Herfstvrucht bij uitstek : De pompoen
Het is weer pompoentijd.
Pompoenen bestaan in allerlei vormen, maten en kleuren.
Ze zijn niet alleen rond en oranje. Er zijn gigantische, platte, kleine, grote, ronde, peervormige, flesvormige, gladde of geribbelde en sommige pompoenen hebben zelfs wratten.
Ze zijn er ook in veel kleuren : gele, rode, groene, witte, roze en zelfs veelkleurige gestreepte pompoenen.
Pompoenen zijn geweldig om mee te koken. De oranje of gele schil is hard, maar het feloranje vruchtvlees is zacht, glad en zoet. Ze zijn een goede bron van vezels, en bevatten ook een grote verscheidenheid aan vitaminen en mineralen.
Een gekke pompoenenparade
1. De kleinste
De miniatuurpompoenen,Jack Be Little is zo klein dat ze in de handpalm past .
Leuk als decoratie maar ook lekker op je bord, als een eenpersoonsportie met een vulling. Ook de Sweet Dumpling – een kleine groenwit gestreepte met dikke ribben en zoet, oranje vruchtvlees – en witte Baby Boo zijn prachtige mini’s.
Ze zijn er in oranjeroze, witte en groene kleuren.
De vorm is eerder plat. Velen houden ze als versiering, voor de pure Halloween-griezelsfeer.
3. De zwartste
Deze rankende Japanse pompoen, de 'black’ uit Futsu Black moet je met een korreltje zout nemen, want jong kleurt deze pompoen met dikke ribben gewoon donkergroen. Naarmate hij rijpt, wordt hij leerachtig donkerbruin en trekt er een waslaagje over de schil.
Je kunt hem tot een jaar lang bewaren ; het oranje vruchtvlees krijgt geleidelijk aan een zoete, iets nootachtige smaak.
4. De lekkerste
We hebben het over een zeer bijzondere pompoen wat betreft kwaliteit en smaak van het vruchtvlees nl. de Butternut, natuurlijk!
Geen enkele pompoen kan wedijveren met de verfijnde zoete nootachtige smaak van deze muskaatpompoen. Het is al een heel oude pompoen : op archeologische sites in Mexico en Peru werden resten van vijfduizend jaar oude zaden teruggevonden. Overigens kun je butternuts maandenlang bewaren.
De vruchten zijn langwerpig en bijna volvlezig. De kwaliteit van het vruchtvlees is buitengewoon, zowel voor soepen, gebak, om te frituren enz. Voor consumptie is het beslist één van de toprassen!
De Groen gestreepte BUTTERNUT-variëteit, mini-butternut (baby) wordt als delicatesse aangeboden.
5. De gekste
Gek? Misschien wel. De Autumn Wings Swan is zonder twijfel de meest grillige en fascinerende decoratieve pompoen. Het is een mengsel van bizar gevormde kalebassen in verschillende kleuren en kleur combinaties.
Ze zijn niet geschikt is voor consumptie, maar ogen erg mooi voor allerlei decoraties.
6. De nieuwste
De Porcelain Doll Pink Pumpkin is een grote, roze (!) pompoen heeft binnenin wel oranje vruchtvlees. Hij werd twee jaar geleden speciaal gecreëerd als benefietpompoen tegen borstkanker http://pinkpumpkin-patch.org.
In België bieden een aantal kwekers deze mooie én smakelijke pompoen aan. Een deel van de opbrengst gaat naar de organisatie.
7. De hipste
Dit is een pompoen met een grappige naam en een vreemd trekje. Spaghetti heeft over het algemeen niets met pompoen te maken. Maar deze soort heeft wel echt een vreemd trekje; snij het open, kook het, en........ de binnenkant komt eruit in lange dunne slierten. Vandaar de naam Spaghetti pompoen.
Sinds moestuinman Wim Lybaert de spaghettipompoen openbaarde op TV, wil iedereen van die groentespaghetti proeven. Gek genoeg is deze pompoen een soort courgette, die je ook beter niet te lang bewaart.
8. De grootste
Al gehoord van de Atlantic Giant? Dit ras is in staat enorme exemplaren voort te brengen.
Vruchtgewichten van 100 à 250 kg zijn in ons klimaat, samen met voldoende zorg en bemesting, zeker haalbaar.
De zwaarste pompoen van ons land woog dit jaar 829 kg.
Of voel je je geroepen om het wereldrecord te breken (933,5 kg).
Zaadjes vind je gewoon in het tuincentrum, voor de kilo’s mest, powerdrankjes en dekentjes die zo’n mosterdpompoen nodig heeft, moet je zelf zorgen. Gestoofd is het vruchtvlees uitgesproken lekker, verfrissend en zoet.
Welke kies jij?
Er is verschil in smaak tussen de grote en kleine pompoensoorten. Hoe groter ze zijn, hoe flauwer ze smaken. De groenkleurige soorten zijn over het algemeen zoeter dan de oranjegekleurde.
Bij volgende foto staan ook benamingen van soorten pompoenen!
- Eikelkalebas is er in verschillende kleuren, meest voorkomend zijn donkergroen en geel. Ze zijn 10-15 cm. lang. Het vruchtvlees is oranjegeel en smaakt naar hazelnoot en peper.
- Banana Squash : deze grote langwerpige kalebas komt van origine uit Mexico, vanaf eind vorige eeuw algemeen voorkomend in Amerika.
- Muskuskalabas (Butternut Squash U.S.) : deze is peervormig, 20 - 30 centimeter lang - heeft een cremekleurige schil en zacht oranje vruchtvlees (een groene is niet rijp) De schil is makkelijk te verwijderen.
- Deze meeste gekende pompoen kan erg groot worden - heeft stevig droog oranje vruchtvlees en een zoete smaak. Wordt meestal niet als groente gegeten maar verwerkt tot soep, dessert of jam.
5. Mergpompoen : is een langwerpige pompoensoort. Komt in veel, meestal in de lengte gestreepte, kleurvarianten voor.
6. Hubbard Squash : dit is de meest bekende kalebas in Noord Amerika. Hubbards zijn er in veel varieteiten.. Algemeen zijn blauwe, groene en goudkleurige hubbards.
7. Sugar Pie : dit is een kleine zoete Amerikaanse pompoen, speciaal geteeld voor gebruik in de keuken.
8. Kabocha : Staat bekend als Japanse pompoen.
9. De Spaghettikalebas onderscheid zich van alle andere soorten doordat het losgehaalde vruchtvlees na koken op spaghetti lijkt. Kan ook rauw gegeten worden.
10. Sweet Dumpling : deze kleine platronde pompoen is zeer zoet en zacht oranje vruchtvlees.
11. Turkse Muts : Het is een cultuurgewas in Europa vanaf begin 1800. Meestal gebruikt als decoratie maar kan ook gekookt en / of gevuld worden.
Waarop moet je letten bij het kiezen van pompoenen?
- kies pompoenen die zwaar aanvoelen voor hun grootte, met een gladde, stevige schil.
- de vorm is niet belangrijk - een asymmetrische pompoen hoeft geen slechte te zijn.
- er moet nog een stuk stengel van 2,5 tot 5 cm aanzitten. Als de stengel te kort is afgesneden, zal de pompoen sneller bederven, of zelfs al aan het bederven zijn op het moment van aankoop.
- vermijd pompoenen met vlekken en zachte plekken.
- kleine pompoenen worden vaak gebruikt om te koken. Ze hebben meer en steviger vruchtvlees met een gladde textuur en een hoger suikergehalte.
- zoete en fijne soorten zijn het meest geschikt voor taarten
- droge en stevige soorten zijn beter voor soep en stoofpotten.
- als je pompoenpitten wil roosteren, gebruik dan soorten zoals Kakai, Snack Jack of Baby Bear. Zij hebben vrij grote, naakte of halfnaakte zaden die geroosterd heerlijk smaken.
Kan je pompoenen bewaren
- Pompoenen bewaar je best op een koele, donkere, goed verluchte plaats.
- Controleer altijd de temperatuur en luchtvochtigheid. De optimale temperatuur ligt best tussen 10 en 13 °C – de luchtvochtigheid tussen 50 en 70 %. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt voor condens op de schil en dat versnelt het bederf. Een te lage luchtvochtigheid kan dan weer de vrucht doen uitdrogen.
- De meeste pompoensoorten kunnen 3 maanden bewaard worden. Sommige soorten zelfs 6 maanden of langer. Eenmaal aangesneden kunnen ze ongeveer een week lang bewaard worden in een luchtdichte doos in de koelkast.
- Pompoenen kan je invriezen, zowel rauw als gekookt.
- Rauw : schil de pompoen, haal de pitten eruit en snijdt het vruchtvlees in stukken van 2 à 3 cm. verpak ze vacuüm in diepvrieszakjes.
- Gekookt : schil de pompoenen, snij ze in stukjes en kook ze tot ze zacht genoeg zijn om fijn te prakken met een lepel. Giet overtollig vocht af. Verpak de fijngeprakte pompoen luchtdicht in diepvrieszakjes.
Hier lees mijn recept van 'Mijn zelfgemaakte pompoensoep.'
Hier kan je meer lezen over de 'Basisbereiding van een spaghetti pompoen.'
Bron : HLN
Maak jouw eigen website met JouwWeb