Verse garnaalkroketten

Voor- of hoofdgerecht : lekkere verse garnaalkroketten

 

Zoals beloofd in vorig artikel over 'de geschiedenis van de garnaal', volgt 'mijn' recept.

Voor 8 stuks (of 10 kleinere)

Ingrediënten

  • 250 gram gepelde garnalen
  • 60 gram boter
  • 150 gram bloem
  • (cayenne)peper, zout
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 ei
  • 0,25 ml visfumet
  • 0,12 l room
  • 2 eiwitten (lichtjes losgeklopt met 2 lepels - niet stijf kloppen!)
  • paneermeel
  • citroen
  • peterselie
  • water

 

Bereiden

- Smelt de boter en voeg de bloem erbij tot je een bolletje roux bekomt.

- Voeg in kleine hoeveelheden de visfumet toe en roer tot je een dikke, maar nog lopende vloeistof verkrijgt.

- Kruid met flink wat peper en weinig zout.

 

- Meng de kaas en het volledige ei onder het deeg. Meng lang genoeg tot het deeg niet meer aan de pot kleeft.

- Neem de pot van het vuur en roer er de room onder tot hij niet meer te zien is.

- Meng de garnalen zachtjes onder het mengsel.

 

- Giet de saus uit op een met bloem bestoven plank - tot een dikte van 3 cm  en laat afkoelen. Zet dan een nacht in de koelkast.

 

- Snij de afgekoelde massa vervolgens in stukken. Je kan er ook langwerpige of ronde bolletjes rollen. Dat is naar eigen keuze!

 

- Wentel of rol ze dan in eiwit en vervolgens in paneermeel.

- Rol ze, een tweede maal, in het eiwit en dan in paneermeel. Laat 1 uur rusten

 

- Bak de kroketjes goudbruin in hete frituurolie (zeker 180° C).

- Laat ze uitlekken op keukenpapier.

- Schik ze op een bordje met wat frisse salade en een partje citroen.

- Versier eventueel met een takje peterselie

  

 

 

SMAKELIJK !

 

wil je meer weten over de garnaal zelf, lees dan 'de grote geschiedenis van de kleine garnaal'.