Ken jij ook die pittige scheutjes?

Ken jij ook die pittige scheutjes? Het begon met alfalfa en het einde van deze spannende ontdekkingstocht is nog lang niet in zicht.

Kiemgroenten zijn: ofwel plantjes die worden geoogst in het prille begin van de groei - ofwel, gekiemde zaden, zaden met daaraan jonge, net ontkiemde plantjes.Ze worden meestal gezien als groenten. Ze zijn goed voor je gezondheid, want ze verlagen het risico op chronische ziekten. Ze zijn supergezond en vol van smaak. Geen wonder dat ze erg geliefd zijn!

 

Kiemgroenten kunnen gegeten worden als:

  • spruiten, waarbij de zaden groeien in het water en worden verzameld vóór de ontwikkeling van bladeren. Het eindproduct bevat nog steeds het zaad.
  • scheuten, waarbij de zaden groeien in het water en zich de eerste jonge blaadjes zich ontwikkelen. De zeer jonge blaadjes worden geoogst, maar niet het zaad (bijvoorbeeld taugé).
  • cressen, waarbij de zaden groeien in de bodem en vaak als hele plant wordt verkocht. Een voorbeeld van cressen is tuinkers, dat in de voedingsbodem wordt verkocht en zelf afgeknipt moet worden.


In kiemgroenten zitten koolhydraten, vetten en eiwitten. Zo'n 85% van de kiemen bestaat uit water. Het gehalte aan vitamine A en C stijgt tijdens het kiemproces. Verder zitten in kiemgroente mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. In de kiem zitten vaak meer voedingsstoffen dan in de volwassen plant

  • Met sojascheuten, tuinkers en alfalfa zijn de meesten van ons al vertrouwd. Maar sinds kort komen daar nu ook kiemen bij te pas.
  • In sterrenrestaurants wordt de slag om de hipste scheut nog heftiger gestreden.
  • Kiemplanten hebben immers elk hun eigen, verrassende invloed op de zintuigen en dit is een onvervalste uitdaging voor ieder chef.
  • De explosieve kracht en smaakvolle presentatie van kiemgroentjes vormen een extra motivatie om te experimenteren met de nieuwe groentenvariëteiten.

 

Ontdek de pittigste kiemen.

1. Alfalfa of luzernescheuten

Deze worden het vaakst gegeten. Hun krachtige smaak doet het goed in salades, als garnituur op brood of als spicy toets in een omelet.
Alfalfa bevat veel eiwitten en alle 8 essentiële aminozuren.
Het is rijk aan vitamine A, B6, D, E en K

 

2. Preischeuten

 Deze scheuten bevatten al het frisse van jonge prei. Ze laten zich goed combineren met vis en varkensvlees. En ze bezorgen aan slaatjes net dat extra tikkeltje pit.
Ze zijn rijk aan foliumzuur, vitamine C en A

 

3. Waterkers en tuinkers

waterkers - heeft groter blad dan tuinkers

 

Water- en tuinkers behoren tot dezelfde familie. Beide kers-soorten worden erg gesmaakt in salades of wokgerechten.
Bovendien zijn ze ook erg gezond. Ze bevatten vitamine C, B, K en E, ijzer, calcium, magnesium en zink. En ze zitten boordevol antioxydanten.

tuinkers heeft kleiner blad dan waterkers

 

4. Sojascheuten of taugé

Dit zijn de witte, sappige kiemen van de Chinese mungboon.
Verwerk ze in salades of wokgerechten.
Taugé is rijk aan eiwitten en bevat ijzer, vitamine B en C

 

5. Radijskiemen

Radijskiemen worden gekiemd uit radijszaad en hebben dezelfde pittige, licht anijsachtige smaak.

Ze zijn ideaal in een koude komkommersoep of in een kruidige créme fraiche met gerookte zalm op toast.
Ook lekker in een tortilla gevuld met Chinese kool en krabsalade of in een salade met gerookte makreel, komkommer en gekookte ei.

 

6. Rucola Cress

Van rucola Cress eet je maar kleine hoeveelheden om je maaltijden wat extra pit te geven.

Het heeft een pittige notensmaak. Als je een blaadje proeft sta je verbaasd hoe sterk de smaak is. Net als alles andere cressoorten is rucola cress niet alleen smaakvol, maar ook decoratief.

Het wordt gebruikt om te combineren met rauwkost, tomaat, champignons, knoflook, asperges, kaassoorten, pasta's, ei of vis
Het is lekker in op een sandwich met tomaat en avocado en geitenkaas, bij een met champignons gevulde kaasomelet of op belegde broodjes.

 

Hoe bewaren?

Kiemgroente is erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Bij het bewaren moeten de aanwijzingen op de verpakking worden gevolgd. Let op de houdbaarheidsdatum en bewaar de groente in de koelkast.
Cress is langer houdbaar, zeker 10 dagen, mits de plantjes vochtig blijven.

Hoe gebruiken?

Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli (EHEC).

Daarom moet je de kiemgroenten héél goed afspoelen onder stromend water en vervolgens laten uitlekken.

Hitte doodt de bacteriën. Kiemgroente kan je dus uit voorzorg onderdompelen in kokend water of meekoken met het gerecht.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb