Eerste hulp voor buiten-spelende kinderen

 

Een artikel voor kampenbouwers, 'kleine' supermannen en sportieve meiden.

Het mooie weer komt eraan, de vakantie komt dichterbij … iedereen wil de tuin of de natuur in.

Na een lange winter snakken ook de kinderen ernaar om buiten te spelen.

"Mama, mogen we trampoline springen?"

"Papa, mag ik rolschaatsen?"

Het is heel goed dat ze buiten spelen maar af en toe eindigt het avontuur in traantjes.

Het Rode Kruis-Vlaanderen geeft ouders tips bij kleine ongelukjes.

 

1. Een ritje met de fiets.

De twee zusjes halen de fiets uit de garage en weg zijn ze. Wat een leuke rit, ze gaan harder en harder. Na de bocht gaat het mis. Sofieke remt maar ze komt helemaal links van de baan terecht. Marthe hapert met haar fiets in die van Sofie. Ze vallen allebei hard tegen de grond. Sofies knie bloedt en Marthe komt met haar hoofd tegen de straatstenen.

Eerste hulp

  • Reinig de wonde onder stromend leidingwater met eventueel een zachte zeep. Is dit niet aanwezig kun je afgekoeld gekookt water gebruiken. Ontsmet de wond met een ontsmettingsvloeistof. Dek de wonde af met een pleister of een verband. Als de wond erg groot is, dan naar de dokter gaan om te laten plakken of hechten. De wond intussen afdekken met een gaasje.
  • Een buil op het hoofd wordt niet zo groot, als er iets kouds, bijvoorbeeld een koud kompres of nat washandje op wordt gedrukt. Een ‘cold pack’ recht uit de koelkast is handig, maar met een plastic zakje en wat ijsblokjes lukt het ook (let op, verpak dit kompres in een handdoekje om de huid niet te beschadigen. Bij hoofdpijn en eventueel misselijkheid is de kans groot, dat inderdaad sprake is van een hersenschudding. Als je het zaakje niet betrouwt, waarschuw dan een arts.

 

2. Kampen bouwen

Ze vinden het een super idee ‘een kamp bouwen’ en zich dan verschansen. Met z’n allen gaan ze volledig op in het spel. Het kamp is bijna af maar er is nog wat ‘bouwmateriaal’ tekort.

Maar Jefke heeft de oplossing: "Achter het tuinhuis liggen nog genoeg planken". Voor hij ze wegsleept, wrijft hij er met zijn hand over … "Verdorie, een splinter …!"

Eerste hulp

Was de wonde met water. Ontsmet een pincet met ontsmettingsalcohol en droog het nadien af met een steriel kompres. Grijp het uiteinde van de splinter en trek hem uit de huid, in het verlengde van de splinter. Daarna dek je het wondje af met een pleister. Schakel in volgende gevallen gespecialiseerde hulp in:

  • als het uiteinde van de splinter niet zichtbaar is
  • als het gaat om een metaal- of glassplinter
  • als het gaat om een splinter van tropisch hardhout
  • als de splinter afbreekt tijdens het verwijderen of als het een zeer grote splinter is.

 

3. Springen op de trampoline

De meisjes hebben geen zin in dat kampen bouwen. Zij leven zich volop uit met trampoline springen. hop, en hop en hop … steeds hoger gaat ze. Maar bij die laatste sprong loopt het mis. Eva komt slecht neer en slaat haar voet om.

Eerste hulp

Het is dikwijls moeilijk om een onderscheid te maken tussen een verstuiking en een breuk. Ga bij twijfel uit van de ergste situatie. Beweeg de voet zo weinig mogelijk. Zie je een open breuk, dek die steriel af. Een verstuiking of een gesloten breuk koel je maximaal 20 minuten af met ijsblokjes in een zakje water of een koelzakje. Vermoed je een breuk of een verstuiking aan de voet of het been, roep dan onmiddellijk gespecialiseerde hulp in.

 

4. Lekker rolschaatsen

Een wedstrijdje rolschaatsen tegen zijn beste vriend. Ze gaan hard en Sander lijkt het te halen, maar in de bocht loopt het fout. Hij valt en schuift over het asfalt. Zijn arm is erg geschaafd.

Eerste hulp

Als je kind op een 'vuil' oppervlak gevallen is (straat, stoep, tuin,...) is het belangrijk om de wonde te spoelen tot het vuil verdwenen is, maar let erop om niet te wrijven. Droog de huid af. Dan wordt de geschaafde wonde goed ontsmet. Doe daarna een steriel kompres of een wondpleister op de wonde. Soms schakel je best gespecialiseerde hulp in. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

  • als je niet weet of je kind ingeënt is tegen tetanus
  • als er een vreemd voorwerp in de wonde zit
  • als de wonde vuil blijft
  • bij erg diepe of grote wonden

 

5. Lange tochten en avontuur op het sportkamp.

Het wordt een toffe bende, samen sporten en avontuur beleven. Maar die nieuwe schoenen zijn niet ideaal voor Karel. Zijn voeten doen pijn en ’s avonds staat op elke hiel een ferme blaar. Hij kan bijna niet verder, hij heeft pijn.

Eerste hulp

De blaren alleen doorprikken, als ze erg hinderlijk zijn. Gebruik daarvoor een uitgegloeide naald (uitgloeien gaat goed met een aansteker) en bestrijk de blaar eerst met jodium. De blaar aan de onderzijde openen, weer jodium erop doen en afdekken met een goed aansluitend gaaspleisterverband.

 

6. Kijk mama, zonder handen

Op zijn fietsje voelt de kleine Thomas zich een echte superman. Maar zonder handen fietsen had hij beter niet gedaan. Pardoes valt hij op zijn gezicht, met een lelijke bloedneus tot gevolg.

Eerste hulp

Laat je kind neerzitten met het hoofd voorovergebogen. Zo vermijd je dat er bloed naar de keel loopt. Vraag om door de mond te ademen en de neus dicht te knijpen. Eerst voorzichtig laten snuiten in een papieren zakdoekje en dan een kwartier lang de neus dichtknijpen met duim en wijsvinger direct onder de botjes.

Controleer na 10 minuten of de bloeding gestopt is. Is dat niet het geval, laat je kind dan opnieuw 10 minuten de neus dichtknijpen. is er na 20 minuten geen beterschap, raadpleeg dan gespecialiseerde hulp. Doe dat ook als je kind slaperig wordt.

 

7. Help, een bij

Ze vindt het zo leuk, de grassprietjes kriebelen de teentjes van klein Marieke. Ze gaat neer zitten en wil bloemetjes plukken. Maar dat er een ‘bij’ of ‘wesp’ zat op het madeliefje heeft ze niet gezien. "Auw, wat is dat?"

Eerste hulp

Stel je kind in de eerste plaats gerust. Voor zowel bijen- als wespensteken geldt volgende: op gevaarlijke plaatsen, zoals bij de ogen, keel en mond onmiddellijk contact opnemen met een dokter of de hulpdiensten.

Was het een bij, dan moet je de angel verwijderen. Dat doe je met een bot voorwerp, zoals de botte kant van een mes, een vingernagel of een bankkaart. Duw en glijd van onder de steekplaats naar boven. Is de angel weg, spoel dan het wondje met lauw stromend water. Ook door uitzuigen kan de angel soms verwijderd worden.

 

8. Kampvuurtje stoken

Het is de laatste dag van een leuk kamp met vrienden. Deze avond wordt supergezellig, met chips, nootjes, drankje …

De herinneringen van de voorbije week worden naar boven gehaald , er wordt gezongen en gefeest bij het knetterende kampvuur ..

Tot Jeroen opeens gilt : “Au …. ik heb me verbrand …!”

Eerste hulp
Bij alle brandwonden geldt: “eerst koelen met koud stromend water”. De slogan is immers: ‘Eerst water, de rest komt later!’ Blijf ongeveer een kwartier lang koelen. Als er brandzalf (bv Flamazine) bij de hand is, smeer dan de verbrande plaats is. Daarna de plek losjes bedekken met steriel verband.

Als niemand ervaren genoeg is om te beoordelen in welke mate de patiënt verbrand is,  laat dit altijd beoordelen door een eerste hulppost of dokter. Dit gebeurt zo snel mogelijk na het koelen.

 

9. "Wat een mooie knikker daar op de grond!”

Wat ziet zo’n knikker er mooi uit … perfect om in de mond te steken. Zo denkt kleine Ruben, maar een tel later begint hij hevig te hoesten …

 

In een vorig artikel schreef ik over: ‘wat met kinderen die iets hebben ingeslikt of iets in neus / oren gestopt hebben’

http://plazilla.com/kinderen--iets-ingeslikt-of-in-de-neus