van graaf Jan van Namen. Naar verluidt kwam Magnus IV Eriksson, koning van Zweden en van Noorwegen, onder de bekoring van de schoonheid van de jonge prinses toen hij onderweg was naar Frankrijk om daar een vooraanstaande echtgenote te zoeken. En dus vertrok de prinses in augustus 1335 naar Scandinavië. Ze werd koningin van Noorwegen, Zweden en Scanië en zou de oevers van de Maas nooit meer terugzien.
Om haar schoonheid, haar zachtheid en haar finesse te herdenken, heeft de brouwerij Brasserie du Bocq een witbier aan haar opgedragen : de «Blanche de Namur».

We kunnen zeggen dat dit witbier het beste van de wereld is!

  • in 2009 werd de Blanche de Namurverkozen tot beste witbier tijdens de internationale wedstrijd 'tastingbeers'. Op deze wedstrijd zijn alle bieren ter wereld vertegenwoordigd. De beste specialisten uit de brouwerijwereld komen er samen om deze prestigieuze prijs uit te reiken - http://www.tastingbeers.com
  • In 2012 werd de Blanche de Namur verkozen tot Beste Witbier in Europa tijdens de internationale wedstrijd  ‘World Beer Awards’ - http://www.worldbeerawards.com
  • In 2013 werd de Blanche de Namur verkozen tot Beste Witbier ter wereld tijdens de internationale wedstrijd ‘International beer Challenge 2013’ - http://www.internationalbeerchallenge.com/2013-winners

 

De Blanche de Namur is een troebel, zacht en smeuïg witbier van zeer hoge kwaliteit. Van bij de eerste slok merkt u al hoe rond en teer hij is. Kortom, werkelijk een witbier van een uitzonderlijk gehalte.

Dit witbier ziet er melkachtig, troebel, blond uit. Hij krijgt zijn troebel uitzicht door de koude, maar dit kan verdwijnen als het bier warmer wordt of te lang koud werd bewaard.  Steek je neus in het bier en het lijkt wel alsof je door een bloementuin wandelt. Daarin staat ook verse koriander. De smaak volgt de geur - een volmondige aanzet, met ook wat vanille, dan veel koriander en een droge finale die eindigt met het bittere van citroen. De bierproevers denken aan een typisch Waals bier. Het smaakt sterker dan vele andere, is smeuïg en dorstlessend.
Serveren : 2 à 4°C

Alcoholgehalte : 4,5% vol

 

BLANCHE DE BRUXELLES

Dit witbier heeft een opvallend wit schuim. Eerst ruik je kruiden en een beetje karamel, wat opvalt, maar ook citrus. Die komt terug in de eerste smaak: citroenfris, met een beetje fruitigheid. De lang uitlopende finale is redelijk droog, met wat bitterheid en dan komt ook de koriander opzetten. De karamelimpressies lopen daar de hele tijd door.
Serveren : 2 à 4°C

Alcoholgehalte : 4,5 %

HAACHT WITBIER

Bij dit bleekblond bier komen de geuren pas vrij na het walsen - een beetje fruit, zoals witte perziken, groenten. Heel zoete aanzet, dan opvallend hopbitter dat blijft. Kenners ondervinden een gemis aan zuren.

Serveren : 2 à 4°C

Alcoholgehalte : 5,1%

 

VEDETT EXTRA WHITE

Citroengeel van kleur en aangenaam fris aroma (hop, limoen, koriander). De geur is zo fris van citrus met een kruidigheid van koriander. In de smaak domineren citrusvruchten en hop. Het bier is vol romig en heel fris van smaak, eindigend in een licht bittere finale.

Serveren : 3% C

Alcoholgehalte : 4,7 % vol

 

BLANCHETTE DE GAUME

De liefhebbers zijn enthousiast over dit witbier met een flinke hoeveelheid tarwe. De kleur gaat naar amber en de aroma’s van tijm en rozemarijn doen denken aan ‘Chai latte’ (Indiase kruidenthee - http://nl.wikipedia.org/wiki/Chai ). Het bier heeft een uitgesproken bitterheid

Serveren : 3° C

Alcoholgehalte : 5% vol

En er zijn nog meer Belgische witbieren.