Lekkere warme winterdrankjes

Lekkere warme winterdrankjes ... met een 'TIK'

t is koud en guur : maar binnen wacht een kopje hartversterkend warm drankje mét een tik!

 

MET KOFFIE

1. Amandel-rum koffie

Zet een kopje sterke koffie, maar doe samen met de koffie 1 afgestreken koffielepel amandelpoeder in het filterzakje.
Giet in een vuurbestendig glas een scheutje rum en giet er de koffie bij.
Garneer met lichtjes opgeklopte slagroom en geroosterde amandel.

 

2. Irish coffee

Doe in een vuurbestendig glas 2 eetlepels whiskey en 2 eetlepels fijne suiker (ik vind bastardsuiker lekkerder).
Vul het verder met sterke, hete koffie.
Klop wat room op, hij moet nog vloeibaar zijn, zodat u hem over de rug van een lepel heen in de glazen kan gieten.
Garneer met chocolade.

 

3. Amsterdammer

Vul een koffiekop met 2 eetlepels advocaat, 1 theelepel suiker en hete, sterke koffie.
Garneer met een toef slagroom

 

4. Cappuccino

Verhit 2 dl melk (het liefst volle melk).
Klop ze schuimig met de mixer. Vul 4 koppen met sterke, hete koffie.
Voeg bij elke portie wat suiker.
Giet de hete, schuimende melk bovenop;
Garneer met een snuifje cacaopoeder.

 

5. Sinaas-koffie

Vermeng 1 eetlepel sinaasappellikeur met 1 à 2 koffielepeltjes fijne suiker.
Giet het mengsel in een kop. Vul deze verder met hete koffie.
Garneer met een toef slagroom en met een gekonfijt sinaasappelschijfje.

 

6. Koffie verkeerd

Vul een koffiekop met een 1/3 sterke, hete koffie en 2/3 warme melk.
Strooi bovenop een koffielepeltje fijne suiker.

 

7. Duivelse koffie

Verwarm 1 koffielepel suiker, 5 kruidnagels, de schil van ½ citroen, van ½ sinaasappel, ½ stokje kaneel, ½ stokje vanille + 2 borrelglaasjes brandy.
Verwarm tot de suiker gesmolten is en flambeer even.
Verdeel over 4 koppen, voor ¾ gevuld met hete koffie

 

8. Gemberkoffie

Doe in een glas 1 eetlepel gemberstroop. Giet er hete, sterke koffie bij.
Garneer met een toef slagroom en strooi slagroom en strooi daarop een snufje gemberpoeder.

 

9. Griepkoffie

Klop 1 eierdooier los met 1 eetlepel vloeibare honing en 1 borrelglaasje rum.
Leng aan met hete, sterke koffie. Roer goed om.
Drink de drank natuurlijk zo heet mogelijk op.

 


MET MELK

1. Mokarum

Los in een kop hete melk 1 koffielepel poederkoffie op.
Voeg er één eetlepel fijne suiker bij + een borrelglaasje rum

 

2. Chocoladeneut

Meng 5 dl warme melk met 100 gr pure chocolade en 1 eetlepel suiker.
Roer tot de chocolade helmaal gesmolten is.
Voeg een ei en 3 eetlepels brandy erbij.
Klop goed op tot de drank een beetje schuimig wordt.
Dit recept is goed voor 2 koppen.

 

3. Kruidenmelk

Breng 2 dl melk aan de kook. Met 1 kruidnagel, een snuifje gember, een snuifje kaneel en de schil van 1 goed geboende citroen.
Laat even trekken. Klop 1 eierdooier los met suiker.
Zeef de melk en voeg ze bij de eierstruif terwijl u alles flink omroert

 

4. Chocolademelk

De lekkerste chocolademelk maakt u met pure chocolade en volle melk.
Breek de chocolade in stukken en laat hem rustig smelten in de warme melk, op een zacht vuur.
Roer af en toe en voeg suiker toe of vanillesuiker (naar smaak)

 

5. Munt-chocomelk

Verwarm een kopje melk met 5 tabletjes muntchocolade (bv. After Eight).
Roer goed tot de chocolade gesmolten is.

Garneer met chocoladeschilfers

 

6. Notenmelk

Verwarm een kop melk. Los er een koffielepel kastanjepuree in op.
Voeg suiker naar smaak bij.
Garneer met een toef slagroom en strooi bovenop wat hazelnootjes

 

MET THEE

1. Lindethee met een tik

Zet één (of meerdere) kop lindethee, liefst getrokken van een handvol gedroogde lindebloesem.
Zeef en voeg bij elke portie een borrelglaasje jenever, rum of cognac, naar keuze.

 

2. Anti-griepje

(voor 4 koppen)
Overgiet 20 gr gedroogde lindebloesem en een stukje zoethout met 1 liter water.
Zeef en voeg een borrelglaasje rum of cognac bij en suiker naar smaak.
Drink zo heet mogelijk op.

 

3. Warme thee-punch

(voor 2 porties)
Vermeng ½ glas citroenjenever met ½ glas maraschino, 1 glas kokendhete thee en theelepels fijne suiker.
Garneer met een schijfje citroen.

 

4. Appelthee

Zet ½ liter thee liefst hibiscusthee (verkrijgbaar in zakjes). Laat 5 min. Trekken
Neem de theezakjes weg. Voeg 1/8 appelsap bij de thee.
Verwarm de vloeistof weer. Roer er 5 eetlepels druivensuiker door.
Serveer met slagroom en kaneel.

 

5. Hollandse thee-punch

Zet thee met ¼ l water. Voeg er 6 kruidnagels, een stukje kaneelstok en muskaatnoot bij.
Laat 1 uur rusten en zeef.
Voeg er anderhalve liter kokende melk bij.
Roer er 4 eierdooiers en wat suiker door

 

MET WIJN

1. Warme wijn

Verwarm een glas rode wijn met 1 koffielepel suiker tot tegen de kook aan.
Voeg er een snuifje kaneel bij.
Garneer met een schijfje citroen, met daarin kruidnagel geprikt.

 

2. Glühwein

Verwarm in een pan 2 borrelglazen rode wijn met 2 kruidnagels, een stukje kaneelpijp, een stukje (goed gewassen) citroenschil, 1 theelepel fijne suiker, een paar druppels angostura en een snuifje cayennepeper.
Zeef de drank in een vuurvast glas

Angostura bitters werd gemaakt, met de bedoeling om de drank te gebruiken tegen vermoeidheid en maagklachten. Nu behoort Angostura tot de meest gebruikte baritems ter wereld.

De naam is afkomstig van de havenstad Angostura in Venezuela. Angostura is gemaakt van meer dan 40 tropische kruiden en plantenextracten

 

3. Warme punch

(voor 4 porties)
Breng 1 fles rode wijn langzaam aan de kook.
Vermeng ondertussen in een bowl 1 glas wodka met 2 glazen cognac.
Giet er de gloeiend hete wijn bij. Roer één keer goed om.
Serveer de punch meteen.

 

4. Citroenwijn

(voor 4 porties)
Breng 3 dl water aan de kook met 100 gr suiker, 4 kruidnagels en een snuifje kaneel. Voeg er, van het vuur, 1 citroen in schijfjes bij.
Laat 10 minuten trekken.
Overgiet alles met 1 fles zoete, witte wijn.
verwarm nog even tot tegen het kookpunt aan. Zeef de drank.

 

5. Hot brandy

Doe een suikerklontje in een glas.
Giet er een borrelglaasje cognac bij. Vul het glas verder met warme witte wijn.
Roer een keer goed om.
Strooi bovenop een snuifjes muskaatnoot.
Serveer met een schijfje citroen

 

6. Kabouterdrankjes

Los 4 eetlepels suiker op in 2 glazen heet water.
Voeg er ½ fles jonge rode porto aan toe en 8 eetlepels witte rum.
Laat de wijn goed heet worden, maar vooral niet koken.

 

 en dan maar .. het glas of de tas heffen!