Loslaten, hoe doe je dat?
'Wat je loslaat, lost vaak zichzelf op!'
'Loslaten kan verlichting geven!'
Het klinkt misschien gemakkelijk, maar het is best wel moeilijk. En toch, loslaten is essentieel als je meer rust wilt in je hoofd en in je leven. Het loslaten van lasten zorgt ervoor dat je de energie aan andere dingen kunt besteden. Het kan je leven positief veranderen.
Stress en onrust maken je ongelukkig, alles lijkt moeilijker en minder sprankelend. Ga aan de slag met 13 eye-openers voor meer rust in je hoofd. Je kan beter nadenken én eenvoudiger genieten van het leven.
1. Vergelijk je niet met anderen
Uit onderzoek is gebleken dat gelukkige mensen zich minder aantrekken van anderen, maar meer van zichzelf uitgaan: 'Is dit goed genoeg voor mij?'
Vergelijken maakt ontevreden. Vind je anderen knapper, slimmer, leuker, spontaner, gezelliger of socialer? Stop hiermee en accepteer jezelf. Jij bent wie je bent, en zo ben je goed. Wat anderen ook zeggen of denken. Waardeer jezelf zoals je bent! Het is niet de uitdaging om beter te worden dan anderen. Het is een voortdurende uitdaging om beter te worden dan jezelf.
2. Wroet in de aarde, niet in je hoofd
Plant je voeten op de grond en maak contact met de aarde. Graaf tunnels op het strand, bouw kastelen in de zandbak, verzamel stenen en mineralen, tuinier, loop blootsvoets op het strand, laat je van de duinen rollen. Niets zo rustgevend als in de aarde wroeten. Tuinieren werkt therapeutisch tegen stress. Contact maken met de aarde helpt je even om je hoofd los te maken. Kortom geniet van de natuur.
3. Neem af en toe wat gas terug
Het is een uitdaging om af en toe wat traagheid te installeren in de alledaagse race. De dingen even aan een langzamer tempo doen, helpt je hoofd tot rust te brengen en de dingen in perspectief te zien. Misschien helpt het om trager te eten, eens echt stil te staan bij de maaltijd. Of probeer tijdens een wandeling meer rond te kijken en verwondering te voelen. Activiteiten die je trager beleeft, worden intenser. Je onderscheidt gemakkelijker belangrijke dingen van onbelangrijke.
4. Beweeg
Beweging reorganiseert het brein en het kan helpen bij tegenslag. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Princeton. Als je beweegt, nemen de neuronen die opwinding uitschakelen, toe.
Ga de deur uit, zelfs als je geen zin hebt. Een halfuurtje joggen of flink doorstappen brengt je hoofd tot rust. Wanneer je buiten beweegt combineer je de helende krachten van helder daglicht, natuurlijke rust, frisse buitenlucht en gezonde beweging. Ga bijvoorbeeld lopen, en stap minimaal een halfuur stevig door. Je zult merken dat je je heerlijk gaat voelen.
Kijk daarbij eens echt om je heen, en neem de omgeving in je op. Je zult zien dat de wereld veel kleurrijker en veelzijdiger is dan je dacht. Ga op zoek naar dingen die je niet eerder zijn opgevallen. Doe dit bv. wanneer je door de buurt loopt richting de bushalte, of wanneer je de hond uitlaat of naar je werk loopt. Kijk eens met andere ogen naar je omgeving, leef niet op de automatische piloot. Zelfs in je vertrouwde wijk kun je hele nieuwe dingen ontdekken die je nooit eerder zijn opgevallen.
5. Stop met piekeren
Is je hoofd gevuld is met zorgen? Schrijf je piekergedachten in een boekje of papiertje en doe dit zeker ’s nachts. Door je lastige gedachten op te schrijven, parkeer je ze even en maak je je hoofd rustiger. Of beperk even de sociale media want vaak verergeren die je piekergedachten of vormen ze een bron voor je getob. Of doe een activiteit die je met plezier doet en waarvan je merkt dat het piekeren tijdens die bezigheid stilvalt bv. sport, wandelen, zwemmen, in de tuin werken, opruimen …
6. Laat je leeftijd los
Kijk eens in de spiegel, dit ben jij nú. Jonger dan jezelf kun je je niet maken, wel tevredener. Bedenk ook: jonger word je niet meer. Maar je bent nu wél jonger dan over tien jaar. Dus geniet ervan!
7. Spijt leidt tot niets
Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat 2 op 3 vrouwen met spijt leven: spijt in de liefde, spijt van de opleiding, spijt op familiaal gebied, spijt op het vlak van persoonlijke ontwikkeling, spijt over keuzes die te maken hebben met het ouderschap, de studiekeuze …
Spijt over wat er is gebeurd, of welke keuze je gemaakt hebt, betekent dat je blijft hangen in het verleden. Wat gebeurde, is gebeurd. Daar kun je nu niets meer aan veranderen, en je moet verder met je leven. Wie veel last heeft van spijt voelt zich minder vitaal, tevreden en gezond. Denk liever oplossingsgericht: kan ik er nog iets aan doen: ja of neen? Is het antwoord neen, laat het dan gaan. Blijf niet hangen in het verleden. Op dat moment nam je de keuze die jou het beste leek.
8. Ideale moeders bestaan niet
Moeder worden zorgt voor een grote verandering in je leven. Het is een mooie verandering maar toch kan het moeilijk zijn en is de roze wolk soms ver te zoeken. Je kunt je eenzaam voelen als je denkt dat je de enige bent die moeite heeft om een nieuwe balans te vinden. Bestaat de ideale moeder of de 'supermama'? Voor elk soort moeder geldt dat hoe meer ze streeft naar perfectie, hoe meer ze focust op onvolmaaktheden. Hoe beter je het wilt doen, hoe slechter je je voelt. Mama’s en papa’s die hun kinderen overdreven veel aandacht geven en alles perfect willen, bereiken volgens onderzoek het tegenovergestelde. Hun kinderen hebben minder zelfvertrouwen en zijn angstiger. Geloof in imperfectie. Leg je lat niet te hoog, gun jezelf fouten en middelmatigheid. Goed is soms beter dan perfect. En je leert je kinderen dat fouten maken, mág!
Diana Koster schreef het boek: Perfecte moeders bestaan niet
9. Ontspan op één been
Word je overvallen door een piekergedachte, probeer dan volgende oefening: ontspan en kom van je hoofd in je lijf door op één been te staan. En stel vast dat het gepieker daar niet tegenop kan.
Wat ook kan helpen is je piekergedachten afremmen door luidkeels te zingen, stóp te roepen en vervolgens iets actiefs te doen.
10. Prop je agenda niet bomvol
Plan eens lummeltijd in. Ook al voelt dat misschien aan als verloren tijd, het kan je tot rust brengen. Denk eens na wanneer je voor het laatst echt van iets hebt genoten. Leer je kinderen dat het leven niet alleen bestaat uit uitstapjes maken en van het ene pleziertje naar het andere hollen. Laat het weekend eens wat 'saaier' zijn voor hen, dat moedigt hun creativiteit aan. Op die manier sluiten jullie je even af van de prikkels en hebben jullie ook tijd om lekker te lezen, een film te kijken, een spelletje te doen samen of gewoon genieten van een goede reep chocolade. Iedereen heeft af en toe tijd voor zichzelf nodig. Door af en toe alleen te zijn kun je even rustig nadenken, kun je doen waar je zelf zin in hebt en hoef je met niemand rekening te houden.
11. Mens, erger je niet
De rij bij de kassa gaat zó langzaam. Je wilt al bijna in ongeduld gaan zuchten, ook al weet je dat dit niets zal veranderen behalve de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam, laat los!
Er steekt je iemand voorbij aan de kassa, een persoon pikt je parkeerplaats in of je krijgt ongevraagd een callcenter aan de lijn. Parkeer je ergernis en wees mild. Waarschijnlijk heeft die ander ook zijn/haar dag niet. En misschien helpt jouw onverwachte positieve reactie de ander ook nadenken over zijn gedrag.
We houden vast aan zoveel dingen. Dingen die ons frustreren, dingen die ons humeur verpesten. Kleine dingen die stresshormonen door ons lichaam jagen. En we kunnen vaak zo weinig veranderen aan deze dingen. We houden ze in ons hoofd, we blijven ermee bezig. Dit vasthouden bezorgt stress en frustratie. En loslaten is de elegante en rustgevende oplossing.
12. Stop met boos zijn/vergeef
Als iemand je verkeerd behandeld heeft, kan dat een lange tijd pijn opleveren. Ben je boos of voel jij je tekort gedaan? Dan heb je een keuze: ofwel weiger je los te laten, je dwarsboomt de relatie, door het voorval telkens in je hoofd te herhalen. Weet dat boosheid uiteindelijk alleen schadelijk is voor jezelf. Je verhoogt je stressniveau, voelt je ongelukkig en word misschien ook nog een onaangenaam persoon om mee op te trekken.
Je kunt ook kiezen om te vergeven. Praten met elkaar, accepteren wat er gebeurd is, afspraken maken … maakt het makkelijker om te vergeven. Ga op zoek naar een echte motivatie waarom je diegene zou willen vergeven. Dan kan je een stuk loslaten.
13. Gooi de rommel uit je leven
Hoe minder spullen je om je heen hebt, hoe minder stress je ervaart. Kijk kritisch om je heen, en bekijk hoe je je omgeving kunt vereenvoudigen. Streef naar een rustige werkplek, een serene slaapkamer en een ruime woonkamer. Hoe meer licht en ruimte, des te fijner je je voelt. Neem afscheid van de overtollige ballast en maak ruimte voor meer rust.
Loslaten, het begin van iets nieuws!
@ Eigen foto's @
Volgend deel : Mijn papa, ode aan een fantastisch man
Maak jouw eigen website met JouwWeb