Tieltse gastronomie : Klaaspaarden
De ‘klaaspaarden’
Er is in Tielt en omgeving geen Sinterklaas denkbaar zonder de ‘klaaspaarden met chocolademelk’.
Al vanaf oktober, gedurende een beperkte periode, liggen bij de bakker de klaaspaarden te geuren en te lonken. Het is de bakker zelf die bepaalt wanneer hij Klaaspaarden zal verkopen.
Het basisdeeg voor deze lekkernij bestaat uit, wat men in bakkerstermen noemt: zachte luxedeeg. Iedere bakker beschikt echter over een eigen recept, het basisdeeg wordt naar eigen smaak en fantasie aangevuld.
De beste en meest originele klaaspaarden zijn gemaakt met ‘echte’ boter en die waar kaneel in verwerkt is. De Tieltse bakkers zijn fier op ‘hun’ specialiteit!
Bij ons thuis waren er - een paar weken vóór de komst van sinterklaas - elk weekend, klaaspaarden en chocolademelk. Het was steeds gezellig om samen, in de koude winterperiode te genieten van dat lekkers.
Als kind was dat steeds een plezant periode : samen aan tafel, de klaaspaarden en warme chocolademelk, dromend van de Sint en wachten tot het 6 december is ...wàt een sfeer ... wàt een mooie kinder- en jeugdherinneringen!
Ook in jeugdgroepen, rusthuizen, ziekenhuizen, allerlei verenigingen komen klaaspaarden én chocolademelk op tafel ... teken van gezelligheid!
Kan jij je niet voorstellen hoe het smaakt? Denk aan een gesuikerde sandwich, maar dan in de vorm van een paard(je).
Later kwamen de paashazen in de winkel. Het is hetzelfde basisdeeg, maar dan in een andere vorm gegoten. De Paashazen worden verkocht vanaf ongeveer 3 weken voor Pasen
Je kan de klaaspaarden ook proberen zelf te maken, maar dan moet je een ‘paard’vorm hebben, om ze te bakken.
Je hebt nodig:
- 1 kg bloem
- 18 gr droge gist (of 70 gr verse gist)
- 17 gr zout
- 170 gr suiker (ik gebruik rietsuiker)
- 150 gr 'echte, goede' boter
- 1 ei
- ongeveer 1/2 liter water
- een goeie snuif kaneel (naar smaak)
Bereiden:
- Meng de bloem, de droge gist, het zout, de suiker en de kaneel.
- Doe de boter in stukjes en voeg die bij de bloem.
- Meng de bloem met het water, voeg het ei toe en begin te kneden.
- Kneed het deeg tot het niet meer plakt en het een beetje elastisch is. (ongeveer 20 min.)
- Vorm het deeg tot een bol, dek het af met een propere keukenhanddoek en laat 45 min. rijzen.
- Druk het deeg even plat en laat het daarna nog 10 min. rijzen.
- Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1,5 cm/2cm.
- Steek vormen uit het deeg en leg de figuren op een ingevette bakplaat.
- Laat de figuren 45 min. met een keukenhanddoek afgedekt rijzen op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Klop een eierdooier los en bestrijk de koeken ermee.
- Bak de koeken in 12 min. af.
- Laat de koeken afkoelen en eet ze met echte boter en een kop warme chocolademelk. Smakelijk!
Groetjes uit Tielt
Maak jouw eigen website met JouwWeb