Nog meer 'tenenkrommende' voetkwalen

Vorig deel: Voetproblemen : wratten en schimmels

 

8. Ingegroeide nagel - 'Vijlen is beter dan knippen'

Pijn is hét belangrijkste symptoom van een ingegroeide teennagel. Wanneer je het niet tijdig verzorgt, kan zo’n teennagel gaan ontsteken en veel last met zich meebrengen. Die pijn wordt erger als je rechtstaat, stapt of loopt. Het dragen van je dagelijkse schoenen is bijna niet meer mogelijk. Ingegroeide nagels komen meestal voor bij de grote teennagel maar het kan evengoed aan een nagel van één van de kleinere tenen. Mensen met dikke of scheve nagels hebben meer kans op een ingegroeide teennagel.

Dit pijnlijk probleem is niet zo simpel om zelf te verhelpen. De binnen- of buitenrand van de nagel is ín de huid gegroeid (in plaats van erover). De geïnfecteerde nagel is pijnlijk, rood en gezwollen. Bij te lang wachten om in te grijpen kan door de 'langdurige ontsteking' de teen etteren en zelfs een 'fibroom of wild vlees' ontstaan.

 

Oorzaken van een ingegroeide teennagel?

  • Door het dragen van te nauwe schoenen, te hoge hakken of té eng zittende sokken, wordt er druk uitgeoefend op het nagelbed. Hierdoor kunnen de uiteinden van je nagel in het vlees van de teen groeien.
  • De teennagels te kort inknippen en vooral het afknippen van hoekjes doet de nagel gemakkelijker ingroeien.
  • Een afwijkende vorm van de nagel: bv. als de nagel boller is, ontstaat er meer druk in de nagelwal. Zo kan snel irritatie ontstaan.
  • De bouw van de teen zelf - bv. een licht gekantelde teen waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt.
  • Bij sommige sporten (bv. voetbal en ballet) ontstaat er ook veel druk op de tenen en de nagels.
  • Verwonding of kneuzing aan de grote teen

 

Behandeling ingegroeide teennagel

De behandeling bestaat meestal uit het losmaken of verwijderen van het ingroeiende nageldeel, lokale wondzorg en begeleiding van de groei in de daaropvolgende weken of soms maanden.

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden, afhankelijk van de ernst van ingroeien van de nagelrand.

  • In de eerste fase (pijn, roodheid en/of zwelling langs de nagel) kan je de ingegroeide teennagel zelf behandelen. Giet warm water + een schep soda of weekmiddel in voetbadje of emmer. Laat de voet 2 keer per dag gedurende 10 minuten hierin weken. Dan kan je gewoon de nagelrand een beetje ophogen door een klein watje onder de nagel te schuiven en/of de huid regelmatig naar beneden te masseren. Herhaal deze handeling enkele dagen totdat de nagel genoeg naar boven getild is en niet meer in de huid groeit. Vervolgens kan je de nagel knippen. Let er op dat je de nagel niet te rond knipt om een nieuwe ingegroeide nagel te voorkomen.
  • Is de nagel echt ingegroeid, dan kan een gespecialiseerde voetverzorger je nagel voorzichtig losmaken en afknippen. Tegelijk zullen ze kijken of er geen stukje nagels in de huid is blijven zitten. De pedicure of podoloog zal ook advies geven over de juiste kniptechniek en eventuele behandelingen die je thuis nog moeten doen (bv. ontsmetten). Soms wordt er ook schoenadvies gegeven.
  • Een nagelbeugel (orthonyxie) voor een te bolle of ingroeiende nagel is vaak een oplossing. Hierbij wordt een beugeltje op de nagel geplaatst om de druk van de nagel uit de nagelwal weg te halen. In sommige gevallen kan hier de vorm van de nagel blijvend mee gecorrigeerd worden.
  • Indien dit allemaal geen oplossing biedt ga je best naar je huisarts. Deze zal je antibiotica geven of, als je nagel te diep ingegroeid is, een kleine operatie voorstellen. Onder plaatselijke verdoving wordt het stukje ingegroeide nagel verwijdert.
  • Er is iets waar je steeds moet op letten => is er een wondje of ontsteking is, moet je goed ontsmetten tot het genezen is.

Draag in ieder geval ruime schoenen of slippers, zodat er geen druk komt op de teen en teennagel.

 

Wat je zeker NIET mag doen!

  • Je teennagels zelf te lijf gaan met een schaar. Je zal er in het begin weinig van voelen: je teen zal lichtjes rood worden, een beetje opzwellen en er zal wat vocht vrijkomen. En dan begint de miserie. Je teen zal ontsteken, wordt helemaal rood en zwelt dubbel zo hard op.
  • Ga in geen geval met een scherp voorwerp, zoals een nagelschaartje, pincet of ander scherp voorwerp onder je nagel. Een naald gebruiken om de pus vrij te laten is een even slecht idee. Hierdoor zorg je enkel voor meer infectie.

Kun je het voorkomen dat een teennagel ingroeit?

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. En dat kan ook op heel eenvoudige manieren:

  • Teennagels knip je recht af, niet in een boogje. Knip zeker geen hoekjes weg, want dan gaat de nagel makkelijker ingroeien.
  • Veel voetverzorgers geven de voorkeur aan vijlen. Vijl de nagelkant mooi af zodat die niet de kans krijgt om in te groeien.
  • Als je zelf je teennagels niet kan knippen, schakel professionele hulp in
  • Te kleine of te spitse schoenen zijn slecht voor de tenen. Draag ruime, comfortabele sokken en schoenen

 

9. Wintervoeten en wintertenen

De zomer is voorbij, de herfst doet zijn intrede en de winter komt eraan, met zijn kwaaltjes en ongemakken. Een pijnlijk voorkomend fenomeen van deze periode zijn de wintervoeten en -handen.

De voornaamste klacht is pijn: bij winterhanden aan de vingers, bij wintervoeten aan de tenen. Op zich is het misschien een onschuldig fenomeen maar beide kunnen erg vervelend zijn. Soms betreft het soms maar een gedeelte van de voet, maar het probleem kan evengoed de volledige voet aantasten.

Het is raar: de huid voelt koud aan, terwijl men toch de indruk heeft dat de voeten gloeien. Het aanraken van de voeten is pijnlijk. Je kan last krijgen van jeukende of branderige tenen en de klachten verergeren nog bij het opwarmen van je koude voeten. Bij meer uitgesproken klachten zal de huid ook zwellen en wordt ze roder. Uiteindelijk kan ze paarsblauw verkleuren.

 

Wat gebeurt er?

De oorzaak van wintervoeten en -tenen ligt aan de reactie van het lichaam op koude en warmte. Als het koud wordt, vernauwen de bloedvaatjes om de warmte binnen te houden en de  lichaamstemperatuur op peil. Daarna verwijden ze weer, om de bloeddoorstroming op gang te houden en ervoor te zorgen dat de huid geen gevaarlijk lage temperatuur krijgt. Bij iemand die last heeft van wintertenen zijn beide reacties vertraagd. De kleine bloedvaatjes reageren hier niet goed op en ze worden niet wijder. Het bloed dat je lichaam naar je tenen stuurt kan geen kant op en het omliggende weefsel wordt beschadigd. Dit zorgt voor een branderig en jeukend gevoel. De tenen gaan tintelen, pijn doen, opzwellen en ze worden rood of zelfs paars.

Waarom de ene snel last krijgt van winterhanden en iemand anders nooit, is niet geweten. Wel blijkt dat vrouwen er vatbaarder voor zijn en dat erfelijkheid een rol speelt. 

 

Behandelen

Wintervoeten en -tenen zijn erg moeilijk te behandelen. Het is eerder aangeraden ze te voorkomen door te zorgen voor een optimale bloedcirculatie.

  • Vermijd grote temperatuurverschillen. Warm de voeten/tenen die door en door koud zijn, niet te snel door ze tegen de verwarming te houden. Maar laat koude voeten/tenen langzaam opwarmen door ze in water te dompelen wat geleidelijk aan iets warmer gemaakt wordt.
  • Door voorzichtig over de pijnlijke plekken te wrijven, kun je de klachten wat verminderen. Maar let op: doe dat héél voorzichtig want de huid is al extra gevoelig voor irritatie.
  • Masseer de voeten ook als ze warm zijn. Dit is een goede manier om de doorbloeding te stimuleren. Smeer ze nadien in met Johannesolie om de droge, schrale huid te verzorgen.
  • Jeuk is heel vervelend maar probeer niet te krabben. Door krabben kunnen wondjes ontstaan die door de verstoring van de doorbloeding snel kunnen ontsteken.
  • Vaak hebben wisselbaden (3 minuten in warm water, 30 seconden in koud water en afsluitend met warm water) een gunstig effect. Deze baden hebben een gunstig effect op het stimuleren van de bloedsomloop.
  • Als je veel pijn heeft, kan je gerust een pijnstiller nemen. Aspirine werkt in dit geval het beste maar overleg eerst even met de arts of apotheker of deze medicijnen voor jou geschikt zijn.
  • Raadpleeg best tijdig de arts alvorens er complicaties ontstaan. Die zal beslissen welke medicatie het best geschikt is: bloedvatenverwijdende medicatie, jeuk en pijn bestrijdende medicatie, crèmes of zalven die de ontsteking verminderen.
  • De voeten goed hydrateren en warm houden is de boodschap.
  • Bij het niet verzorgen van de wintervoeten kunnen er kloven en blaren ontstaan die blijvende littekens veroorzaken.

 

Hoe wintertenen voorkomen

  • Personen die van zichzelf weten dat ze snel last hebben van wintertenen en winterhanden, kunnen de kou het beste zoveel mogelijk vermijden.
  • Als je er toch doorheen moet, wapen je dan extra tegen de kou door je warm te kleden: ruime, warme schoenen, dikke sokken en handschoenen (voor winterhanden). Kleding en schoeisel mag vooral niet knellen.
  • Loop nooit blootvoets in huis, en zeker niet op een koude vloer.
  • Draag ’s nachts een warme pyama aan en ook sokken
  • Probeer in de kou zoveel mogelijk te bewegen en blijf niet te lang in dezelfde houding staan.
  • Als je een douche of bad neemt, stop je koude tenen niet onmiddellijk in heet water, maar laat ze eerst opwarmen vooraleer je ze onderdompelt.
  • Om de bloedvaten voor te bereiden op temperatuurwisselingen kun je regelmatig wisselbaden nemen (zoals hierboven beschreven).
  • Een warm voetbad met 'Dode Zee' mineralen verbeteren de doorbloeding en de conditie van je huid.
  • Vermijd extreme warmte en ga dus niet met je tenen tegen de verwarming of vlak bij de haard zitten
  • Als de temperatuur in het najaar daalt, wacht best niet te lang om je voorzorgen te nemen en je lichaam op temperatuur te houden.

 

Tips: Lederen schoenen met een rubberen of leren zool bieden de beste bescherming, aangezien leer warm is, absorbeert voetvocht en waterdicht kan worden gemaakt. Wollen sokken stimuleren de bloedcirculatie en zijn dus te verkiezen boven synthetische sokken.

 

 

Volgend deel : Zweetvoeten en putjeszolen

 

@ de foto's zijn genomen via google

Maak jouw eigen website met JouwWeb