Basmati en wilde rijst met kikkererwten, krenten en kruiden

Dit vegetarisch gerecht komt uit het kookboek Jeruzalem, Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi (Fontaine Uitgevers.

Ingrediënten (voor 6 personen):

  • 50 g wilde rijst
  • 2½ eetl. olijfolie
  • 220 g basmatirijst
  • 3,3 dl kokend water
  • 2 theel. komijnzaad
  • 1½ theel. kerriepoeder
  • 240 g gekookte kikkererwten (uit blik is prima), uitgelekt
  • 1,8 dl zonnebloemolie
  • 1 middelgrote ui, in dunne plakken
  • ½ eetl. bloem
  • 100 g krenten
  • 2 eetl. fijngesneden bladpeterselie
  • 1 eetl. fijngesneden koriander
  • 1 eetl. gehakte dille
  • zout en zwarte peper

Bereiding:

wilde rijst:

  • doe de wilde rijst in een kleine pan, overgiet hem royaal met water en breng aan de kook. Laat 40 minuten zachtjes koken tot hij gaar maar nog stevig is. Giet hem af en zet opzij.

basmatirijst:

  • doe een eetlepel olijfolie in een middelgrote pan met een goed-sluitend deksel en zet hem op hoog vuur. Doe de basmatirijst erin met ¼ theelepel zout en roer om de rijst te verwarmen.
  • Giet er rustig het kokende water bij, draai het vuur helemaal laag, zet het deksel op de pan en laat de rijst 15 minuten koken.
  • Neem de pan van het vuur, dek de rijst af met een schone theedoek met daarop het deksel en laat hem 10 minuten staan.

kikkererwten:

  • Bereid terwijl de rijst kookt de kikkererwten voor. Verhit de overgebleven olie in een kleine pan op hoog vuur.
  • Voeg komijnzaad en kerriepoeder toe en een paar seconden later de kikkererwten en ¼ theelepel zout. Doe dit allemaal snel zodat de specerijen niet verbranden in de olie.
  • Roer een minuut of twee op het vuur om de kikkererwten te verwarmen en schud ze dan in een grote kom.

 

  • Maak de pan schoon, giet de zonnebloemolie erin en zet hem op hoog vuur. Doe een stukje ui in de olie, als het flink sist is de olie heet genoeg.
  • Meng de uienringen met de hand door de bloem zodat ze licht bedekt zijn. Doe voorzichtig een handje uien in de hete olie (het kan spetteren!).
  • Bak ze in 2-3 minuten goudbruin en schep ze op keukenpapier om ze uit te laten lekken. Bak alle uien in porties goudbruin.
  • Doe tot slot beide soorten rijst bij de kikkererwten, voeg ook de krenten, kruiden en gebakken ui toe.
  • Roer, proef of er voldoende zout en peper in zit en serveer het gerecht warm of op kamertemperatuur.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20130201_060