Verse garnaalkroketten
Voor- of hoofdgerecht : lekkere verse garnaalkroketten
Zoals beloofd in vorig artikel over 'de geschiedenis van de garnaal', volgt 'mijn' recept.
Voor 8 stuks (of 10 kleinere)
Ingrediënten
- 250 gram gepelde garnalen
- 60 gram boter
- 150 gram bloem
- (cayenne)peper, zout
- 50 gram geraspte kaas
- 1 ei
- 0,25 ml visfumet
- 0,12 l room
- 2 eiwitten (lichtjes losgeklopt met 2 lepels - niet stijf kloppen!)
- paneermeel
- citroen
- peterselie
- water
Bereiden
- Smelt de boter en voeg de bloem erbij tot je een bolletje roux bekomt.
- Voeg in kleine hoeveelheden de visfumet toe en roer tot je een dikke, maar nog lopende vloeistof verkrijgt.
- Kruid met flink wat peper en weinig zout.
- Meng de kaas en het volledige ei onder het deeg. Meng lang genoeg tot het deeg niet meer aan de pot kleeft.
- Neem de pot van het vuur en roer er de room onder tot hij niet meer te zien is.
- Meng de garnalen zachtjes onder het mengsel.
- Giet de saus uit op een met bloem bestoven plank - tot een dikte van 3 cm en laat afkoelen. Zet dan een nacht in de koelkast.
- Snij de afgekoelde massa vervolgens in stukken. Je kan er ook langwerpige of ronde bolletjes rollen. Dat is naar eigen keuze!
- Wentel of rol ze dan in eiwit en vervolgens in paneermeel.
- Rol ze, een tweede maal, in het eiwit en dan in paneermeel. Laat 1 uur rusten
- Bak de kroketjes goudbruin in hete frituurolie (zeker 180° C).
- Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Schik ze op een bordje met wat frisse salade en een partje citroen.
- Versier eventueel met een takje peterselie
SMAKELIJK !
wil je meer weten over de garnaal zelf, lees dan 'de grote geschiedenis van de kleine garnaal'.
Maak jouw eigen website met JouwWeb