België : een land van kaas (deel 2)

Is België een land van kaas?

Deze vraag stelde ik al bij het begin van DEEL 1

 

Ik schreef in deel 1 ook dat België met zijn meer dan 150 kaassoorten weliswaar ver achter staat bij Nederland en Frankrijk, maar kon toch aantonen dat onze kaastafel verrassend gevarieerd is.

Wij hebben veel abdijen in België en hierdoor is onze keuze aan kazen talrijk.

West-Vlaanderen kwam aan de beurt, nu wil ik jullie de kazen uit andere provincies leren kennen. We genieten van de kazen van Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant.

Soorten Belgische kazen.

OOST - VLAANDEREN

 

 

PAS DE ROUGE

Halfvaste, smedige roodbacteriekaas uit biologische, rauwe koemelk - rode, licht gebloemde korst.

Streekbeschrijving: Melk uit de Westhoek, verwerkt in Gent

 

 

 

DULSES

Halfvaste kaas met Bretoens zeewier en een frisse looktoets, uit biologische, rauwe koemelk. Ook gerookt verkrijgbaar.

Streekbeschrijving: Melk uit de Westhoek, verwerkt in Gent

 

 

PAS DE BLEU

Pittige blauwschimmelkaas uit rauwe, biologische koemelk.

Streekbeschrijving: Melk uit de Westhoek, verwerkt in Gent

 

HERBIE

Een assortiment jonge kruidenkazen: met brandnetel, selder/bieslook, peper/look, boterkruiden, komijn of fenegriek.

Dit alles uit rauwe, biologische koemelk.

Streekbeschrijving: Melk uit de Westhoek, verwerkt in Gent

 

 

BELLIE

Een jonge of licht belegen goudse boerenkaas uit rauwe, biologische koemelk. Een zeer smedige, volle kaas.

Streekbeschrijving: Melk uit de Westhoek, verwerkt in Gent

 

HOUTLANDER

Houtlandse halfvette kaas, type gouda, geproduceerd op deze hoeve van rauwe halfvolle melk.

Deze kaas behoort tot hun gamma 'kazen met een verhaal'. Als variant is er ook Houtlander met Zuiderse kruiden

Streekbeschrijving: Het Meetjesland, land van polders en houtland.

TSEUTKAAS

Houtlandse hoevekaas gerijpt gedurende een aantal dagen in een bad van tseutbier (streekbier van huisbrouwerij 'Den Tseut' in Oosteeklo).

Onderscheidt zich door zijn consistente smeuïgheid en pittige smaak met biertoets. Een tseut is dialect voor varken. Tevens is deze kaas één van de kazen uit hun gamma 'kazen met een verhaal' die hoeve het houtland maakt.

Streekbeschrijving: Het Meetjesland, land van polders en houtland.

 

 

BLANCEFLOER

Houtlandse magere hoevekaas.

Met onze Blancefloer of witte bloem maken we de link met het lage vetgehalte, dus een bleke kleur. Door de typische kenmerken van een gewassen korst is dit een malse kaas.

Streekbeschrijving: Het Meetjesland, land van polders en houtland.

 

 

DANKAART

Houtlandse halfharde hoevekaas die met veel zorg bereid wordt uit rauwe melk.

Hij heeft een gewassen korst, met als resultaat een heerlijke paterskaas met uitstekend aroma. Voor deze huiskaas werd de naam afgeleid uit de straatnaam van de kaasmakerij: Dankaartsekestraat.

Streekbeschrijving: Het Meetjesland, land van polders en houtland.

 

KASSEIBIJTER

Houtlandse halfharde hoevekaas met gewassen korst.

De naam van deze pittige kaas is afgeleid van de spotnaam van de Assenedenaren.

Streekbeschrijving: Het Meetjesland, land van polders en houtland.

KRULBOL

Houtlandse hoevekaas 'Den krulbol', is een jong belegen tot belegen kaas van minstens 3,5 à 4 maanden oud.

Door hem in een bruin jasje te steken lijkt hij sprekend op een krulbol, een Vlaamse volksport uit het Meetjesland.

Streekbeschrijving: Het Meetjesland, land van polders en houtland.

 

ANTWERPEN

 

 

CORSENDONK

Romige priorijkaas uit de Antwerpse Kempen.

Streekbeschrijving: Antwerpse Kempen

 

 

 

POSTEL OUD

Echte Abdijkaas van de Broeders Norbertijnen, rijke geprononceerde smaak.

Streekbeschrijving: Antwerpse Kempen

 

 

 

POSTEL JONG

Echte Abdijkaas van de Broeders Norbertijnen met een zachte romige smaak.

Streekbeschrijving: Antwerpse Kempen

 

 

POSTEL PROVENCAL

Echte Abdijkaas van de Broeders Norbertijnen met een frisse kruidentoets.

Streekbeschrijving: Antwerpse Kempen

 

 

 

POSTEL FENEGRIEK

Echte abdijkaas van de Broeders Norbertijnen.

Naast de zachte romige smaak geven de fenegriekzaadjes de kaas een lichte notensmaak.

Streekbeschrijving: Antwerpse Kempen

 

POSTEL RAPHAËL

Zachte romige smaak, echte Abdijkaas van de Broeders Norbertijnen.

Door de nabehandeling met roodkorstbacteriën wordt deze kaas ook roodkorstkaas genoemd.

Streekbeschrijving: Antwerpse Kempen

 

LIMBURG

 

 

GREVENBROECKER

Zachte en romige blauwschimmelkaas met een unieke blauwgeaderde “marmer” structuur.

Deze kaas wordt niet doorprikt maar dankt zijn blauwe adering aan nauwkeurig op elkaar gestapelde wrongel.
Deze artisanale hoevekaas wordt geproduceerd op basis van verse rauwe melk.
De rijping duurt minimum 10 weken.

Streekbeschrijving: Hamont-Achel Noord Limburg.

 

 

VLAAMS BRABANT

 

 

 

 

AFFLIGEM ABDIJKAAS

Kaas maken is monnikenwerk.

Halfharde kaas

Streekbeschrijving: Affligem, tussen Brussel en Aalst

 

GRIMBERGEN ABDIJKAAS

Brabants Beste.

Halfharde kaas

Streekbeschrijving: Grimbergen in het centrum van het land

 

 

BEVERSE HOEVE BROODKAAS

Natuurkaas ideaal als broodbeleg.

Streekbeschrijving: Pajottenland

 

 

BEVERSE HOEVEKAAS MET BRANDNETEL

Kaas met een hoog ijzergehalte. De brandnetel werkt bloedzuiverend en bloedontzurend.

Streekbeschrijving: Pajottenland

 

BEVERSE HOEVEKAAS MET PROVENCAALSE KRUIDEN

Bevat een mengsel van basilicum, rozemarijn, dragon en tijm.

Heeft een sterk uitgesproken smaak en een typisch aroma.

Streekbeschrijving: Pajottenland

 

BEVERSE HOEVEKAAS MET FIJNE KRUIDEN

Bevat een mengsel van ui, selder, peterselie en bieslook.

Heeft een pikante smaak en ook een bloedzuiverende en vochtafdrijvende werking.

Streekbeschrijving: Pajottenland

 

 

 

 

BEVERSE HOEVEKAAS GERIJPT IN STREEKBIERE

Rijpt een aantal dagen in een bad met streekbier en wijn.

Resultaat: kaas met 50% minder zout en een pittige gistsmaak.

Streekbeschrijving: Pajottenland

 

 

BEVERSE HOEVEKAAS MET HAZELNOTEN

Bevat stukjes hazelnoot van 2 à 5 mm. Ideaal als begeleiding bij een drankje.

Streekbeschrijving: Pajottenland

 

BEVERSE HOEVEKAAS MET RODE OF GROENE ALGEN

Algen (zeewier) zijn enorm rijk aan vitamine A, B en D en mineralen zoals ijzer, magnesium maar vooral jodium.

Jodium heeft een gunstige werking op de schildklier en vormt een natuurlijk verdedigingsmechanisme tegen kanker.

Streekbeschrijving: Pajottenland

 

 

BEVERSE HOEVEKAAS MET GEDROOGDE TOMATEN

Halfharde kaas met stukjes zongedroogde tomaten.

Streekbeschrijving: Pajottenland

 

 

GRIMBERGEN GRAND CRU

Belgische halfharde extra gerijpte kaas.

Streekbeschrijving: Grimbergen in het centrum van het land

WAMBEEK KAZEN

Alle kazen zijn op basis van eigen dagverse rauwe hoevemelk.

Volgende kazen behoren tot het gamma: Wambeek noten, St. Rémi, Wambeek Merlot (gedrenkt in merlot druivesap), Wambeek Olijf-Tomaat-Basilicum, Wambeek Paprika-Look-Brandnetel, Wambeek natuur, Wambeek Streekbier (Lambik van de streek) en Wambeekse Witte (als kubusjes in slaatjes, pizza in de oven of als beleg).

Streekbeschrijving: Wambeek is een dorp in de provincie Vlaams-Brabant

 

 

MANDJESKAAS

Een verse magere plattekaas waarvan de wrongel uitlekt in mandjes.

De firma Walschot is ontstaan in 1905 en is sinds de vierde generatie nog steeds in handen van de oorspronkelijke familie. In het begin van de jaren vervaardigde deze firma enkel en alleen "plattekaas in mandjes". Later werd, op vraag van de consument, overgeschakeld naar de plattekaas in plastieken doosjes. Deze kaas is door VLAM erkend als traditioneel Vlaams streekproduct.

 

In deel 3 en 4 volgen de kazen uit Luik, Luxemburg, Namen en Henegouwen - lekker uit de Ardennen!

DEEL 3   -   DEEL 4

 

Hoe stel je een Belgische kaasschotel samen?

Belgische kaasfondue