Variëren met vinaigrettes en mayonaises

De zomer komt eraan. En wat smaakt er lekkerder dan een slaatje vol gezonde groenten? En ze zijn nog gezond ook.

Wie durft beweren dat sla saai is? Dan probeer ik het tegendeel te bewijzen.

In het artikel 'sla je slag met sla' liet ik 12 soorten sla zien.

Dan kan je ook via onderstaande recepten kiezen, heerlijk vers en als je kiest voor seizoensproducten nog goedkoop ook!

Lekkere salades van Belgische bodems:  DEEL 1 DEEL 2DEEL 3

De dressing, vinaigrette, mayonaise maken de zomerse salades af. Ze zijn kant en klaar te koop, maar zelfgemaakt smaken zó lekker.

Tijd dus om de kennis wat op te frissen en te experimenteren met olie en azijn. Je kan gaan voor een basisvinaigrette of een speciale saus die perfect past bij je gerechtje. Mix, schud, meng of klop erop los.

Er zijn drie types vinaigrettes

  1. Vinaigrette met een uitgesproken smaak: gebruik olijfolie met witte- of rodewijnazijn, xeres- of balsamicoazijn. Ga voor graantjesmosterd.
  2. Vinaigrette met een discrete smaak: kies voor zonnebloem-, maïs-, noten- of arachideolie en een azijn met een zachte smaak zoals appel- of dragonazijn. Gebruik gewone, zachte mosterd.
  3. Fruitige vinaigrette: met frambozenazijn

 

Basisvinaigrette

Ingrediënten:

  • 1 deel witte wijnazijn
  • 2 delen zonnebloemolie
  • 1 eetlepel mosterd

Klaarmaken:

  • Doe 1/3 azijn, 2/3 olie en 1 eetlepel mosterd in een bokaal.
  • Kruid met peper en zout.
  • Zet het deksel op de bokaal en schud goed.
  • In een afgesloten bokaal is deze vinaigrette meerdere weken houdbaar.
  • Maak er dus veel van en gebruik de vinaigrette als basis voor speciale vinaigrettes.

 

Verse kruidenvinaigrette

Ingrediënten:

  • basisvinaigrette
  • 1 sjalot
  • Verse peterselie
  • Tijm, oregano, bieslook
  • ½ citroen
  • ½ koffielepel balsamicoazijn

Klaarmaken:

  • Hak de kruiden fijn. Pel de sjalot en hak fijn
  • Meng alles in een bokaal
  • Voeg de balsamicoazijn toe. Zet een deksel op de bokaal en schud nog eens goed door.

Past perfect bij een zuiderse salade!

 

Gember-wortel vinaigrette

Ingrediënten:

  • Basisvinaigrette
  • 1 grote wortel
  • 2 cm verse gember
  • 2 à 3 eetlepels arachideolie
  • 1 eetlepel frambozenazijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • ½ koffielepel sesamolie

Klaarmaken:

  • Schil en rasp de wortel en de gember
  • Meng dit in een kom en voeg alle andere ingrediënten toe
  • Klop op tot een mooie dressing

Past perfect bij een Aziatische salade!

 

Caesardressing

Ingrediënten:

  • Basisvinaigrette
  • 1 teentje knoflook
  • 2 à 3 eetlepels mayonaise
  • ½ koffielepel worcestersaus
  • 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas

Klaarmaken:

  • Pel het teentje look en pers het.
  • Mix alle ingrediënten (in een blender) tot een homogene massa
  • Voeg de basisvinaigrette langzaam toe, terwijl de blender (of mixer) draait zodat een gebonden saus ontstaat.
  • Kruid met peper en zout
  • Bewaar de saus afgedekt in de koeling tot gebruik

Past perfect bij een Ceasar salade!

 

Zelfgemaakte mayonaise en varianten

Ingrediënten: 6 eierdooiers – 1 liter maïsolie – 4 eetlepels mosterd – 4 eetlepels witte wijnazijn of citroensap – ¼ bosje verse basilicum – ½ bosje peterselie – ¼ bosje bieslook – ¼ bosje dragon – ¼ bosje dille – 2 eieren – 2 koffielepels kappertjes – ½ potje ansjovis op olie – 2 eetlepels ketchup – 1 eetlepel whisky

 

1. Klassieke mayonaise

Doe de eierdooiers en mosterd in een kom. Kruid met peper en zout. Voeg de olie straalsgewijs of kloppend met ene klopper, mixer of blender toe.  Blijf kloppen tot je een binding krijgt. Werk af met witte wijnazijn of citroensap. Verdeel deze mayonaise in 5 gelijke delen.

 

2. Tartaarsaus

Kook de eieren hard gedurende 10 minuten. Giet af en laat afkoelen. Pel de eieren en plet ze vervolgens. Voeg toe aan de mayonaise. Snipper de bieslook en peterselie fijn. Werk de saus af met de fijngesnipperde kruiden en de kappertjes

 

3. Cocktailsaus

Meng de mayonaise met de ketchup en whisky. Kruid met peper en zout.

 

4. Ansjovismayonaise

Laat de ansjovisfilets uitlekken. Hak ze fijn en meng onder de mayonaise

 

5. Kruidenmayonaise

Blancheer de dille, dragon, peterselie, basilicum en bieslook kort in kokend gezouten water. Giet af en laat schrikken in ijskoud water. Wring goed uit tot al het water eruit is. Hak de kruiden samen fijn. Meng onder de mayonaise. Kruid eventueel bij met peper en zout.

Voor recepten van: klassieke dressing - chilidressingtomatendressinghoningdressing - kruidenolielookdressing - sinaasappeldressing - saffraandressingmosterddressingyoghurtdressinglimoendressing kan je HIER KLIKKEN.