Ramen en deuren open.

Wat een contradictie ...

Net nu we steeds maar horen: Energiefactuur wordt duurder, durf ik schrijven over ramen en deuren open!

Is het wel zo dat, ook in de winter, ramen en deuren moeten opengezet worden?

Zeker, verluchting is noodzakelijk om te vermijden dat je schadelijke stoffen inademt!

 

’Haal vrijuit adem in huis!’

 

Het open raam

Met gesloten ramen en deuren de vervuilde lucht buiten houden, is geen goed idee! Ook binnenshuis zijn er heel wat bronnen van luchtvervuiling. Zowel CO²,  vocht, schimmels maar ook schoonmaakproducten, parfums, lijm, verven en zelfs bouwmaterialen laten schadelijke deeltjes vrij in de lucht.

Zet daarom elke dag minimum 10 à 20 minuten ramen en/of deuren open om het huis grondig te verluchten.

Bij sommigen zijn er ventilatieroosters die permanent voor verluchting zorgen. Het is niet alleen goed voor de kwaliteit van de binnenlucht, maar ook voor de energiefactuur. Droge lucht warmt gemakkelijker op dan vochtige!

 

Keukenperikelen

Tijdens het koken komt er veel vocht vrij. Zet daarom deksels op je potten en gebruik je afzuigkap. Laat die eventueel nog een beetje draaien om al het overtollige damp af te voeren. Heb je geen dampkap, zet dan een raam open tijdens het koken. Zo kunnen je buren meteen meegenieten van hetgeen jij op het menu staan hebt.

 

De badkamer

Bijna elke woning krijgt met vocht en schimmelgroei te maken. Vochtige plekken als de badkamer of kelder zijn risicoplaatsen. Vermijd vochtophoping en schimmelvorming in de badkamer door een raam open te zetten. Als je gesteld bent op je privacy, doe dit dan best nadat je een douche of bad genomen hebt  :-)

 

Ziektes en allergieën

Het huis is gevuld met schimmels die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Hou je woning droog, vermijd vocht, schimmels zijn er immers dol op.
De ziekte veroorzaakt door schimmels in gebouwen kreeg de naam het 'Sick Building Syndrome' (SBS), meldt Bodytalk. De symptomen hiervan zijn eerder onder meer geïrriteerde neus- en oogslijmvliezen, hoofdpijn, ontsteking van de huid en lusteloosheid.

 

Huisstofmijt

Huisstofmijten nestelen zich het liefst in warme, vochtige en donkere plaatsen. Laat daarom overdag de rolluiken en gordijnen van je slaapkamer open en laat je bed open liggen. Was het bedlinnen op 60° (liefst wekelijks) en stofzuig geregeld boven- en onderkant van je matras. Verlucht de slaapkamer voldoende en laat de verwarming uit, een temperatuur van 15 à 18 graden is voldoende. Poets het liefst met water en bij hevige allergie-reactie verwijder je best tapijten.

lees ook : Hatsjie, hatsjie - Allergie

 

Schimmeltje, schimmeltje aan de wand

Heb je echt veel last van schimmels in huis, dan zit je wellicht met een structureel probleem. In dat geval vraag je best raad aan een vakman. Laat vochtige plaatsen in je huis onbedekt en zet meubels liefst een 10-tal cm van de muur. Verwijder schimmels zorgvuldig : begin met water, ontsmet het oppervlak met daarna met een chlooroplossing, bv. bleekwater (1/10) en laat het oppervlak daarna goed uitdrogen.

Treedt meteen op bij het ontdekken van  waterlekken.

 

Met vuur spelen

Let op met gasfornuizen, gasgeisers, verwarmingstoestellen zonder rookafvoer, kachels en kaarsen, want ze produceren kleine deeltjes en vervuilende gassen zoals koolstofmonoxide en zwaveloxide.

Wees extra voorzichtig bij een gele vlam, roetafzetting rond het toestel of een hoge luchtvochtigheid. Dit alles wijst op onvolledige verbranding en is dus een ernstig risico op CO-vergiftiging.

Kan het niet anders dan gebruik maken van een verwarmingstoestel zonder rookafvoer, zorg er dan voor dat er altijd genoeg verse lucht binnenkomt en dat verbrandingsgassen weg kunnen.

Gebruik verplaatsbare verwarmingstoestellen op basis van gas, petroleum of mazout niet langer dan een uur en nooit als je slaapt.

lees ook : koolstofmonoxide,een stille moordenaar

 

Nog een paar tips:

  • Open je raam als je de was binnen laat drogen.
  • Gebruik in de winter zo weinig mogelijk luchtverfrissers, die zijn eigenlijk overbodig en verhogen je blootstelling aan vluchtige organische stoffen.
  • Overdrijf niet met schoonmaakproducten en vermijd sprays en bleekwater.

Nog veel meer info over luchtvervuiling in huis : oorzaken, risicopersonen, gevolgen en hoe voorkomen lees je hier :   http://www.cm.be/binnenlucht