Geniet van lekkere quiches
Lentequiche
Voor 6 personen:
Ingrediënten :
- klontje boter
- 200 ml dubbele room
- 100 gr geitenkaas, verkruimeld
- 300 gr gewassen en gesneden prei
- 200 gr kant-en-klaar uitgerold kruimeldeeg
- 1 losgeklopt ei
- 4 losgeklopte eieren
- 2 plakjes Parmaham, in stukken gescheurd
- 50 ml witte wijn
- zout en geplette zwarte peper
Bereidingswijze :
- verwarm de oven voor op 190°C.
- vet een taartvorm in van 23cm en leg het kruimeldeeg in de vorm. Prik met een vork gaatjes in het deeg, snij het overtollige deeg van de randen af en vul de vorm met bakbonen.
- plaats in de oven voor 15 minuten.
- verwijder de bonen, bestrijk het deeg met het losgeklopt ei en plaats de taartvorm opnieuw in de oven voor 5 tot 10 minuten tot de korst goudgebakken is.
- stoof ondertussen de prei zachtjes met een klontje boter gedurende 10 minuten totdat deze zacht wordt, kruiden en druk droog met een vel keukenrol.
- meng de eieren met de room, de witte wijn en een beetje zout en peper.
- leg de prei, geitenkaas en Parmaham in de taartvorm.
- giet het roommengsel over de preivulling en bak in de oven gedurende 30-35 minuten tot de taart stevig en goudbruin is.
- laat 15 minuten rusten voor het opdienen.
Lekkere quiche met prei en ham (of zalm)
Ingrediënten
- 1 rol kruimeldeeg
- 20 gr boter
- 400 gr prei, fijngesneden
- 3 sneden ham (in stukjes gesneden) - (of 3 sneden verse zalm)
- 4 eieren
- 4 eierdooiers
- 1 dl room
- Peper en zout
Bereiding:
- Rol het deeg uit en leg het in een beboterde bakvorm. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak af in de voorverwarmde oven op 180° gedurende 8 minuten
- Snij het teveel aan deeg af. Maar pas, niet te veel want op het deeg zal krimpen tijdens het bakken
- stoof de prei gaar in een beetje boter. Voeg de ham (of zalm) toe en laat afkoelen
- mix de eieren, de eierdooiers en de room. Kruid het mengsel met peper en zout.
- verdeel de prei en ham (of zalm) over het deeg en overgiet met het eimengsel
- bak in een voorverwarmde oven op 180°, gedurende 35 minuten
- serveer warm of lauw met kruidensla, tomaat ..
Smakelijk!
Ter afwisseling kan je : spekblokjes gebruiken of gerookte zalm nemen
met dank aan VTM-koken
Maak jouw eigen website met JouwWeb